Plenul Camerei Deputatilor a respins marti, 2 februarie, proiectul de lege privind acordarea tichetelor de masa salariatilor aflati in somaj tehnic ca urmare a decretarii starii de urgenta.
Proiectul prevedea ca "angajatorii vor putea acorda tichete de masa angajatilor ale caror contracte de munca sunt suspendate ca urmare a instituirii starii de asediu sau starii de urgenta".
CITESTE SI: Deputatii schimba Legea vanatorii: Permisul de vanatoare se va obtine dupa sase luni de stagiatura
"Salariatii vor primi tichete de masa exclusiv pe suport electronic. Prevederile se vor aplica atat pe perioada starii de asediu sau de urgenta, cat si ulterior incetarii acesteia, daca angajatorul trebuie sa aplice masura somajului tehnic", se arata in proiectul de act normativ.
Acest proiect a fost initiat de fostul deputat Adrian Dohotaru (neafiliat) si de deputatul Cristian Seidler (USR) in legislatura trecuta si a fost adoptat de Senat in iunie 2020.
Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.
Mai puteti citi:
Ana Birchall, despre Firea: Tupeu si maxima nesimtire la aceasta doamnaSingurul fotbalist de la Dinamo care nu a acceptat reducerea contractului. In plus, a primit si trei salarii restanteVIDEO "Sa fie lumina" a obtinut si va publica, in zilele urmatoare, filmari cu fostul episcop de Husi abuzand baieti de seminarA murit bebelusul din Suceava inecat la botezDOCUMENT Presedintele Klaus Iohannis a retras titlul de "Luptator pentru Victoria Revolutiei... mai mult
Marti, 02 Februarie 2021, ora 16:49
Camera Deputatilor a adoptat marti, decizional, proiectului de lege privind exonerarea clientilor bancilor de economisire-creditare in domeniul locativ de la rambursarea unor sume reprezentand prima de stat si accesorii. Legea merge la promulgare.
Initativa legislativa are ca obiect de reglementare exonerarea de la obligatia de a restitui sumele primite cu titlu de prima de stat de catre clientii bancilor de economisire-creditare pentru domeniul locativ in baza contractelor de economisire-creditare pentru domeniul locativ incheiate pana la data de 02.02.2016, data la care prima decizie a Curtii de Conturi ce a vizat sistemul Bauspar a devenit executorie.
"(1) Se aproba exonerarea clientilor bancilor de economisire si creditare in domeniul locativ astfel cum sunt definiti la articolul 290 alin. (1) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007 cu modificarile si completarile ulterioare de la rambursarea catre Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei a sumelor reprezentand prima de stat datorate ca urmare a constatarilor Curtii de Conturi prin Deciziile emise in anul 2015, precum si a accesoriilor aferente.
(2) Se exonereaza de la plata si impozitul pe venit, contributiile sociale si obligatiile fiscale accesorii sumelor prevazute la alin.(1), consecinta a constatarii Curtii de Conturi. Impozitul pe venit, contributiile... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 14:54
Politistii locali vor putea dispune ridicarea masinilor parcate neregulamentar, a decis Camera Deputatilor in urma adoptarii unui proiect de lege, in calitate de for decizional.
Noua lege prevede ca autoturismul nu mai e transportat la locul de depozitare daca proprietarul sau soferul apare la locul ridicarii si este de acord sa suporte cheltuielile operatiunii, potrivit TVE.
Aceeasi lege prevede ca persoanele care refuza sa faca curatenie in interiorul si exteriorul locuintelor vor fi obligate sa suporte cheltuielile financiare ale salubrizarii facute de Primarie. ...citeste mai departe despre "Deputatii au votat: Politia locala poate ridica masinile parcate neregulamentar" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 11:26
Camera inferioara a parlamentului italian a votat miercuri, 4 noiembrie, in favoarea unui controversat proiect de lege prin care violenta de gen si impotriva membrilor comunitatii LGBT este asimilata delictului de ura, cei vinovati riscand inclusiv inchisoarea, potrivit Reuters si EFE.
''Este un mare pas inainte impotriva discriminarii, urii si violentei'', a scris pe Twitter initiatorul actului normativ, deputatul Alessandro Zan, membru al Partidului Democrat (PD) si care a marturisit ca este homosexual.
Proiectul de lege a fost sprijinit de majoritatea guvernamentala formata din Partidul Democrat (PD), Miscarea 5 Stele (M5S) si alte formatiuni progresiste, care au votat in bloc aceasta legislatie ''asteptata de multi ani''.
In schimb, opozitia de dreapta a protestat fata de o lege despre care afirma ca introduce ''delictul de opinie asupra chestiunilor legate de sex si gen'', unii deputati membri ai partidelor Forza Italia si Fratii Italiei promitand ca daca vor ajunge la putere primul lucru pe care-l vor face va fi sa o abroge.
La randul sau, grupul Pro Viata si Familie considera ca noul act normativ face ca persoanele LGBT sa fie ''mai egale decat altele'', iar episcopi italieni au avertizat ca aceasta lege ar putea ingradi unele opinii, inclusiv aceea conform careia o familie presupune uniunea intre un barbat si o femeie. Biserica Romano-Catolica din Italia a apreciat ca prevederile legale deja in vigoare sunt suficient de puternice.
In replica,... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 17:56
Presedintele Igor Dodon, al Republicii Moldova, a anuntat marti, 3 noiembrie 2020, ca a semnat un decret prin care a anulat cetatenia fostului deputat PSD Cristian Rizea. Motivul este ca Rizea a fost condamnat pentru acte de coruptie.
"A fost un decret interesant pe care l-am semnat ieri (luni - n.r.), s-a discutat foarte mult in presa despre un oarecare Rizea, cetatean al Romaniei care s-a ascuns in R. Moldova. La propunerea comisiei pentru cetatenie, ieri am semnat un decret prin care am anulat cetatenia acestui personaj. Deja organele competente din Romania si R. Moldova trebuie sa faca schimb de informatii si sa intreprinda actiuni pentru a-l expulza din tara pe acest criminal conform justitiei din Romania", a declarat Igor Dodon intr-o conferinta de presa, potrivit postului de televiziune TV8.md.
Igor Dodon anunta ca a luat decizia de anulare a cetateniei Republicii Moldova fostului deputat PSD Cristian Rizea, condamnat pentru coruptie si spalare de bani.
Fostul deputat PSD Cristian Rizea - dat in urmarire internationala in urma unei condamnari la patru ani si opt luni de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si spalare de bani - a fost localizat la Chisinau, in urma cu un an.
La acel moment, IGPR a transmis ca nicio tara nu a furnizat, prin intermediul canalelor de cooperare politieneasca internationale informatii care sa duca la depistarea lui Cristian Rizea.
Citeste si:
Un parlamentar de la Chisinau acuza ca fugarul Cristian Rizea ar fi... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 12:10
Fostul deputat PSD Ioan Munteanu a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 6 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si spalare de bani, intr-un dosar in care este acuzat de procurorii DNA Ploiesti ca a cerut 400.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni la conducerea Hidroelectrica - Sucursala Hidrocentrale Bistrita in vederea deblocarii unor plati.
Potrivit deciziei instantei, Ioan Munteanu a primit cinci ani de inchisoare pentru trafic de influenta si cinci ani si jumatate pentru spalare de bani. Cele doua pedepse au fost contopite, iar judecatorii au adaugat un spor, in final fostul deputat avand de executat sase ani de inchisoare.
Pe latura civila, instanta a dispus confiscarea de la Ioan Munteanu a sumelor de 350.000 euro si 261.373 lei, reprezentand banii traficati.
De asemenea, judecatorii au decis mentinerea sechestrului asigurator instituit de DNA Ploiesti asupra sumelor existente in contul detinut de fostul deputat la o banca, precum si anularea unui contract de prestari servicii incheiat intre SC Romsys SRL Bucuresti si SC Suport Media Total SRL Piatra Neamt.
Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.
Ioan Munteanu a fost trimis in judecata de DNA Ploiesti in iulie 2017, dosarul ajungand la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de unde s-a mutat la Tribunalul Bucuresti in martie 2018.
Procurorii sustin ca, la sfarsitul anului 2009 si inceputul anului 2010, in calitate de deputat si... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 10:22
Camera Deputatilor a adoptat, decizional, un proiect de lege care modifica Ordonanta Guvernului 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea comercializarii, inmatricularii sau inregistrarii acestora in Romania. Astfel, propunerea legislativa a UDMR introduce posibilitatea pentru vehiculele rutiere lente de a fi inmatriculate si inregistrate la Registrul Auto Roman (RAR).
In sensul prezentei legi, vehicul rutier lent este "vehiculul antrenat de un motor incorporat si care, constructiv, nu se poate deplasa cu o viteza mai mare de 25 km/h".
La articolul 1 e introdus un nou alineat cu urmatorul cuprins: "Sunt exceptate de la prevederile alin (1) privnid omologarea vehiculelor rutiere lente, care au fost deja inmatriculate intr-un stat membru al Uniunii Europene".
"Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) vehiculele rutiere noi achizitionate pana la data de 30 aprilie 2020, apartinand categoriei T1, nivel de poluare I, echipate cu motoare a caror putere din constructie se situeaza intre 37 si 75 kW. Aceste vehicule vor fi omologate, la cererea detinatorilor in vederea eliberarii carti de identitate, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi", mai arata un amendament al deputatului UDMR Benedek Zacharie.
Deputatul UDMR precizeaza ca amendamentul vizeaza tractoare agricole sau forestiere achizitionate din fonduri nerambursabile si a coror inregistrare este absolul... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 19:52
Camera Deputatilor a adoptat decizional un proiect de lege care modifica ordonanta de urgenta a Guvernului 68/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative cu incidenta in domeniul managementului situatiilor de urgenta si al protectiei civile. Astfel, premierul este presedintele Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) si vicepresedinti sunt ministrul de Interne, ministrul Administratiei Publice si seful DSU.
Initiativa legislativa elimina coordonarea duala a Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne, al introducerii unor norme referitoare la atributiile generale ale structurilor functionale si organizationale din compunerea DSU.
Departamentul coordoneaza operational activitatea de salvare in mediul speleal (pesteri) si activitatile de cautare-salvare canina in domeniul situatiilor de urgenta, reglementarea coordonarii metodologice si evaluarii activitatii de formare profesionala si de educatie continua in domeniul asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat, in colaborare cu structurile specializate ale Ministerului Sanatatii si a celorlalte institutii sau structuri cu atributii in domeniu, conform sursei citate.
Totodata, organizarea si functionarea structurilor Departamentului pentru Situatii de Urgenta se stabilesc in termen de 30 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin ordin al ministrului afacerilor interne, la propunerea sefului Departamentului pentru Situatii de... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 18:51
Camera Deputatilor a adoptat decizional un proiect de lege prin care pacientii asigurati prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) benficiaza gratuit de investigatii de screening la propria solicitare, din momentul incadrarii in grupul de risc sau in baza unei trimiteri de la medicul specialist.
Proiectul modifica legea drepturilor pacientului nr.46/2003, in sensul acordarii pacientilor asigurati prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate de a beneficia, gratuit, de investigatii de screening la solicitare proprie, din momentul incadrarii in grupul de risc sau in baza unei trimiteri de la medicul specialist.
Prin screening se intelege examinarea initiala de prezumtie sau stabilirea existentei reale a bolilor sau a altor caracteristici biologice ori comportamentale intr-o populatie, care consta in aplicarea unui ansamblu de procedee si tehnici de investigatie in scopul descoperirii precoce si evidentierii lor intr-un stadiu incipient.
Astfel, conform initiativei legislative "pacientii asigurati prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au dreptul la investigatii gratuite de screening la justa solicitare proprie din momentul incadrarii in grupul de risc sau pe baza unei trimiteri de la medicul specialist".
Pe 2 octombrie 2019, Senatul a adoptat proiectul ca prim for sesizat, marti fiind adoptat decizional de Camera Deputatilor. Prin urmare, legea merge la promulgare. ...citeste mai departe despre "Proiectul prin care pacientii asigurati la CNAS vor... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 17:04