Persoanele fizice obligate sa depuna declaratia unica beneficiaza de o noua pasuire, a doua in acest an.
Termenul pentru depunerea declaratiei si, implicit, pentru plata obligatiilor fiscale aferente a fost prelungit.
In plus, autoritatile au reglementat si acordarea unor bonificatii pentru conformarea voluntara, pentru anul 2019.
Ce se intampla cu cei care au platit deja taxele aferente veniturilor pe anul 2019, fara a beneficia de bonificatii?
Ordonanta de Urgenta nr. 69/2020, adoptata recent, prevede, in primul rand, prelungirea termenului de depunere a declaratiei unice de catre persoanele fizice pentru anul 2019, de la 25 mai, la 30 iunie 2020.
In al doilea rand, actul normativ stabileste nivelul si conditiile de acordare a bonificatiilor pentru persoanele care isi indeplinesc la timp obligatiile fiscale declarative si de plata aferente anului 2019.
Astfel, se acorda o bonificatie de 5% din valoarea impozitului si a altor contributii aferente anului 2019, daca acestea sunt stinse integral - prin plata sau compensare - pana la data de 30 iunie 2020.
In plus, se acorda o bonificatie suplimentara de 5%, daca declaratia unica este depusa prin mijloace electronice pana la aceeasi data. Aceasta din urma se acorda doar daca este indeplinita si conditia privind plata taxelor.
Practic, daca obligatiile fiscale sunt stinse in termenul prevazut, insa declaratia unica nu este depusa prin mijloace electronice, contribuabilul beneficiaza doar de bonificatia... mai mult
Vineri, 22 Mai 2020, ora 13:31
A ramas mai putin de o luna pana cand puteti depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, precum si Declaratia 230, prin care se poate dona catre organizatiile non-guvernamentale (ONG-uri).
Daca pana acum termenul limita de depunere a acestor declaratii era 25 mai, in 2019 a fost stabilit pentru 15 martie.
Depunerea Declaratiei 230 nu este obligatorie, dar este foarte important de precizat ca, in cazul in care nu donati 2% sau 3,5% din impozitul pe venit catre ONG-uri, aceasta suma nu intra in buzunarul nostru, ci ramane la stat.
Cine trebuie sa depuna Declaratia unica
Potrivit prevederilor Codului Fiscal, Declaratia unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.
Formularul se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Potrivit ANAF, persoanele fizice au obligatia:
declararii impozitului pe veniturile realizate din Romania sau/si din strainatate in anul 2018;declararii impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din Romania in anul 2019;declararii venitului estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale pentru anul 2019 si, dupa caz, a declararii contributiilor... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 08:06
Guvernul a prelungit joi, prin ordonanta de urgenta, termenul de depunere a Declaratiei Unice pana pe 31 iulie. Initial, documentele trebuiau depuse pana pe 16 iulie.
"Pentru depunerea online a declaratiei unice in termenul acesta prorogat se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit aferent anului 2018 si platit integral pana la 15 martie 2019.
Cu alte cuvinte, toate acele modificari facute de Guvern in acest an raman in vigoare, doar ca termenul se proroga pana la 31 iulie", a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.
Cum se pot depune formularele
Exista mai multe metode prin care se poate depune Declaratia Unica: online, atat prin intermediul Spatiului Privat Virtual (SPV), cat si prin intermediul portalului e-guvernare.ro, direct la registratura administratiilor fiscale ale ANAF sau prin posta, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Cei care aleg formularul electronic inteligent al Declaratiei Unice disponibil in Spatiul Privat Virtual (SPV) pot depune documentul pe baza de nume utilizator si parola, sau cu certificat digital calificat.
Formularul calculeaza automat cuantumul impozitelor si contributiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat. Formularul poate fi accesat pe portalul ANAF in sectiunea "Spatiul Privat Virtual", rubrica Descarcare declaratii.
Ministerul de Finante sustine ca a transmis, prin posta, fiecarui contribuabil o scrisoare personalizata, care contine parola pentru a accesa... mai mult
Joi, 12 Iulie 2018, ora 16:39
A mai ramas mai putin de o saptamana pana cand puteti depune, la Fisc, Declaratia Unica.
Anul acesta, termenul de depunere este 16 iulie. Insa in anii urmatori, data limita va fi 15 martie inclusiv, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.
"Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri din Romania si/sau din strainatate, si de cele care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii. Persoanele care nu realizeaza venituri si aleg sa plateasca contributia de asigurare de sanatate au de asemenea obligatia de a depune Declaratia Unica", informeaza Ministerul de Finante.
Formularele se pot depune si online
Exista mai multe metode prin care se poate depune Declaratia Unica: online, atat prin intermediul Spatiului Privat Virtual (SPV), cat si prin intermediul portalului e-guvernare.ro, direct la registratura administratiilor fiscale ale ANAF, sau prin posta, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Cei care aleg formularul electronic inteligent al Declaratiei Unice disponibil in Spatiul Privat Virtual (SPV) pot depune documentul pe baza de nume utilizator si parola, sau cu certificat digital calificat.
Formularul calculeaza automat cuantumul impozitelor si contributiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat. Formularul poate fi accesat pe... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 00:00
Declaratia unica se poate depune online, incepand de miercuri, anunta Ministerul Finantelor.
"Incepand de astazi, 16 mai 2018, orice persoana care realizeaza venituri din activitati economice sau alte categorii de venituri are posibilitatea sa le declare online prin intermediul formularului electronic inteligent al Declaratiei Unice disponibil in Spatiul Privat Virtual (SPV) ", informeaza Ministerul de Finante pe pagina de Facebook.
Formularul calculeaza automat cuantumul impozitelor si contributiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat. Formularul poate fi accesat pe portalul ANAF in sectiunea "Spatiul Privat Virtual", rubrica Descarcare declaratii.
Ministerul de Finante anunta ca a transmis, prin posta, fiecarui contribuabil o scrisoare personalizata, care contine parola pentru a accesa mediul online pentru a-si depune declaratia online.
"Asa cum am promis, astazi am facut un pas important catre viitor: orice persoana fizica poate sa depuna online Declaratia Unica si astfel sa economiseasca timp si bani. Vreau sa eficientizez activitatea ANAF, vreau sa reduc birocratia fiscala si sa incurajez trecerea de la hartie la mediul electronic online", a precizat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
Daca Declaratia unica este depusa online pana pe 15 iulie 2018 si plata obligatiilor se efectueaza integral pana la data de 15 martie 2019, inclusiv, se acorda o reducere de 5% din suma totala datorata bugetului de stat, iar daca suma... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 07:37
Ordonanta de urgenta privind Declaratia unica a fost publicata vineri in Monitorul Oficial si, asadar, a intrat in vigoare.
Actul normativ aduce multiple modificari in sfera impozitului pe venit si a asigurarilor sociale pentru persoanele ce realizeaza venituri extrasalariale (venituri din activitati independente, profesii libere, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din dividende, dobanzi si alte investitii, venituri din cedarea folosintei bunurilor - chirii si arende, venituri din contracte civile si alte venituri din alte surse).
Principala modificare consta in faptul ca se reglementeaza "Declaratia unica" pentru raportarea acestor venituri la autoritatea fiscala, respectiv pentru declararea si plata asigurarilor sociale.
Ordonanta aduce proceduri tranzitorii pentru:
Declararea veniturilor extrasalariale pentru anul 2017;Declararea veniturilor si a asigurarilor sociale pentru perioada 01 ianuarie 2018 - 31 martie 2018, perioada in care sunt aplicabile reglementarile modificate de prezenta ordonanta;Pentru inchiderea exercitiului 2018 si pe termen nedeterminat, presupunand ca nu se mai modifica legislatia.
Raman in sfera depunerii declaratiei veniturile din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, respectiv din drepturi de proprietate intelectuala, cand acestea sunt impozitate in sistem real.
Foarte important: A nu se confunda drepturile de proprietate... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 11:08
Mai sunt aproximativ doua saptamani pentru depunerea declaratiei 200 la ANAF in termenul legal - 25 mai 2016.
Este vorba de formularul pe care trebuie sa-l completeze si sa-l depuna toate persoanele care au avut in anul 2015 venituri din afara salariilor, asa cum sunt acestea incadrate de legislatie.
Mai exact, este vorba despre cedarea folosintei bunurilor (chirii), tranzactii pe piata de capital (la bursa) si alte astfel de activitati independente.
Interesant este ca formularul 200 ANAF trebuie depus incepand cu acest an si de o noua categorie de contribuabili: cei care au activat pe website-uri de jocuri de noroc in anul 2015.
Asadar, tot mai multi romani trebuie sa indeplineasca aceasta obligatie birocratica, pentru a evita primirea unei amenzi.
Declaratia 200 se completeaza si depune de catre persoanele care realizeaza venituri in bani si/sau in natura (in Romania) care provin din activitati independente (profesii liberale, PFA, venituri din brevete si inventii, etc), cedarea folosintei bunurilor (de exemplu inchirierea unui imobil), activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in timp real si chiar alte activitati care nu se incadreaza in alte categorii speciale.
Exista online instructiuni despre completarea declaratiei, pentru ca totul sa fie corect.
Legislatia prevede si in 2016 ca orice contribuabil care depune formularul 200 poate in acelasi timp sa redirectioneze 2% din impozit catre un ONG (Fundatie, Asociatie). Nu este vorba... mai mult
Marti, 10 Mai 2016, ora 16:39
1Termenul limita pentru depunerea declaratiilor aferente veniturilor realizate in 2011 este 25 mai. Formularele care trebuie depuse, in functie de venituri, sunt "Declaratie privind veniturile realizate din Romania'- formular 200 si 'Declaratie privind veniturile realizate din strainatate" - formular 201.
Contribuabilii care in anul 2011 au obtinut venituri din salarii sau asimilate salariilor, isi pot exprima optiunea privind destinatia unei sume, reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil, castigul net anual din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, prin completarea si depunerea formularului 230 - "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul pe venitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ".
Declaratia privind veniturile realizate din Romania- formular 200 se completeaza si se depune pentru venituri din activitati independente - activitati comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala, venituri din cedarea folosintei bunurilor - inchirieri sau arenda, venituri din activitati agricole determinate in sistem real, venituri realizate intr-o forma de asociere - venitul declarat va fi venitul net/pierderea... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 09:07
Aproximativ 600.000 de romani care au obtinut in 2011 venituri din chirii, activitati agricole, activitati comerciale, jurnalism, operatiuni cu valuta sau vanzarea actiunilor la bursa trebuie sa ajunga la Fisc pana vinerea viitoare, 25 mai, sa depuna declaratia de venit (formularul 200) sau sa o transmita prin internet.
Cei care nu reusesc sa depuna in termenul legal formularul 200 ("Declaratia privind veniturile realizate in Romania") pot fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 50 de lei si 500 de lei, de cinci ori mai mare decat in anii trecuti.
Pentru anul fiscal 2010 au fost identificati 611.196 contribuabili care aveau obligatia depunerii formularului 200. Dintre cei 606.793 contribuabili care au depus declaratiile privind venitul realizat, un numar de 496.793 contribuabili au depus declaratiile in termenul legal, potrivit informatiilor transmise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Numarul este in scadere, avand in vedere ca pentru veniturile realizate in 2009 persoanele fizice au depus 696.323 declaratii.
De la jumatatea anului 2010 s-a schimbat modul de impozitare a veniturilor din activitati independente prin reducerea cotei de cheltuieli deductibile de la 40% la 20%. mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 11:31