Guvernul a prelungit joi, prin ordonanta de urgenta, termenul de depunere a Declaratiei Unice pana pe 31 iulie. Initial, documentele trebuiau depuse pana pe 16 iulie.
"Pentru depunerea online a declaratiei unice in termenul acesta prorogat se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit aferent anului 2018 si platit integral pana la 15 martie 2019.
Cu alte cuvinte, toate acele modificari facute de Guvern in acest an raman in vigoare, doar ca termenul se proroga pana la 31 iulie", a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.
Cum se pot depune formularele
Exista mai multe metode prin care se poate depune Declaratia Unica: online, atat prin intermediul Spatiului Privat Virtual (SPV), cat si prin intermediul portalului e-guvernare.ro, direct la registratura administratiilor fiscale ale ANAF sau prin posta, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Cei care aleg formularul electronic inteligent al Declaratiei Unice disponibil in Spatiul Privat Virtual (SPV) pot depune documentul pe baza de nume utilizator si parola, sau cu certificat digital calificat.
Formularul calculeaza automat cuantumul impozitelor si contributiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat. Formularul poate fi accesat pe portalul ANAF in sectiunea "Spatiul Privat Virtual", rubrica Descarcare declaratii.
Ministerul de Finante sustine ca a transmis, prin posta, fiecarui contribuabil o scrisoare personalizata, care contine parola pentru a accesa... mai mult
Joi, 12 Iulie 2018, ora 16:39
A mai ramas mai putin de o saptamana pana cand puteti depune, la Fisc, Declaratia Unica.
Anul acesta, termenul de depunere este 16 iulie. Insa in anii urmatori, data limita va fi 15 martie inclusiv, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.
"Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri din Romania si/sau din strainatate, si de cele care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii. Persoanele care nu realizeaza venituri si aleg sa plateasca contributia de asigurare de sanatate au de asemenea obligatia de a depune Declaratia Unica", informeaza Ministerul de Finante.
Formularele se pot depune si online
Exista mai multe metode prin care se poate depune Declaratia Unica: online, atat prin intermediul Spatiului Privat Virtual (SPV), cat si prin intermediul portalului e-guvernare.ro, direct la registratura administratiilor fiscale ale ANAF, sau prin posta, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Cei care aleg formularul electronic inteligent al Declaratiei Unice disponibil in Spatiul Privat Virtual (SPV) pot depune documentul pe baza de nume utilizator si parola, sau cu certificat digital calificat.
Formularul calculeaza automat cuantumul impozitelor si contributiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat. Formularul poate fi accesat pe... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 00:00
Declaratia unica se poate depune online, incepand de miercuri, anunta Ministerul Finantelor.
"Incepand de astazi, 16 mai 2018, orice persoana care realizeaza venituri din activitati economice sau alte categorii de venituri are posibilitatea sa le declare online prin intermediul formularului electronic inteligent al Declaratiei Unice disponibil in Spatiul Privat Virtual (SPV) ", informeaza Ministerul de Finante pe pagina de Facebook.
Formularul calculeaza automat cuantumul impozitelor si contributiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat. Formularul poate fi accesat pe portalul ANAF in sectiunea "Spatiul Privat Virtual", rubrica Descarcare declaratii.
Ministerul de Finante anunta ca a transmis, prin posta, fiecarui contribuabil o scrisoare personalizata, care contine parola pentru a accesa mediul online pentru a-si depune declaratia online.
"Asa cum am promis, astazi am facut un pas important catre viitor: orice persoana fizica poate sa depuna online Declaratia Unica si astfel sa economiseasca timp si bani. Vreau sa eficientizez activitatea ANAF, vreau sa reduc birocratia fiscala si sa incurajez trecerea de la hartie la mediul electronic online", a precizat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
Daca Declaratia unica este depusa online pana pe 15 iulie 2018 si plata obligatiilor se efectueaza integral pana la data de 15 martie 2019, inclusiv, se acorda o reducere de 5% din suma totala datorata bugetului de stat, iar daca suma... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 07:37
Formularul 600 in baza caruia li se retin contributii sociale celor care obtin venituri din surse independente ar putea fi unificat cu Declaratia 200, potrivit ministrului propus al Finantelor, Eugen Teodorovici.
"In prima sedinta de Guvern vom avea acea Ordonanta de urgenta care va prelungi termenul de depunere (a Declaratiei 600 - n.r.), timp in care n-ar mai trebui sa fie depuse aceste formulare, iar analiza la Ministerul Finantelor Publice se va produce repede. O varianta este aceea de a unifica cele doua declaratii, 200 si 600", a spus Teodorovici luni.
Fostul ministrul al Finantelor Ionut Misa declarase ca persoanele care au platit contributii pentru veniturile estimate in Declaratia 600 si nu au realizat respectivele venituri ar trebui sa primeasca sumele inapoi, in urma unei regularizari.
De asemenea, in cazul in care persoana respectiva inceteaza pe parcursul anului contractul in urma caruia obtinea venituri suplimentare, aceasta ar trebui sa notifice organul fiscal cu privire la incetarea activitatii pentru a putea inceta si plata.
"Din acel moment nu mai are obligativitate. Anunta ca si-a incetat activitatea pe care o desfasura pana la acea data si la urmatoarele termene (pentru ca suma trebuie platita in patru rate - n. r.) nu mai are obligatia de plata. Este un alt aspect pe care am putea sa il luam in calcul, cel legat de regularizarea contributiilor pe care eu decid sa le declar pentru ca estimez ca voi avea un venit de 100.000 de lei (de exemplu... mai mult
Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 15:52
Daca in anul 2016 ai inregistrat venituri din diverse activitati independente, venituri din afara salariilor, legislatia te obliga sa completezi si sa depui formularul 200 la ANAF pana la data de 25 mai 2017.
Esti vizat de aceasta prevedere legala daca ai avut anul trecut venituri din cedarea folosintei bunurilor cu exceptia veniturilor din arenda, activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, piscicultura, silvicultura, transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, jocuri de noroc, alte surse, pentru care contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei 200, dupa cum se precizeaza in instructiunile oficiale publicate de ANAF pe website-ul oficial.
"La pachet" cu aceasta completare si depunere a formularului 200 exista si posibilitatea de a include in document datele unui ONG. Iata mai jos 7 motive pentru care merita sa nu omiti acest lucru:
1. Poti face o fapta buna in timp ce iti indeplinesti o obliatie legala. Birocratia te ajuta, iata, sa faci un bine.
Pe de o parte eviti penalitatile cu privire la nedeclararea veniturilor, pe de alta parte ajuti societatea in care traiesti.
2. Donezi bani fara niciun cost: nu platesti nimic in plus fata de suma pe care o platesti oricum catre stat, impozitul de 16% din veniturile declarate.
Doar ca o mica parte din aceasta suma (2% din suma platita de tine catre... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 13:17
Mai sunt aproximativ doua saptamani pentru depunerea declaratiei 200 la ANAF in termenul legal - 25 mai 2016.
Este vorba de formularul pe care trebuie sa-l completeze si sa-l depuna toate persoanele care au avut in anul 2015 venituri din afara salariilor, asa cum sunt acestea incadrate de legislatie.
Mai exact, este vorba despre cedarea folosintei bunurilor (chirii), tranzactii pe piata de capital (la bursa) si alte astfel de activitati independente.
Interesant este ca formularul 200 ANAF trebuie depus incepand cu acest an si de o noua categorie de contribuabili: cei care au activat pe website-uri de jocuri de noroc in anul 2015.
Asadar, tot mai multi romani trebuie sa indeplineasca aceasta obligatie birocratica, pentru a evita primirea unei amenzi.
Declaratia 200 se completeaza si depune de catre persoanele care realizeaza venituri in bani si/sau in natura (in Romania) care provin din activitati independente (profesii liberale, PFA, venituri din brevete si inventii, etc), cedarea folosintei bunurilor (de exemplu inchirierea unui imobil), activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in timp real si chiar alte activitati care nu se incadreaza in alte categorii speciale.
Exista online instructiuni despre completarea declaratiei, pentru ca totul sa fie corect.
Legislatia prevede si in 2016 ca orice contribuabil care depune formularul 200 poate in acelasi timp sa redirectioneze 2% din impozit catre un ONG (Fundatie, Asociatie). Nu este vorba... mai mult
Marti, 10 Mai 2016, ora 16:39
1Declaratia 200 este formularul ANAF obligatoriu pentru contribuabilii care realizeaza venituri in afara celor provenind din salarii.
Un numar de peste 600.000 de persoane, trebuie sa depuna declaratia 200 model 2015. Intre acestia amintim pe cei care au venituri din:
profesii liberale (avocat, notar, expert etc)persoane fizice autorizate (PFA)venituri din brevete si inventiicedarea folosintei bunurilor (inchiriere imobil sau vehicul), activitati agricole unde venitul se stabileste in timp realalte activitati similare
In urma completarii declaratiei, fiscul realizeaza si calcului impozitului aferent fiecarei persoane, pentru impunere.
O alta optiune pe care o au contribuabilii este aceea dea a dona 2% din impozitul astfel ...citeste mai departe despre "Declaratia 200 trebuie depusa la ANAF de peste 600.000 de persoane" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 08:02
Contribuabili care, in anul 2013, au realizat venituri din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor; activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real; piscicultura si silvicultura; transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise; operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, au obligatia ca, pana luni, 26 mai, sa depuna la Fisc "Declaratia privind veniturile realizate din Romania", cod 200.
Formularele 200 pot fi obtinute direct, gratuit, de la sediile unitatilor fiscale, sau se pot descarca de pe websiteurile ANAF, de la adresa www.anaf.ro, sectiunea Declaratii electronice/ Descarcare declaratii - in cazul depunerii declaratiilor online si AJFP Valcea, www.finantevalcea.ro, categoria Utile/ Formulare fiscale/ Formularele fiscale ordonate dupa numar - in cazul depunerii declaratiilor in format hartie.
Citeste mai multe despre ANAF va stabili din oficiu CAS pentru persoanele fizice care nu depun formularul 600 pe Portalcontabilitate mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 11:25
Termenul limita pentru depunerea declaratiilor aferente veniturilor realizate in 2011 este 25 mai. Formularele care trebuie depuse, in functie de venituri, sunt "Declaratie privind veniturile realizate din Romania'- formular 200 si 'Declaratie privind veniturile realizate din strainatate" - formular 201.
Contribuabilii care in anul 2011 au obtinut venituri din salarii sau asimilate salariilor, isi pot exprima optiunea privind destinatia unei sume, reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil, castigul net anual din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, prin completarea si depunerea formularului 230 - "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul pe venitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ".
Declaratia privind veniturile realizate din Romania- formular 200 se completeaza si se depune pentru venituri din activitati independente - activitati comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala, venituri din cedarea folosintei bunurilor - inchirieri sau arenda, venituri din activitati agricole determinate in sistem real, venituri realizate intr-o forma de asociere - venitul declarat va fi venitul net/pierderea... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 09:07