Deprecierea monedei nationale va face mai dificila finantarea Romaniei, a spus, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Miercuri seara, euro a crescut pe piata interbancara si a depasit nivelul de 4,8 lei, stabilind astfel un nou nivel record. Bancile comerciale vindeau euro, miercuri seara, si cu peste 4,9 lei.
Isarescu a spus, joi, ca discutiile despre deprecierea cursului de schimb nu-si au rostul, avand in vedere ca 80% din deficitul extern este generat de deficitul bugetar. El a indeamnat la calm si a spus ca sunt resurse in piata pentru finantarea deficitului.
"Corectia deficitului extern trebuie facuta, in principal, printr-o corectie a deficitului public. (...) Corectarea nu se va putea face doar din deprecierea cursului de schimb", a spus Isarescu.
El a subliniat ca deprecierea monedei nationale va face si mai dificila finantarea Romaniei pe plan extern.
"Cresterea cursului nu face decat sa faca mai dificila finantarea deficitului bugetar", a spus Isarescu.
Guvernatorul considera ca deficitul bugetar de 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB), anuntat in proiectul de rectificare bugetara, drept principalul generator al deficitului de cont curent, context in care deprecierea leului nu ar ajuta la corectarea dezechilibrului extern, ci simpotriva.
"Daca cifra este 4,4, terminam discutia cu cursul de schimb. Ce rost are, cand 80% din deficitul extern vine din deficitul fiscal? O sa apara discutii ca ajutam guvernul. Lucram... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 13:11
Economistul-sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, considera ca deprecierea monedei nationale fata de euro din ultima perioada nu este ingrijoratoare, cauza fiind probabil subiectiva, bazata pe schimarea de perceptie a investitorilor, pe fondul negativ din Japonia si SUA.
"In primul rand, evolutiile din ultimele zile nu sunt de o marime care sa creeze atatea discutii cate se poarta in jurul lor. BNR a spus clar ca 3-4 procente de apreciere sau de depreciere nu sunt ingrijoratoare si cursul a fost si la niveluri mult mai inalte decat atat si la niveluri mult mai joase", a afirmat Lazea, prezent la un seminar pe tema capitalului uman, la BNR.
Curs valutar. Leul se prabuseste - euro trece pragul de 4,55 RON
El a explicat ca pot fi doua cauze pentru deprecierea leului, respectiv sentimentul pietelor, care reprezinta un factor subiectiv, sau fundamentele economice, factor obiectiv.
Lazea a aratat ca, in situatia actuala, nu exista informatii care sa indice fundamentele economice drept cauza, astfel ca probabil se simte o miscare pe fondul schimbarii de perceptie a investitorilor, insa nu fata de Romania in special.
"Schimbarile de perceptie puteau interveni pe fondul caderii bursei din Japonia si a rezultatelor slabe din Statele Unite ale Americii. Cand stranuta o economie dezvoltata, cele care sufera sunt economiile emergente. Avem toate motivele sa credem ca este o miscare datorata unor cauze subiective si este pe sentiment. La fel de bine, se poate inversa... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 16:12
Leul nu are puterea necesara sa lupte de la egal la egal cu moneda unica europeana, iar rarele deprecieri sub pragul de 4,5 lei ale euro vor avea loc pentru perioade scurte si vor fi cauzate de interventii ale BNR in piata valutara.
De cand a devenit moneda unica in Uniunea Europeana, euro a fost mereu cu un pas inaintea leului, iar tendinta a fost numai de apreciere in raport cu moneda nationala. Rarele deprecieri au fost pe termen foarte scurt, ele fiind cauzate de interventii ale Bancii Nationale a Romaniei in piata valutara.
In mod cert, euro poate sa scada sub 4,5 lei, ba chiar poate ajunge si la 4,4 lei, insa doar pentru o perioada scurta de timp. Tendinta principala a leului este de depreciere, a declarat economistul Florin Citu pentru Business24.
Doar interventia BNR mai domoleste deprecierea leului
Cauzele care pot duce la o apreciere a leului in raport cu euro pot fi generate de o repozitionare temporara, insa tendinta generala ramane de depreciere. Aceste aprecieri temporare ale leului sunt generate, in mare parte, de interventii ale Bancii Nationale a Romaniei pe piata valutare, ori atunci dupa ce un jucator puternic din piata si-a retras profitul, insa asta este doar o chestiune pur tehnica, sustine Florin Citu.
Nu exista o anumita limita pentru miscarile in jos ale cursului de schimb valutar, insa ele au loc doar pe o perioada scurta de timp, deci nu poate fi vorba de o jumatate de an sau un an, ci de o saptamana, poate doua, cel mult.... mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 08:16
Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca inflatia ar putea creste pana la 4% in septembrie dar va cobori la 3,2% la sfarsitul anului.
Si Banca Centrala Europeana mizeaza pe o crestere a inflatiei, in timp ce analistii sustin ca, pe langa alimente, factorii determinanti pentru cresterea inflatiei raman cursul de schimb si evolutia crizei din zona euro.
Analistul economic Lucian Davidescu a declarat, pentru Business24, ca o rata a inflatiei de 4% reprezinta o prognoza plauzibila, in special inceperii sezonului rece de toamna. El vede si un alt efect care va duce la o crestere a ratei de inflatie in aceasta toamna: majorarea cotei TVA de acum doi ani.
Dupa minime istorice vin si cresterile
Davidescu spune ca, in primul an de dupa majorarea cotei TVA, in Romania s-a resimtit un prim efect de baza, de crestere, care a durat aproximativ 12 luni, pana in iunie 2011. In urmatoarele 12 luni, sustine analistul economic, efectul de baza a fost pe minus. De ce? Pentru ca s-a pornit de la o crestere mare a inflatiei, care a facut ca cifrele sa para mici, motiv pentru care, in opinia sa, Romania a inregistrat rate minime record la inflatie.
Lucian Davidescu sustine ca acest efect de baza inceteaza la sfaristul acestei luni, iar urmatoarea rata de inflatie va fi ultima din seria minimelor istorice. Astfel, din luna iulie, rata inflatiei va intra pe un trend ascendent.
"Daca avem deja un salt de la 1,79% acum, la peste 2% in iunie, s-ar putea ca... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 18:07
Leul a continuat sa se deprecieze joi, iar motivul acestei miscari ar putea fi un (presupus) "control mai lax" al bancii centrale si ar putea semnala ca leul s-ar putea tranzactiona intr-un interval mai larg.
Cursul BNR de joi fost de 4,3672 lei/euro, se arata intr-un raport al ING Bank.
"Leul a continuat sa se deprecieze joi, in timp ce monedele regionale au corectat o parte din pierderile din ziua precedenta. Leul a atins un nou nivel record de la inceputul anului - 4,3875/euro, nivel ce nu se situeaza departe de minimul istoric de 4,4010/euro".
"Dinamica leului este surprinzatoare avand in vedere evolutia statica inregistrata de la inceputul anului acesta, dar poate nivelul tranzactionat este mai interesant decat amplitudinea miscarii, leul a pierdut numai 0,5% fata de euro in ultimele doua zile".
"Motivul acestei miscari ar putea fi un (presupus) control mai lax al bancii centrale si ar putea semnala ca leul s-ar putea tranzactiona intr-un interval mai larg - probabil unul intre 4,32- 4,42/euro", se arata intr-un raport al ING Bank.
Analistii ING Bank precizeaza ca nu cred ca s-ar putea indeparta de nivelurile din ultimele luni avand in vedere declaratia viceguvernatorului Popa de acum doua luni ca leul se afla la valoarea corecta cand se tranzactiona in jur de 4,35/euro.
"In aceasta dimineata, leul a corectat o parte din pierderi, tranzactionandu-se la 4,3775/euro, dar prognozele ING peste asteptarile pietei privind datele din SUA sugereaza ca de la... mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 14:32
Presedintele UniCredit Tiriac Bank, Dan Pascariu, a declarat miercuri ca bancile ar trebui sa se recapitalizeze in conditiile in care cursul ajunge la 4,5 lei pentru un euro, iar pe de alta parte debitorii bancilor vor fi pusi in dificultate in a-si achita ratele daca moneda nationala se depreciaza. "La un curs de 4,5 lei pentru un euro, bancile ar trebui sa se recapitalizeze, sa aduca mai multe capitaluri. In al doilea rand, multi dintre debitorii bancilor ar fi pusi in dificultate, ceea ce nu este in interesul sistemului bancar", a explicat Pascariu, citat de NewsIn.
Presedintele UniCredit Tiriac Bank a mentionat ca, in prezent, sistemul bancar este foarte bine capitalizat.
"Toti indicatorii, la toate bancile, sunt cu mult peste cei impusi de Banca Nationala.
Deci exista un buffer, depinde cat vor bancile sa mentina acest buffer. Bancile nu au niciun interes pentru deprecierea masiva a leului", a mai spus Pascariu.
Moneda nationala s-a depreciat miercuri pana la un curs de 4,3210 lei/euro, cel mai ridicat din 2011. mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 14:17
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat marti un curs de referinta de 4,2510 lei/euro, cu 0,19% mai mare fata de sedinta precedenta, in vreme ce dolarul american a pierdut teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 2,9992 lei/dolar, anunta NewsIn.Cursul BNR de luni a fost de 4,2429 lei/euro. Pentru dolarul american, BNR a afisat un curs de referinta de 2,9992 lei/dolar, cu 0,11% mai mic fata de nivelul de 3,0025 lei/dolar din sedinta anterioara.
Pe piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au scazut fata de sedinta precedenta, situandu-se sub rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an.
BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 4,70% pe an, fata de 4,88% in sedinta precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 5,20% pe an, de la 5,38% in sedinta anterioara. mai mult
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 15:39
Petrom a anuntat ca majorarea preturilor la carburanti, de 24% la motorina si 20% la benzina, in 2010, a fost determinata exclusiv de modificarea taxelor, in primul rand cresterea TVA, de fluctuatia cotatiilor internationale la aceste produse si de deprecierea leului in raport cu dolarul, informeaza Mediafax.
Anuntul vine in contextul publicarii concluziilor unui raport ANAF, potrivit caruia pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator.
Totodata, premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca majorarea pretului carburantilor nu poate fi justificata prin povara fiscala impusa de stat prin taxele percepute companiilor petroliere.
"Nu comentam informatiile si nici calificativele aparute in presa referitoare la companii petroliere. Suntem o companie listata, cu un nivel ridicat de transparenta, iar rezultatul activitatilor noastre, politica de preturi precum si alte informatii relevante au fost comunicate exhaustiv. Toti indicatorii nostri financiari sunt calculati pe baza standardelor internationale si romanesti si sunt auditate de catre companii internationale de top. Suntem pregatiti sa raspundem in continuare oricaror solicitari de informatii din partea autoritatilor", arata Petrom intr-o declaratie de presa.
Compania sustine ca preturile... mai mult
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 23:38
Cursul de schimb se situa la 4,2860 lei/euro pe finalul sedintei valutare de joi, in care leul a pierdut peste un ban in fata euro, evolutia sa nefiind corelata cu celelalte monede emergente din regiune, care au reactionat mai mult la stirile locale.
"Leul s-a depreciat putin, dar volatilitatea e destul de mica, mai ales ca valutele din regiune au evoluat mixt, in functie de stirile fiecarei tari. Au fost mai multe ordine (de tranzactionare n.r.) locale in ultimele zile. Nerezidentii nu au mai fost asa prezenti ca in urma cu cateva luni", a spus Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul Volksbank Romania.
Moneda europeana era tranzactionata in debutul sedintei cu 4,2840 lei, dupa care leul s-a depreciat treptat pana la 4,2955 lei/euro, iar la 17, bancile cumparau un euro cu 4,2860 lei si il vindeau cu 4,2950 lei.
In regiune, forintul s-a apreciat treptat de la 303,65 la 298,90 unitati/euro, iar ulterior oscila in apropiere de nivelul de 300 forinti/zlot. Zlotul, in schimb, s-a depreciat initial de la 4,70 la 4,7777 zloti/euro, dupa care a recuperat teren pana la 4,6685 unitati/euro.
Polonia, de exemplu, anuntase initial ca ar putea scadea dobanda cheie, iar zlotul s-a depreciat, dupa care au aparut informatii ca moneda nationala ar putea sa sustinuta, asa ca zlotul s-a apreciat putin, a explicat Mihai.
La cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), leul s-a depreciat cu peste un ban (0,3%) pana la 4,2891 lei/euro, fata de ziua precedenta, cand... mai mult
Joi, 26 Februarie 2009, ora 17:22