Boardul FMI a decis sa urmeze recomandarea expertilor sai de a amana decizia de introducere a yuanului in randul valutelor folosite in operatiunile institutiei bancare.
Reprezentantii FMI au anuntat, miercuri, ca vor pastra aceeasi componenta a cosului cu valute SDR pana in octombrie 2016, pentru a da timp pietelor sa se adapteze unei eventuale intrari a monedei chinezesti in clubul select al valutelor forte, anunta Reuters.
In asteptare
O decizie in privinta adaugarii yuanului in cosul cu valute al FMI va fi luata in noiembrie, membrii boardului FMI urmand sa stabileasca daca valuta Chinei are o larga raspandire in tranzactiile globale pentru a fi declarata liber utilizabila.
Luna aceasta Beijingul a slabit controlul guvernului asupra cursului de tranzactionare al yuanului in raport cu dolarul american, fapt care a dus la o depreciere rapida a monedei din China.
In acelasi timp, reprezentantii FMI au apreciat ca devalorizarea yuanului reprezinta o masura de reforma a politicii monetare din China, ca un prim pas pentru introducerea monedei chinezesti in cosul de valute de rezerva.
Beijingul se afla la a doua tentativa de a introduce moneda proprie in clubul valutelor folosite in tranzactiile FMI (euro, yen, lira sterlina si dolar american).
In 2010 insa, reprezentantii FMI au acuzat controlul excesiv al guvernului asupra pietei din China si lipsa unor reforme structurale in politica monetara a Beijingului.
Contre Washington-Beijing
Anul acesta,... mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 10:43
Ca si in religie, pietele financiare sunt dominate de dogme care reflecta increderea investitorilor in sistemul de reguli caree guverneaza piata. Spre deosebire de cele religioase, dogmele financiare se dovedesc de multe ori false.
Cel mai bun exemplu in acest caz l-a dat China, saptamana trecuta, cand a recurs la devalorizarea propriei monede, remarca jurnalistul Edward Chancellor intr-o postare de pe blogul Reuters.
Pericolul unui yuan devalorizat
Ani la rand s-a considerat intr-un consens deplin ca, atata vreme cat ritmul de crestere economica al Chinei il depaseste pe cel al altor tari dezvoltate, moneda chinezeasca se va aprecia in mod inevitabil.
Este drept ca yuanul si-a stabilit in raport cu dolarul american un curs valutar fix, dar, in trecut, Beijingul a recurs deseori la aprecierea graduala a monedei proprii.
Cu toate acestea, decizia bancii centrale de a relaxa cursul fix pentru yuan a luat prin surprindere pietele financiare de pe glob.
Adevarata semnificatie a acestei miscari efectuate de Banca Populara a Chinei nu o reprezinta declansarea unui razboi al valutelor care sa duca la intrarea in deflatie globala, desi riscul acesta exista.
Pericolul cel mare este reprezentat tocmai de efectul advers pe care deprecierea neasteptata a yuanului il va avea in disfunctionalul sistem financiar din China.
Credite ieftine
Era dobanzilor scazute la dolarul american a incurajat cresterea relatiilor comerciale cu China. Nici nu este de mirare,... mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 15:36
Banca centrala a Chinei a taiat cursul de referinta al monedei locale, yuanul, care s-a depreciat brusc trei zile la rand, astfel ca "razboiul valutelor" a intrat intr-o noua etapa. Tonul a fost dat de a doua cea mai mare economie a lumii, care vrea sa reduca influenta dolarului pe pietele internationale. Insa cum va fi afectata Romania de aceasta miscare a Beijingului?
Moneda chineza a pierdut 2% in fata monedei americane, marti, cea mai mare scadere din ultimele doua decenii, iar declinul a continuat si in urmatoarele doua zile.
Desi autoritatile au dat asigurari ca acest lucru nu se va mai intampla in viitorul apropiat, situatia a ridicat cateva semne de intrebare.
BBC News atrage atentia ca decizia bancii centrale chineze, care a tinut cursul in frau pana acum, a readus in discutie termenul "razboiul valutelor".
Teoretic, miscarea ar urma sa ajute exporturile acestei tari, care se afla pe o panta descendenta. Iar acest lucru e important pentru a doua cea mai mare ...citeste mai departe despre "Razboiul valutelor: China a tras primul foc - Cum va fi afectata Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 07:41
Legaturile comerciale limitate cu China si scaderea preturilor la materiile prime importate s-au transformat intr-un avantaj pentru fostele state comuniste din Uniunea Europeana, inclusiv Romania, ajutandu-le sa nu fie afectate de deruta inregistrata pe pietele emergente, transmite Bloomberg.
Nomura International Plc a sfatuit investitorii sa detina mai multe obligatiuni din Europa de Est decat nivelul din indicii de referinta, cu exceptia Rusiei, afectata de declinul pretului la titei.
Speriati de China si Grecia, investitorii ar trebui sa-si indrepte privirile catre Romania - analisti externi
Anuntul a venit in urma deciziei adoptate de Banca Centrala a Chinei (PBOC), de a schimba mecanismul care stabileste rata zilnica de referinta pentru moneda nationala, yuanul. Aceasta devalorizare a provocat turbulente pe pietele financiare din statele emergente. In schimb, efectul a fost contrar in Romania, Ungaria si Polonia, unde randamentele obligatiunilor guvernamentale au ...citeste mai departe despre "Romania, un paradis pentru investitorii alungati de deprecierea monedei chineze - Bloomberg" pe Ziare.com mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 18:02
Devalorizarea yuanului, la care a recurs de doua zile Banca Populara a Chinei, va avea un efect dezastruos asupra pietelor globale, crede Albert Edwards, unul dintre analistii de baza ai Societe Generale.
Intr-un articol Bussiness Insider, Edwards este citat ca prognozand "o criza financiara la fel de mare ca cea din 2008".
Din punctul sau de vedere deprecierea controlata a monedei chinezesti nu face decat sa dea startul unei perioade de slabiciune a valutelor asiatice.
Exportatori de deflatie
Pentru economistul bancii franceze miscarea facuta de oficialii bancii centrale de la Beijing reprezinta o lovitura data pietelor din America si Europa, scazand profitul corporatiilor si evoluand spre o criza deflationara similara cu dezastrul bancii Lehman Brothers.
"Ne asteptam ca accelerarea devalorizarii valutelor din pietele emergente sa trimita valuri deflationiste pe pietele occidentale pentru a coplesi deja fragila profitabilitate a corporatiilor cu riscul de a ne trimite direct in recesiune.
Din punctul de vedere al investitorilor, o alta perioada de recesiune, fara o normalizare a dobanzilor de referinta si a deficitelor fiscale, nu inseamna decat ca vom infrunta o criza la fel de dura ca cea din 2008", arata Albert Edwards intr-o nota interna SG.
Deja aprecierea prea rapida a dolarului risca sa transmita valuri de deflatie pe piata americana, considera analistul.
"Investitorii au constatat ca si zona euro a urmat acelasi traseu al deflatiei ca si... mai mult
Miercuri, 12 August 2015, ora 17:26
Deprecierea surpriza a yuanului aduce un avantaj major furnizorilor companiei americane Apple, care vor profita de pe urma acestei decizii neasteptate.
Fara niciun avertisment, banca centrala de la Beijing a recurs la o devalorizare a monedei de 2% in raport cu dolarul american.
Miscarea facuta de banca centrala a Chinei este vazuta drept o lovitura de tarile din regiune, care vor pierde din competitivitate.
Atuul Chinei dispare dupa patru decenii de dominatie mondiala?
Bloomberg remarca faptul ca furnizorii Apple, anume firmele Hon Hai Precision Industry Co. si Pegatron ...citeste mai departe despre "China si-a depreciat moneda fara niciun avertisment - Marii castigatori si legatura cu Apple" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 18:02
China starneste ingrijoarea partenerilor comerciali, in special a celor din zona Asiei, dupa ce banca centrala de la Beijing a recurs la o devalorizare a yuanului de 2% in raport cu dolarul american.
Anuntul facut de Banca Populara a Chinei a starnit deja ingrijorare pe piata valutara, analistii interpretand gestul ca o noua etapa intr-un razboi al valutelor, arata portalul CNN Money.
Anunt soc
Decizia pare sa fi fost luata la foc rapid de catre economistii bancii centrale din China, anuntul fiind facut public chiar inainte de deschiderea bursei, marti, 11 august.
Alegerea momentului si luarea unei decizii neasteptate a starnit deja panica printre investitori, mai ales ca aceasta depreciere fortata a yuanului este cea mai mare din ultimele doua decenii.
In acelasi timp, contextul economic din China nu este cel mai fericit, cresterea inregistrata in primele doua trimestre fiind la un nivel destul de slab, in timp ce piata de capital da semne de volatilitate crescuta.
Oficialii din Banca Populara a Chinei au justificat masura prin variatiile puternice inregistrate intre cursul de referinta stabilit zilnic pentru yuan si evolutia pietei.
Val de critici
Chiar daca se prognozeaza ca devalorizarea va fi un eveniment singular, acest lucru nu ii fereste pe chinezi de un nou val de critici.
Deja oficiali din Statele Unite au acuzat in repetate randuri China ca mentine intentionat un curs scazut de schimb al yuanului, in timp ce isi sporeste constant... mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 12:23
2Urmatoarea surpriza de pe piata valutara ar putea veni de la yuanul chinezesc si nu este vorba de o surpriza placuta, considera analistii.
Ultimul raport al departamentului de analiza globala al Merrill Lynch Bank of America arata ca, in pofida declaratiilor optimiste ale oficialilor de la Beijing, riscul unei deprecieri a monedei din China este mai pregnant ca niciodata.
Raportul analistilor indica faptul ca in acest moment exista un risc deloc neglijabil ca guvernul de la Beijing sa recurga la o depreciere voita a monedei nationale, potrivit Market Watch.
Parghii economice ineficiente
Predictia celor de la Merrill Lynch este cumva in opozitie cu datele din trecut, deoarece guvernantii chinezi si oficialii bancii centrale au respectat intotdeauna prognozele emise pe canale oficiale.
De aceasta data insa, politica lor ar putea fi diferita, in conditiile in care optimismul de propaganda nu este sustinut de datele oficiale ale economiei chineze.
In acest inceput de an, datele economice din China arata o inrautatire constanta a peisajului economic si o lipsa de inspiratie in gasirea unor masuri stimulante pentru consumul intern.
Parghiile economice ale Beijingului, prin care guvernantii au generat cresterea economica din ultimele decenii, se dovedesc in acest moment ineficiente.
Reducerea dobanzilor bancare si a cerintelor de constituire a rezervelor bancare au dus la o crestere a creditelor acordate in ianuarie nemaintalnita in ultimii 5 ani si... mai mult
Luni, 16 Februarie 2015, ora 12:00
1Explozia exporturilor chineze din ultimii ani a adus un val de marfuri ieftine pentru consumatorii americani, insa produsele "made in China" au venit la pachet cu un cost mare SUA.SUA au pierdut aproape 2,8 milioane de locuri de munca in ultimul deceniu odata ce productia in China a devenit ieftina si abundenta, potrivit unui raport recent al Institutului de Politici Economice.
Pierderile locurilor de munca au afectat toate cele 50 de state si Districtul Columbia, Texas, New York si Illinois.
Exporturile chineze catre SUA au devansat rapid exporturile americane catre China, productia americana pierzand 1,9 milioane de locuri de munca din 2001, ca urmare a deficitului balantei comerciale.
Mai mult de o treime din cei care si-au pierdut locul de munca in frabricile americane au abandonat piata de munca, in timp ce procentajul scazut de muncitori americani care au reusit sa gaseasca noi locuri de munca au primit salarii mai mici cu 10%.
Pierderile locurilor de munca din ultimul deceniu sunt doar un capitol dintr-o poveste americana mult mai veche.
Incepand cu 1990, cresterea somajului, scaderea salariilor si scaderea ratelor de participare pe piata muncii au fost corelate expunerea la concurenta din China.
Informatiile provin dintr-un studiu efectuat de trei economisti, care au comparat datele de comert pentru pietele locale din SUA si au constatat rezultate alarmante.
Nu doar comertul cu China impinge in jos salariile si conduce la somaj, ci autorii studiului au constatat ca... mai mult
Joi, 29 Septembrie 2011, ora 12:21