Un numar record de turisti, 923.000 persoane, au vizitat Japonia luna trecuta, in crestere cu 18,1% comparativ cu luna aprilie a anului trecut, profitand de deprecierea yenului si popularitatea curselor aeriene low-cost, a anuntat miercuri Oficiul national de turism din Japonia, transmite AFP.
Cifra inregistrata in luna aprilie 2013 a eclipsat precedentul record de 879.000 de turisti inregistrat in luna iulie 2010.
"Este o cifra buna dar mai sunt multe de facut pentru a ne atinge obiectivul de a avea 10 milioane de vizitatori pe an", a declarat seful agentiei pentru promovarea turismului in Japonia, Norifumi Ide.
Numarul de vizitatori proveniti din Taiwan, Thailanda, Vietnam, Franta si Rusia a atins o cifra record in luna aprilie 2013.
Cu toate acestea, numarul turistilor sud-coreeni, in mod traditional cei mai numerosi vizitatori ai arhipelagului nipon, a inregistrat o crestere de 33,7% in ritm anual pana la 204.200 de turisti.
In schimb, numarul turistilor chinezi a scazut cu 33% pana la 100.200, pe fondul disputelor teritoriale dintre cele doua tari.
In 2011, numarul de turisti straini care au vizitat Japonia a inregistrat o scadere fara precedent de 27,8%, din cauza cutremurului din 11 martie, a accidentului nuclear de la Fukushima si a aprecierii yenului. mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 17:11
Seful aliantei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a declarat marti ca yenul s-a depreciat la ceea ce el a numit un nivel 'neutru' pentru profitabilitatea Nissan dar a apreciat ca moneda Japoniei trebuie sa scada si mai mult pentru a fi "normal", transmite AP.
Carlos Ghosn s-a adresat jurnalistilor marti, dupa celebrarea prezentarii noului model de lux al Nissan, Infiniti Q50, care este exportat in Statele Unite, Europa, Asia si alte regiuni.
Producatorii auto din Japonia incearca sa mute productia in tarile unde se vand vehiculele lor pentru a reduce riscurile provocate de un yen puternic, care reduce valoarea profiturilor lor din strainatate.
Carlos Ghosn a explicat ca atunci cand dolarul s-a tranzactionat la 75-80 yeni, Nissan a pierdut bani la fiecare masina Infiniti produsa la fabrica Tochigi din Japonia.
Vineri, yenul japonez s-a depreciat, ajungand la cel mai scazut nivel fata de dolar din ultimii patru ani, moneda americana tranzactionandu-se la 101,30 yeni, pentru prima data din aprilie 2009. Deprecierea yenului a facut exporturile nipone mai competitive, majorand profiturile companiilor din Japonia. Din noiembrie, yenul s-a depreciat cu peste 20% fata de dolar, in urma masurilor de politica monetara adoptate in Japonia, menite sa stimuleze cresterea economiei.
In exercitiul fiscal 2012, care s-a incheiat in data de 31 martie 2013, Nissan a inregistrat un profit net de 342,4 miliarde de yeni (3,21 miliarde de euro) in crestere cu doar 0,3% comparativ cu... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 12:47
Trezoreria Statelor Unite a avertizat Japonia sa nu mentina yenul la un nivel scazut pentru a obtine astfel un avantaj in privinta competitivitatii economice, dupa ce guvernul a la Tokyo a adoptat mai multe masuri agresive pentru repornirea economiei.
Intr-un raport referitor la piata valutara mondiala, Trezoreria americana a criticat si China pentru reluarea interventiilor "de amploare" in piata financiara cu scopul mentinerii monedei la un nivel scazut. SUA nu au nominalizat, insa, China ca "manipulator de moneda".
Raportul Trezoreriei pare sa fie parte a unei strategii mai ample de raspuns a administratiei americane la schimbarile majore de politica economica din Japonia, in uma preluarii puterii de catre premierul Shinzo Abe.
Banca Japonieia a cauzat ultima runda de depreciere a yenului dupa ce socat pietele financiare la inceputul lunii cu o crestere masiva a masei monetare, prin angajamentul privind cresterea substantiala a achizitiilor de obligatiuni si alte active. Dolarul s-a apreciat cu aproape 7% fata de yen dupa anuntul bancii centrale si cu 15% de la preluarea puterii de catre Abe la sfarsitul lunii decembrie.
Politicienii niponi au insistat ca declinul puternic al yenului este o consecinta a politicilor de stimulare a economiei si nu obiectivul guvernului.
In contextul cresterii economice slabe la nivel global, guvernele sunt tentate sa forteze deprecierea propriilor monede pentru a sustine exporturile. Aceste presiuni au devenit si mai... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 09:57
Miliardarul George Soros avertizeaza ca planul prezentat de Banca Japoniei pentru stimularea economiei si combaterea riscului de deflatie ar putea conduce la deprecierea abrupta a yenului, a carui scadere s-ar putea transforma intr-o avalansa.
"Daca yenul incepe sa scada, ceea ce s-a intamplat deja, iar locuitorii Japoniei vor incepe sa isi dea seama ca ar putea continua sa coboare si vor dori sa isi plaseze banii in strainatate, atunci scaderea ar putea semana mai mult cu o avalansa", a declarat Soros intr-un interviu la CNBC, preluat de Bloomberg.
Bill Gross, care manageriaza cel mai mare fond de obligatiuni din lume la Allianz, a criticat de asemenea planul Bancii Japoniei, apreciind ca yenul va trebui sa se deprecieze "mult mai mult" pentru ca inflatia sa atinga tinta stabilita de guvernatorul Haruhiko Kuroda, de 2%.
Yen-ul japonez s-a depreciat cu 18% in ultimele sase luni
Kuroda a prezentat joi noul program, care prevede dublarea fondului alocat lunar de Banca Japoniei pentru achizitia de obligatiuni din piata, la aproximativ 7,5 miliarde yeni (77,8 miliarde de dolari), cu scopul de a aduce inflatia anuala la 2% in termen de 2 ani.
Yenul s-a depreciat cu 18% in ultimul semestru pe fondul speculatiilor din piata ca banca centrala ar putea derula o noua injectie de bani in economie.
Vineri, yenul evolueaza indecis in raport cu dolarul, dupa ce a atins nivelul de 97,19 yeni pe dolar, cel mai mare curs din august 2009. Kuroda a declarat joi ca Banca... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 14:14
Christine Lagarde, directorul FMI, a negat posibila aparitie a unui "razboi valutar", in contextul discutiilor care au avut loc in cadrul intalnirii G20.
"S-a vorbit foarte mult despre "razboaie valutare" si nu am vazut niciun "razboi valutar". Am auzit ingrijorari cu privire la cursul valutar, dar nici un razboi valutar", a declarat Lagarde, conform CNBC.
"Nu am asistat la confruntari, ci la deliberari, dialog, discutii si este clar ca aceasta reuniune G20 a fost extrem de utila si de productiva", a mai adaugat aceasta.
Comentariile presedintelui FMI au fost in acord cu cele ale liderilor celor mai dezvoltate 20 de economii din lume, care au infirmat zvonurile privind un razboi valutar. Afirmatiile acestora au redus presiunea asupra Japoniei, care a fost criticata pentru politicile sale monetare care au devalorizat yenul.
Desi a existat un acord ca statele G20 sa nu intre intr-o competitie a devalorizarii monedelor, grupul si-a exprimat ingrijorarea cu privire la dezechilibrele fiscale din marile economii.
Lagarde a solicitat astfel stabilirea unor obiective pe termen mediu in aceasta directie atat in SUA, cat si in Japonia, si a recunoscut ca diferendele politice din aceste state ar putea fi un obstacol semnificativ in realizarea unor strategii pe termen lung. mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 15:41
Cele mai mari 20 de economii la nivel mondial se vor reuni vineri la Moscova pentru a decide cum pot coopera pentru a relua cresterea economica, dupa ce 2012 a fost presarat cu probleme atat pentru tarile dezvoltate, cat si pentru cele emergente.
Astfel, SUA, Japonia, Germania, Franta si Marea Britanie au suferit scaderi ale PIB-ului in ultimul trimestru al anului trecut, in timp ce ritmul de crestere economica pentru China s-a redus, transmite Financial Times.
Unul din punctele principale de pe agenda va fi legat de stimulul monetar la care au recurs Japonia si SUA. In special deprecierea yenului ingrijoreaza marile economii, deoarece produsele lor devin astfel mai scumpe la export in raport cu cele japoneze.
Temerea vine mai ales din partea Europei, euro apreciindu-se, in ultima perioada, semnificativ in fata dolarului si yenului.
Comisarul european pentru economie si afaceri monetare Olli Rehn a declarat astfel in pregatirea summitului G20 ca grupul ar trebui sa se concentreze pe reforme structurale si nu pe simulare fiscala si monetara pe termen scurt, scrie Reuters. mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 11:15
Miliardarul american George Soros si alti manageri de fonduri de hedging inregistreaza profituri masive, dupa ce au mizat ca Banca Japoniei si guvernul de la Tokyo vor recurge la deprecierea yenului pentru stimularea economiei.
Soros a castigat aproape 1 miliard de dolari mizand incepand din decembrie pe declinul monedei Japoniei, in timp ce Greenlight Capital, condus David Einhorn, Third Point LLC - Daniel Loeb si Hayman Capital Management - Kyle Bass, au obtinut, de asemenea, profituri semnificative din speculatiile pe yen, potrivit cotidianului Wall Street Journal.
Dolarul american s-a apreciat cu circa 17% si euro cu aproape 23% in raport cu yenul in ultimele trei luni.
Declinul rapid al monedei Japoniei a alimentat temeri privind declansarea unui razboi global de depreciere a monedelor nationale cu scopul imbunatatirii sau pastrarii competitivitatii economice.
Temeri privind un astfel de scenariu s-ar fi aflat, in aceasta saptamana, la originea unei declaratii comune a G7 in care statele membre reafirmau ca nu-si vor stabili tinte pentru cursurile de schimb.
Traderii vor privi cu atentie la reuniunea ministrilor de finante si sefilor de banci centrale din G20, la sfarsitul acestei saptamani, pentru semne privind disconfortul statelor membre referitor la deprecierea yenului.
Pentru moment, multi traderi par sa fi ajuns la aceeasi concluzie ca Soros si ceilalti manageri de fonduri de hedging, noteaza Wall Street Journal.
Soros, 82 de ani, pare insa... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 18:02
G7 a emis o declaratie comuna conform careia marile tari industrializate nu vor avea in vedere interventii directe asupra cursului valutar, dar atentia pietelor financiare se indreapta spre modul in care acestea vor actiona pentru a preintampina un posibil razboi valutar.
Moneda europeana s-a tranzactionat la inceputul acestei luni la nivelul de 1,37 dolari/ euro, in timp ce in 2012 se apropiase chiar de pragul de 1,20 de dolari/ euro. Paradoxal, intarirea euro a fost unul din principalele subiecte de discutie ale ministrilor Eurogrup la intalnirea de luni, transmite The New York Times.
Increderea in revenirea economiei europene a dus la aprecierea monedei regionale si pune in pericol acum iesirea Europei din criza, din cauza cresterii preturilor la export.
O declaratie a sefului BCE, Mario Draghi, cu privire la acest fenomen a fost suficienta pentru a asista la scaderea cursului euro/ dolar si euro/ yen.
Franta, care adopta in general o politica interventionista, si-a aratat dorinta de a se lua masuri in legatura cu aceasta situatie, inclusiv stabilirea unui prag superior pentru moneda europeana.
Pierre Moscovici, ministrul de Finante francez, a lansat astfel un apel catre celelalte state de a stabili un plan comun pentru aceasta problema, care sa fie ulterior prezentat la intalnirea G20 din acest weekend.
Opinii divergente au venit din partea germanilor si austriecilor, presedintele Bundesbank sugerand ca tarile europene ar trebui sa fie mai degraba... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 07:05
Moneda euro s-a depreciat luni la minimul ultimilor 11 ani fata de yen, iar costurile de finantare ale Spaniei au atins un nou record, pe fondul revenirii in actualitate a temerilor privind iesirea Greciei din zona euro.
Potrivit unui oficial al bancii centrale a Chinei, cresterea economica a tarii ar putea incetini pentru cel de-al saptelea trimestru consecutiv in perioada iulie - septembrie, la 7,4%, transmite Bloomberg.
Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a coborat luni cu 1,8%, tras in jos in principal de bursa din Hong Kong, care a pierdut 2,6%.
Moneda euro a coborat la minimul ultimilor 11 ani fata de yenul japonez si se tranzactioneaza la cel mai redus nivel din ultimii doi ani fata de dolar.
Randamentul obligatiunilor de stat spaniole cu maturitatea la zece ani a urcat la 7,368%, un nou record de la introducerea monedei euro, in timp ce dobanda titlurilor de Trezorerie SUA cu scadenta similara a coborat la un nou minim istoric, de 1,43%, indicand cresterea aversiunii fata de risc a investitorilor.
Oficialii FMI, Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene vor ajunge marti la Atena pentru a determina daca statul isi poate respecta angajamentele fata de creditorii internationali. Creditorii externi ai Greciei par neincrezatori ca tara s-a incadrat in tintele fiscale si ar putea intrerupe finantarea, decizie care ar conduce la faliment, posibilitatea iesirii statului elen din zona euro revenind in atentia pietelor.... mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 11:08