Lira sterlina a coborat luni la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani in raport cu dolarul american, din cauza amenintarii in crestere ca Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana fara un acord bilateral, pe 31 octombrie, relateaza agentia EFE.
Moneda americana era cotata luni dupa-amiaza la 1,2258 dolari, cu 1% mai putin fata de ultima sesiune, situandu-se sub 1,23 dolari pentru prima data incepand din martie 2017.
Lira s-a depreciat, de asemenea, cu 1,02% in raport cu euro, pana la 1,1016 euro.
Moneda Marii Britanii era cotata la 1,50 dolari pe 23 iunie 2016, cand a avut loc referendumul la care 52% dintre britanici au votat pentru iesirea din UE.
Lira sterlina a scazut luni din cauza faptului ca Executivul britanic, condus de conservatorul Boris Johnson, a dat asigurari ca Marea Britanie va iesi din blocul european la data stabilita, cu sau fara un acord cu Bruxelles-ul.
La finele saptamanii trecute, ministrul insarcinat cu pregatirile pentru "un Brexit dur", Michael Gove, a afirmat ca Executivul lucreaza in ipoteza ca nu va fi un acord, din cauza dificultatii ca UE sa accepte renegocierea celui stabilit cu Theresa May.
La randul sau, ministrul Economiei, Sajid Javid, a declarat presei ca ministerul sau are ca prioritate alocarea de bani pentru pregatirea tarii si a companiilor pentru o iesire fara acord si perioada de tranzitie.
Deprecierea lirei a impulsionat Bursa din Londra, unde sunt cotate multe companii care incaseaza in dolari - al... mai mult
Marti, 30 Iulie 2019, ora 10:30
Lira sterlina s-a depreciat miercuri cu aproape 1% in raport cu dolarul si moneda euro, dupa ce Theresa May a cerut amanarea Brexit-ului pana la 30 iunie si a avertizat ca un Brexit fara acord de divort este in continuare posibil, informeaza Reuters si AFP.
"I-am scris in aceasta dimineata presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-l informa ca Regatul Unit doreste o extindere a Articolului 50 (din Tratatul de la Lisabona, n.r.) pana la 30 iunie", a declarat sefa guvernului britanic.
Imediat dupa acest anunt, in jurul orei 13:00 GMT lira sterlina era cotata la 1,3147 dolari, fata de 1,3223 dolari marti seara, iar moneda euro era cotata la 86,34 pence, fata de 85,56 pence marti.
Potrivit analistilor, amanarea ceruta de Theresa May, care va trebui sa fie aprobata de statele membre UE, creeaza incertitudine cu privire la acordul de divort dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana, printre optiuni fiind o noua amanare mai lunga, o iesire fara acord si chiar un al doilea referendum.
"Pana cand nu va aparea o anumita claritate, ne sfatuim clienti sa nu adopte pozitii pe lira sterlina, dar atragem atentia ca in trecut lira a avut tendinta de a reactiona pozitiv la evenimentele care indicau spre o amanare substantiala", au subliniat analistii de la UBS.
Dupa aproape trei ani de cand britanicii au votat prin referendum pentru iesirea tarii din UE si cu doar noua zile inainte de data oficiala a retragerii, 29 martie, politicienii britanici se cearta in... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 16:02
Lira sterlina a ajuns luni la cel mai scazut nivel fata de dolar din ultimele 18 luni, pe fondul sporirii incertitudinilor legate de conditiile iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.
Dupa informatiile conform carora premierul Theresa May a amanat marti votul crucial asupra acordului privind Brexit-ul in Parlament, in contextul opozitiei puternice din partea unor alesi ai Partidului Conservator pe care il conduce, lira sterlina s-a depreciat la 1,2656 dolari, cel mai scazut nivel din iunie 2017, transmite BBC.
De asemenea, moneda Marii Britanii s-a depreciat la 1,1085 euro, cel mai scazut nivel din ultimele trei luni. Analistii considera ca evolutia lirei reprezinta un barometru al negocierilor legate de Brexit.
"Lira sterlina ramane la mila stirilor sensibile referitoare la Brexit iar evolutiile de luni reprezinta un caz tipic. Moneda este afectata de perspectiva amanarii votului, ceea ce sporeste incertitudinile pentru investitori", a apreciat Neil Wilson, analist la Markets.com.
Tot luni, Comisia Europeana a atras atentia ca nu intentioneaza sa renegocieze acordul obtinut cu Londra privind iesirea Marii Britanii din UE la 29 martie 2019.
"Acordul inaintat la 25 noiembrie este cel mai bun si singurul posibil. Nu se pune problema unei renegocieri", a afirmat un purtator de cuvant a Executivului comunitar, Mina Andreeva.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis luni ca Regatul Unit este liber sa revoce in mod unilateral notificarea... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2018, ora 16:04
Miliardarul american George Soros, omul cunoscut ca investitorul care a reusit sa obtina cel mai mare profit mizand impotriva monedei britanice in "miercurea neagra" din 1992, anunta un nou soc pentru lira sterlina in cazul iesirii Marii Britanii din UE.
Valuta britanica ar urma sa se deprecieze cu cel putin 20% in caz de Brexit, iar Banca Angliei nu mai are politici monetare care sa contrabalanseze un astfel de soc, argumenteaza Soros intr-o scrisoare deschisa publicata de presa britanica.
Putini bogati si multa saracie
Soroc crede ca efectele Brexit asupra cursului de schimb al lirei streline vor fi mult mai puternice decat deprecierea suferita in 1992.
"Brexit ii va face pe unii foarte bogati si, in acelasi timp, va duce la saracirea unei importante parti din randul alegatorilor britanici", a scris miliardarul american.
In opinia sa, lira va pierde intre 15 si 20 de procente, dar si mai ingrijorator se arata faptul ca toata lumea ignora "impactul dramatic si imediat" pe care iesirea Regatului Unit din UE il va avea asupra investitiilor, locurilor de munca si pietelor financiare.
Oscilatii puternice
In acest moment, evolutia lirei sterline pare decisa mai mult de aparitia sondajelor favorabile unei tabere sau alteia, cel mai nou, care indica sanse de succes pentru adeptii continuarii traseului european, ducand la aprecierea monedei britanice la inceputul acestei saptamani.
Referendumul care va decide soarta Marii Britanii in UE va fi organizat... mai mult
Marti, 21 Iunie 2016, ora 11:27
Iunie 2016 se anunta o luna cruciala pentru moneda britanica, referendumul privind apartenenta Regatului Unit la UE putand influenta in mod radical evolutia lirei sterline pe piata valutara.
Economistii consultati de Bloomberg dau o prognoza sumbra pentru lira in cazul iesirii Marii Britanii din Uniune, in vreme ca variata votului pro-UE ar putea ajuta moneda britanica sa recupereze teren dupa pierderile suferite in ultimele luni de incertitudine.
Depreciere accentuata
Majoritatea analistilor cred ca lira sterlina va cobori de la cursul de 1,45 dolari la un nivel cuprins intre 1,30 si 1,35 USD in cazul iesirii Marii Britanii din UE.
Acest lucru ar insemna o depreciere record a valutei din cea de-a cincea economie a lumii, impingand cursul lira/dolar la nivelul anului 1985.
Mai mult, unii dintre analisti avanseaza chiar scenariul in care lira ar putea cobori sub pragul de 1,30 dolari, mergand pana la un curs de 1,20 USD.
Chiar si in cel mai optimist scenariu de depreciere post-Brexit, oscilatiile de pe piata valutara se vor dovedi mai mari decat cele inregistrate in timpul crizei financiare globale din 2008.
In schimb, un rezultat favorabil pastrarii Regatului Unit in UE ar genera o crestere a cursului de schimb de la 1,45 dolari, la 1,50. Insa, doar 9 analisti din totalul de 31 consultati de agentia americana s-au aratat atat de optimisti.
Investitori derutati
Deocamdata, desi mai sunt doar cateva zile pana la aflarea optiunii insularilor, niciun... mai mult
Luni, 13 Iunie 2016, ora 10:46
Referendumul care urmeaza sa decida soarta Marii Britanii in interiorul Uniunii Europene nu pericliteaza doar stabilitatea lirei sterline, ci si pe cea a euro si a altor valute de pe continent.
Volatilitatea lirei este un aspect din ce in ce mai sesizabil, anuntul pro-Brexit facut de primarul Londrei, Boris Johnson, aducand o depreciere a monedei britanice cu 2,42% in fata dolarului. Riscul se extinde si asupra euro si altor valute europene, apreciaza analistii consultati de Bloomberg.
Evolutie comuna
Nu doar lira a pierdut la inceputul acestei saptamani din valoare, ci si euro, moneda comuna inregistrand al doilea mare soc din piata valutara.
Costul optiunilor care ar proteja uniunea monetara de pe continent de efectul Brexit este si el unul destul de ridicat. O iesire a Marii Britanii din UE s-ar solda cu pierderi comerciale de ambele parti, dar ar deschide si o cutie a Pandorei pentru proiectul european.
Alti membri ai UE ar putea incerca sa isi renegocieze statutul in cadrul blocului comunitar, punand si mai multa presiune pe valuta unica din zona euro.
"Daca avem un risc crescut de Brexit, vom avea un risc negativ si pentru euro. Nu in aceeasi proportie, dar in aceeasi directie", afirma Daragh Maher, specialist in strategii valutare al sucursalei din New York a HSBC.
Risc sistemic
Chiar daca presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, s-ar bucura sa vada un euro cu o valoare depreciata pentru a reporni motoarele economiei din regiune,... mai mult
Marti, 23 Februarie 2016, ora 16:20
1Lira sterlina s-a depreciat luni la minimul ultimelor zece luni fata de dolar, din cauza incertitudinilor privind viitorul Scotiei in Regatul Unit, transmite BBC.
Luni dimineata, lira sterlina a scazut cu 1% in raport cu dolarul, pana la 1,6159 unitati, inregistrand de asemenea un declin de 1% fata de euro, la 1,2480 unitati. In urma cu o saptamana moneda britanica se tranzactiona la 1,66 dolari, transmite Agerpres.
La Bursa de la Londra, cel mai semnificativ declin l-au inregistrat actiunile firmelor cu sediul in Scotia. Astfel, titlurile Standard Life au scazut cu 3%, actiunile bancilor Royal Bank of Scotland au inregistrat un declin de 2,4% si, respectiv, 2,7%.
Datele vin dupa ce sustinatorii independentei Scotiei sunt pentru prima data majoritari, intr-un sondaj publicat duminica de Sunday Times, cu 11 zile inainte de referendum. Conform sondajului YouGov/Sunday Times, procentul celor care ar vota 'da' la referendum este de 51%, in timp ce tabara opozantilor este cotata cu 49%.
'Cel mai recent sondaj de opinie reprezinta un semnal de alarma din partea tuturor investitorilor care inca nu au estimat riscul unui vot in favoarea independentei', a apreciat analistul Alexandre Baradez, de la IG France.
Bursa de la Londra a avut luni dimineata cea mai slaba performanta din regiune, in primele minute de la debutul tranzactiilor indicele principal FTSE-100 a scazut cu 0,2%, la valoarea de 6.840,33 puncte.
Guvernul britanic va prezenta in zilele urmatoare un... mai mult
Luni, 08 Septembrie 2014, ora 16:40
Lira sterlina s-a depreciat puternic dupa ce Moody's a retrogradat ratingul Marii Britanii cu o treapta, de la "AAA" la "Aa1". Lira a atins cele mai reduse praguri fata de dolar si fata de euro din ultimele 30 si, respectiv, 16 luni.
Analistii sustin ca lira se va deprecia in continuare, din cauza perspectivelor sumbre privind economia britanica si a cresterii dovezilor ca Banca Angliei este multumita de declinul monedei nationale, care incurajeaza exporturile, scrie Reuters.
Moody's, cea mai mare agentie de evaluare financiara, a redus ratingul Marii Britanii pentru prima data in ultimii 35 de ani, tara alaturandu-se astfel Statelor Unite si Frantei, care si-au pierdut calificativul "AAA" de la cel putin o mare agentie de evaluare financiara.
Marea Britanie isi pierde ratingul AAA, pentru prima data dupa 35 de ani
De la inceputul lui 2013, lira sterlina s-a depreciat cu aproape 7% fata de dolar, in timp ce euro s-a apreciat cu 7,5% fata de lira. Luni dimineata, lira se tranzactiona la 1,5155 dolari, dupa ce anterior scazuse la 1,5073 dolari, cel mai redus nivel din iulie 2010. Euro inregistra o crestere de 0,8%, la 87,22 penny, aproape de nivelul record de 87,75 penny.
"Retrogradarea ratingului intareste pozitia dificila in care se afla economii Marii Britanii si sprijina retragerea investitorilor spre zone mai sigure. Aceasta retrogradare ar putea spori speculatiile ca Banca Angliei ar putea relua programul de relaxare cantitativa (quantitative easing)... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 14:40
Lira sterlina a scazut cu 1% in fata euro, la cel mai mic nivel din ultimul an, si cu 0,7% fata de dolarul american, in contextul in care guvernatorul Bancii Angliei si alti doi membri ai Comitetului de Politica Monetara (CPM) au sustinut cresterea masei monetare din Marea Britanie.
Sase membri ai acestui comitet au votat ca politica monetara sa ramana neschimbata, dar vestea ca trei membri ai CPM au fost impotriva i-a socat pe analisti, in special dupa avertismentul comitetului ca inflatia va depasi in urmatorii doi ani tinta Bancii Angliei de 2%, transmite Financial Times.
Lira sterlina se afla deja sub o mare presiune dupa ce investitorii au inceput sa vanda masiv moneda britanica pe fundalul temerilor privind reducerea ratingului pentru datoria engleza si inrautarirea situatiei economice din Regatul Unit.
Vanzarea lirei a reprezentat in ultima perioada una din cele mai populare activitati pentru fondurile speculative.
Politica monetara a Marii Britanii s-a pastrat neschimbata din iulie 2012, iar membrii CPM, inclusiv guvernatorul Bancii Angliei, au parut sa fi devenit neincrezatori in capacitatea institutiei de a stimula cresterea economica prin relaxare cantitativa. Banca Angliei a cumparat pana acum obligatiuni in valoare de 375 de miliarde de lire sterline.
Minutele intalnirii comitetului arata ca membrii acestuia au avut in vedere scaderea ratei dobanzii, dar toti cei noua membri au votat mentinerea acesteia la 0,5%. mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 13:45