Economia Romaniei va trece printr-o perioada neagra inainte de a ajunge sa fie din nou pe crestere, dar pana acolo, opinia generala despre moneda nationala este ca aceasta este supraevaluata, iar corectia se va petrece treptat.
Cu toate acestea, economistii BCR sunt de parere ca Banca Nationala va face tot posibilul sa mentina un curs valutar cat mai stabil pentru ca acesta joaca un rol extrem de important pentru economie.
"Ne asteptam la o depreciere de 2-3% pe an in termeni nominali pe urmatorii ani. De asemenea, cred ca BNR va pastra regimul de curs flotare controlata, atenuand volatilitatea fara a distorsiona tendinta cursului de schimb", a declarat Ciprian Dascalu - Economist Sef si Director de Cercetare, Banca Comerciala Romana.
Pe de alta parte, desi avem tot mai putine sanse la a intra in zona euro in urmatorii ani, specialistul este de parere ca aderarea la euro ar ajuta la atenuarea incertitudinii ce planeaza asupra economiei romanesti, ceea ce ar fi benefic pentru economie.
Agentiile de rating nu ne vad cu ochi buni
"Agentiile de rating sunt ingrijorate de profilul de crestere a datoriei publice. Pe de alta parte, avand in vedere ca urmatoarele anunturi vor fi inainte de alegerile parlamentare, cred ca vor amana orice decizie privind ratingul. In decursul anului 2021, agentiile de rating vor astepta de la Guvernul Romaniei sa vada un plan credibil de ajustare fiscala pe termen mediu si lung pentru a mentine ratingul neschimbat. Nu cred ca se vor... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 12:20
Analistii CFA Romania anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, pana la 4,9400 lei/euro, in timp ce rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni, martie 2021/martie 2020, a inregistrat o valoare medie de 3,67%.
"In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, 85% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8626, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9400. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (martie 2021/martie 2020) a inregistrat o valoare medie de 3,67%", se arata intr-un comunicat al CFA Romania remis miercuri AGERPRES.
Pe de alta parte, in luna februarie 2020, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a scazut fata de luna anterioara cu 15,1 puncte pana la valoarea de 48,6 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 14,1 puncte). Aceasta evolutie a fost cauzata, in special, de componenta anticipatii a Indicatorului.
Astfel, Indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioara cu 2,4 puncte, pana la valoarea de 70,7 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a crescut cu 23,2 puncte). Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 21,5 puncte pana la valoarea de 37,5 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2020, ora 10:35
Leul va inregistra cea mai mare depreciere dintre cele ale monedelor celor mai importante din Europa Centrala si de Est, de 1,5% pana la 4,85 lei/euro.
Coroana ceha ar putea fi singura care se va aprecia, potrivit unui sondaj Reuters.
Alte estimari, ale analistilor din Romania, plaseaza deprecierea pana spre 4,90 lei/euro, din moment ce Banca Transilvania vede media pe 2020 la 4,87. Analistii BCR se asteapta ca acest nivel de curs sa se inregistreze la sfarsitul anului 2020.
Vezi care este cursul euro
Si analistii CFA® Romania au anticipat o depreciere a monedei nationale de pana la o medie de 4,8597 de lei / euro, in urmatoarele 12 luni.
Situatia Romaniei - de departe cea mai rea
Romania nu a concetrat atentia editorului Reuters decat pentru doua randuri, in care se argumenteaza deprecierea leului cu ingrijorarile privind "deficitele tarii", pe care nici nu le mai precizeaza, din moment ce toate sunt mult negative fata de datele celorlalte tari din Regiune din regiune.
Deficitul de cont curent va depasi 5% din PIB, iar deficitul bugetar se va lupta ca sa scada sub 4% din PIB. De asemenea, celelalte monede au volatilitati mult mai interesante pentru a fi ilustrate cu grafice.
Incetinirea ritmului de crestere este un factorul important care va umbri stralucirea monedelor din regiune, deja lovite de amplificarea riscurilor globale, precum tensiunile comerciale tot mai fierbinti dintre SUA si China sau de modul neclar in care va avea loc Brexitul.... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 13:46
Deprecierea monedei nationale va face mai dificila finantarea Romaniei, a spus, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Miercuri seara, euro a crescut pe piata interbancara si a depasit nivelul de 4,8 lei, stabilind astfel un nou nivel record. Bancile comerciale vindeau euro, miercuri seara, si cu peste 4,9 lei.
Isarescu a spus, joi, ca discutiile despre deprecierea cursului de schimb nu-si au rostul, avand in vedere ca 80% din deficitul extern este generat de deficitul bugetar. El a indeamnat la calm si a spus ca sunt resurse in piata pentru finantarea deficitului.
"Corectia deficitului extern trebuie facuta, in principal, printr-o corectie a deficitului public. (...) Corectarea nu se va putea face doar din deprecierea cursului de schimb", a spus Isarescu.
El a subliniat ca deprecierea monedei nationale va face si mai dificila finantarea Romaniei pe plan extern.
"Cresterea cursului nu face decat sa faca mai dificila finantarea deficitului bugetar", a spus Isarescu.
Guvernatorul considera ca deficitul bugetar de 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB), anuntat in proiectul de rectificare bugetara, drept principalul generator al deficitului de cont curent, context in care deprecierea leului nu ar ajuta la corectarea dezechilibrului extern, ci simpotriva.
"Daca cifra este 4,4, terminam discutia cu cursul de schimb. Ce rost are, cand 80% din deficitul extern vine din deficitul fiscal? O sa apara discutii ca ajutam guvernul. Lucram... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 13:11
Pe 18 noiembrie - zi in care euro a atins un nou maxim in raport cu leul - consilierul pentru strategie al BNR, Adrian Vasilescu, a apreciat ca lucrurile n-ar fi nici pe departe atat de dramatice pe cat le-a prezentat presa.
Leul s-a depreciat, luni, cu 0,62 bani (0,13%) fata de euro, moneda europeana atingand un nou maxim istoric. Mai exact, la cursul stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) un euro a costat astazi 4,7729 lei.
In context, premierul Ludovic Orban a lansat un nou atac la adresa PSD, sustinand ca aceasta problema este cauzata si de deficitul comercial, provocat la randul sau de "politici (social-democrate -n.red.) de nestimulare a volumului de produse si servicii realizate intern si in acelasi timp de stimulare a unei cereri prin cresteri artificiale de venit, care nu au in spate realitatea economica".
Problema este ca deprecierea leului in raport cu euro ar putea continua. Mai exact, potrivit estimarilor avansate de specialisti pentru Digi 24, euro ar urma sa ajunga chiar la pragul de 4,82 lei.
Cu privire la acesta apreciere, consilierul pe probleme de strategie al BNR, Adrian Vasilescu a precizat ca "numarul cititorilor in stele nu a scazut foarte mult nici in acest an".
In plus, Vasilescu a spus ca lucrurile sunt ceva mai nuantate.
"Plec de la ce se framanta acum pe piata stirilor, anume depreciere record, record istoric la deprecierea leului si asa mai departe. Practic de ieri pana astazi leul s-a depreciat cu o jumatate de ban, iar... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 17:39
Intotdeauna in noiembrie se produce o usoara depreciere a monedei nationale, fenomen intalnit la cehi, la unguri si la polonezi, a declarat luni, pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.
"De ce este totusi depreciere si nu apreciere? Sau de ce nu sta leul in raport cu valuta pe loc? Din mai multe motive. In primul rand e noiembrie si intotdeauna in noiembrie se produce o usoara depreciere a monedei nationale. Si asta nu se intampla numai in Romania, se intampla si la vecinii nostri, la cehi, la unguri, la polonezi. Si ei au inregistrat o usoara depreciere in aceasta perioada pentru ca in primul rand vine iarna, in al doilea vin sarbatorile si in aceste conditii este o intensificare de importuri. In acelasi timp, daca vorbim de raportul import-export vedem ca pe intregul an 2019, asa cum a fost si in 2018, asa cum a fost si in 2017, avem o crestere importanta a importurilor in raport cu exporturile, care cresc si ele dar mai incet. Si acesta duce la un deficit de balanta comerciala, deficitul de balanta comerciala se reflecta in deficitul contului curent si asta se vede pe piata valutara pentru ca deficitul acesta trebuie acoperit de undeva", a spus Adrian Vasilescu, referitor la deprecierea monedei nationale.
El a mentionat ca deprecierea leului din ultima perioada nu este semnificativa, iar daca apar cifre in plus sau in minus ele sunt foarte mici si nu sunt de natura sa ingrijoreze.
"Plec de la ce se framanta acum pe piata stirilor,... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 15:26
Analistii CFA Romania anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, pana la un curs de 4,8243 lei/euro, si o rata medie anuala a inflatiei de 4,03% la sfarsitul lui septembrie, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES.
"In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, 80% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7835, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8243. Aproape 57% dintre participatii la sondaj anticipeaza o majorare a ratei inflatiei, iar rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2020/septembrie 2019) a inregistrat o valoare medie de 4,03%", se precizeaza in document.
In luna august 2019, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a scazut fata de luna anterioara cu 5,5 puncte, pana la valoarea de 42,8 puncte, iar fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul a crescut cu 7,2 puncte. Potrivit CFA Romania, evolutia s-a datorat componentei de anticipatii a Indicatorului.
Indicatorul conditiilor curente a crescut fata de luna anterioara cu 5,3 puncte, pana la valoarea de 61,7 puncte, in conditiile in care fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul a scazut cu 3,1 puncte. Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 10,8 puncte pana la valoarea de 33,3 puncte in timp ce fata de aceeasi luna a... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 11:34
Disputele dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au monopolizat dezbaterea publica in Romania, problemele importante trecand in plan secundar, in contextul in care ultimul lucru de care au nevoie romanii este o noua perioada de instabilitate politica, scrie The Economist.
"O noua perioada de instabilitate politica este ultimul lucru de care romanii au nevoie acum. Romania a schimbat de doua ori guvernul anul acesta. Mii de persoane iesisera pe strazi in ianuarie pentru a protesta fata de masurile de austeritate si a denunta nivelul de trai", explica blogul revistei The Economist.
"Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta se ataca reciproc, fara retineri. Totul a inceput in urma cu o luna, cand ambii lideri au anuntat intentia de a participa la summitul Consiliului European", noteaza revista financiara intr-un material intitulat "Victor Ponta, in razboi", reamintind ca, ulterior, premierul roman a continuat disputele, sugerand initierea procedurii de suspendare a presedintelui Basescu.
Aderarea la Schengen sau accesul la fondurile structurale au trecut pe plan secundar
"Lupta dintre principalii lideri politici ai Romaniei a monopolizat dezbaterea publica; probleme importante ale Romaniei la Consiliul European - precum accesul la fonduri structurale si aderarea la Schengen - nu mai sunt subiecte de dezbatere publica. Chiar si ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a fost incapabil sa prezinte agenda oficiala a tarii pentru... mai mult
Sambata, 30 Iunie 2012, ora 17:30
Andreea Vass, consilierul personal pe probleme economice al premierului Emil Boc, a explicat care ar fi, in opinia sa, avantajele si dezavantajele acordului pe care Romania urmeaza sa-l incheie cu FMI. Andreea Vass a declarat ca cel mai important avantaj tine de cresterea credibilitatii Romaniei pe piata internationala a capitalului, iar alte doua avantaje vizeaza reducerea riscului deprecierii masive si rapide a leului, cu consecinte negative pentru populatie, in sensul saracirii sale drastice si faptul ca va fi reluata monitorizarea politicilor economice ale Romaniei. Andreea Vass spune ca incheierea acordului are si o serie de dezavantaje, unul dintre ele constand in faptul ca problema pe care o are Romania si - pe care trebuie sa o rezolve - devine oficiala. mai mult
Vineri, 13 Martie 2009, ora 10:33