Deprecierea usoara a leului este corelata cu deprecierile din regiune, in conditiile in care zlotul si forintul s-au depreciat in urma unor miscari de fluxuri internationale, considera ministrul interimar al Finantelor, Florin Citu.
"Deprecierea usoara a leului astazi (joi, n.r.) este corelata cu deprecierile din regiune. Zlotul, forintul se depreciaza pentru ca sunt cateva miscari de fluxuri internationale. Doar trompetele PSD-iste vad altceva. Fiti fara grija. Dobanzile vor continua sa scada si increderea investitorilor va continua sa creasca in guvernarea PNL. Cu cat avem anticipate mai repede cu atat mai repede vom putea reveni la scaderi de preturi si dobanzi aproape de zero", a scris ministrul joi seara pe pagina sa de Facebook.
Si Ludovic Orban spune ca nu avem de ce sa ne facem griji si ca situatia e mai buna decat i vremea guvernarii PSD.
"Nu exista niciun motiv de neincredere, de panica. Situatia economica este foarte stabila. Uitati-va la evolutia dobanzilor. Comparati cu cat s-a imprumutat Guvernul nostru raportat la dobanda cu care s-a imprumutat guvernul PSD. E o diferenta semnificativa de un procent la dobanda", a spus premierul.
Acesta sustine ca in utlima perioada a existat o tentinta de depreciere a monedelor nationale la nivel regional determinata de factori greu de anticipat.
"Am incredere in Banca Nationala, am incredere in stabilitatea monedei nationale si a cursului de schimb", a mai spus Ludovic Orban.
Acesta anunta ca va discuta... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 23:06
Leul are o tendinta de depreciere fata de euro pe fondul deteriorarii factorilor fundamentali care tin de deficitul de balanta comerciala, a declarat, joi, pentru AGERPRES, economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.
"Nu stiu daca are sau nu are legatura cu situatia politica. Parerea mea este ca nu trebuie sa cautam vreo relevanta pentru miscarea de ieri pana azi care probabil pare spectaculoasa, dar nu e deloc spectaculoasa din punctul meu de vedere ca dimensiune, ci mai degraba trebuie sa ne uitam la factorii fundamentali din spate. Cursul se depreciaza nu de ieri, de azi. Are o tendinta de depreciere de ceva timp pe fondul deteriorarii factorilor fundamentali care tin de deficitul de balanta comerciala. Deficit de balanta comerciala care s-a accentuat in ultimii ani, si avem un deficit de cont curent printre cele mai mari din Europa, si acest dezechilibru e generat de deficitul bugetar, in cea mai mare parte. Practic, avem o situatie de deficite gemene: deficit de cont curent generat de un deficit bugetar mare si nu avem deocamdata vreo claritate la nivelul politicii fiscal-bugetare in termeni de ajustare, pentru ca suntem inca in valtoarea alegerilor si a anului electoral si nu avem prea multe semne ca ajustarea incepe, ajustarea bugetului care este absolut inevitabila", a spus Ionut Dumitru.
El a mentionat ca daca ne uitam pe proiectiile Comisiei Europene vom vedea ca institutia estimeaza un deficit de 7% pentru anul viitor intr-un scenariu in care nu se... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 15:23
Deprecierea monedei nationale va face mai dificila finantarea Romaniei, a spus, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Miercuri seara, euro a crescut pe piata interbancara si a depasit nivelul de 4,8 lei, stabilind astfel un nou nivel record. Bancile comerciale vindeau euro, miercuri seara, si cu peste 4,9 lei.
Isarescu a spus, joi, ca discutiile despre deprecierea cursului de schimb nu-si au rostul, avand in vedere ca 80% din deficitul extern este generat de deficitul bugetar. El a indeamnat la calm si a spus ca sunt resurse in piata pentru finantarea deficitului.
"Corectia deficitului extern trebuie facuta, in principal, printr-o corectie a deficitului public. (...) Corectarea nu se va putea face doar din deprecierea cursului de schimb", a spus Isarescu.
El a subliniat ca deprecierea monedei nationale va face si mai dificila finantarea Romaniei pe plan extern.
"Cresterea cursului nu face decat sa faca mai dificila finantarea deficitului bugetar", a spus Isarescu.
Guvernatorul considera ca deficitul bugetar de 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB), anuntat in proiectul de rectificare bugetara, drept principalul generator al deficitului de cont curent, context in care deprecierea leului nu ar ajuta la corectarea dezechilibrului extern, ci simpotriva.
"Daca cifra este 4,4, terminam discutia cu cursul de schimb. Ce rost are, cand 80% din deficitul extern vine din deficitul fiscal? O sa apara discutii ca ajutam guvernul. Lucram... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 13:11
Premierul Ludovic Orban s-a declarat, vineri, ingrijorat de cresterea constanta a monedei euro si devalorizarea leului, afirmand ca Executivul incearca o corelare a politicilor guvernamentale cu cele ale BNR, in asa fel incat astfel de efecte economice negative sa se reduca.
"Cu siguranta (il ingrijoreaza devalorizarea leului - n.red.). Urmarim cu maxima atentie si incercam o corelare a politicilor guvernamentale cu politicile Bancii Nationale a Romaniei, astfel incat sa reducem astfel de efecte economice negative", a spus Orban.
El a adaugat ca, in general, in economie efectele unor decizii se simt in timp, iar practic raportul leu-euro depinde in foarte mare masura de evolutia balantei comerciale.
"Va readuc aminte ca, incepand cu 2017, continuand cu 2018, continuand cu 2019, din cauza politicilor economice ale guvernelor PSD, deficitul comercial a fost intr-o continua crestere si risca sa atinga pe 2019 cifra de 18 miliarde euro deficit comercial.
Evident ca asta afecteaza si pune presiune asupra monedei nationale, pentru ca datorita cresterii importurilor evident ca e o nevoie mare de valuta, de euro, mai ales ca aproape 80% din volumul schimburilor comerciale se realizeaza cu tari din Uniunea Europeana. Asta permanent a afectat raportul leu-euro. Asta este cauza principala a scaderii leului in raport cu euro.
Pe de alta parte, am incredere ca Banca Nationala va avea capacitatea sa tina un echilibru intre leu si euro", a punctat premierul.
Orban a mai... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2019, ora 12:50
Pe 18 noiembrie - zi in care euro a atins un nou maxim in raport cu leul - consilierul pentru strategie al BNR, Adrian Vasilescu, a apreciat ca lucrurile n-ar fi nici pe departe atat de dramatice pe cat le-a prezentat presa.
Leul s-a depreciat, luni, cu 0,62 bani (0,13%) fata de euro, moneda europeana atingand un nou maxim istoric. Mai exact, la cursul stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) un euro a costat astazi 4,7729 lei.
In context, premierul Ludovic Orban a lansat un nou atac la adresa PSD, sustinand ca aceasta problema este cauzata si de deficitul comercial, provocat la randul sau de "politici (social-democrate -n.red.) de nestimulare a volumului de produse si servicii realizate intern si in acelasi timp de stimulare a unei cereri prin cresteri artificiale de venit, care nu au in spate realitatea economica".
Problema este ca deprecierea leului in raport cu euro ar putea continua. Mai exact, potrivit estimarilor avansate de specialisti pentru Digi 24, euro ar urma sa ajunga chiar la pragul de 4,82 lei.
Cu privire la acesta apreciere, consilierul pe probleme de strategie al BNR, Adrian Vasilescu a precizat ca "numarul cititorilor in stele nu a scazut foarte mult nici in acest an".
In plus, Vasilescu a spus ca lucrurile sunt ceva mai nuantate.
"Plec de la ce se framanta acum pe piata stirilor, anume depreciere record, record istoric la deprecierea leului si asa mai departe. Practic de ieri pana astazi leul s-a depreciat cu o jumatate de ban, iar... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 17:39
Intotdeauna in noiembrie se produce o usoara depreciere a monedei nationale, fenomen intalnit la cehi, la unguri si la polonezi, a declarat luni, pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.
"De ce este totusi depreciere si nu apreciere? Sau de ce nu sta leul in raport cu valuta pe loc? Din mai multe motive. In primul rand e noiembrie si intotdeauna in noiembrie se produce o usoara depreciere a monedei nationale. Si asta nu se intampla numai in Romania, se intampla si la vecinii nostri, la cehi, la unguri, la polonezi. Si ei au inregistrat o usoara depreciere in aceasta perioada pentru ca in primul rand vine iarna, in al doilea vin sarbatorile si in aceste conditii este o intensificare de importuri. In acelasi timp, daca vorbim de raportul import-export vedem ca pe intregul an 2019, asa cum a fost si in 2018, asa cum a fost si in 2017, avem o crestere importanta a importurilor in raport cu exporturile, care cresc si ele dar mai incet. Si acesta duce la un deficit de balanta comerciala, deficitul de balanta comerciala se reflecta in deficitul contului curent si asta se vede pe piata valutara pentru ca deficitul acesta trebuie acoperit de undeva", a spus Adrian Vasilescu, referitor la deprecierea monedei nationale.
El a mentionat ca deprecierea leului din ultima perioada nu este semnificativa, iar daca apar cifre in plus sau in minus ele sunt foarte mici si nu sunt de natura sa ingrijoreze.
"Plec de la ce se framanta acum pe piata stirilor,... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 15:26
Analistii ING Bank Romania considera ca exista mari riscuri ca rata inflatiei sa atinga 6% la finele acestui an si nu exclud chiar un nivel de 8%, in conditiile presiunilor la nivel international asupra preturilor alimentelor si angajamentului Guvernului de a elimina subventiile la energie termica, precizeaza Mediafax.Scenariul de baza al ING Bank Romania indica pentru acest an o inflatie anuala de 4,5%.Economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, a precizat ca scenariul de baza privind inflatia include estimarea de majorare a preturilor alimentelor cu 4,7%, dar avansul ar putea ajunge pana la 8,5% sau chiar mai mult, avand in vedere presiunile existente la nivel international si faptul ca in trecut costurile locale si cele internationale au avut evolutii corelate."Daca cresterea preturilor alimentelor ajunge la 8,5%, aceasta evolutie va avea un impact suplimentar de 1,5 puncte procentuale asupra inflatiei. Un impact aditional de 1,2 puncte asupra ratei anuale a inflatiei ar putea fi generat de eliminarea subventiilor la incalzire", a explicat Chidesciuc.El a mentionat ca exista si alte riscuri privind scenariul de baza pentru inflatie, de exemplu o eventuala depreciere sau stabilitate a leului fata de euro, comparativ cu estimarea ING de apreciere nominala a monedei locale.Chidesciuc considera ca probabilitatea ca inflatia sa se situeze la 6% la finele acestui an este destul de ridicata intrucat eliminarea subventiilor la energia termica este mentionata... mai mult
Vineri, 04 Februarie 2011, ora 15:35
FMI anticipeaza si pentru 2011 riscuri de crestere a preturilor pentru alimente si energie in Romania, generate de o posibila "revitalizare" a preturilor marfurilor pe plan mondial, iar continuarea deprecierii monedei nationale ar pune o presiune suplimentara pe rata inflatiei, potrivit FMI, anunta Mediafax."Continuarea revitalizarii preturilor marfurilor pe plan mondial ar putea creste preturile la alimente si energie mai mult decat se anticipeaza. Nevoia de a creste preturile administrate, ca parte a unui proces de ajustare mai agresiv in anumite intreprinderi publice ar putea, de asemenea, sa genereze presiuni asupra preturilor de consum", se arata intr-un raport al FMI.
FMI mai arata ca o continuare a deprecierii monedei nationale ar genera, de asemenea, presiuni asupra preturilor de consum.
Pe parcursul anului trecut, moneda nationala a fost mai puternica in prima parte a anului, dar s-a depreciat usor in a doua jumatate, pana la un nivel al cursului mediu de 4,2925 lei/euro.
Deprecierea leului are impact direct asupra cresterii preturilor pentru anumite servicii, cum ar fi telefonia mobila, ale caror tarife sunt calculate in euro.
Pe de alta parte, institutia financiara considera ca efectele de runda a doua ca urmare a majorarii TVA ar putea fi mai mici decat cele proiectate, astfel ca este probabila incadrarea inflatiei in intervalul tintit de BNR pentru acest an, 2-4%.
Rata inflatiei s-a plasat la 7,96% anul trecut, dupa ce preturile au urcat cu 0,5% in... mai mult
Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 16:04