Euro a atins un nou maxim istoric in fata leului, fiind cotat la 4,7729 lei/unitate. Este cea mai ridicata valoare din istorie in fata leului si, totodata, pentru prima data cand cursul de referinta BNR depaseste pragul de 4,77 lei.
Si, din pacate, analistii nu au vesti prea bune. Previziunile lor arata ca euro va continua sa se deprecieze, astfel ca la finalul anului va atinge sau chiar depasi pragul de 4,8 lei.
De unde aceasta depreciere a leului? Cateva explicatii sunt: cresterea deficitului de cont curent, a celui comercial, cresterea mult mai rapida a salariilor in comparatie cu productivitatea, inflatia mult mai mare decat in zona euro.
Ionut Dumitru: La finalul anului, euro va ajunge la 4,8 lei
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania si fostul sef al Consiliului Fiscal, a declarat pentru Ziare.com ca estimarile bancii arata ca euro va ajunge la finalul anului la 4,8 lei.
El a tinut sa precizeze ca prognoza nu se bazeaza pe ceea ce s-a intamplat in ultimele zile, ci pe mai multi factori care se deterioreaza de mai mult timp.
"Noi avem o prognoza pentru finalul anului, pe care am facut-o demult, de 4,8 lei pentru un euro. Nu ne raportam la ce s-a intamplat in ultimele zile. Pentru mine este irelevant. Pentru noi, tot ce conteaza sunt factorii fundamentali. Faptul ca in doua zile a crescut cursul nu are absolut nicio relevanta. Noi vedem insa o tendinta de depreciere a cursului care este data de factorii fundamentali.
Nu raportati... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 09:12
De data aceasta este diferit! Inceputul acestui an ne-a surprins (sau nu) cu o crestere accelerata a euro fata de leu.
In primul rand, stim cu totii ca, in ianuarie, tendinta leului este de a se deprecia in raport cu euro, deoarece se platesc importurile din noiembrie si decembrie, anul trecut fiind un apetit de consum suficient de mare. De asemenea, in afara de acesti doi factori, trebuie sa luam in considerare si urmatoarele aspecte macro-economice:
1. Rata inflatiei s-a situat pe parcusul anului intre 3% si 5%, ceea ce inevitabil conduce la o depreciere a leului fata de valutele straine, mai precis, mai multi lei in piata inseamna ca sunt mai ieftini fata de alte monede, in speta euro sau dolar.
2. Evolutia negativa a contului curent, mai precis diferenta intre sumele incasate si cele platite de Romania in relatiile de comert exterior, care a condus la un deficit de 7,9 miliarde euro in octombrie 2018, mai mare cu 51,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
3.Cresterea numerarului in circulatie, similar cu ceea ce precizam la punctul 1.
Pe langa factorii "sezonieri", 2019 ne aduce taxa pe lacomie si o incertitudine asupra bugetului general al Romaniei. Taxa bancara va taia tot profitul sistemului bancar abia curatat de credite neperformante. O astfel de taxa va contribui de asemenea si la scaderea concurentei si la posibilitatea iesirii unor banci de pe piata.
Asupra bugetului planeaza suspiciuni de neincadrare in deficit de 3% pe 2018 si... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2019, ora 08:25
Euro a ajuns, joi, la cel mai scazut nivel din ultimii 14 ani in raport cu dolarul american.
Deprecierea monedei unice europene vine dupa ce Rezerva Federala, banca centrala a SUA, a majorat dobanda de baza si totodata a lasat sa se inteleaga ca ar putea creste dobanzile in trei reprize in cursul anului 2017, pentru a impiedica supraincalzirea economiei americane si a mentine inflatia in jurul obiectivului de 3%, transmite AFP.
Drept urmare, euro a coborat pana la cotatia de 1,0411 dolari/unitate, cel mai mic nivel inregistrat din ianuarie 2003 incoace.
"Investitorii care se asteptau la un sfarsit de an linistit au fost surprinsi de fermitatea mesajului trimis de Fed.
Majorarea de miercuri a dobanzilor era anticipata, insa agenda foarte clar stabilita pentru 2017 permite dolarului sa atinga cel mai inalt nivel din ultimii 14 ani", a explicat Lukman Otunuga, analist la FXTM, citat de Agerpres.
In Romania, leul s-a depreciat, joi, cu 1,64% in raport cu moneda americana, ...citeste mai departe despre "Euro a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 14 ani in raport cu dolarul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Decembrie 2016, ora 16:10
Presedintele Bancii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, a respins sugestiile conform carora BCE ar trebui deliberat sa ia masuri pentru deprecierea euro si a avertizat ca orice manipulare a ratelor de schimb va fi 'periculoasa', transmite Reuters.
Jens Weidmann a participat, marti, la Berlin, la o intalnire intre ministrii din Germania si Franta si guvernatorii bancilor centrale din cele doua tari. Intrebat de jurnalisti daca au existat discutii privind necesitatea ca BCE sa ia masuri pentru deprecierea euro, oficialul german a raspuns: 'Nu', transmite Agerpres.
'Desigur ca rata de schimb joaca un rol important pentru noi, deoarece intra in datele statistice referitoare la avansul economiei si viitoarele evolutii ale inflatiei. Si, desigur, o abordare diferita a politicii monetare de orice parte a Atlanticului are un rol important in determinarea nivelului cursului de schimb, care este o variabila importanta', a explicat Jens Weidmann, care face parte si din Consiliul guvernatorilor BCE.
Acesta a adaugat: 'As face o diferenta intre aceasta determinare a cursului de schimb si manipularea lui pentru a obtine avantaje concurentiale. Aceasta este o politica periculoasa, care nu corespunde obiectivelor noastre, si care va sfarsi intr-o cursa a deprecierii prin care toata lumea va avea de pierdut'.
Un euro mai slab ar ajuta exportatorii din zona euro, care nu reuseste sa genereze crestere economica. Anul acesta, euro s-a depreciat cu peste 9% fata de... mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 10:46
Valoarea euro urmeaza de cateva luni o traiectorie descendenta in raport cu dolarul, apropiindu-se de pragul de 1,20 dolari/euro, in contextul preocuparilor legate de perspectivele economice ale zonei euro, insa in mod paradoxal aceasta situatie ar putea salva uniunea monetara, considera unii specialisti ai Commerzbank.
"Euforia de la sfarsitul summitului european (sfarsitul lunii iunie) s-a transformat in scepticism privind soarta monedei unice si euro se afla acum sub o presiune mai puternica din partea altor monede decat in urma cu doua saptamani", explica surse ale Commerzbank, citate de AFP.
Cursul euro a crescut pentru o scurta perioada de timp dupa anuntul liderilor europeni privind aplicarea pana la sfarsitul anului a unui mecanism care sa permita o recapitalizare directa a bancilor, in anumite conditii, prin intermediul Fondului de ajutorare pentru stabilitate financiara (FESF) si al Mecanismului European de Stabilitate (MES).
In fata unor preocupari sporite privind sanatatea sectorului bancar in Spania, a economiei acestei tari, dar si a Italiei, moneda unica europeana s-a depreciat cu 4 puncte in raport cu dolarul american, ajungand vineri la 1,2163 dolari, cel mai slab nivel de la 29 iunie 2010.
"Piata anticipeaza o cadere a euro sub pragul 1 euro=1,20 dolari", noteaza Kathleen Brooks, analist la Forex.com - ceea ce pentru unii experti nu este neaparat o veste foarte proasta, comenteaza AFP.
"Pare evident ca un euro puternic devalorizat ar... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 17:20
Investitiile speculative pe colapsul monedei europene au depasit pentru prima data in istorie 30 de miliarde de dolari, iar euro a pierdut 5% fata de dolar in luna mai si a ajuns la minimul ultimilor doi ani, se arata intr-un comunicat al Admiral Markets.
Actiunile, pietele emergente, marfurile si chiar metalele pretioase se depreciaza puternic, in timp ce dolarul si yenul performeaza, ca urmare a intensificarii problemelor din regiune si a incetinirii economiei globale. Declinul monedei europene reflecta perfect ingrijorarea investitorilor, care si-au majorat, in doar o saptamana, cu 12% pozitiile speculative pe vanzarea valutei regionale, conform raportului pe luna mai a Comisiei de Reglementare a Tranzactiilor Futures.
Analistii Barclays Capital si Morgan Stanley considera ca euro va reveni in perioada imediat urmatoare, dar doar temporar, in timp ce specialistii UBS vad ca unica solutie pentru a revigora economiile europene si a stabiliza pietele financiare, noi masuri stimulative, care in cele din urma vor afecta euro.
Analistii Admiral Markets estimeaza ca euro ar putea atinge valoarea de 1,21 fata de dolar pana la finalul lunii, de unde ar urma o revenire temporara spre 1,25.
"Investitorii sunt doar panicati, nu si descurajati, faza in care ar vinde cu disperare orice activ de risc indiferent de pret, in cautare de lichiditate. Nu sunt semnale ca sentimentul la nivel global s-ar putea schimba in perioada urmatoare, iar aprecierea dolarului pe plan... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 16:01
Chiar daca deprecierea euro pare o solutie facila pentru iesirea UE din criza, acest lucru nu este posibil deoarece nu va fi permis niciodata de statele puternice, precum SUA sau Japonia.
Scaderea euro in raport cu restul valutelor de referinta de pe piata este o idee din ce in ce mai vehiculata atat in lume, cat si in Romania. Aceasta manevra ar face pietele europene cu probleme, precum Spania si Italia, mai competitive si ar duce per ansambu la revenirea economica a zonei euro.
Dupa parerea lui Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), aceasta este singura solutie fezabila pentru criza din zona euro.
"Deprecierea monedei euro va stimula intreaga zona euro fata de restul lumii si va ajuta tarile mai putin performante din zona euro, prin efectele de amploare pe care le-ar implica. Aceasta nu este o solutie pe termen lung, dar ar da timpul necesar pentru luarea unor masuri care sa duca la cresterea productivitatii muncii", a spus Croitoru.
Insa Daniel Daianu, profesor la SNSPA si fost ministru al Finantelor, spune ca acest lucru este imposibil, deoarece aceasta nu reprezinta o masura de control de care Europa sa dispuna dupa bunul plac, ci are nevoie de acceptul marilor puteri ale lumii.
"In primul rand, aceasta masura nu poate sa functioneze deoarece euro nu poate fi depreciat cum vrea Europa, ci cum vor si altii. Scopul si rezultatul acestei masuri ar fi cresterea competitivitatii UE, iar Germania ar ajunge o putere... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 12:35
Deprecierea monedei euro este singura solutie fezabila pentru criza din zona euro, a declarat miercuri, intr-o conferinta la Banca Nationala a Romaniei (BNR), Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
'Deprecierea monedei euro va stimula intreaga zona euro fata de restul lumii si va ajuta tarile mai putin performante din zona euro, prin efectele de amploare pe care le-ar implica. Aceasta nu este o solutie pe termen lung, dar ar da timpul necesar pentru luarea unor masuri care sa duca la cresterea productivitatii muncii', a spus Croitoru.
Cele mai bune solutii sunt cele care ajuta la iesirea din criza fara a adanci recesiunea, a aratat Croitoru. Potrivit consilierului guvernatorului BNR, deprecierea euro ar fi stimulat exporturile si ar fi redus importurile, diminuand deficitele externe pentru Portugalia, Spania, Irlanda si Grecia, concomitent cu reducerea surplusurilor comerciale ale Germaniei, Olandei sau altor state dezvoltate din nord.
Acesta a mai aratat ca nu deficitele bugetare au stat la baza actualei crize a datoriilor, ci deficitul de cont curent, criza zonei euro fiind mai degraba una a balantei de plati.
Croitoru a spus ca regula centrala a Pactului Fiscal al UE este limitarea deficitului structural la 0,5% din PIB, insa regula care ar ajuta ar fi una care sa disciplineze politicile in interiorul UE pornind de la relatia dintre sectorul public si cel privat.
Solutia gasita de UE este necesara pentru ca asigura disciplina fiscala, insa... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 20:50
Deprecierea monedei euro, din cauza temerilor privind problemele bugetare ale Greciei, are si un efect pozitiv pentru statele membre, prin sprijinirea exporturilor tarilor europene.Euro a inregistrat, luni, o crestere usoara si s-a stabilizat fata de moneda americana sub 1,37 dolari, dupa ce a scazut, vineri, la 1,3586 dolari, minimul ultimelor opt luni.
Declinul euro reflecta indoielile privind situatia bugetara a Greciei, Portugualiei sau Spaniei, si capacitatea acestora de a finanta deficitele uriase inregistrate.
Investitorii se tem ca problemele acestor tari s-ar putea extinde la intreaga zona euro. Din cauza actiunilor unor fonduri speculative, investitorii prefera, in ultima perioada, plasamentele in dolari, considerate mai sigure.
Deprecierea euro are, insa, si efecte pozitive pentru europeni, care au criticat adesea dezavantajul unei monede puternice pentru exporturi, necesare pentru recuperare economica.
"Ne-am plans mereu ca dolarul nu este suficient de puternic. (...) Este clar o imbunatatire", a declarat ministrul de Finante francez, Christine Lagarde, dupa o intalnire a statelor membre ale G7 la sfarsitul saptamanii trecute in Canada.
Angajatorii europeni estimau ca euro ajunsese la "un nivel dureros pentru companiile europene" cand se situa peste pragul de 1,4 dolari.
Moneda europeana a urcat peste 1,6 dolari in vara anului 2008 si a avut o cotatie ridicata si pe parcursul anului 2009. Din aceste motive europenii au cerut in ultimele luni Statelor Unite sa... mai mult
Luni, 08 Februarie 2010, ora 23:26