Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei s-au majorat cu 3,4% fata de luna martie 2020, pana la 137,98 miliarde lei, iar fata de luna aprilie 2019 au inregistrat o crestere de 12,2% (9,2% in termeni reali), a informat miercuri Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei s-au majorat cu 3,4% fata de luna martie 2020, pana la 137,986 miliarde lei, iar fata de luna aprilie 2019 au inregistrat o crestere de 12,2% (9,2 la suta in termeni reali).
Depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei, exprimate in lei, au inregistrat o crestere de 1,4% (1,2% in termeni reali) fata de luna martie 2020; exprimate in euro, acestea s-au majorat cu 1,1%. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, cresterea acestui indicator exprimat in lei a fost de 18,6% (majorarea a fost de 16,6% daca indicatorul este exprimat in euro)", arata BNR.
Depozitele in lei ale altor sectoare (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) au scazut cu 2,5% (pana la 103,156 miliarde lei) fata de luna martie 2020 si au crescut cu 4,2% fata de luna aprilie a anului precedent.
Depozitele in valuta ale rezidentilor, exprimate in lei, reprezentand 36,3% in totalul depozitelor clientilor neguvernamentali, s-au majorat cu 0,6% fata de luna martie 2020, pana la nivelul de 137,288 miliarde lei (exprimate in euro, acestea s-au majorat cu 0,2%, pana la 28,353 miliarde euro). Comparativ cu aprilie 2019, indicatorul, exprimat in lei, a crescut cu... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2020, ora 15:48
La sfarsitul celui de-al treilea trimestru al anului 2013, valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit din Romania a cunoscut o scadere cu aproape 1,4 miliarde lei, corespunzatoare unei variatii trimestriale de -0,5% in termeni nominali, pana la 303,5 miliarde lei.
Scaderi au fost inregistrate atat la depozitele in lei, cat si la cele in valuta. In ceea ce priveste cele doua mari categorii de deponenti - persoane fizice si persoane juridice - valorile totale ale depozitelor acestora au avut evolutii opuse, depozitele populatiei inregistrand o variatie trimestriala pozitiva, in timp ce depozitele persoanelor juridice au avut o dinamica negativa.
La 30 septembrie 2013, valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit din Romania s-a situat cu 16,4 miliarde lei sub cea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent, declinul anual fiind de 5,1% (variatie anuala de -6,9% in termeni reali).
Depozitele in moneda nationala totalizau, la sfarsitul trimestrului III 2013, 155,3 miliarde lei (variatie trimestriala de -0,4% in termeni nominali), detinand o pondere de 51,2% in totalul depozitelor din sistemul bancar din Romania. Declinul depozitelor in lei inregistrat in trimestrul III 2013 a fost determinat in principal de dinamica negativa a valorii depozitelor in lei ale persoanelor juridice, scaderea cu 0,9 miliarde lei neputand fi compensata de cresterea cu 0,3 miliarde lei a depozitelor in lei ale persoanelor fizice.
La 30 septembrie 2013,... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 15:40
Valoarea totala depozitelor in lei si valuta ale firmelor a crescut in luna mai cu 1,04% fata de luna precedenta, ajungand la peste 61,824 miliarde lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Fata de nivelul inregistrat in luna mai 2012, valoarea este mai mare cu 0,4%. Din aceasta suma, circa 31,618 miliarde lei erau depozite la termen si 30,205 miliarde lei erau overnight.
Valoarea totala a depozitelor populatiei, in lei si valuta, a scazut in luna mai fata de luna precedenta cu 0,05%, ajungand la peste 124,81 miliarde lei. Astfel, la finele lunii mai 2013, valoarea totala a depozitelor firmelor si populatiei, in lei si valuta, la banci era de 201,886 miliarde lei, in crestere cu 0,59% fata de nivelul din aprilie 2013.
Din aceasta suma, depozite de peste 128,9 miliarde lei erau in moneda nationala si 72,9 miliarde lei in valuta. mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 08:42
Dobanzile aferente depozitelor la termen in lei si in euro si-au mentinut, in majoritatea cazurilor, trendul descendent si in primele trei luni din acest an. Scaderea inflatiei si asteptarile privind o calmare a indicelui preturilor de consum, precum si anuntul BNR ca este posibila reducerea in viitorul apropiat a dobanzii de politica monetara, determina bancile sa dimiueze in continuare dobanzile la depozitele in lei.
In acest moment, lichiditatea in piata este suficienta, asadar bancile comerciale isi pot finanta fara probleme nevoile de lei, in conditiile in care soldul creditelor nu creste nici el amenintator pentru a pune presiune pe bilanturile bancilor, a precizat Dragos Cabat, Managing Partner la Efin.ro.
Dobanda medie la depozitele in lei se situa, la sfarsitul lunii martie, in jurul nivelului de 5.65%.
In aceste conditii, dobanzile medii la depozite sunt pozitive in termeni reali (dupa scaderea taxei pe dobanda si inflatiei corespunzatoare) si real negative doar pentru un numar redus dintre depozitele oferite de insitutiile bancare, potrivit Efin.ro.
Este mai avantajoasa economisirea in lei
In acelasi timp, dobanzile la economiile in euro au continuat sa scada pana in jurul nivelului de 2,9%, depasind 3,5% doar in cazul produselor de economisire pe 6 si 12 luni, astfel ca in acest moment este mai avantajoasa economisirea in lei decat in euro pentru maturitatile de 1 si 3 luni, in timp ce pentru maturitatile mai lungi, depozitele in euro ofera... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 11:45
Anul 2013 a adus scaderea dobanzilor la depozite cu pana la 0,75 puncte procentuale, iar analistii avertizeaza ca ne putem lua gandul de la castiguri de 7-7,50%, asa cum ne-au rasfatat bancile anul trecut.
Nivelul dobanzilor se va stabiliza in jurul marjei de 6% pentru lei, iar in cazul euro, dobanzile ar trebui sa scada sub 4%. Insa cresterea inflatiei, asa cum se prognozeaza, ar putea aduce dobanzi reale negative pe parcursul anului.
"In momentul de fata sunt destul de scazute (nr. dobanzile la depozitele in lei), la 6-6,50%. Inflatia e inca destul de mare, BNR prevede pt primul semestru o inflatie de 5%, dobanzile nu se pot duce foarte mult in jos. Insa la euro, 4-4,25% e destul de mare si este posibil sa scada", a declarat pentru Business24, analistul Aurelian Dochia.
In acest moment, cele mai bune dobanzi la depozitele in lei cu maturitate la trei luni sunt oferite de Bank of Cyprus (6,5%), ATE Bank (6,25%), Piraeus Bank (6,25%) si Banca Feroviara (6,20%). In cazul euro, randamentele cele mai avantajoase pentru depozitele la 3 luni sunt oferite de Piraeus Bank (4,25%), ATE Bank Romania (4,25%), Bank of Cyprus (4,00%) si Banca Romaneasca (3,80%).
Risc pentru dobanzi reale negative in 2013
In schimb, banci precum Volksbank, BRD, Raiffesen Bank, Garanti Bank sau Bancpost au decis sa reduca nivelul dobanzilor cu 0,3-0,75% pentru depozitele in lei si cu 0,2-0,5%, pentru euro, pe fondul stabilitatii financiare si a cererii scazute pentru credite.
In... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 13:43
Nevoia de lichiditati a bancilor europene se transpune in dobanzi mai mari la depozite, iar bancile grecesti sunt institutiile financiare cu cea mai mare nevoie de lichiditate, avand in vedere situatia incerta a Greciei si criza de credibilitate pe care o provoaca.
Nivelul record al dobanzilor atrage tot mai multi clienti, dupa cum arata si datele BNR: depozitele in lei pentru persoane fizice au crescut cu 1,1%, pana la aproape 76 miliarde de lei in aprilie, fata de luna precedenta si cu 15,4%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In cazul bancilor grecesti, dobanzile in lei ajung si la 7,5%, iar plasamentele sunt sigure si in cel mai rau scenariu, atat timp cat nu depasesc 100 mii de euro, plafonul garantat de stat.
Business24 va prezinta cele mai bune oferte la depozite in lei, in cazul bancilor grecesti din Romania:
Depozitul Avans Net de la Banca Romaneasca
Clientii care deschide un depozit Avans Net beneficiaza de dobanda neta, fara impozit, pe care o primesc in avans, chiar la constituirea depozitului.
Banca nu percepe comision la retragerea dobanzii in data constituirii depozitului. De asemenea, nu se aplica comision de retragere numerar nici pentru lichidarea depozitului la scadenta.
In cazul depozitului in lei, suma minima pentru constituire este de 500 lei, iar dobanda anuala pentru depozitele constituite pe 30 de zile este de 5,25%, pentru cele constituite pe o perioada mai mare de 120 de zile inclusiv, dobanda anuala este de 5,54%.... mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 08:31
Analistii financiari recomanda depozitele in lei si mizeaza pe faptul ca moneda nationala se va mentine relativ stabila pe parcursul anului acesta.
Analistul economic Aurelian Dochia, membru in Consiliul de Administratie al Centrului Roman pentru Politici Economice (CEROPE), sustine ca economiile in moneda nationala, sub forma depozitelor bancare devin din ce in ce mai interesante.
"Economiile in moneda nationala sub forma depozitelor bancare devin din ce in ce mai interesante datorita atat dobanzilor ridicate, cat si nivelului in scadere al inflatiei.
Plasamentele in diverse valute vor fi riscante datorita fluctuatiilor mari si imprevizibile a cursului de schimb - ele raman interesante doar pentru investitorii experimentati", a declarat, pentru money.ro, analistul economic Aurelian Dochia.
Economistul sef la Volksbank Romania, Melania Hancila, sustine ca leul se va mentine relativ stabil in 2012 si ca varia intre 4,2 - 4,4 lei pentru un euro.
Reprezentantul Volksbank recomanda portofolii mixte, iar marea parte sa fie in lei.
"Recomand un portofoliu echilibrat de economisire in care partea predominanta (50-60%) sa fie detinuta de leu, care ofera randamente foarte ridicate, precum si o repartizare aproximativ egala intre economiile in dolari si euro, pentru a ne feri de volatilitatea ridicata a acestei perechi in cursul anului 2012", a declarat Hancila pentru publicatia amintita. mai mult
Duminica, 15 Ianuarie 2012, ora 09:40
Dobanzile la depozitele in termen, in lei, variaza intre 4% si 7,5% si iti promit un profit ireal, pentru ca, de multe ori, suma retrasa la scadenta este mai mica decat depusa, din cauza comisioanelor si taxelor percepute. Bancile care ofera dobanzi mai mari sau apropiate de valoarea dobanzii de referinta a BNR, care a fost mentinuta de 16 luni la 6,25%, practica, pe langa comisionul de retragere al numerarului, o serie de taxe de administrare ale contului curent aferent depozitului, scrie Gandul.Cu alte cuvinte, valoarea reala a sumei pe care o retragi, la scadenta depozitului este de cel mult 3,25%, chiar si in cazul bancilor care promit dobanzi de 7,5%.Spre exemplu, la depozitul cu dobanda fixa al UniCredit Tiriac Bank, clientul va primi la un an de la depunerea celor 1.000 de lei, cu 50 de lei mai putin, dobanda de 4,85% fiind prea mica pentru a acoperi costurile de administrare ale contului bancar aferent depozitului (7,5 lei pe luna).Pe de alta parte, un depozit la banci precum Banca Carpatica, ATE Bank sau Banca Transilvania prezinta avantajul absentei taxelor de administrare ale contului aferent, precum si dobanzi mai mari decat cea de referinta a bancii centrale. mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 09:26
Depozitele BCR Banca pentru Locuinte erau, la finalul primului trimestru din 2011, de 490 milioane lei, in crestere cu 125% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand erau de 217 milioane lei, anunta NewsIn.Activele bancii la finele primului trimestru erau de 570 milioane lei, in crestere cu 99% fata de primul trimestru din 2010.De asemenea, numarul de clienti activi a crescut cu 36% in primul trimestru, la 204.000.
Depozitul mediu constituit de clienti era de 2.500 lei in primele trei luni din 2011, fata de 1.500 lei in aceeasi perioada a anului trecut.La finele anului 2010, numarul clientilor din sistem era de 324.000, iar volumul depozitelor atrase era de 711 milioane lei.BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a anuntat in martie ca a incheiat anul 2010 cu un profit net (RAS) de 1,744 milioane lei, atingand pragul de rentabilitate cu doi ani inainte de termenul preconizat initial. BCR BpL a inregistrat in 2009 pierderi de 7,2 milioane lei, iar in 2008 de 11,6 milioane lei."Profitul obtinut in 2010 s-a bazat indeosebi pe rezultatele activitatii operationale (venituri nete din dobanzi de 20,1 milioane lei in 2010, fata de 10,6 milioane lei in 2009), dar si pe controlul riguros al costurilor", potrivit reprezentantilor BCR BpL. mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 16:28