Dupa ce, duminica, premierul Mihai Tudose a lansat un nou atac la adresa bancilor si, fara a da vreun nume, a sustinut ca depozitele romanilor nu sunt in siguranta pentru ca, in acceptiunea lui, bancile care "nu au profit sunt pe pierdere si risca sa intre in faliment", Banca Nationala a Romaniei a reactionat si l-a contrazis.
BNR a dat asigurari, marti, printr-un comunicat, ca banii romanilor sunt in siguranta si ca
Sectorul bancar din Romania avea, in 30 iunie, o rata medie de solvabilitate de 19,8%, semnificativ mai mare fata de valoarea minima reglementata, inclusiv pe plan european, de 8%, si peste media europeana de 14%.
"Nicio banca din Romania nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat. Indicatorul de lichiditate (reprezentand raportul dintre activele lichide si pasivele pe termen scurt) este de 250,5%, peste nivelul minim reglementat de 100%", se arata in comunicatul BNR.
Cele 36 de banci active pe piata romaneasca aveau la jumatatea acestui an active nete de 398,6 miliarde lei (87,5 miliarde euro), pe fondul reducerii creditelor neperformante si majorarii raportului intre profit si active, mai arata BNR.
Activele bancilor din Romania au crescut cu 4,5% in ultimul an, de la 380,1 miliarde lei in iunie 2016. La 30 iunie 2017, rata medie a creditelor neperformante la nivelul intregului sector bancar a coborat la 8,32%, de la 9,62% la finalul anului trecut si 11,3% in iunie 2016.
BNR a explicat si rolul in supravegherea pietei bancare.... mai mult
Marti, 22 August 2017, ora 16:06
Depozitele de pana la 100.000 de euro ale persoanelor fizice si ale firmelor sunt garantate anul acesta de 30 de banci din Romania. Mai exact, lista institutiilor de credit la care depozitele sunt in siguranta si vor fi restituite deponentilor in cazul in care banca da faliment a fost actualizata recent, se precizeaza intr-un document publicat in Monitorul Oficial.
Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) este singura institutie din Romania care garanteaza depozitele populatiei si ale persoanelor juridice, inclusiv intreprinderi mici si mijlocii, atunci cand depozitele devin indisponibile la institutia de credit.
Citeste mai multe despre Ce banci garanteaza anul acesta depozitele clientilor? Lista a fost actualizata recent pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 18 Aprilie 2014, ora 13:50
Depozitele bancare, considerate cea mai sigura si accesibila forma de plasament, au pierdut masiv din credibilitate, in urma masurilor adoptate de Cipru. Business24 iti prezinta cateva sfaturi utile pentru constituirea unui depozit bancar fara "surprize cipriote".
Depozitele bancare raman cel mai accesibil si sigur instrument de economisire pentru majoritatea romanilor, in ciuda evenimentelor de pe plan extern, deoarece bancile din Romania care se afla sub influenta reglementarilor BNR sunt obligate sa adopte o serie de masuri prudentiale.
"In Romania bancile sunt foarte bine capitalizate, rata de solvabilitate este la 14,6%, fiind printre cele mai ridicate din UE, spre deosebire de Cipru unde era aproape de 8%, minimul impus de UE. Conteaza si cat de bine isi fac treaba reglementatorii, pentru ca in Cipru, au cam inchis ochii. Reglementarile Bancii Nationale a Romaniei sunt foarte stricte. De la inceputul crizei, bancile si-au marit capitalul cu 1,5 miliarde de euro, la solicitarile BNR", a declarat pentru Business24, Melania Hancila, economist-sef Volksbank.
In Cipru, deponentii bancari cu plasamente care depaseau plafonul de 100.000 de euro, garantat de stat, au fost obligati sa participe la recapitalizarea sectorului bancar, prin taxarea sumelor din conturi cu 60%.
Alegerea fondului de garantare
Toate depozitele bancare ale institutiilor financiare din Uniunea Europeana sunt garantate de statele membre, in limita a 100.000 de euro, ceea ce inseamna ca in... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 17:45
Din totalul bancilor din Romania, 31 sunt persoane juridice romane si au depozitele asigurate de Fondul de Garantare, iar 9 sunt sucursale ale unor banci din alte state UE si au economiile garantate de institutii similare din tara de origine.
Doar unu din 8 romani are incredere in banci, in timp ce in Bulgaria sau in Bosnia si Hertegovina raportul este de o persoana la 5, arata rezultatele unui sondaj postate ieri pe blogul Bancii Mondiale.
Institutia atrage atentia ca increderea scazuta in banci este determinata de lipsa de educatie financiara a populatiei. Iar in contextul actual, in care Ciprul a aplicat masuri dure sistemului bancar, cu impact si asupra sucursalei Bank of Cyprus din Romania, increderea romanilor este si mai mult zdruncinata.
Citeste mai multe despre Cine garanteaza depozitele bancare din Romania pe Adevarul.ro mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 13:26
Dimensiunea pietei locale de private banking din Romania este de 4.000 de clienti, cu active de aproape 4 miliarde de euro, a declarat luni Sorin Mititelu, director executiv Directia Managementul Segmentelor Retail, BCR.
"Daca ne uitam la numarul clientilor cu depozite garantate de Fondul de Garantare si cu valoare de peste 100.000 de euro sau echivalent, sunt in jur de aproximativ 16.000 de potentiali clienti, insa nu toti au nevoie de serviciul de private banking".
"Important este sa vedem care sunt interesati sa construiasca un portofoliu si, prin urmare, sa beneficieze de serviciile de private banking".
"Prin urmare, din aceasta masa mare estimarea noastra, 4.000 de clienti cu active financiare plasate in Romania de aproape 4 miliarde de euro, ar reprezenta dimensiunea pietei locale", a spus Sorin Mititelu.
El a explicat ca abordarea este foarte diferita de la banca la banca. Astfel, BCR a pus o limita de 200.000 de euro, alte banci au pus limita la 15.000 de euro, iar altele la 500.000 de euro. mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 17:02
Depozitele garantate ale populatiei insumau 106,5 miliarde lei la data de 31 decembrie 2011, reprezentand 99,8% din valoarea totala a depozitelor populatiei la institutiile de credit participante la Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).
Ultimele trei luni ale anului 2011 constituie cel de-al treilea trimestru consecutiv de crestere a valorii totale a depozitelor la institutiile de credit din Romania, aceasta atingand varful ultimilor ani, respectiv 309,4 miliarde lei (+3,7%).
Dinamica pozitiva a valorii totale a depozitelor pe ansamblul sistemului bancar a fost determinata de evolutia ascendenta inregistrata la nivelul institutiilor de credit participante la Fond, cu o variatie trimestriala de +4,1%. In schimb, valoarea depozitelor la sucursalele bancilor straine din Romania a cunoscut un declin cu 2,1%.
Cele 33 de institutii de credit participante la Fond concentrau, la 31 decembrie 2011, 92,5% din valoarea totala a depozitelor pe ansamblul sistemului bancar din Romania.
Cea mai mare influenta la majorarea valorii totale a depozitelor la institutiile de credit participante la Fond revine depozitelor negarantate ale persoanelor juridice (+2,4 puncte procentuale).
Valoarea depozitelor garantate, crestere cu 3,5% in trimetrul al patrule din 2011
Valoarea depozitelor garantate, care reprezenta 50% din valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit participante la Fond, s-a marit cu 3,5% in trimestrul IV 2011, respectiv cu... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 12:31
Directorul general al Grupului Garanti, Murat Atay, a declarat marti ca, pe langa profitabilitate, Garanti Bank isi mai propune pentru 2011 cresterea creditelor cu 30%, dezvoltarea nivelului activelor cu 20% si majorarea depozitelor cu 25%, transmite NewsIn.La sfarsitul anului 2010, nivelul activelor totale ale Garanti Bank a inregistrat o crestere de peste 70% fata de 2009, depasind valoarea de 1,4 miliarde euro.Totodata, totalul creditelor acordate s-a majorat pana la valoarea de 786 de milioane euro, cu 45% mai mult fata de 2009. In plus, numarul de clienti s-a marit cu 40%, depasind 200.000.
Depozitele s-au dublat, ajungand la 560 de milioane euro, in timp ce numarul cumulat al cardurilor de debit si credit a depasit 200.000."Vom continua sa investim in dezvoltarea operatiunilor din Romania si, in acelasi timp, ne mentinem planul initial de a deveni profitabili in acest an si de a ne clasa in primele 10 banci ca nivel al activelor in viitorul apropiat.
Pe langa profitabilitate, banca isi mai propune pentru 2011 cresterea creditelor cu 30%, dezvoltarea nivelului activelor cu 20% si majorarea depozitelor cu 25%. De asemenea, intentionam sa ne marim portofoliul cardurilor de credit cu peste 50%, depasind numarul de 115.000 de carduri de credit," a declarat Murat Atay.
Burak Yildiran a mai declarat ca, in perioada urmatoare, banca intentioneaza sa ajunga la 100 de unitati, acest nivel fiind suficient pentru a acoperi populatia bancabila a Romaniei. mai mult
Marti, 08 Martie 2011, ora 12:51
Guvernul a decis, miercuri, garantarea certificatelor de depozit acordate agricultorilor, urmand ca procedurile de derulare a noului sistem sa fie detaliate, prin norme metodologice, in termen de o saptamana, au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.Conform deciziei Guvernului, de acest sistem vor beneficia companiile private care au servicii de depozitare si comercializare a produselor agricole, precum si companiile cu suprafete agricole.
Reprezentantii Ministerului Finantelor se vor intalni, joi, cu cei ai agricultorilor si bancilor pentru a discuta detaliile noului program.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, ca Fondul de Garantare a Creditului Agricol va fi capitalizat in sedinta de Guvern cu 10 milioane euro, pentru a garanta certificatele de depozit acordate agricultorilor, in vederea comercializarii marfii la preturi stimulative.
"Astazi va fi capitalizat Fondul de Garantare Agricol cu aproximativ 10 milioane euro, iar producatorii agricoli vor avea posibilitatea sa isi depoziteze recolta de grau in conditii de siguranta si de pastrare a calitatii in depozite licentiate.
Vor primi un certificat de depozit garantat de Fond, cu care se pot duce imediat la banci pentru a-si lua banii necesari pentru continuarea ciclului agricol sau acoperirea platilor. Astfel, agricultorii isi vor putea vinde graul atunci cand piata este buna", a spus Pogea.
Fermierii pot astfel depozita graul, fara sa fie nevoie sa il vanda, urmand... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 15:25
Senatul a adoptat, ieri, cu 83 de voturi pentru si niciun vot impotriva, un proiect de lege prin care se majoreaza nivelul de garantare a depozitelor bancare ale persoanelor fizice de la 20.000 de euro la 50.000 de euro.
"In Romania este necesara modificarea legislatiei in vigoare, astfel incat, depozitele constituite de fiecare persoana fizica, la oricare dintre institutiile de credit participante la Fond (n.r. Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar) sa fie garantate pana la suma de 50.000 euro. De aceeea Ministerul finantelor publice propune, in numele Guvernului, adoptarea prezentului act normativ", a motivat secretarul de stat al Ministerul Finantelor Publice, Cosmin Coman.
Acesta a precizat ca, astfel, Romania poate "raspunde la propunerile agreate la nivelul UE" pentru restaurarea increderii in sistemele financiare si pentru prevenirea retragerii in masa a depozitelor, in contextul crizei financiare.
Presedintele Comisiei de Buget a Senatului, Ion Ariton, a precizat ca proiectul de lege a fost dezbatut de comisia de Buget a Senatului care l-a aprobat in unanimitate.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 129/2008 a fost adoptata de autoritatile romane dupa ce ministrii europeni de finante au ajuns la un acord, in octombrie 2008, referitor la majorarea plafonului minim de garantare pentru depozitele bancare ale populatiei, de la 20.000 euro la 50.000 euro, in cazul in care bancile dau faliment.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR),... mai mult
Marti, 17 Februarie 2009, ora 09:33