Dupa ce mii de romani s-au ars cu creditele in franci elvetieni, acum este timpul sa sufle si in iaurt cand vine vorba de aceasta moneda. Articolul acesta este despre depozitele in CHF si nu vorbeste despre deprecierea leului in fata francului, care, in cazul nostru, ar fi reprezentat un avantaj.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", la ce sa fii atent cand faci un depozit in franci elvetieni.
Depozitele in franci elvetieni sunt extrem de paguboase prin prisma comisioanelor pe care bancile le practica in acest caz. Astfel ca, daca alegi, din varii motive sa iti faci un astfel de depozit, trebuie sa stii ca vei iesi pe minus cu banii.
Iata mai jos un exemplu extrem de simplu:
In cazul in care ai depus 1.000 de franci elvetieni la banca, la scadenta vrei scoate doar 997 de franci elvetieni din cauza comisionului de administrare lunara de 0,5 franci.
Dobanzile la aceste depozite sunt foarte mici, sa zicem, ca in medie ajung la 0,3% pe an.
Asta va face ca, la final de an, tu sa scoti, neluand in calcul comisionul de administrare, aproape 1.003 franci. Din acestia scazi si comisionul de administrare, care mai inseamna 6 franci elvetieni (0,5 franci x 12 luni) si ajungi sa iei in mana 997 de franci elvetieni, doar pentru ca ti-ai tinut banii la banca un an.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Cati bani vei strange pentru facultatea copilului daca economisesti de cand se naste
De ce e bine sa-ti anunti... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 10:30
Presedintele Bancii Nationale a Elvetiei, Thomas Jordan, pare sa fi ramas fara munitia necesara pentru a contracara recesiunea care afecteaza economia elvetiana.
Banca centrala a statului a impins deja dabanda depozitelor bancare pana la recordul de minus 0,75%, dar se confrunta cu o scadere brusca a preturilor la marfurile de consum si o contractie a economiei, cauzata de abandonarea cursului de schimb fix al francului elvetian, relateaza reporterii Bloomberg.
La limita
O analiza lunara efectuata de Bloomberg arata ca banca centrala a Elvetiei evolueaza deja pe marginea prapastiei, neputand sa opereze alte reduceri ale dobanzii de referinta fara a periclita rezervele financiare.
Limita este stabilita in jurul unui nivel de minus 1% in cazul dobanzii de referinta cred analistii Bloomberg.
"O noua reducere a dobanzii la depozitele bancare va conduce in mod cert la o cerere masiva de lichiditati, iar Banca Nationala a Elvetiei vrea sa evite acest fenomen", crede Karsten Junius, economist sef al bancii J Safra Sarasin din Zurich.
"Au atins limita de jos", completeaza economistul bancii elvetiene.
Thomas Jordan va conduce o sedinta a comitetului director al bancii centrale inainte de a anunta, la mijlocul acestei saptamani, modificarile survenite in politica monetara a institutiei si proiectiile asupra cresterii economice din semestrul II si a inflatiei.
Desi nu se intrevad schimbari majore in modul de lucru al Bancii Nationale a Elvetiei, Jordan va... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 13:44
Tot mai multe banci elvetiene au inceput sa perceapa dobanzi clientilor pentru depozitele sau conturile in franci, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a decis sa ceara bani pentru depozitele institutiilor financiare, relateaza Bloomberg.
Credit Suisse Group a anuntat ca intentioneaza sa impuna dobanzi clientilor institutionali si companiilor mari pentru unele active, iar UBS analizeaza o masura similara.
Cea mai veche banca din Geneva, Lombard Odier, a inceput joi sa taxeze conturile in numerar pe care nu le administreaza si a caror valoare este de peste 100.000 de franci elvetieni (116.000 dolari). Banca a precizat ca dobanda va fi de 0,75%, la acelasi nivel cu dobanda la depozitele la vedere impusa saptamana trecuta de Banca Nationala a Elvetiei, care a intrat joi in vigoare.
Zuercher Kantonalbank, cea mai mare institutie bancara cantonala din Elvetia, va impune la randul ei o dobanda de 0,75% pentru unele depozite mari si ar putea modifica nivelul dobanzilor pentru economii si alte conturi.
Banca centrala a Elvetiei a socat in urma cu o saptamana pietele valutare, prin eliminarea plafonului valutar de 1,2 franci pentru un euro, introdus acum trei ani, si reducerea dobanzilor pentru depozitele la vedere ale bancilor.
Banca centrala a Canadei a taiat miercuri dobanda cheie pentru imprumuturile overnight, ca reactie la scaderea preturilor petrolului, iar Danemarca a redus de doua ori dobanda de politica monetara, luni si joi, de la 0,05% la -0,35%, pentru a... mai mult
Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 09:40
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat luni un curs de referinta de 3,7592 lei pentru un franc elvetian,in scadere fata de nivelul de 3,7683 lei din sedinta anterioara, informeaza NewsIn.Francul elvetian a depasit in aceasta luna pentru prima data pragul de 4 lei, atingand pe 11 august un maxim istoric de 4,0898 lei/franc elvetian.Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a anuntat miercuri ca va continua masurile pentru stoparea apecierii francului elvetian prin cresterea lichiditatii pe piata monetara si prin majorarea depozitelor la vedere ale bancilor de la 120 miliarde franci elvetieni la 200 miliarde franci elvetieni.Decizia de majorare a depozitelor bancare la vedere a fost luata la o saptamana de la extinderea acestora de la 80 de miliarde de franci elvetieni la 120 de miliarde de franci elvetieni.Viceguvernatorul BNR Cristian Popa spune ca Romania nu are o problema de dimensiunile celor din alte tari in ceea ce priveste francul elvetian, sustinandu-si afirmatia prin prezentarea ultimelor date ale BNR cu privire la creditele in aceasta moneda."Daca ne uitam la cifre, si le am pe cele mai recente, ponderea creditelor in franci elvetieni in total credit catre sectorul privat in Romania este sub 7%, este 6,8% in iunie. Mai mare decat asta este doar pentru populatie, in total credit catre populatie este 15%. Cifrele pe care le avem in Austria, in Ungaria sunt mult mai mari decat acestea. Noi nu avem o problema de dimensiunile celei din alte state", a precizat Cristian Popa. mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 13:43
BNR a afisat vineri un curs de referinta de 3,7683 lei pentru un franc elvetian, cu aproape 4 bani peste nivelul de 3,7275 lei din sedinta anterioara, informeaza NewsIn.Saptamana trecuta, francul elvetian depasea pentru prima data pragul de 4 lei, atingand pe 11 august un maxim istoric de 4,0898 lei/franc elvetian, dupa care au urmat patru sedinte consecutive de apreciere a leului fata de francul elvetian.
Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a anuntat miercuri ca va continua masurile pentru stoparea apecierii francului elvetian prin cresterea lichiditatii pe piata monetara si prin majorarea depozitelor la vedere ale bancilor de la 120 miliarde franci elvetieni la 200 miliarde franci elvetieni.
Decizia de majorare a depozitelor bancare la vedere a fost luata la o saptamana de la extinderea acestora de la 80 de miliarde de franci elvetieni la 120 de miliarde de franci elvetieni.Totusi, francul elvetian a continuat sa se aprecieze in raport cu euro, in ciuda incercarilor autoritatilor elvetiene de a slabi moneda locala.Viceguvernatorul BNR Cristian Popa spune ca Romania nu are o problema de dimensiunile celor din alte tari in ceea ce priveste francul elvetian, sustinandu-si afirmatia prin prezentarea ultimelor date ale BNR cu privire la creditele in aceasta moneda."Daca ne uitam la cifre, si le am pe cele mai recente, ponderea creditelor in franci elvetieni in total credit catre sectorul privat in Romania este sub 7%, este 6,8% in iunie.
Mai mare decat asta este doar pentru... mai mult
Vineri, 19 August 2011, ora 13:18
"Cred ca ar trebui pastrat creditul in franci elvetieni, o alta varianta ar fi yenii japonezi. Eu vad avantajul de dobanda mai important decat riscul de depreciere a cursului de schimb" a declarat pentru Bloombiz.ro Razvan Temesan, presedinte Finrom Consulting. Analistul financiar mai afirma ca deprecierea leului fata de francul elvetian in ultimii 3 ani este mult mai mica decat diferenta de dobanda care este in favoarea debitorului. Care este cea mai ieftina moneda pentru un credit de nevoi personale?
Cea mai ieftina moneda este yenul japonez, depinde de termenul pentru care vrei sa angajezi creditul si de capacitatea de a acumula sume in yeni.
In momentul in care strangi banii pentru a plati ratele poti cumpara yeni si te poti asigura impotriva diferentelor de curs nefavorabil.
Yenul este o moneda destul de stabila si cu dobanda cea mai mica.
Pe termen lung, cea mai buna moneda este yenul japonez pentru ca are perspective de stabilitate.
Intr-o perioada relativ scurta, leul va disparea, deci pe termen mediu trebuie sa ne gandim la monede care rezista mai mult.
Cea mai buna moneda pentru un credit imobiliar?
Creditele pe termen mediu si lung sunt mai potrivite in monede care au perspective de stabilitate mai mare si au dobanzile cele mai mici.
In momentul in care judeci o moneda pentru contractarea unui credit trebuie sa faci un echilibru intre riscurile generate de moneda respectiva si avantajul dat de dobanzile mici.
Dobanzile mai mici conduc si la o perspectiva... mai mult
Joi, 28 Aprilie 2011, ora 13:11