Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romanei (BNR), a declarat marti, intr-o conferinta referitoare la taxarea tranzactiilor financiare, ca in Romania se are in vedere gestionarea fondurilor de rezolutie si de garantare de catre Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.
"Pe langa Basel III bancile mai sunt supuse si efortului de a pune deoparte acest fond de rezolutie sau de restructurare bancara. In afara de fondul de despagubire a deponentilor pana la 100.000 euro se are in vedere crearea separata a unui fond de rezolutie tot din contributii anuale ale bancilor, separate de primele, si care sa fie folosite in eventualitatea in care o banca sau alta are dificultati si trebuie restructurata.
La noi in tara se are in vedere ca Fondul de Garantare a Depozitelor sa gestioneze ambele fonduri, atat fondul de rezolutie cat si fondul de garantare. In acest context vorbim de impunerea asupra bancilor din Europa a unei alte taxe noi, suplimentare, care sa vina sa se adauge la prevederile Basel III, la prevederile Fondului de rezolutie si apoi tot noi asteptam ca bancile sa reinceapa creditarea cat mai repede si eventual sa fie si motorul economiei, daca se poate. Trebuie sa ne gandim mai bine", a mai declarat oficialul BNR.
Doar 11 tari europene din cele 27 au spus ca vor sa aplice aceasta taxa
"Cele 11 tari sunt cele din flancul sudic, unde au fost suparari mari asupra bancherilor, plus, deloc surprinzator, Germania, Austria, tarile... mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 14:42
Depozitele garantate ale populatiei insumau 106,5 miliarde lei la data de 31 decembrie 2011, reprezentand 99,8% din valoarea totala a depozitelor populatiei la institutiile de credit participante la Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).
Ultimele trei luni ale anului 2011 constituie cel de-al treilea trimestru consecutiv de crestere a valorii totale a depozitelor la institutiile de credit din Romania, aceasta atingand varful ultimilor ani, respectiv 309,4 miliarde lei (+3,7%).
Dinamica pozitiva a valorii totale a depozitelor pe ansamblul sistemului bancar a fost determinata de evolutia ascendenta inregistrata la nivelul institutiilor de credit participante la Fond, cu o variatie trimestriala de +4,1%. In schimb, valoarea depozitelor la sucursalele bancilor straine din Romania a cunoscut un declin cu 2,1%.
Cele 33 de institutii de credit participante la Fond concentrau, la 31 decembrie 2011, 92,5% din valoarea totala a depozitelor pe ansamblul sistemului bancar din Romania.
Cea mai mare influenta la majorarea valorii totale a depozitelor la institutiile de credit participante la Fond revine depozitelor negarantate ale persoanelor juridice (+2,4 puncte procentuale).
Valoarea depozitelor garantate, crestere cu 3,5% in trimetrul al patrule din 2011
Valoarea depozitelor garantate, care reprezenta 50% din valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit participante la Fond, s-a marit cu 3,5% in trimestrul IV 2011, respectiv cu... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 12:31
Fondul National de Garantare a Depozitelor are in prezent fonduri de 2,3 miliarde lei, bani care sunt plasati in totalitate in Romania, in titluri de stat, in depozite si in instrumente ale institutiilor de credit din tara noastra, a declarat miercuri presedintele institutiei, Eugen Dijmarescu.
"Fondul de Garantare are in acest moment circa 2,3 miliarde lei, in conditiile in care sumele pot sa difere de la o luna la alta, dar cu mici influente. Plasamentele sunt in totalitate in Romania, in titluri de stat, in depozite si in instrumente ale institutiilor de credit din Romania", a mentionat Dijmarescu, in cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank.
In ceea ce priveste posibilitatea majorarii acestor fonduri, exista doua posibilitati.
"In primul rand, fondul acesta se majoreaza an de an cu contributiile pe care bancile le platesc la Fondul de Garantare in baza intelegerii dintre Asociatia Romana a Bancilor si Banca Nationala a Romaniei si sumele care se adauga la fondul special pentru despagubire in cadrul administrarii speciale. A doua cale este suma care deriva din propria administrare a resurselor de catre Fondul de Garantare", a mai spus oficialul..
Acesta a amintit ca plafonul este de 100.000 euro pentru fiecare banca in parte.
"Deci, daca persoana respectiva are 300.000 de euro plasati in trei banci diferite, recupereaza 300.000 euro, in cazul in care toate cele trei banci intra in insolventa", a explicat Dijmarescu.... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 16:55
Camera Deputatilor a adoptat, marti, legea privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului de garantare in sistemul de pensii private, acesta urmand sa devina functional in prima parte a anului viitor, a anuntat, marti, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Camera Deputatilor a fost in acest caz for decizional, scrie Mediafax.
"Legea va intra in vigoare dupa publicarea sa in Monitorul Oficial, iar Fondul de garantare va incepe sa functioneze efectiv incepand cu prima parte a anului 2012.
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) saluta adoptarea acestui act normativ, necesar pentru consolidarea legislatiei primare in domeniu, ca si pentru cresterea stabilitatii, sigurantei si increderii participantilor in acest sistem", se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Scopul fondului este garantarea drepturile participantilor (faza de acumulare) si beneficiarilor (faza de plata) la fondurile de pensii private, precum si compensarea oricaror eventuale pierderi ale participantilor care contribuie la sistem, derivate din orice situatie de incapacitate de plata a administratorilor si furnizorilor de pensii private.
Fondul de garantare va fi administrat de un consiliu de administratie compus din trei membri - presedinte, desemnat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), un membru desemnat de Ministerul Finantelor Publice si un membru propus de APAPR.
Mandatul acestora este de 4 ani si poate... mai mult
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 15:07
Presedintele Fondului de Garantare al Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB),Eugen Dijmarescu, a declarat joi ca, in opinia sa, Romania se afla in ultimul vagon al unui tren in care a urcat toata lumea, referindu-se la repozitionarea investitiilor, a fluxurilor financiare, a achizitiilor de companii, relateaza NewsIn."Ieri dimineata (miercuri, n.r.), in timpul sesiunii s-a vorbit mult despre interventia Guvernului.
De multi ani se vorbeste despre interventia Guvernului, de cand s-a inceput constructia economiei de piata.
As vrea sa stiu inainte ce trebuie facut, cum trebuie facut. Nu v-ati plictisit cu totii? Ar trebui sa masuram inainte de toate cat a fost implementat.
Am obosit sa vedem atatea proiecte. Am vrea sa le vedem pe unele dintre ele puse in aplicare.
Imi este teama ca toata lumea s-a urcat in alt tren si se misca mult mai repede decat noi si mi-e frica ca noi nu vom prinde acest tren.
Cred ca noi suntem in ultimul vagon al acestui tren", a spus Dijmarescu, in cadrul unui forum economic.
Presedintele FGDB a mentionat ca s-a referit la centrul de putere, repozitionarea investitiilor, a fluxurilor financiare, a achizitiilor de companii.
"Este foarte important daca iei parte la acest joc mai in fata sau mai in spate.
Vorbesc despre un tren al preocuparilor din aceasta lume care inseamna investitii, fluxuri financiare, activitate a bancilor si activitate pe piata cursurilor de schimb.
Este vorba despre faptul ca economia creste acum mai puternic in alte zone decat... mai mult
Joi, 26 Mai 2011, ora 12:41
BCE a avizat doua proiecte care reglementeaza rolul Fondului de garantare a depozitelor in cadrul procedurii de administrare speciala a institutiilor de credit, dar a atras din nou atentia BNR ca trebuie consultata "in timp util", dupa ce banca centrala a cerut un raspuns in mai putin de o luna, potrivit Mediafax. BNR a transmis BCE, la data de 28 ianuarie, doua solicitari de emitere a unui aviz cu privire la un proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar si cu privire la un proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.
"Conform BNR, modificarile cuprinse in proiectele de ordonanta fac obiectul conditionalitatilor structurale prevazute in acordul stand-by incheiat de Romania cu FMI si ar trebui sa intre in vigoare la 15 martie 2011.
Avand in vedere acest fapt, BNR invoca motive de extrema urgenta si solicita ca avizul BCE sa fie emis pana la 25 februarie 2011 pentru ca legiuitorul roman sa poata tine seama de avizul BCE inainte de adoptarea unei decizii pe fond cu privire la proiectele de ordonanta.
BCE doreste sa atraga atentia autoritatii care a transmis solicitarile de emitere a unui aviz asupra faptului ca (...) BCE trebuie consultata «in timp util» in raport cu... mai mult
Duminica, 27 Martie 2011, ora 23:44
Nivelul dobanzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele platite deja Fondului de Garantare si constituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicate de banci in cazul diminuarii la jumatate a garantiei statului in programul Prima Casa, iar Guvernul vrea o solutie intr-o saptamana, potrivit Mediafax."Trebuie ca in urmatoarea saptamana sa se discute cu BNR ce sistem de provizionare va fi acceptat in cazul reducerii la jumatate a garantiei statului si cum va fi inregistrata ipoteca, precum si avansul minim acceptat, pentru ca banca centrala a aprobat norme de prudentialitate pentru fiecare banca in parte.
BNR a facut oricum derogare de la norme in programul Prima Casa, dar creditul era acoperit 100% de garantia statului. Acum s-ar putea sa nu mai fie de acord cu un avans minim de numai 5%", au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.
Bancile au ridicat problema modului de tratare a garantiei ipotecare constituite de clienti, care va fi scriptic impartita intre institutiile de credit si stat, dar executarea va functiona, cel mai probabil, pe principiul creantei bugetare, intrucat procedurile sunt mult mai rapide.
In cazul bancilor, executarea unor garantii se poate prelungi pe perioade chiar mai lungi de doi ani. Un alt aspect tehnic care va trebui negociat priveste comisioanele deja achitate de catre banci la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) pentru garantii reprezentand 100% din valoarea creditelor... mai mult
Marti, 22 Martie 2011, ora 23:01
Fondul de Garantare a Depozitelor (FGD) isi va intari finantarea prin cresterea contributiilor bancilor participante, din 2011, si va renunta treptat la liniile de credit stand-by de la institutiile de credit, potrivit memorandumului de intelegere incheiat de Romania cu Uniunea Europeana, informeaza Mediafax."Intarirea finantarii fondului de garantare a depozitelor se va realiza prin majorarea cotei efective de contributie la 0,34% in 2011 si cresterea progresiva a ratei de acoperire prealabila la 2%, eliminarea treptata a liniilor de credit stand-by de la institutiile de credit si revizuirea aranjamentelor de guvernanta a Fondului de Garantare a Depozitelor pentru a se asigura ca nici membrii consiliului si nici angajatii institutiilor de credit nu sunt reprezentati in Consiliul de Administrare al FGD", potrivit memorandumului.
Cota procentuala anuala nu poate depasi nivelul maxim de 0,5% din echivalentul in lei al soldului depozitelor garantate de Fond, si se situeaza in prezent la 0,2%. Amendamentele necesare schimbarilor legate de FGD vor intra in vigoare de la finele lunii septembrie 2010.
"Pentru asigurarea resurselor financiare ale Fondului fiecare institutie de credit autorizata de Banca Nationala a Romaniei este obligata sa acorde anual, la cererea Fondului, o linie de credit stand-by in lei.
Conventiile privind liniile de credit stand-by vor fi incheiate, de regula, pana la sfarsitul lunii februarie a fiecarui an.
Fondul va plati din resursele sale... mai mult
Luni, 10 Mai 2010, ora 23:58
Fondul de garantare a depozitelor bancare este un sistem de protectie a depunerilor populatiei sub forma depozitelor la societatile bancare, in cazul in care acestea se afla in imposibilitatea de a onora obligatiile fata de deponenti.Fondul este constituit ca o persoana juridica romana, prin contributia tuturor bancilor romane si a sucursalelor straine care sunt autorizate sa primeasca fonduri de la persoane fizice.
Fondul garanteaza depunatorilor la bancile membre, in cazul insolvabilitatii sau falimentului acestora, o anumita suma maxima. In acest moment, suma garantata de catre Fondul de Garantare a Depozitelor este echivalentul in lei a 50000 euro. VEZI MAI JOS CE DEPOZIT TI SE POTRIVESTE mai mult
Duminica, 11 Aprilie 2010, ora 01:07