Banca Centrala Europeana (BCE) a lansat un pachet de masuri de stimulare pentru a ajuta economia zonei euro sa faca fata socului provocat de epidemia de coronavirus (Covid-19), relaxand si mai mult politica sa monetara deja ultrarelaxata, majorand programul de achizitii de active cu inca 120 miliarde de euro si oferind credite de urgenta pentru banci, mentinand in acelasi timp ratele dobanzilor nemodificate, transmit DPA, Reuters si Financial Times.
Pana acum, BCE efectua achizitii nete in cadrul programului sau intr-un ritm lunar de 20 de miliarde euro.
Oficialii institutiei financiare internationale si-au exprimat speranta ca actiunile "vor sprijini conditii de finantare favorabile pentru economia reala, intr-o perioada de incertitudini accentuate", in conditiile in care analistii avertizeaza ca ar putea urma o recesiune, iar pietele financiare sunt in degringolada.
Este pentru prima de cand Christine Lagarde a preluat functia de presedinte, in noiembrie, cand BCE adopta astfel de masuri. Pe langa majorarea achizitiei de obligatiuni pana la finalul anului, BCE va lansa un nou program de credite ieftine pentru a incuraja bancile sa mentina creditarea catre micile companii.
In ultimele zile, presiunile au crescut asupra BCE dupa ce Rezerva Federala a SUA (Fed) si Banca Angliei (BoE) au redus de urgenta ratele dobanzilor si au adoptat masuri pentru a raspunde impactului economic al epidemiei.
"Desi Consiliul guvernatorilor BCE nu vede indicii solide de... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 16:58
Christine Lagarde, presedintele Bancii Centrale Europene, a dat asigurari ca BCE este pregatita sa adopte, daca va fi necesar, "masuri adecvate si tintite" pentru a ajuta economia sa faca fata efectelor negative ale epidemiei de coronavirus (Covid-19), transmit Reuters si AP.
Oficialul BCE se alatura astfel angajamentelor omologilor sai din SUA, Japonia si Marea Britanie, care au indicat ca ar putea urma decizii de politica monetara pentru atenuarea efectelor raspandirii epidemiei. Luni, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala (BM) au anuntat ca sunt pregatite sa ajute statele membre sa rezolve dificultatile economice provocate de Covid-19, inclusiv prin finantare de urgenta.
In conditiile extinderii rapide a economiei pe plan global, guvernele si bancile centrale sunt sub presiune sa sprijine cresterea economica, afectata de restrictiile de calatorie, slabirea cererii, intreruperi ale lanturilor de aprovizionare si turbulentele de pe pietele financiare.
"Suntem pregatiti sa adoptam, daca va fi necesar, masuri adecvate si tintite, proportionale cu riscurile. Epidemia se dezvolta rapid, ceea ce provoaca riscuri la adresa perspectivelor economiei si a functionarii pietelor financiare", a afirmat, luni, Christine Lagarde.
Analistii apreciaza ca printre instrumentele pe care le are la dispozitie BCE pentru a sprijini economia se afla creditele ieftine pentru firme, injectarea de lichiditati suplimentare si mai multe achizitii de obligatiuni.
Anul... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 11:32
Banca Centrala Europeana este foarte ingrijorata de extinderea epidemiei de coronavirus, a afirmat joi Isabel Schnabel, membru al Comitetului executiv al BCE, intr-un discurs rostit la Londra, transmite Reuters.
"Toti suntem foarte ingrijorati de ce se intampla in prezent in privinta raspandirii virusului. Stim ca aceste evolutii provoaca un grad ridicat de incertitudine in privinta perspectivelor de crestere ale economiei globale dar si pentru zona euro", a explicat oficialul BCE.
Acesta a adaugat: "Dar ceea ce trebuie intr-adevar sa intelegem cand adoptam decizii de politica monetara sunt implicatiile potentiale pe termen mediu, iar in acest moment ele sunt neclare".
Banca Centrala Europeana nu va putea ignora riscurile daca epidemia de coronavirus se extinde pe continent, a avertizat Isabel Schnabel.
Raspunzand la o intrebare legata de modul in care politica monetara poate raspunde la coronavirus, Schnabel a declarat: "Daca se va dovedi ca epidemia devine mai persistenta, nu vom putea ignora asta. Inca ne confruntam cu o multime de incertitudini privind evolutia epidemiei".
Luna trecuta, Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene a decis ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit vor ramane nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% si, respectiv 0,50%.
Analistii se asteapta ca pana la finalul anului BCE sa reduca cu inca zece puncte de baza... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 17:08
Banca Centrala Europeana (BCE) a inrautatit estimarile privind evolutia inflatiei si a economiei euro in perioada 2019-2020, furnizand o justificare esentiala pentru noile masuri de stimulare anuntate la sedinta de politica monetara de joi, transmit BBC, DPA si Reuters.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat la o conferinta de presa zona euro se confrunta in continuare cu riscuri semnificative, din cauza incertitudinilor politice, a sporirii amenintarii protectionismului si a vulnerabilitatilor de pe pietele emergente.
BCE se asteapta acum ca PIB-ul zonei euro sa inregistreze anul acesta un avans de 1,1%, fata de o crestere de 1,2% previzionata in iunie, inainte ca economia sa accelereze la 1,2% in 2020, fata de o expansiune de 1,4% prognozata anterior.
Mario Draghi a avertizat ca scaderea activitatii economice este mai pronuntata decat se estima dar a apreciat ca economie zonei euro va inregistra o crestere moderata in trimestrul trei din 2019.
Rata anuala a inflatiei ar urma sa se situeze anul acesta la 1,2% (fata de 1,3% previzionata in iunie), inainte de a scadea la 1% in 2020 (fata de 1,4% prognozata anterior).
Consiliul guvernatorilor BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la nivelul zero, in timp ce dobanda la facilitatea de creditare marginala a fost pastrata la 0,25%, iar dobanda la depozite, care se aplica bancilor ce stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, a fost redusa... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2019, ora 16:55
Decizia Bancii Centrale Europene (BCE) de a reduce dobanda de politica monetara in zona euro la nivelul de 0,15% si de a pompa bani in economia zonei euro arata ca inca nu s-a sfarsit criza in statele care folosesc moneda euro, a declarat, miercuri, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, transmite Reuters.
"Putem vedea din cele mai recente masuri adoptate de BCE ca nu am depasit in intregime criza financiara europeana", a raspuns Angela Merkel la intrebarea daca impartaseste temerile din Germania ca decizia BCE de reducere a ratei dobanzii i-ar putea afecta pe cei care au depozite bancare si ar putea ameninta economia.
Miercuri, Angela Merkel a discutat cu presedintele BCE, Mario Draghi, la Berlin, evolutia economiei zonei euro. Oficialul german a cerut statelor europene sa continua adoptarea reformelor.
Desi impactul economic si financiar al masurilor de politica monetara va fi probabil minim, Banca Central Europeana si-a demonstrat angajamentul de a furniza diferite forme de noi masuri de stimulare, se arata intr-un raport publicat saptamana trecuta de agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service.
Aceste masuri au un efect pozitiv marginal asupra ratingurilor suverane si ale corporatiilor si in linii mari neutru pentru banci, apreciaza Moody's.
BCE, prima mare banca centrala care introduce dobanzi negative la depozite
BCE a devenit prima mare banca centrala din lume care a decis sa duca dobanzile la depozitele overnight in teritoriul negativ... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 08:50
Lichiditatile pastrate in depozite overnight de catre bancile din zona euro la Banca Centrala Europeana (BCE) au atins un nou record, de 777 miliarde de euro, vineri, la numai doua zile dupa ce BCE a acordat imprumuturi de 530 de miliarde de euro.
Bancile au plasat overnight 776,9 miliarde de euro la BCE joi, cu aproximativ doua treimi mai mult fata de ziua anterioara, alegand siguranta de a-si tine banii la BCE in locul investirii imediate in piata, potrivit Financial Times.
Prin programul BCE de lichiditati nelimitate pe perioada de trei ani, 800 de banci au imprumutat saptamana aceasta 529,5 miliarde de euro la dobanda de 1%. Pentru pastrarea banilor in depozite overnight la BCE, bancile comerciale primesc doar o dobanda de 0,25%.
Reprezentantii bancilor centrale explica majorarea puternica a depozitelor ca o consecinta automata a lichiditatilor introduse de BCE in sistemul financiar.
In cazul in care situatia se mentine fara o crestere a creditarii catre economia reala, va sublinia una din frustrarile multor lideri europeni: ca bancile acumuleza lichiditatile sau le folosesc pentru investitii in instrumente financiare, precum obligatiunile guvernamentale.
Folosirea facilitatii de depozit overnight a BCE a crescut puternic dupa programul de imprumutrui pe trei ani derulat in decembrie. In ultima luna a anului trecut, nivelul depozitelor overnight a fost de circa 450 de miliarde de euro si s-a mentinut la acest nivel si ulterior.
Pastrarea banilor la... mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 16:40
Depozitele constituite de bancile comerciale la Banca Centrala Europenaa (BCE) au depasit pentru prima data pragul de 500 miliarde euro, pe fondul lichiditatii excesive din sistem, combinata cu temerile privind criza datoriilor de stat, care au inghetat piata de credit.
Depozitele overnight au atins aproape zilnic niveluri record dupa operatiunea de finantare pe trei ani derulata in premiera de BCE la mijlocul lunii decembrie. Bancile au absorbit atunci aproape 490 miliarde euro la dobanzi foarte mici, apropiate de 1%, transmite Reuters.
Datele BCE publicate marti arata ca depozitele au depasit pentru prima data 500 miliarde euro, urcand la 502 miliarde euro, de la 493 miliarde euro in raportul de luni.
Cifra ar putea fi insa un maxim temporar al depozitelor la BCE.
Miercuri intra in vigoare modificarile reglementarilor BCE privind rezervele, conform carora volumul de bani pe care bancile comerciale trebuie sa-i tina permanent la BCE va fi redus de la 2% la 1%, masura care ar putea da drumul in piata la inca 100 miliarde euro lichiditate.
Totusi, aceasta masura ar putea insemna doar ca institutiile financiare vor dispune de mai multa lichiditate, care s-ar putea intoarce la BCE sub forma de depozite din moment ce bancile se tem sa crediteze.
Soldul creditelor acordate de BCE in sistem se ridica la 664 miliarde euro, astfel ca raportul dintre depozite si credite a ajuns la peste 75%, fata de circa o treime inainte de prabusirea Lehman Brothers la finele... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 14:15
Depozitele bancilor din zona euro la Banca Centrala Europeana au atins miercuri nivelul record de 452 de miliarde de euro, institutiile financiare asteptand anul viitor pentru utilizarea imprumuturilor uriase obtinute saptamana trecuta de la BCE.
In urma cu o zi, aceste depozite erau de 412 miliarde de euro, marimea acestei sume fiind interpretata de unii analisti drept un semn al agravarii reticentei bancilor de a se imprumuta reciproc.
"Unele persoane s-au declarat surprinse de marimea acestor depozite. Este insa normal, tinand cont de faptul ca saptamana trecuta BCE a oferit bancilor lichiditati de aproape 500 de miliarde de euro, iar acesti bani nu puteau sa dispara", a afirmat Luca Cazzulani, director adjunct pentru strategie la UniCredit.
Saptamana trecuta, BCE a acordat pentru 500 de banci europene imprumuturi pe trei ani in valoare de 490 de miliarde de euro.
Analistii se asteapta ca aceste fonduri sa alimenteze piata interbancara si sa permita achizitia de obligatiuni ale statelor din zona euro, dar nu imediat.
"Situatia va fi temporara. Bancile asteapta noul an pentru a aloca cele 500 de miliarde de euro primite de la BCE", a declarat Cyril Regnat, analist pentru piata de obligatiuni la banca Natixis.
Bancile trebuie sa efectueze rambursari importante in primul trimestru, de 230 de miliarde de euro potrivit datelor BCE, iar fondurile de la banca centrala vor fi folositi pentru achitarea datoriilor.
"Lichiditatile in exces vor fi utilizate... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 21:45
Depozitele bancilor din Uniunea Europeana la Banca Centrala Europeana au ajuns vineri la o valoare de 347 de miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din iunie 2010, potrivit datelor publicate de BCE.
In iunie 2010, depozitele depuse de bancile europene la BCE ajunsesera la 385 de miliarde de euro.
Plasarea resurselor in siguranta la Banca Centrala Europeana este un semn ca bancillor le este teama sa se imprumute una pe alta din cauza incertitudinilor legate de expunerile pe care institutiile bancare le au pe diferite active riscante, noteaza Washington Post.
Pentru banii depozitati la BCE dobanda este de doar 0,25%, mult mai putin decat pe piata interbancara, dar bancile nu vor sa-si asume riscul de a nu mai putea recupera imprumuturile.
Pe de alta parte, valoarea imprumuturilor contractate de banci de la BCE a scazut vineri la 6,34 de miliarde de euro, fata de 7,55 miliarde de euro joi.
Agentiile de rating au retrogradat ratingurile mai multor banci europene in ultimile zile. mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 16:50