Inainte de-a deschide discutia, cateva cifre putin bizare:
1* 150 de miliarde de lei (33 de miliarde de euro) insumau, la finele lunii aprilie 2016, depozitele bancare totale ale populatiei din Romania. Dobanda - undeva in jurul a 1%, din care urmeaza tragerea impozitelor, comisioanele de miscare a banilor, alte cheltuieli cu conturile.
2* circa 18 miliarde de lei (aproximativ 4 miliarde de euro) sunt in depozite mai mari decat este obligat statul sa garanteze. Cu aceleasi dobanzi si costuri si fara garantie de acoperire.
3* Peste 70% din averea financiara a romanilor "sta" pur si simplu in depozite, in timp ce bancile nu dau semn ca ar avea motive sa incurajeze deponentii.
4* Trendul e unul global: Politicile BCE incearca sa descurajeze tinerea banilor pe loc si sa incurajeze investitiile.
5* In acelasi timp, randamentele obtinute din investitii prin plasamente la Bursa de la Bucuresti se ridica lejer peste 7-8-10%. Iar in cazul companiilor mari si stabile, riscurile ...citeste mai departe despre "Romanul si banii sai: zecile de miliarde de euro care evita investitiile ca sa zaca in depozite bancare pe nimic" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iunie 2016, ora 08:47
La sfarsitul celui de-al treilea trimestru al anului 2013, valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit din Romania a cunoscut o scadere cu aproape 1,4 miliarde lei, corespunzatoare unei variatii trimestriale de -0,5% in termeni nominali, pana la 303,5 miliarde lei.
Scaderi au fost inregistrate atat la depozitele in lei, cat si la cele in valuta. In ceea ce priveste cele doua mari categorii de deponenti - persoane fizice si persoane juridice - valorile totale ale depozitelor acestora au avut evolutii opuse, depozitele populatiei inregistrand o variatie trimestriala pozitiva, in timp ce depozitele persoanelor juridice au avut o dinamica negativa.
La 30 septembrie 2013, valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit din Romania s-a situat cu 16,4 miliarde lei sub cea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent, declinul anual fiind de 5,1% (variatie anuala de -6,9% in termeni reali).
Depozitele in moneda nationala totalizau, la sfarsitul trimestrului III 2013, 155,3 miliarde lei (variatie trimestriala de -0,4% in termeni nominali), detinand o pondere de 51,2% in totalul depozitelor din sistemul bancar din Romania. Declinul depozitelor in lei inregistrat in trimestrul III 2013 a fost determinat in principal de dinamica negativa a valorii depozitelor in lei ale persoanelor juridice, scaderea cu 0,9 miliarde lei neputand fi compensata de cresterea cu 0,3 miliarde lei a depozitelor in lei ale persoanelor fizice.
La 30 septembrie 2013,... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 15:40
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca nu va accepta niciodata luarea in Romania a unor masuri de genul celor luate in sistemul bancar din Cipru.
"Decizii ca cele din Cipru nu ar fi fost de imaginat acum cativa ani. Si cel putin in ceea ce ma priveste va garantez ca niciodata nu voi fi adeptul unor astfel de masuri sau nu voi accepta astfel de masuri in Romania", a afirmat seful statului.
El a mai spus ca situatia din Cipru arata ca "adesea putem sa punem sub semnul intrebarii principiile pe care le-am afirmat ani de zile".
Seful statului a mai aratat ca la nivelul UE sunt state care nu mai accepta sa plateasca pentru alte state si ca in curand, peste doi, trei ani, este posibila o revizuire a tratelor UE care sa afirme diferenta intre statele performante si cele neperformante, iar Romania in acest context trebuie sa accelereze procesul de integrare atat in zona euro, cat si in spatiul Schengen, precum si consolidarea statului de drept. mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 10:27
Clientii unor banci mici din Romania, printre care banci cipriote si elene, au mutat depozitele la institutii de credit mai mari in ultimele 10 zile, considerandu-le mai sigure, potrivit lui James Stewart, vicepresedinte, cu atributii pe trezorerie si piete de capital la Raiffeisen Bank.
"In ultimele 10 zile am vazut, si sunt sigur ca si alte banci de aici, depozite venind de la alte banci, fie ca sunt banci cipriote sau grecesti sau alte banci. Mesajul pe care il primim este ca oamenii cauta banci sigure sa isi plaseze banii.
Cred ca numele jocului acum este 'siguranta banilor tai'. Vrei sa dormi bine noaptea. Este o chestiune de incredere. Atunci cand vezi ce se intampla intr-o tara precum Cipru, te gandesti sa iti muti banii unde ai o siguranta", a declarat, joi, Stewart, la un seminar.
El a mentionat ca se refera strict la situatia de pe piata bancara din Romania. Declaratia a fost facuta in contextul influentei pe care o are asupra Romaniei situatia din Cipru, unde s-a discutat in ultimele zile taxarea depozitelor din banci, masura facand parte dintr-un acord de ajutor financiar din partea guvernelor din zona euro, FMI si Banca Centrala Europeana.
Stewart a mentionat ca increderea in sistemul bancar din Romania a crescut in ultimii 12 ani, de cand el se afla in Romania, si considera ca aceasta evolutie a fost determinata de politicile Bancii Nationale a Romaniei.
Acordul initial de bailout convenit in urma cu 11 zile de Comisia Europeana si FMI cu... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 16:12
O conditie cheie pentru o banca comerciala este sa poata in orice moment sa returneze depunerile clientilor, in orice conditii, a declarat, joi, Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, intrebat despre evolutiile actuale din Cipru, intr-o conferinta pe teme macroeconomice.
"Prima conditie pentru o banca este sa poata fi in orice moment in pozitia sa poata returna clientilor banii din depozite, daca acestia vor sa-i retraga. Oamenii pun banii in depozitele din banci, iar apoi este responsabilitatea noastra sa-i protejam", a spus presedintele RZB.
Acesta a avertizat ca urmarirea de castiguri rapide si mari aduce si riscuri mari pentru actorii din segmentul financiar-bancar.
"Cand plasezi banii in paradisuri fiscale si vrei sa ai si castiguri mari, trebuie sa stii ca exista si riscuri mai mari pe care trebuie sa ti le asumi. Cipru reprezinta aceeasi poveste", a explicat van Groningen.
Situatia din Cipru s-a mentinut tensionata, iar protestele populatiei au continuat la Nicosia, deponentii fiind ingrijorati de schimbarile recente din sectorul bancar. In urma acordului semnat de autoritatile cipriote cu Troika europeana, depozitele bancare de peste 100.000 de euro vor fi taxate cu 30 la suta, iar a doua banca a tarii - Laiki - va intra in faliment fortat, una din conditiile cerute de UE pentru ca Ciprul sa obtina imprumutul de zece miliarde de euro, care ar salva economia.
"In Romania nu avem o situatie ca cea din Cipru, nu am vazut oameni ingrijorati... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 12:05
Sistemul bancar din Romania sta mai mult decat confortabil din punct de vedere al solvabilitatii, cu o cota aproape dubla fata de solicitarea standard, potrivit lui Florian Libocor, economist-sef BRD Groupe Societe Generale.
"Sistemul bancar a ajuns la nivelul la care, totusi, nu a oprit creditarea. Dintre cele trei segmente de creditare - populatie, IMM-uri si marile companii, cel mai flexibil segment, dar si cel mai afectat, a fost cel al IMM-urilor. Pe de alta parte, am avut populatia care a fost afectata de criza si am asistat la o scadere a gradului de confort, a increderii in economie. Avem un sistem bancar care, din punct de vedere al solvabilitatii, este mai mult decat confortabil, cu o cota de 14%, fata de un nivel de 8% solicitat", a declarat Libocor.
Potrivit oficialului BRD, pe fondul unui mediu economic tensionat, Romania a avut pe parte de o crestere de peste 8% a depozitelor bancare, in timp ce raportul dintre credite si depozite a ajuns la 118%.
"Ne-am confruntat cu un mediu destul de tensionat, in care am avut parte de o innasprire a taxarii, o crestere a TVA si o scadere a puterii de cumparare. Per ansamblu, creditul neguvernamental a crescut cu 4,3%. Pe parte de depozite, a existat o crestere de 8,3%, iar raportul credite-depozite a ajuns la 118%. Avem nevoie de surse interne, din activitatea economica. De asemenea, la nivelul pietei muncii sunt lucruri care trebuie revizuite pentru a evita evaziunea. Companiile care angajeaza pe salariu minim... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 13:21
Inceputul anului 2012 s-a caracterizat prin cresterea apetitului romanilor pentru economisire, volumul depozitelor bancare ajungand la sfarsitul lui februarie la 93,7 mld. de lei, in crestere cu 10,3 mld. lei fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In special plasamentele pe termen lung in moneda nationala au cunoscut o crestere insemnata in primele luni ale anului, volumul depozitele cu scadenta mai mare de 1 an in lei fiind in februarie de 4,8 miliarde de lei, fata de 3,3 miliarde de lei in aceeasi luna din 2012.
Si depunerile in euro cu maturitate de peste 1 an au crescut in perioada analizata, la 1,7 miliarde de lei, echivalent in euro, de la 1,1 miliarde de lei anul anterior.
Cititi mai multe despre Romanii isi lasa banii in banca cu anii. Cu ce dobanzi sunt atrasi? pe Ziare.com. mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 13:01
Depozitele in lei si valuta ale populatiei si firmelor din Romania au inregistrat in februarie o crestere de 0,3% fata de luna precedenta, la 188,59 miliarde lei, dupa ce depozitele in lei ale rezidentilor au sporit cu 0,5%, potrivit BNR.
Avansul anual al valorii depozitelor atrase de banci a fost in februarie de 9,4%, mai arata datele publicate luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In februarie, depozitele bancare in lei ale populatiei au crescut cu 1,4% fata de luna precedenta, la 74,87 miliarde lei, in timp ce economiile in lei ale firmelor au scazut cu 0,8%, la 51,93 miliarde lei.
Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, depozitele totale in lei au sporit cu 14,9%. Fata de februarie 2011, depozitele in lei ale populatiei au avansat cu 13,6%, iar cele ale firmelor cu 16,9%.
Depozitele in valuta ale populatiei au crescut cu 0,6% fata de ianuarie, la 41,04 miliarde lei, la valoarea echivalata in lei, iar cele ale firmelor au scazut cu 1,8%, pana la 20,74 miliarde lei.
Depozitele in valuta ale populatiei au inregistrat o crestere anuala de 4,3% in februarie, exprimate in lei, iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, s-au diminuat cu 8,5%. Depozitele totale in valuta au scazut cu 0,4% fata de februarie 2011. mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 11:46
Presedintele Raiffeisen Bank,Steven van Groningen, a declarat miercuri ca unele banci vor sa atraga depozite si atunci pun presiune pe intregul sistem bancar, iar reducerea dobnzii cheie nu se face simtita in piata.
"Nu putem sa ne asteptam imediat la un efect (al reducerii dobanzii cheie - n.r.) pentru ca o mare parte din banii care sunt folositi pentru activitatea de creditare sunt depozite si daca avem o situatie in care sunt banci care ofera dobanzi mai la depozite, atunci tot sistemul bancar este sub presiune sa ofere dobanzi mai mari. Daca o banca ofera dobanzi mai mari, aceasta pune presiune si pe celelalte", a declarat Steven van Groningen.
El a explicat ca reducerea dobanzilor este un proces care va dura si acum s-a creat loc pentru aceasta.
De asemenea, presedintele Raiffeisen Bank a precizat ca exista si un impact al Fondului de Garantare pentru depozite, fiindca daca nu ar exista un astfel de fond, atunci cineva care depune banii intr-o banca si-ar pune intrebarea daca banii sunt sau nu siguri.
Insa, acum nu mai are problema aceasta, pentru ca depozitele sunt garantate si clientul se duce la banca cu dobanda cea mai mare si aceasta pune presiune pe celelalte banci, care in mod normal ar putea sa ofere o dobanda mai mica, dar trebuie sa ofere o dobanda mai buna. Astfel, nu se poate spune ca este o problema care tine de dobanda bancii nationale.
"Daca ne uitam la ce a spus banca centrala a Austriei, care vroia sa limiteze pentru subsidiarele... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 17:26