Inainte de-a deschide discutia, cateva cifre putin bizare:
1* 150 de miliarde de lei (33 de miliarde de euro) insumau, la finele lunii aprilie 2016, depozitele bancare totale ale populatiei din Romania. Dobanda - undeva in jurul a 1%, din care urmeaza tragerea impozitelor, comisioanele de miscare a banilor, alte cheltuieli cu conturile.
2* circa 18 miliarde de lei (aproximativ 4 miliarde de euro) sunt in depozite mai mari decat este obligat statul sa garanteze. Cu aceleasi dobanzi si costuri si fara garantie de acoperire.
3* Peste 70% din averea financiara a romanilor "sta" pur si simplu in depozite, in timp ce bancile nu dau semn ca ar avea motive sa incurajeze deponentii.
4* Trendul e unul global: Politicile BCE incearca sa descurajeze tinerea banilor pe loc si sa incurajeze investitiile.
5* In acelasi timp, randamentele obtinute din investitii prin plasamente la Bursa de la Bucuresti se ridica lejer peste 7-8-10%. Iar in cazul companiilor mari si stabile, riscurile ...citeste mai departe despre "Romanul si banii sai: zecile de miliarde de euro care evita investitiile ca sa zaca in depozite bancare pe nimic" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iunie 2016, ora 08:47
Consumatorii si companiile au continuat in mai sa-si retraga banii din depozitele bancare din Cipru, arata datele comunicate joi de Banca Centrala Europeana (BCE).
Cipru a reusit in martie sa evite intrarea in incapacitate de plata cu ajutorul unui acord de 10 miliarde de euro cu creditorii internationali, acesta prevazand inchiderea celei de-a doua mari banci si impunerea unor pierderi semnificative depozitelor neasigurate.
Desi oficialii europeni au subliniat ca situatia Ciprului a fost un caz unic, deponentii bancari din alte state din zona euro, in special tarile unde sectoarele bancare sunt sub presiune, par sa fi fost ingrijorati de posibilitatea ca vor fi supusi unui tratament similar.
Potrivit BCE, volumul depozitelor private de la bancile din Cipru a scazut cu 1,9% in mai, comparativ cu luna precedenta, pana la 40,53 miliarde de euro, dupa ce au scazut cu aproximativ 7% in aprilie.
O alta tara europeana afectata de recesiune este Spania, unde depozitele bancare private au scazut cu 6,504 miliarde de euro in mai.
In schimb, depozitele la bancile din Grecia, Italia si Portugalia au crescut in mai, dupa ce au scazut luna precedenta. Aceste cifre nu includ si depozitele guvernelor sau cele interbancare. mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 16:22
Consumatorii si companiile au retras luna trecuta 1,8 miliarde de euro (2,4 miliarde de dolari) din conturile lor bancare din Cipru, arata datele comunicate vineri de Banca Centrala Europeana (BCE).
Cipru a reusit la jumatatea lunii martie sa evite intrarea in incapacitate de plata gratie unui acord cu creditorii internationali, urmand sa inchida cea de a doua mare banca si sa impuna pierderi semnificative depozitelor neasigurate in schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro, transmite Reuters.
Potrivit BCE, in luna martie volumul depozitelor private de la bancile din Cipru a scazut cu 3,9%, pana la 44,6 miliarde de euro, dupa un declin de 2,2% in ianuarie. A fost a zecea luna consecutiva de declin al depozitelor bancare in Cipru.
Aceste cifre, care nu includ si depozitele guvernului cipriot sau cele interbancare, sugereaza existenta unor ingrijorari in randul deponentilor in momentul in care negocierile dintre Nicosia si creditorii internationali erau inca in desfasurare.
Conform acordului convenit cu creditorii internationali, Cipru trebuie sa stranga 5,8 miliarde de euro pentru a putea beneficia de 10 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
In plus, deponentii care au sume mai mari de 100.000 de euro la primele doua banci. Bank of Cyprus si Popular Bank, vor pierde o parte importanta din acesti bani. mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 14:05
Bancile comerciale si-au redus semnificativ depozitele overnight la Banca Centrala Europeana, dupa ce BCE a luat decizia de a reduce la zero dobanda pentru acest gen de depozite, in incercarea de a determina bancile sa acorde mai multe credite.
BCE a anuntat joi ca bancile comerciale au depozitat miercuri overnight o suma de 324,9 miliarde de euro, fata de 808,5 miliarde euro depozitat marti. Este vorba de cel mai scazut nivel al depozitelor overnight inregistrat de BCE dupa data de 21 decembrie 2011 cand bancile au depozitat 264,9 miliarde de euro.
Josef Bonnici, membru in Consiliul guvernatorilor BCE, a apreciat ca aceasta scadere este una incurajatoare si ar putea ajuta bancile sa creasca creditarea catre firme si consumatori. 'Reducerea la zero a dobanzii pentru depozite ofera un stimulent pentru sectorul bancar sa caute alternative pentru a-si imbunatati castigurile. Acest lucru ar putea conduce la cresterea creditarii, in special in unele state membre', a declarat Josef Bonnici.
Institutiile financiare nu mai sunt remunerate pentru depozitele overnight constituite la BCE, dupa ce deciziile adoptate saptamana trecuta au intrat miercuri in vigoare.
Saptamana trecuta, BCE a decis sa coboare dobanda de baza cu un sfert de punct pana la 0,75%, cel mai scazut nivel de la crearea zonei euro. In plus, BCE a redus si dobanda la depozitele overnight la nivelul zero. BCE spera ca aceste decizii fara precedent vor forta bancile sa caute optiuni mai profitabile pentru... mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 12:16
Banca Centrala Europeana a inregistrat depozite overnight in valoare de 821 miliarde euro, la sfarsitul saptamanii trecute. Suma este un record si este pusa pe seama imprumutului de 530 miliarde de euro, pe care BCE l-a acordat miercuri.
Cu toate acestea, de ce bancile pastreaza in depozite la BCE, imprumutul acordat de aceeasi institutie?
800 de banci au imprumutat miercuri suma de 530 miliarde euro de la BCE, banii reprezentand a doua transa de imprumut cu o dobanda 1% si maturitate de 3 ani, meniti sa inlature presiuniea cauzata de lipsa de lichiditate de pe piata financiara europeana. Prima transa de imprumut, in valoare de 500 miliarde de euro a fost acordata la sfarsitul lunii decembrie, potrivit Financial Times.
Astfel, Banca Centrala Europeana a anuntat ca depozitele overnight au atins la sfarsitul saptamanii suma record de 821 miliarde euro, in conditiile in care, in urma imprumutului din decembrie, suma depozitelor s-a ridicat la doar 450 miliarde euro.
Bancile imprumuta de la BCE ca sa depuna tot la BCE
Unii specialisti sunt de parere ca sumele mari care sunt pastrate la Banca Centrala Europeana reprezinta un semn de neincredere si de tensiune in piata, in conditiile in care dobanda oferita de BCE pentru depozitele overnight este de doar 0,25%.
Pe de alta parte, alti specialisti spun ca fenomenul este unul normal, deoarece este imposibil ca banii sa fie absorbiti atat de repede in piata. Aceeasi tendinta a fost inregistrata si in decembrie,... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 19:30
Lichiditatile pastrate in depozite overnight de catre bancile din zona euro la Banca Centrala Europeana (BCE) au atins un nou record, de 777 miliarde de euro, vineri, la numai doua zile dupa ce BCE a acordat imprumuturi de 530 de miliarde de euro.
Bancile au plasat overnight 776,9 miliarde de euro la BCE joi, cu aproximativ doua treimi mai mult fata de ziua anterioara, alegand siguranta de a-si tine banii la BCE in locul investirii imediate in piata, potrivit Financial Times.
Prin programul BCE de lichiditati nelimitate pe perioada de trei ani, 800 de banci au imprumutat saptamana aceasta 529,5 miliarde de euro la dobanda de 1%. Pentru pastrarea banilor in depozite overnight la BCE, bancile comerciale primesc doar o dobanda de 0,25%.
Reprezentantii bancilor centrale explica majorarea puternica a depozitelor ca o consecinta automata a lichiditatilor introduse de BCE in sistemul financiar.
In cazul in care situatia se mentine fara o crestere a creditarii catre economia reala, va sublinia una din frustrarile multor lideri europeni: ca bancile acumuleza lichiditatile sau le folosesc pentru investitii in instrumente financiare, precum obligatiunile guvernamentale.
Folosirea facilitatii de depozit overnight a BCE a crescut puternic dupa programul de imprumutrui pe trei ani derulat in decembrie. In ultima luna a anului trecut, nivelul depozitelor overnight a fost de circa 450 de miliarde de euro si s-a mentinut la acest nivel si ulterior.
Pastrarea banilor la... mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 16:40
Depozitele constituite de bancile comerciale la Banca Centrala Europenaa (BCE) au depasit pentru prima data pragul de 500 miliarde euro, pe fondul lichiditatii excesive din sistem, combinata cu temerile privind criza datoriilor de stat, care au inghetat piata de credit.
Depozitele overnight au atins aproape zilnic niveluri record dupa operatiunea de finantare pe trei ani derulata in premiera de BCE la mijlocul lunii decembrie. Bancile au absorbit atunci aproape 490 miliarde euro la dobanzi foarte mici, apropiate de 1%, transmite Reuters.
Datele BCE publicate marti arata ca depozitele au depasit pentru prima data 500 miliarde euro, urcand la 502 miliarde euro, de la 493 miliarde euro in raportul de luni.
Cifra ar putea fi insa un maxim temporar al depozitelor la BCE.
Miercuri intra in vigoare modificarile reglementarilor BCE privind rezervele, conform carora volumul de bani pe care bancile comerciale trebuie sa-i tina permanent la BCE va fi redus de la 2% la 1%, masura care ar putea da drumul in piata la inca 100 miliarde euro lichiditate.
Totusi, aceasta masura ar putea insemna doar ca institutiile financiare vor dispune de mai multa lichiditate, care s-ar putea intoarce la BCE sub forma de depozite din moment ce bancile se tem sa crediteze.
Soldul creditelor acordate de BCE in sistem se ridica la 664 miliarde euro, astfel ca raportul dintre depozite si credite a ajuns la peste 75%, fata de circa o treime inainte de prabusirea Lehman Brothers la finele... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 14:15
Depozitele bancilor din zona euro la Banca Centrala Europeana au atins miercuri nivelul record de 452 de miliarde de euro, institutiile financiare asteptand anul viitor pentru utilizarea imprumuturilor uriase obtinute saptamana trecuta de la BCE.
In urma cu o zi, aceste depozite erau de 412 miliarde de euro, marimea acestei sume fiind interpretata de unii analisti drept un semn al agravarii reticentei bancilor de a se imprumuta reciproc.
"Unele persoane s-au declarat surprinse de marimea acestor depozite. Este insa normal, tinand cont de faptul ca saptamana trecuta BCE a oferit bancilor lichiditati de aproape 500 de miliarde de euro, iar acesti bani nu puteau sa dispara", a afirmat Luca Cazzulani, director adjunct pentru strategie la UniCredit.
Saptamana trecuta, BCE a acordat pentru 500 de banci europene imprumuturi pe trei ani in valoare de 490 de miliarde de euro.
Analistii se asteapta ca aceste fonduri sa alimenteze piata interbancara si sa permita achizitia de obligatiuni ale statelor din zona euro, dar nu imediat.
"Situatia va fi temporara. Bancile asteapta noul an pentru a aloca cele 500 de miliarde de euro primite de la BCE", a declarat Cyril Regnat, analist pentru piata de obligatiuni la banca Natixis.
Bancile trebuie sa efectueze rambursari importante in primul trimestru, de 230 de miliarde de euro potrivit datelor BCE, iar fondurile de la banca centrala vor fi folositi pentru achitarea datoriilor.
"Lichiditatile in exces vor fi utilizate... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 21:45
Depozitele bancilor din Uniunea Europeana la Banca Centrala Europeana au ajuns vineri la o valoare de 347 de miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din iunie 2010, potrivit datelor publicate de BCE.
In iunie 2010, depozitele depuse de bancile europene la BCE ajunsesera la 385 de miliarde de euro.
Plasarea resurselor in siguranta la Banca Centrala Europeana este un semn ca bancillor le este teama sa se imprumute una pe alta din cauza incertitudinilor legate de expunerile pe care institutiile bancare le au pe diferite active riscante, noteaza Washington Post.
Pentru banii depozitati la BCE dobanda este de doar 0,25%, mult mai putin decat pe piata interbancara, dar bancile nu vor sa-si asume riscul de a nu mai putea recupera imprumuturile.
Pe de alta parte, valoarea imprumuturilor contractate de banci de la BCE a scazut vineri la 6,34 de miliarde de euro, fata de 7,55 miliarde de euro joi.
Agentiile de rating au retrogradat ratingurile mai multor banci europene in ultimile zile. mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 16:50