Daca nu vrei sa te complici prea mult cu investitii in actiuni, marfuri sau criptomonede, atunci mai ai doua alternative cu care nu trebuie sa iti bati capul prea tare. Si daca lunile trecute faceam o comparatie legata de titlurile de stat si depozite, iar depozitele ieseau mai bine decat titlurile de stat, acum situatia s-a schimbat.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cat castigi din tiluri de stat si cat din depozite.
Titlurile de stat Tezaur care se vand de-a lungul lunii aprilie au o dobanda de 2,95%, care chiar daca este mai mica decat cele mai avantajoase dobanzi de depozite, tot iti aduc un castig mai mare.
Diferenta sta in faptul ca depozitele sunt impozitate pe profit cu 10%, in timp ce titlurile de stat nu.
Astfel ca, la 1.000 de lei investiti in tiluri de stat, vei avea, dupa un an, un profit de 29,5 lei. In timp ce, la un depozit care are o dobanda de 3% sau chiar si 3,20%, la finalul anului vei avea ceva mai putin bani.
Profitul brut va fi de 30 de lei sau, dupa caz, 32 de lei. Daca din acestia mai scazi cate 10 % impozitul pe profit, atunci profitul tau net va fi de 27 de lei, sau 28,8 lei, dupa caz.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Riscurile la care te expui cand investesti in criptomonede cu valoare mica
De ce ti se poate respinge dosarul la Noua casa, trecand peste motivele evidente
Cum iti calculezi creditul maxim pe care-l poti lua in functie de salariul net
De ce nu... mai mult
Marti, 06 Aprilie 2021, ora 08:30
Inainte de-a deschide discutia, cateva cifre putin bizare:
1* 150 de miliarde de lei (33 de miliarde de euro) insumau, la finele lunii aprilie 2016, depozitele bancare totale ale populatiei din Romania. Dobanda - undeva in jurul a 1%, din care urmeaza tragerea impozitelor, comisioanele de miscare a banilor, alte cheltuieli cu conturile.
2* circa 18 miliarde de lei (aproximativ 4 miliarde de euro) sunt in depozite mai mari decat este obligat statul sa garanteze. Cu aceleasi dobanzi si costuri si fara garantie de acoperire.
3* Peste 70% din averea financiara a romanilor "sta" pur si simplu in depozite, in timp ce bancile nu dau semn ca ar avea motive sa incurajeze deponentii.
4* Trendul e unul global: Politicile BCE incearca sa descurajeze tinerea banilor pe loc si sa incurajeze investitiile.
5* In acelasi timp, randamentele obtinute din investitii prin plasamente la Bursa de la Bucuresti se ridica lejer peste 7-8-10%. Iar in cazul companiilor mari si stabile, riscurile ...citeste mai departe despre "Romanul si banii sai: zecile de miliarde de euro care evita investitiile ca sa zaca in depozite bancare pe nimic" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iunie 2016, ora 08:47
Comparativ cu randamentele modeste la depozitele bancare, uneori negative, piata locala de actiuni este pozitionata pentru crestere gratie fundamentelor macroeconomice deosebit de favorabile, precum excedentul de cont curent si cursul de schimb stabil.
O analiza Tradeville care porneste de la premisa ca parcurgem acum o perioada excelenta pentru investitii si speculatii, dar nu si pentru economisire in sens traditional a evidentiat o lista a companiilor cu o politica de dividend atractiva care ar putea aduce actionarilor castiguri mai mari decat depozitul bancar.
"Pe de o parte avem indici si actiuni la maxime istorice, pe de alta parte e publicul larg care abia isi poate proteja economiile de inflatie. BNR s-a angrenat intr-un ciclu de relaxare monetara prin reducerea ratelor dobanzii de referinta la lei, asadar consideram ca nu exista elemente care sa induca ideea unei cresteri a ratelor dobanzilor bancare ci, mai degraba, o continuare a trendului descendent inceput anul trecut", explica Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct Tradeville.
Societati de prim rang cu o situatie financiara stabila au oferit anul acesta un randament al dividendelor mai mare decat rata dobanzii bancare.
"Pe parcursul ultimilor trei ani, cel mai important indice compozit al bursei de actiuni din Romania, BET, s-a tranzactionat intr-un interval cuprins intre 4,000 puncte si 6,000 puncte. Investitorii pot urmari, pentru urmatoarele luni, o recalibrare a indicelui deasupra... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 16:56
Clientii bancari s-au trezit brusc, dupa episodul Cipru, ca sunt investitori si trebuie sa-si asume riscurile de rigoare. Pana acum, bancherii nu mai stiau cum sa convinga oamenii sa-si scoata banii "de la saltea", propovaduind siguranta depozitului. Acum, bancherii romani ridica din umeri si invoca maturitatea clientilor, dar fara a da dovada de o minima transparenta in relatia cu ei.
Tonul s-a schimbat odata cu criza cipriota. Masura de taxare a depozitelor negarantate cu 60% pentru salvarea bancilor din Cipru a produs schimbari majore in discursurile bancherilor, dar si in cele ale oficialilor europeni si romani.
- "Daca tii peste 100.000 de euro in banca nu mai esti un simplu deponent, esti si investitor", sublinia acum cateva zile, Misu Negritoiu, omul care a condus ING Bank timp de sase ani.
- Economistul-sef BNR, Valentin Lazea recomanda impartirea economiilor la mai multe banci, daca este cazul, pentru a nu se depasi pragul garantat. Iar daca mai raman, sunt de preferat investitiile in bursa si in alte plasamente, decat in banci.
- Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nici nu doreste sa ofere sfaturi "bogatilor", adica celor cu peste 100.000 de euro in banci, pentru ca este "penibil".
"Intr-adevar, deponentii sunt investitori si nu doar cei mari. Nu ar trebui ca cineva sa se iluzioneze cu faptul ca exista solutii fara risc, nici macar in cazul depozitelor garantate de stat", intareste si analistul financiar Aurelian Dochia.
Noua abordare a... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 11:02
Fondurile de investititii monetare si cele de obligatiuni ofera, de multe ori, randamente mai bune decat depozitele la termen, dar sunt si mai riscante, nefiind garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.
Un aspect important pentru deponenti, mai ales in contextul in care criza a redus apetitul pentru risc. In aceste conditii, ce tipuri de plasamente sunt mai avantajoase?
In mod categoric, principalul avantaj al fondurilor de investitii il reprezinta randamentele mai mari, comparativ cu cele oferite de depozitele bancare, spun specialistii. "Fondurile de investitii dau randamente mai mari. Diferenta dintre randamentele oferite de fonduri si depozite bancare poate ajunge si la 1%, procent semnificativ, pentru o inflatie de 6%", spune analistul economic Dragos Cabat.
Castigul superior este compensat printr-un risc mai crescut, comparativ cu depozitele bancare. Cabat mai spune ca exista agentii de rating care sa evalueze fondurile de investitii, dar costurile sunt mari. "La volumele mici de obligatiuni, evaluarea devine scumpa", spune analistul.
Management profesionist, in spatele fondurilor de investitii
Un alt avantaj al fondurilor de investitii il reprezinta managementul profesionist care sta in spatele pietei, asa cum remarca Sorin Spoiala, reprezentant ING.
"Depozitele bancare nu ofera aceeasi performanta precum fondurile de investitii", mai spune oficialul ING, atragand atentia ca exista doua categorii principale de... mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 07:05
1Cele mai bune locuri in care iti poti pastra banii pe timp de criza sunt depozitele bancare, apreciaza presedintele Consiliului Investitorilor Straini din Romania, Steven van Groningen. Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, adauga ca si investitiile la bursa pot fi luate in considerare.
"Intr-o perioada in care lucrurile sunt neclare, trebuie sa iti pui urmatoarea intrebare: esti dispus sa risti si sa pierzi banii? Daca raspunsul tau este nu, atunci trebuie sa te orientezi catre depozitele bancare sau catre fondurile de invesitii cu un grad scazut de risc", spune presedintele Consiliului Investitorilor Straini din Romania, Steven van Groningen.
In opinia sa, "Banii la banca poate ca nu iti aduc un randament mare, dar sunt siguri".
Parerea sa este impartasita si de presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache. Acesta adauga ca "bancile ofera dobanzi rezonabile si bune".
"Mai exista fondurile de investitii, care sunt administrate de manageri de fonduri si care diminueaza riscul de a pierde bani.
Exista investitiile pe piata de capital, care sunt intotdeauna la indemana investitorilor. Dar si aici exista un risc. La bursa avem o paleta larga de instrumente. Sunt produse structurate care presupun un risc ridicat, dar si un castig pe masura.
Sunt investitori care isi asuma un risc mai mare. Instrumentele derivate se adreseaza jucatorilor antrenati", mai explica Stere Farmache, in cadrul unei emisiuni televizate.
Leul,... mai mult
Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 12:10
Lansarea unor emisiuni de titluri de stat catre populatie, dupa modelul italian, poate fi o solutie pentru investitorii romani care vor sa stea departe de riscul generat de colosii financiari. Daca gandul de a-ti economisi banii in depozitele bancare te inspaimanta, specialistii te sfatuiesc sa-ti pui banii sub "salteaua" statului.
"O astfel de decizie ar fi binevenita pentru romanii care doresc sa investeasca pe termen lung si care percep depozitele bancare ca avand un risc prea mare, iar obligatiunile de stat devin astfel o optiune cu un risc mai scazut", a declarat directorul fondului de pensii Eureko, pentru Business24.
Pe fondul crizei datoriilor suverane, populatia italiana s-a solidarizat si au decis sa contribuie la salvarea statului prin achizitia de obligatiuni de stat. Astfel fotbalistii italieni si-au indemnat suporterii sa cumpere obligatiuni de stat pentru a ajuta la scoaterea tarii din criza. In Romania, o astfel de masura ramane la stadiul de idee, cu toate ca avantajele par a fi mai numeroase.
Totul depinde de apetitul romanilor
Directorul fondului de pensii Eureko, Radu Craciun este de parere ca o astfel de decizie ar fi binevenita pentru romanii care doresc sa investeasca pe termen mai lung si care percep depozitele bancare ca avand un risc prea mare, iar obligatiunile de stat devin astfel o optiune cu un risc mai scazut.
Trebuie sa vedem cat de mult apetit exista. Daca romanii au suficient de mult apetit, o astfel de solutie ar fi... mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 12:00
Plafonul de garantare a depozitelor bancare constituite de catre persoane fizice si juridice va fi majorat, incepand cu anul viitor, de la minimum 50.000 euro la cel putin 100.000 euro, decizia fiind luata in sedinta de marti a Guvernului, a anuntat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, anunta Mediafax.El a amintit ca bancile au posibilitatea sa majoreze acest plafon minim de garantare, pentru a atrage cat mai multi bani de la clienti.
Potrivit ministrului, decizia de majorare a plafonului de garantare a depozitelor bancare are un impact financiar negativ estimat la 590 milioane lei.
Ministerul Finantelor a lansat in dezbatere, in luna octombrie, un proiect de ordonanta de urgenta care stabileste ca angajatii bancilor sau persoanele aflate la conducerea institutiilor de credit nu vor mai putea face parte din Consiliul de Administratie al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB), iar de la inceputul anului plafonul de garantare va creste de la 50.000 euro la 100.000 euro.
Astfel, membrii consiliului de administratie al FGDSB "nu trebuie sa detina in cadrul vreunei institutii de credit calitatea de angajat sau director, membru al consiliului de administratie, comitetului de supraveghere ori directoratului, dupa caz", pe langa prevederile deja existente in lege ca acestia nu pot fi soti, rude sau afini pana la gradul al doilea intre ei, nu trebuie sa fi fost declarati faliti si nu trebuie sa aiba cazier judiciar.
In prezent, Consiliul de... mai mult
Marti, 28 Decembrie 2010, ora 10:59
Seful divizei de fonduri de investitii a Bancii Transilvania, Radu Hanga, sustine ca fondurile mutuale vor castiga teren in fata depozitelor bancare, odata cu impozitarea uniforma a acestora, si cere perfectionarea sistemului de colectare a impozitelor, informeaza NewsIn.Astfel, Hanga sustine ca modificarile Codului Fiscal au si efecte benefice.
"Avantajul competitiv pe care il vor oferi fondurile de investitii se va majora prin introducerea impozitului pe castigurile din depozite bancare", a declarat, miercuri, Radu Hanga, director general al BT Asset Management - divizia de fonduri mutuale a Bancii Transilvania.
"Incepand de maine (1 iulie - n.r.), atat castigurile plasamentelor in investitii cat si in depozite bancare vor fi impozitate cu 16%, ceea ce elimina competitia dintre acestea", a declarat Hanga, pentru The Money Channel.
In acelasi timp, Hanga, membru in consiliul director al Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF, fostul UNOPC) se pronunta in favoarea retinerii la sursa a impozitului aferent castigurilor din plasamente in fonduri de investitii.
"Sistemul colectarii este inca perfectibil, fondurile vor trebui sa depuna la Ministerul Finantelor bilanturi pe baza trimestriala si cred ca ar fi fost mai bine ca impozitele sa fie retinute la sursa.
Noi sustinem taxarea la sursa cu regularizarea la sfarsitul anului, care ar scadea costurile de operare ale administratorilor de fonduri", a mai spus Hanga.
Directorul BT Asset Management spune ca piata... mai mult
Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 16:34