Conturile de economii ar putea fi considerate varianta flexibila a depozitelor la termen. La depozitele la termen, depui o singura data o suma si o lasi acolo o perioada de timp pentru a castiga din dobanda.
La conturile de economii, poti depune si retrage bani de cate ori vrei, pentru ca dobanda agreata cu banca se calculeaza constant la suma pe care o ai in cont. De mentionat este ca, atunci cand iti deschizi un cont de economii, banca iti poate solicita o suma minima initiala.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa folosesti eficient un cont de economii.
Conturile de economii sunt produse "de acumulare", adica trebuie sa cotizezi lunar la acestea pentru a ajunge la suma dorita, iar banca iti ofera anumite facilitati, daca iti respecti contractul, sau te penalizeaza, in cazul in care nu o faci.
De exemplu, daca pentru un cont de economii urmaresti ca, la finalul unui an, sa strangi 1.500 de lei, atunci poti proceda astfel:
- in prima luna, depui 400 de lei, care ar fi suma minima ceruta de banca (desi in unele cazuri ea poate fi mai mica), iar apoi mai depui lunar cate 100 de lei. La finalul anului, vei avea cei 400 de lei plus inca 1.100 de lei stransi in restul de 11 luni.
Un alt avantaj este ca, la acest produs de economii, ai o dobanda, dar, de obicei, este mai mica decat cea de la depozitul la termen. Cu titlu de exemplu, la depozitele la termen ai putea avea o dobanda de 3%, iar la contul de economii bonificatia ar... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 09:30
Daca ai un surplus de bani si nu vrei sa-i tii "la ciorap", unde nu fac decat sa se devalorizeze din cauza inflatiei anuale, ai la dispozitie doua dintre cele mai simple metode de a-i face sa se inmulteasca. Ori ii depui intr-un depozit bancar, ori mergi pe mana Guvernului si investesti in titluri de stat.
Ziare.com va explica, in cadrul rubricii Banii tai, care sunt principalele avantaje ale celor doua produse.
Atat statul, cat si bancile ofera dobanzi atragatoare doar daca tii banii pe termen lung in cele doua produse de investitie. In momentul de fata, bancile nu mai au nevoie de lichiditate (adica bani pe care sa-i faca sa circule) si, din acest motiv, bonificatiile pe care le ofera la economii sunt destul de mici, unele chiar sub rata inflatiei.
Astfel ca, in momentul de fata, poate vei gasi o banca atat de darnica incat sa iti ofere un depozit cu o dobanda de 3,5% pe an, asta in cazul in care alegi sa-i tii acolo trei ani, cel putin. Asta inseamna ca, dupa cei trei ani, vei scoate banii cu un profit de aproape 10%.
In cazul titlurilor de stat, pentru ca vistieria statului este cam goala, in momentul de fata, iar guvernul este fortat sa se imprumute, acesta scoate la vanzare titluri de stat. Fie ca vorbim despre titluri de stat Fidelis sau Tezaur, dobanzile ajung undeva la 4,5% pe an, daca achizitionezi titlurile de stat cu o maturitate de 5 ani.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum sa iti inveti copilul sa puna... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 08:30
Romanii par a fi mai constienti de finantele lor personale in perioadele de criza. Grija zilei de maine se simte probabil mai pregnant in aceste momente, fapt ce se transforma, pe de o parte intr-un proces de reducere a cheltuielilor si pe de alta parte in altul de economisire. Conform statisticilor BNR soldul depozitelor neguvernamentale (banii economisiti de populatie si companii si plasati sub forma de depozite in banci) si-a continuat tendinta ascendenta in luna aprilie.
Depozitele neguvernamentale au crescut cu 0.7% luna/luna la 378,4 miliarde lei in aprilie, marcand astfel un nivel record. Depozitele neguvernamentale in lei au crescut cu un ritm lunar de 0.8%, ajungand la 241,1 miliarde lei. Cresterea componentei populatie de 3.4% luna/luna, pana la 138 miliarde lei a contrabalansat declinul inregistrat pe segmentul companii cu 2.5% luna/luna, pana la 103,2 miliarde lei.
Depozitele neguvernamentale in valuta au urcat cu 0.6% luna/luna, pana la 137.3 miliarde lei in aprilie, ca urmare a cresterii componentei populatie cu un ritm lunar de 1.4% la 98,9 miliarde lei. Depozitele companiilor s-au ajustat cu o dinamica lunara de 1.6% pana la 38,4 miliarde lei.
In dinamica an/an depozitele neguvernamentale si-au incetinit totusi cresterea de la 13.6% in martie la 12.2% in aprilie. Trebuie remarcata majorarea depozitelor neguvernamentale in valuta cu 19% an/an, miscare influentata in mod cert de deprecierea leului. Componentele populatie si companii au crescut cu 18.6%... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 12:49
Sigur te-ai gandit si tu macar o data cum ar fi sa castigi la loto un premiu de cateva milioane de euro: vacante de lux, vile impunatoare si masini puternice, poate chiar si un iaht, dar nu la Marea Neagra, ci in Caraibe; iti lasi vechiul serviciu si pleci in lume, iti cumperi tot ce-ai putut visa vreodata, poate iti deschizi o mare afacere...
Sunt atat de multe lucruri pe care crezi ca le-ai putea face daca ai primi peste noapte atat de multi bani. Si poate ca visul nu suna rau, dar practica a demonstrat ca marii castigatori la loto apuca sa se bucure foarte putin de mirajul vietii in lux, pentru ca isi risipesc banii in timp record si ajung inapoi de unde au plecat sau chiar mai rau, in faliment.
Si nu vorbim aici de cazuri izolate. Castigatori de averi fabuloase la loterie sunt putini, iar dintre ei majoritatea ajung rapid la sapa de lemn. In Statele Unite, de exemplu, 70% dintre imbogatitii peste noapte ajung sa dea faliment, conform unei analize a National Endowment for... citeste mai departe despre "Norocosii ruinati: Ce s-a intamplat cu averile castigate la loto" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iunie 2016, ora 16:25
Cand vine vorba de pus bani deoparte, oamenii demonstreaza inca o data cat pot fi de inventivi, chiar daca unele metode traditionale de economisire folosite si in ziua de astazi pot starni rasul cititorilor... sau plansul celor care recurg la ele.
Expresii ca "a pune banii la saltea" sau "la ciorap" sunt folosite de multe ori cu sensul propriu de cei care considera ca banii lor sunt mai in siguranta intr-o cutie de pantofi decat intr-un cont bancar.
Chiar daca economiile sunt tinute de cele mai multe ori in valuta, "depozitele" sunt facute in continuare in sertarul cu lenjerie ori sub salteaua cumparata de la teleshopping.
Aceste variante de economisire s-au dovedit insa de multe ori paguboase pentru "deponenti", care s-au trezit cu agoniseala de o viata dusa pe Apa Sambetei.
Cateva cazuri celebre au fost semnalate in presa interna, dar si de peste hotare, ale unor strangatori neinspirati, care au pierdut tot ce au reusit sa adune de-a lungul anilor.
Au patit-o si niste ...citeste mai departe despre "Cele mai nefericite moduri de a pune bani deoparte" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Mai 2016, ora 09:30
Banca Comerciala Romana (BCR) anunta ca, incepand din luna aprilie, depozitul la termen de 24 luni, MaxiPlus BCR are un randament la scadenta de 12%, cu o dobanda nominala fixa de 6%/an, la lei si de 8%, cu o dobanda nominala fixa de 4%/an, la euro.
"Nivelul dobanzii pentru depozitele noi se mentine foarte avantajos, desi este ajustat in scadere fata de luna martie in contextul economic marcat de scaderea continua a inflatiei si de reducerile succesive a dobanzii de politica monetara", se arata in comunicatul bancii.
Nivelul dobanzii nominale anuale creste cu un bonus de 0,25 puncte procentuale daca depozitul este constituit prin Click sau Alo 24 Banking BCR, pana la 6,25% / an - randament 12,50% la scadenta la lei si respectiv 4,25% / an la euro - randament 8,50% la scadenta.
"Depozitul la 24 de luni ramane cel mai avantajos produs de economisire BCR si in luna aprilie, pentru ca dobanda fixa competitiva protejeaza economiile deponentilor fata de inflatie si fata de variatiile nivelului de dobanda. Totodata, deponentii nu au comision nici la deschiderea depozitului si nici la retragerea banilor la scadenta. Persoanele care au nevoie de bani inainte de scadenta primesc o dobanda avantajoasa de pana la 5% la lei si 3% la euro in functie de perioada de detinere a depozitului" a precizat Catalina Zincenco, Sef departament Produse de Economisire si Investitii, BCR
In cazul lichidarii depozitului inainte de scadenta la 24 luni, banca bonifica o mare parte din... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 16:40
CEC Bank a lansat un nou produs de economisire in lei si in euro dedicat minorilor, depozitul fiind constituit de catre parinti, pe o perioada de 12 luni, cu o dobanda fixa pe intreaga perioada de constituire a depozitului, informeaza marti un comunicat al CEC Bank.
Banca ofera astfel o alternativa economisirii pe termen lung, pentru copii, astfel incat prin acumulare, acestia sa dispuna la majorat de o suma de bani.
Pe toata perioada de constituire a depozitului sunt permise depuneri ulterioare si retrageri partiale, prin transferul acestora din/in contul curent al titularului.
Valoarea depozitului la constituire este de minimum 500 lei/200 euro, iar pentru depunerile ulterioare suma minima este de 100 lei/50 euro.
Dobanda anuala bonificata va fi egala cu dobanda standard de la depozitele la termen pe 12 luni cu dobanda fixa la care se adauga 0,25 puncte procentuale.
Astfel, la data de 16 ianuarie 2012, dobanda anuala pentru Depozitul pentru copii de la CEC Bank va fi de 6,50% pentru depozitele in lei, respectiv 3,00% pentru depozitele in euro.
Avantajele depozitelor CEC Bank pentru copii
Potrivit bancii, principalele avantaje ale Depozitului pentru copii de la CEC Bank sunt dobanda fixa, protejata de fluctuatiile pietei, iar la scadenta, depozitul se prelungeste automat pe o perioada egala cu cea pentru care a fost constituit initial, in conditiile de dobanda din ziua prelungirii.
De asemenea, dobanda se calculeaza la soldul zilnic si se... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 14:59
Depozitele bancilor din Uniunea Europeana la Banca Centrala Europeana au ajuns vineri la o valoare de 347 de miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din iunie 2010, potrivit datelor publicate de BCE.
In iunie 2010, depozitele depuse de bancile europene la BCE ajunsesera la 385 de miliarde de euro.
Plasarea resurselor in siguranta la Banca Centrala Europeana este un semn ca bancillor le este teama sa se imprumute una pe alta din cauza incertitudinilor legate de expunerile pe care institutiile bancare le au pe diferite active riscante, noteaza Washington Post.
Pentru banii depozitati la BCE dobanda este de doar 0,25%, mult mai putin decat pe piata interbancara, dar bancile nu vor sa-si asume riscul de a nu mai putea recupera imprumuturile.
Pe de alta parte, valoarea imprumuturilor contractate de banci de la BCE a scazut vineri la 6,34 de miliarde de euro, fata de 7,55 miliarde de euro joi.
Agentiile de rating au retrogradat ratingurile mai multor banci europene in ultimile zile. mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 16:50
Investitia de baza in Romania este, de fapt, economisirea cu ajutorul unui depozit bancar, pentru ca romanii sunt inca reticenti la tentativa de a-si inmulti banii printr-un fond de investitii.Fondurile monetare au oferit un randament de peste 7,5% in ultimele 12 luni, acestea fiind printre cele mai sigure investitii de pe piata. Administratorii care au "grija" de aceste fonduri investesc majoritatea banilor in certificate de depozit si depozite bancare. Daca luam cele mai profitabile fonduri de la aceasta categorie, acestea sunt Raiffeisen Monetar si Certinvest Monetar, cu castiguri anualizate de 7,9%, si BCR Monetar, cu 7,6%. Si fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix putem spune ca au mers bine, avand in vedere ca acestea au inregistrat castiguri apropiate de valoarea ratei de inflatie din ultimele luni.
Cel care a adus cei mai multi bani investitorilor este BCR Obligatiuni care a obtinut o profitabilitate anualizata de 8,6%. Aproape 80% din banii plasati de fond sunt in obligatiuni, pe care Certinvest Obligatiuni, fondul care-l urmeaza ca profit (8,00%), are 80% din bani impartiti in certificate de depozite, depozite bancare si obligatiuni. Daca ne orientam spre fondurile diversificate vom vedea la categoria celor defensive ca Global Carpatica este fondul cu cele mai frumoase sume aduse investitorilor.
Profitul pe ultimele 12 luni, luand ca luna finala mai, s-a ridicat la 11,7%. Star Focus, cel de-al doilea fond de la defensive, a... mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 10:06