Depozitele cu dobanda progresiva sunt facute pentru a atrage clientii cu ultima dobanda oferita care este, de obicei, peste media pietei. Cu toate acestea, ai si varianta depozitelor cu dobanda la termen.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", care tip de economisire este mai avantajos pentru tine.
Depozitele cu dobanda progresiva, unde dobanda creste de la un trimestru, semestru sau an la altul, sunt in momentul de fata cu randamente chiar mai mici decat media pietei. Si cel mai simplu se poate demonstra prin exemple.
In cazul unui depozit cu dobanda progresiva, sa spunem ca iti creste dobanda anuala de la un semestru la altul cu un punct procentual. Asta inseamna ca, pe o perioada de trei ani, vei avea bonificatie dupa cum urmeaza:
- Semestrul I - 1%- Semestrul II - 2%- Semestrul III - 3%- Semestrul IV - 4%- Semestrul V - 5%- Semestrul VI - 6%
Banca iti calculeaza aceste dobanzi pe an, astfel ca, la 1.000 de lei depusi, daca suma se cumuleaza dupa fiecare semestru, vei ajunge la un castig net de 99 de lei. Adica, la final, vei avea in cont 1.099 de lei, dupa ce se aplica impozitul de 10% pe profit. Trebuie mentionat ca nici una dintre bancile de pe piata din Romania nu este atat de generoasa cu dobanzile la depozite. De obicei, acestea sunt la jumatate sau chiar o treime din valoarea cu care am calculat noi.
In schimb, daca facem comparatia cu un depozit la trei ani si ii punem o dobanda anuala de 4%, cam cat este media pietei in... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 10:30
Oferta bancilor este foarte variata, in ziua de astazi, asa ca trebuie sa te informezi, sa fii atent la ce se intampla cu banii tai, ca sa poti lua cea mai buna decizie. Nu de altceva, dar s-ar putea sa realizezi ca vorba din popor "socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea targ" e cat se poate de adevarata.
Dar cum sa-ti dai seama care depozit bancar este mai potrivit pentru tine? Si la ce trebuie sa fii atent pentru a face cea mai buna alegere?
Ca sa-ti venim in ajutor, am analizat ofertele bancilor, ca sa le descoperim pe cele mai bune, dar si pe cele mai putin avantajoase pentru economiile tale.
(Click pe tabel pentru a-l mari)
In primul rand, nu uita ca dobanzile sunt impozitate cu 16%, deci o parte din banii tai vor merge catre stat.
Apoi, trebuie sa ai mare grija la urmatorul aspect: in afara de dobanda la depozit scoasa in fata, aparent avantajoasa, unele banci retin comisioane si alte taxe, care nu sunt intotdeauna la vedere, astfel ca ajungi sa retragi mai ...citeste mai departe despre "Cum sa-ti inmultesti banii pusi deoparte - topul celor mai bune depozite bancare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Iunie 2016, ora 14:15
Inainte de-a deschide discutia, cateva cifre putin bizare:
1* 150 de miliarde de lei (33 de miliarde de euro) insumau, la finele lunii aprilie 2016, depozitele bancare totale ale populatiei din Romania. Dobanda - undeva in jurul a 1%, din care urmeaza tragerea impozitelor, comisioanele de miscare a banilor, alte cheltuieli cu conturile.
2* circa 18 miliarde de lei (aproximativ 4 miliarde de euro) sunt in depozite mai mari decat este obligat statul sa garanteze. Cu aceleasi dobanzi si costuri si fara garantie de acoperire.
3* Peste 70% din averea financiara a romanilor "sta" pur si simplu in depozite, in timp ce bancile nu dau semn ca ar avea motive sa incurajeze deponentii.
4* Trendul e unul global: Politicile BCE incearca sa descurajeze tinerea banilor pe loc si sa incurajeze investitiile.
5* In acelasi timp, randamentele obtinute din investitii prin plasamente la Bursa de la Bucuresti se ridica lejer peste 7-8-10%. Iar in cazul companiilor mari si stabile, riscurile ...citeste mai departe despre "Romanul si banii sai: zecile de miliarde de euro care evita investitiile ca sa zaca in depozite bancare pe nimic" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iunie 2016, ora 08:47
Inca de la inceputul anului, dobanzile la depozite au cunoscut un trend descendent, devenind astfel o afacere tot mai proasta pentru romani. In acest context, persoanele care doresc sa economiseasca bani in conturi de depozit sunt obligate sa incerce alte solutii. Mai nou, institutiile de credit nu mai ofera randamente care sa prezinte clientilor incredere ca depozitul in lei i-ar putea aduce un minim de castig dupa scadenta.
Banca Nationala a Romaniei(BNR) a initiat in iulie 2013 un ciclu de relaxare monetara care a presupus reducerea dobanzii de politica monetara pana la nivelul de 4,25%, cu scopul declarat de a incuraja creditarea. Bancherii au inteles insa pe dos decizia BNR si au facut cu totul altceva: au dus dobanzile la depozite la noi minime istorice.
Aurelian Dochia:"Oamenii vor cauta plasamente alternative"
BCR, prima institutie de credit dupa active, este banca care nu a intarziat sa preia ultimul semnal al BNR de scadere a dobanzii la credite, insa ca si in cazurile precedente s-a grabit sa reduca dobanzile la depozite si nu la credite.
"Daca lucrul asta se consolideza si vom discuta si la anu de o tendinta similara, s-ar putea sa se reduca inclinatia catre a depozita bani in banci, iar oamenii sa inceapa sa caute plasamente alternative" , a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
La sfarsitul celui de-al treilea trimestru al anului 2013, valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit din Romania a cunoscut o... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 13:40
Fondurile de investititii monetare si cele de obligatiuni ofera, de multe ori, randamente mai bune decat depozitele la termen, dar sunt si mai riscante, nefiind garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.
Un aspect important pentru deponenti, mai ales in contextul in care criza a redus apetitul pentru risc. In aceste conditii, ce tipuri de plasamente sunt mai avantajoase?
In mod categoric, principalul avantaj al fondurilor de investitii il reprezinta randamentele mai mari, comparativ cu cele oferite de depozitele bancare, spun specialistii. "Fondurile de investitii dau randamente mai mari. Diferenta dintre randamentele oferite de fonduri si depozite bancare poate ajunge si la 1%, procent semnificativ, pentru o inflatie de 6%", spune analistul economic Dragos Cabat.
Castigul superior este compensat printr-un risc mai crescut, comparativ cu depozitele bancare. Cabat mai spune ca exista agentii de rating care sa evalueze fondurile de investitii, dar costurile sunt mari. "La volumele mici de obligatiuni, evaluarea devine scumpa", spune analistul.
Management profesionist, in spatele fondurilor de investitii
Un alt avantaj al fondurilor de investitii il reprezinta managementul profesionist care sta in spatele pietei, asa cum remarca Sorin Spoiala, reprezentant ING.
"Depozitele bancare nu ofera aceeasi performanta precum fondurile de investitii", mai spune oficialul ING, atragand atentia ca exista doua categorii principale de... mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 07:05
1Cei trei-patru ani de criza ne-au transformat dintr-un popor de imprumutati in unul de avari. Banii tinuti de populatie in banci aproape ca s-au dublat in patru ani, ajungand pana la 115 miliarde de lei.
Bilantul anilor de criza arata o situatie ingrijoratoare aproape in toate aspectele, insa exista cel putin un domeniu in care romanii au facut progrese uimitoare.
Depozitele bancare ale populatiei au crescut de la 68,6 miliarde de lei, in februarie 2008, la 115 miliarde de lei, in decembrie 2011 (sumele includ si valoarea in lei a depozitelor in valuta), conform calculelor Business24 realizate pe baza datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si ale Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).
Soldul total al depozilor la banci (persoane fizice, companii si institutii publice) era in noiembrie 2011 de 181,26 de miliarde de lei, in crestere cu 9,2 miliarde de lei fata de aceeasi luna a anului anterior. Cresterea era datorata in totalitate populatiei.
Depozitele populatiei aproape ca s-au dublat in ultimii patru ani, cresterea reala fiind insa ceva mai mica, daca luam in considerare factori precum evolutia inflatiei in aceasta perioada si devalorizarea euro. Moneda unica a valorat in medie 3,68 de lei, in 2008, valoarea sa din acest moment fiind de 4,34 lei, conform BNR.
"Chiar si asa, cresterea depozitelor populatiei este semnificativa. Explicatia este ca, in prima parte a acestei perioade, in anii 2008 si 2009, veniturile romanilor au continuat... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 18:18
Depozitele bancilor din Uniunea Europeana la Banca Centrala Europeana au ajuns vineri la o valoare de 347 de miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din iunie 2010, potrivit datelor publicate de BCE.
In iunie 2010, depozitele depuse de bancile europene la BCE ajunsesera la 385 de miliarde de euro.
Plasarea resurselor in siguranta la Banca Centrala Europeana este un semn ca bancillor le este teama sa se imprumute una pe alta din cauza incertitudinilor legate de expunerile pe care institutiile bancare le au pe diferite active riscante, noteaza Washington Post.
Pentru banii depozitati la BCE dobanda este de doar 0,25%, mult mai putin decat pe piata interbancara, dar bancile nu vor sa-si asume riscul de a nu mai putea recupera imprumuturile.
Pe de alta parte, valoarea imprumuturilor contractate de banci de la BCE a scazut vineri la 6,34 de miliarde de euro, fata de 7,55 miliarde de euro joi.
Agentiile de rating au retrogradat ratingurile mai multor banci europene in ultimile zile. mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 16:50
Banca Comerciala Romana (BCR) a lansat un depozit pe 12 luni in lei, cu dobanda fixa de 14% pe an, valabil pana la 30 iunie 2009, fara comision de retragere la scadenta, a anuntat, marti, banca printr-un comunicat, relateaza NewsIn."Noul depozit are doua avantaje: asigura o dobanda fixa, garantata pe toata perioada, iar daca totusi ai nevoie de bani si lichidezi depozitul inainte de termen, banca bonifica o dobanda de 8% pe an pentru lunile in care banii au stat in depozit", a declarat directorul executiv al Directiei Dezvoltare Afaceri si Produse Retail din cadrul BCR, Sorin Mititelu.Pe langa acest tip de depozit, BCR continua sa ofere o dobanda de 13,75% pe an la depozitele la termen de doua luni in lei pentru persoane fizice.
De asemenea, banca plateste 6% pe an pentru depozitele la termen de sase luni, in euro, nou constituite de persoane fizice, pana la data de 30 iunie 2009, se mai arata in comunicatul bancii.
BCR, parte a grupului financiar austriac Erste, gestioneaza active de peste 17,1 miliarde de euro prin 649 de unitati retail (pentru populatie si microintreprinderi) si 50 de centre de afaceri corporate dedicate in special IMM-urilor si companiilor mari.BCR emite 25 tipuri de carduri de credit si de debit si are instalate peste 1.800 bancomate (ATM) si peste 15.000 aparate pentru plata cu cardul la comercianti (POS). mai mult
Marti, 12 Mai 2009, ora 14:00
Banca Transilvania a redus dobanzile la unele depozite in lei si euro, cu pana la 2 puncte procentuale, si a anulat dobanda platita pentru disponibilitatile din contul de card Visa Business Electron, a anuntat, vineri, banca printr-un comunicat.
Astfel, Banca Transilvania a redus la 11% dobanda anuala aferenta Contului de Economii pentru persoane juridice, de la 13%, pentru sumele cuprinse intre 100.000 si 4.999.999,99 lei.
Pentru sumele cuprinse intre 5 milioane si 25 milioane lei, banca practica o dobanda anuala de 12%, fata de cea precedenta, de 14% pe an.
Banca a anulat dobanzile platite pentru disponibilitatile din contul de card Visa Business Electronin lei, dar si in euro, in conditiile in care pana in prezent practica o dobanda de 0,15% pe an.
Totodata, Banca Transilvania a redus la 0,10% de la 0,50% dobanda anual aferenta contului marit in euro, destinat populatiei pentru sumele de la 0 pana la 999 euro.
La depozitul la termen pe 3 luni in euro, banca a coborat pentru a doua oara in aceasta saptamana dobanda, de la 6,75% la 6,25% pe an, dupa ce, pe 1 aprilie, a redus dobanda de la 7% pe an. mai mult
Sambata, 04 Aprilie 2009, ora 08:52