Studiile sociologice de ultimă oră arată un declin demografic extrem de puternic care afectează România.
Datele făcute publice în lucrarea „Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020”, semnată de prof. univ. dr. Vasile Ghețău, arată că populația României se reduce semnificativ în fiecare an.
"Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de mare, de 143.000 de locuitori.
Raportat la numărul populației rezidente a țării, indicatorul a avut nivelul cel mai ridicat din cele 9 țări membre ale Uniunii Europene în care populația a fost în declin (Bulgaria, Croația, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Polonia, Ungaria și România).
Veritabila escaladare a declinului s-a produs prin recrudescența scăderii naturale a populației (120.000 de locuitori), în urma ascensiunii masive a numărului de decese. În secundar, s-a produs prin migrație externă netă negativă (23.000 de persoane)", arată, într-o analiză succintă postată pe Facebook, sociologul Septimiu Chelcea, profesor la Universitatea București.
...citeste mai departe despre "România, campioană în UE la depopulare. Câți oameni dispar din țară într-un singur an" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 05 Decembrie 2021, ora 17:11
Romania este tara cu cea mai saraca populatie din Uniunea Europeana si poate cu cei mai bogati politicieni, a declarat, vineri, europarlamentarul Catalin Ivan, intr-o conferinta de presa organizata de RoAction.
"Ma intereseaza prea putin cine ajunge la puscarie si cati ani sta acolo. Ma intereseaza ca banii furati sa fie recuperati si aici am o initiativa in Parlamentul European pe recuperarea banilor scosi in afara UE.
Efectele sunt multiple. Vorbim de tara cu cea mai saraca populatie din UE si poate cu cei mai bogati politicieni. Vorbim de efecte sociale foarte grave. Vorbim de lipsa banilor pentru scoli, spitale, investitii, categorii tot mai defavorizate, de o depopulare a Romaniei.
In acest moment, procesul de depopulare este cel mai grav din UE sau chiar din lume in acest moment, dupa tarile care sunt in conflict. In afara de tarile unde exista un razboi civil sau sunt angrenate intr-un razboi cu alte state, din Romania pleaca cei mai multi cetateni. In fiecare ora pleaca 9 romani, sau ceva de genul acesta", a spus Ivan, care este si cofondator al ONG-ului RoAction.
El a precizat ca in Romania exista o coruptie endemica.
"Avem lucratorii cei mai prost platiti din toata UE. Avem sindicate carora li s-a amputat capacitatea de a negocia contracte colective de munca printr-o lege data de Parlamentul Romaniei in 2010, dar care nici pana astazi nu a fost reparata. Daca ar fi sa aratam o singura cauza, sa punem o singura eticheta cum s-a ajuns aici, nu exista... mai mult
Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 20:33
2Profesorul de economie Dumitru Chiritescu a afirmat duminica, la Craiova, unde a sustinut conferinta cu tema "Depopularea Romaniei - cauze si efecte", ca fenomenul depopularii este cea mai mare problema pe care o are Romania in acest moment.
"Da, avem o mare problema si din punctul meu de vedere aceasta este cea mai mare problema pe care o are Romania in acest moment. Nu avem mari probleme din punct de vedere economic, pentru ca intr-un fel sau altul noi suntem obisnuiti sa ne gestionam si saracia si bogatia.
Nu avem mari probleme din punct de vedere politic, pentru ca pana la urma politica la noi este ca si crestinismul, foarte vesela, adica o luam ca atare si ne uitam seara la televizor cum ne uitam in alte vremuri la Cascadorii rasului.
Nu avem probleme de stabilitate interna, nu avem probleme de populatii, de asimilari de tip cultural ciudate, in schimb avem o mare problema, cea a depopularii Romaniei", a spus Chiritescu, care a conferentiat la Teatrul National din Craiova in cadrul "Intalnirilor SpectActor", care se desfasoara din 2009.
Dumitru Chiritescu a afirmat ca migratia este un fenomen "pe care nu il inventam noi acum: oamenii emigreaza si imigreaza, isi cauta teritorii in istorie", insa dincolo de acest aspect nu este un fenomen de mare amploare pentru o natiune, pentru ca oamenii isi doresc de fapt sa traiasca acasa, in spatiul cultural si de civilizatie in care s-au nascut, in matricea lor si unde isi pot gasi cu adevarat fericirea, "pentru ca un... mai mult
Duminica, 01 Octombrie 2017, ora 21:28
Nu exista drama mai mare pentru un stat pe timp de pace decat sa-si piarda cetatenii intr-un ritm atat de mare cum se intampla numai in timp de razboi sau in cazul unor calamitati naturale sau biologice. Cum in Romania nu a fost nici macar un razboi civil in ultimile decenii, e cu atat mai tragic faptul ca am ajuns in topurile tarilor cu cele mai mari diaspore.
Nu exista palma mai usturatoare pe care sa o primeasca o clasa politica si un semn al esecului misiunii acesteia decat fuga populatiei intr-un procent care se poate compara doar cu cel al Siriei devastate de razboiul si crimele civile din ultimii sase ani.
Si, totusi, cand te gandesti ca liderii nostri se lauda cu stabilitatea si siguranta pe care le ofera statul roman, solutia e sa privim cifrele seci din rapoartele si studiile care descriu cel mai bine dimensiunea dezastrului de la noi.
Estimarile unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite privind migratia in 2015, de exemplu, arata ca Romania se afla pe locul patru in Europa cu 3.4 milioane de cetateni care traiesc in alta tara, dupa Marea Britanie, Polonia si Germania.
Si mai dramatic este ca Romania, potrivit aceluiasi raport ONU, a avut cea mai accelerata crestere la nivel mondial a numarului de imigranti, dintr-un stat care nu a fost distrus de razboi, cu o crestere anuala de peste 7% a diasporei. Pe primul loc se afla Siria, usor de explicat, cu o crestere medie anuala a diasporei de peste 13%.
Suntem lideri mondiali, asadar, la ritmul in... mai mult
Duminica, 13 August 2017, ora 21:15
Cota unica a avut efecte benefice din punct de vedere microeconomic, dar macroeconomic a fost un mare minus, cel putin pentru ca a fost o masura prociclica, a declarat luni economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, cu prilejul unei dezbateri despre capitalismul romanesc.
"Cred ca una din erorile fundamentale ale elitelor romanesti in tot parcursul istoriei moderne a fost ideea ca soarta celor multi si nevoiasi este irelevanta pentru dezvoltarea economica. Cu alte cuvinte ca se poate dezvolta Romania chiar daca talpa tarii o duce prost. Ce vedem in capitalismul romanesc post 1989 nu aduce nimic nou sub soare.
Faptul ca inegalitatea a crescut asa cum se arata in lucrare si ca, in 2009, coeficientul Gini a ajuns la 30,6%, o cifra inca nu extrem de mare, dar mult mai mare decat a Slovaciei, Sloveniei sau a altor tari din zona nu vine decat sa ilustreze acest lucru", a declarat Valentin Lazea, precizand ca vorbeste in nume personal.
El a exemplificat acest dispret sau dezinteres al elitelor pentru "talpa tarii" prin patru politici care nu au tinut cont deloc dupa 1990 de ceea ce intampla pentru "talpa tarii".
"Un prim exemplu eliminarea repartitiilor obligatorii la tara a profesorilor si medicilor. Era clar din secunda doi ca daca nu faci o anumita forma de a trimite la tara profesori si medici, tara in 20-30 de ani se va depopula, ma refer la provincia, satul romanesc, lucru pe care il vedem si care nu ar trebui sa mire pe nimeni", a spus... mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 14:50
Productia nationala de oua de consum asigura peste 95% din cerintele pietei interne, pretul de producator, fara TVA, inregistrat in perioada 20-26 februarie fiind de circa 0,35 bani pe bucata la categoria M si L, a anuntat joi Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
"Cresterea preturilor de piata din ultima perioada nu este rezultatul lipsei productiei de oua, ca urmare a schimbarii sistemului de crestere si nici a cresterii preturilor de producator".
"In perioada de iarna, de obicei, Romania importa un procent de oua consum pentru acoperirea necesarului de pe piata interna de aproximativ 15-20 % din alte state membre ale Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Ministerul Agriculturii precizeaza ca, de la inceputul anului 2012, Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a luat toate masurile necesare privind: retragerea in vederea anularii a autorizatiilor sanitare veterinare ale exploatatiilor care utilizeaza custi neimbunatatite, interzicerea comercializarii oualor ce provin de la gainile cazate in custile neimbunatatite, solicitarea graficului de depopulare, in acesta fiind precizata si destinatia pasarilor.
In calitate de stat membru, Romania aplica prevederile legislatiei comunitare in domeniul protectiei gainilor ouatoare. Conform prevederilor Directivei Europene, incepand cu data de 1 ianuarie 2012, sistemul de custi neimbunatatite nu se mai poate utiliza. mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 15:52