Dependenta de smartphone-uri este o chestiune in legatura cu care specialisti din domenii diverse avertizeaza deja de cativa ani ca ar trebui sa fim ingrijorati. Iata ca "vindecarea"ar putea veni tocmai de la compania responsabila in mare masura pentru popularitea pe care telefoanele inteligente o au.
Apple va introduce luni, cu ocazia conferintei dezvoltatorilor, o noua functie pentru iPhone-uri si iPad-uri, numita "Digital Health" (Sanatate digitala), noteaza CNBC.
Functia va fi integrata in noul sistem de operare iOS 12 si ar trebui sa ii ajute pe utilizatori sa isi gestioneze mai bine timpul petrecut folosind smartpone-urile si tabletele companiei. Mai exact, Digital Health, care va fi inclusa la Settings, va dispune de instrumente care le vor arata utilizatorilor cat timp au folosit o aplicatie. Astfel, cei interesati de acest aspect vor putea sa aprecieze daca au o problema cu utilizarea smartphone-ului.
Google a prezentat o functie similara odata cu lansarea noii versiuni de Android, Android P, la inceputul lunii mai, care face exact acelasi lucru: le arata utilizatorilor cat timp au folosit fiecare aplicatie de pe telefon. Utilizatorii Android vor putea stabili niste limite zilnice de utilizare pentru aplicatii, iar dupa ce au depasit limitele setate nu vor mai putea sa le acceseze in ziua respectiva.
De asemenea, Android P introduce modul "Do Not Disturb", care se activeaza automat atunci cand telefonul este intors cu ecranul in jos si asezat pe o... mai mult
Duminica, 03 Iunie 2018, ora 00:00
Fac fotografii, ne organizeaza vietile, ne ajuta sa tinem legatura cu cei dragi si sunt o sursa inepuizabila de entertainment - e adeavarat, insa si dependenta pe care o provoaca este la fel de reala.
Potrivit unor studii recente, adultii din Marea Britanie isi verifica telefoanele mobile de cel putin 33 de ori in timpul zilei, iar tinerii de cel putin 90 de ori - cifre alarmante, potrivit The Independent.
Perioada indelungata de timp pe care o petrecem folosind smartphone-urile afecteaza abilitatea de a crea noi amintiri, gandirea in profunzime, concentrarea si asimilarea informatiilor.
Intrebarea este: cum putem scapa de tentatia de a verifica telefoanele si a petrece atat de mult timp cu ochii in ecrane?
Potrivit autoarei Catherine Price, care a scris "How to Break Up With Your Phone: The 30-Day Plan to Take Back Your Life/ Cum sa te desparti de telefonul tau: Planul de 30 de zile pentru a-ti recupera viata", exista cativa pasi simpli care ajuta la o relatie mai sanatoasa cu smartphone-ul, care nici macar nu sunt greu de implementat.
1. Stabilirea unor limite
Primii pasi sunt setarea unor limite si realizarea faptului ca petrecem prea mult timp cu ochii in ecrane.
Autoarea incurajeaza stabilirea unor perioade in care sa nu folosim telefoanele. De exemplu, daca plecam intr-o plimbare de jumatate de ora, ne putem impune sa renuntam la telefon in acel interval si sa il lasam acasa.
2. Interzicerea smartphone-ului in anumite zone
O alta modalitate... mai mult
Luni, 22 Ianuarie 2018, ora 14:52
Tristan Harris, care a lucrat pana de curand la Google ca "filosof de produs", intruchipeaza un fel de constiinta a companiilor din Silicon Valley.
In varsta de 32 de ani, Harris este cofondator al grupului Time Well Spent, prin care urmareste sa schimbe modul in care sunt concepute site-urile si aplicatiile folosite de milioane de oameni din intreaga lume.
Fost angajat al Google, Harris militeaza pentru un design etic al software-ului, care sa ii ajute pe oameni sa se poata deconecta mai usor de la dispozitivele care le distrag atentia de la activitatile cu adevarat importante, scrie The Atlantic.
In timp ce multi acuza lipsa de vointa a utilizatorilor pentru dependenta colectiva de tehnologie din prezent, Harris sustine ca de vina pentru impulsul de a verifica constant telefonul este de fapt designul aplicatiilor si site-urilor accesate.
Potrivit lui Harris, exista o mie de oameni de cealalta parte a ecranului a caror slujba este sa foloseasca vulnerabilitatile ...citeste mai departe despre "Cativa oameni din San Francisco ne fac dependenti de telefoane? Razboiul pornit de un fost angajat Google" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 29 Octombrie 2016, ora 17:33
Pokemon Go a devenit unul dintre cele mai populare jocuri pe telefon din lume. Chiar daca aduce unele beneficii organismului - esti obligat sa faci miscare si sa te plimbi de colo-colo pentru a prinde creaturile digitale - unii utilizatori pot deveni dependenti.
Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, explica faptul ca adictia apare atunci cand dam curs acelei compulsii de a instala prima data jocul si se intensifica dupa ce prindem primul Pokemon, de regula acesta aflandu-se prin apropiere, potrivit unui comunicat remis joi Ziare.com.
In opinia lui, acea mica "victorie" genereaza in creier o mica "explozie", care elibereaza o cantitate mare de dopamina, numita si hormonul placerii.
Astfel, Eugen Popa arata ca de fiecare data cand punem in practica acel comportament, coroborat cu interactiunea crescuta oferita de joc, simtim o placere foarte mare si creierul nostru isi doreste repetarea comportamentului creand astfel un cerc vicios. Cu cat repetam mai mult ...citeste mai departe despre "Cum tratezi dependenta de Pokemon Go" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 August 2016, ora 10:31
Esti tot timpul cu telefonul in mana? Verifici foarte des noutatile aparute pe Facebook? Citesti stirile direct de pe smartphone? Petreci mai mult timp cu ochii in dispozitiv decat muncind? Atunci trebuie sa stii ca exista cateva modalitati prin care sa scapi de aceasta dependenta.
Paradoxal (sau nu) exista unele aplicatii care te ajuta sa nu mai folosesti atat de mult smarpthone-ul, potrivit Inc.com.
1. Offtime
Aceasta aplicatie blocheaza aplicatii care pot distrage atentia utilizatorilor, precum retele de socializare sau jocuri. De asemenea, filtreaza mesajele primite si ofera statistici referitoare la cat de mult este folosit telefonul.
Poti alege dintre unul din modurile disponibile (munca, familie, timp pentru mine) pentru a fi sigur ca ai acces la lucrurile esentiale, dar fara ca atentia sa-ti fie distrasa de lucruri inutile.
2. Moment
Aceasta aplicatie disponibila doar pentru dispozitivele Apple iti urmareste activitatea de pe smartphone si iti permite sa ...citeste mai departe despre "Nu lasi telefonul din mana? Iata cateva aplicatii care te-ar putea scapa de el" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Octombrie 2015, ora 19:34
Aproape 60% dintre utilizatorii de Internet din Romania, botezati de Google "Homo Smartphonicus", acceseaza informatii in mediul online direct de pe telefoanele inteligente pe care le detin, conform studiului Google "Internetul mobil in viata de zi cu zi".
Studiul a fost realizat in randul utilizatorilor de Internet mobil din patru tari din Europa Centrala si de Est, respectiv Romania, Ungaria, Cehia si Slovacia.
Dependenta de smartphone nu este atat de pregnanta in Ungaria, Cehia si Slovacia, tari in care portofelul, nu smartphone-ul, este pe locul intai intre lucrurile fara de care o persoana nu pleaca de acasa.
6 din 10 romani cu smartphone il folosesc cand se uita la TV Interviu
"Accesatul Internetului de pe smartphone este un obicei intrat in rutina matinala a lui Homo Smartphonicus. Aproape 60% dintre utilizatorii de Internet mobil fac acest lucru dimineata, pana sa plece de acasa.
Mai mult, o treime isi verifica smartphone-ul imediat dupa ce se trezesc. Homo ...citeste mai departe despre "Studiu Google: Cat stau romanii cu nasul in telefon. Dar alti europeni?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 06 August 2015, ora 14:14
Cardul bancar se pregateste sa devina curand istorie, pe masura ce noile metode de plata, care sunt tot mai accesibile, isi fac loc in viata noastra incet, dar sigur.
Conform datelor prelucrate de diferite organizatii si institutii, inclusiv Banca Mondiala, conturile bancare raman inaccesibile pentru aproape jumatate din populatia lumii.
Fie ca sunt prea saraci, fie din cauza lipsei infrastructurii ori pentru ca nu corespund cerintelor in privinta documentatiei, miliarde de oameni sunt lipsiti de acces la serviciile bancare.
Abra, o noua afacere startup promite sa remedieze aceasta problema, arata reporterii CNN.
Direct de pe telefon
Cu Abra, banii nu vor mai fi gazduiti intr-un cont bancar, ci direct pe telefon. Poti retrage numerar, poti sa-ti alimentezi contul Abra sau sa expediezi bani direct prin intermediul aplicatiei.
Abra nu necesita ATM-uri si nici legaturi cu institutiile bancare, fiind diferit de recentele inovatii Simple, Venmo, PayPal si Chase Pay, care necesita deschiderea unui cont bancar inainte de folosirea programelor respective.
Ideea care sta in spatele noii aplicatii este ca operatiunile bancare uzuale ar trebui sa fie la fel de simple ca si trimiterea unui SMS.
"Intr-o lume care este deja hiper-conectata, ramane de neinteles de ce nu poti ridica telefonul sa expediezi o suma de bani catre un alt numar de telefon de oriunde din lume", spune Bill Barhydt, fondatorul Abra.
Fost inginer de software la Goldman Sachs, Barhydt si-a... mai mult
Marti, 09 Iunie 2015, ora 15:12
Dependentii de telefoane din orasul chinez Chongqing au privilegiul de a se bucura de o banda numai a lor pentru a utiliza smartphone-urile in timp ce merg pe strada.
Culoarul dependentilor de smartphone de pe trotuar este separat cu o linie alba de restul trotuarului, iar cuvantul "telefon mobil" este scris pe pavaj pentru a sublinia ca acea banda le este destinata celor ce nu se pot desparti de telefon, precizeaza Mediafax.
Dependenta de smartphone a inceput sa devina o problema importanta in China, iar initiativa a aparut ca raspuns la aceasta problema.
Ideea a fost preluata de pe National Geographic, care a prezentat un astfel de proiect intr-unul din programele canalului sau la inceputul acestui an, informeaza dailymail.co.uk.
Programul a aratat ca un numar redus de persoane au folosit respectivul culoar atunci cand butonau telefonul mobil in timp ce mergeau.
Cu toate acestea, autoritatile chineze considera ca marcajele le reamintesc pietonilor ca "cel mai bine este sa nu foloseasca telefonul in timp ce merg". mai mult
Luni, 15 Septembrie 2014, ora 12:00
Dupa doua zile de utilizare, nu te mai poti desparti de el. Il scoti in permanenta din buzunar, iti verifici mailul, intri pe Facebook sau cauti ceva "foarte important" pe Google. Dupa cateva saptamani, traiesti in simbioza cu smartphone-ul tau. Studiile au aratat ca telefoanele inteligente sunt antisociale si creeaza dependenta. La fel ca tigara.Conform unui studiu al Autoritatii de Reglementare in Telecomunicatii din Marea Britanie (Ofcom), smartphone-urile creeaza dependenta.
Ca si alte cercetari pe acest subiect, studiul scoate in evidenta faptul ca oamenii nu se despart de telefon oriunde s-ar afla si ca renunta pana si la discutiile cu proprii copii pentru a tasta pretiosul smartphone.
Pe scurt, dispozitivul schimba comportamentul social.
Sondajul arata ca 37% dintre adulti si 60% dintre adolescenti recunosc ca sunt "foarte dependenti" de telefon.
De ce n-ar fi? Multumita accesului la reletele sociale, a e-mail-ului si a SMS-urilor, suntem siguri ca exista cineva de cealalta parte a "liniei" caruia ii pasa de noi si de ceea ce avem de zis.
Dependentii se despart prin e-mail
Repercursiunea acestui tip de comunicare facila, dar limitata, este ca avem din ce in ce mai putin timp sa gandim sau sa facem fata conversatiilor cu cei care se afla langa noi.
Mai mult, unul din 10 utilizatori de iPhone recunoaste ca s-a despartit de partener pe cale electronica.
Ce inseamna toate aceste lucruri pentru oameni, societate si afaceri?
"30% din utilizatorii de smartphone spun... mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 14:20