Cotatia barilului de petrol a crescut, luni dimineata, cu peste un dolar, dupa ce marii producatori au ajuns la un acord cu privire la cea mai mare reducere a productiei convenita vreodata, insa castigurile de pe urma acestei decizii au fost limitate de ingrijorarile ca nici macar aceasta scadere record nu va fi suficienta pentru a rezolva problema supraofertei.
Dupa mai multe zile de negocieri, Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia si alti producatori, reuniti intr-un grup denumit OPEC+, au convenit duminica sa-si reduca productia cu 9,7 milioane barili pe zi in lunile mai si iunie, o reducere echivalenta cu aproximativ 10% din productia mondiala de petrol, transmite Reuters.
Ca reactie la aceasta decizie, in jurul orei 05:19 GMT, cotatiile futures la titeiul Brent au crescut cu 1,29 dolari sau 4,1%, pana la 32,77 dolari per baril, in timp ce cotatiile futures la barilul de titei american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 1,01 dolari sau 4,4%, pana la 23,77 dolari per baril.
"Acest acord permite industriei mondiale a petrolului, economiilor nationale si altor industrii dependente de petrol sa evite o criza grava", sustine vicepresedintele IHS Markit, Daniel Yergin. "Acest acord limiteaza acumularea de stocuri, ceea ce va reduce presiunile asupra preturilor cand situatia va reveni la normal, indiferent cand va avea loc aceasta revenire", a adaugat Yergin.
Liderii celor trei mari producatori de petrol, presedintele Rusiei Vladimir... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 10:38
Principalele burse din Asia inregistrau pierderi semnificative luni, victime ale propagarii epidemiei mondiale de coronavirus si ale prabusirii pietei petrolului, care a condus la o apreciere a yenului japonez in raport cu dolarul, transmite AFP.
Bursa de la Tokyo a incheiat sedinta cu o cadere de 5,07, indicele Nikkei pierzand 1.050,99 puncte pana la 19.698,76 puncte, cea mai mica valoare inregistrata de la inceputul lunii ianuarie 2019.
Bursa de la Seul a incheiat si ea sedinta de luni in cadere cu 4,19%.
Bursele din China au inregistrat si ele scaderi puternice, in special cea de la Hong Kong unde principalul indice a pierdut 3,87% la inceputul tranzactiilor. Bursa de la Shanghai a scazut cu 1,56% iar cea de la Shenzhen a pierdut 1,66% la deschidere.
Stephen Innes, analist la AxiCorp, este de parere ca sunt reunite toate ingredientele pentru o panica bursiera pentru ziua de luni in Asia. "Yenul s-a apreciat, investitorii se ingramadesc spre valorile de refugiu pe masura ce numarul cazurilor de Covid-19 a crescut exploziv in Europa iar Arabia Saudita a declansat un razboi al preturilor pe piata petrolului", a comentat Stephen Innes.
Italia, care a devenit cea mai afectata tara, dupa China, cu 366 de decese si 7.375 de cazuri pozitive de coronavirus, a decis duminica sa plaseze un sfert din populatie in carantina, o masura inedita in Europa.
Cotatia petrolului a scazut cu aproape 25% luni pe piata din Asia. In jurul orei 2:00 GMT, cotatia barilului de... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 09:41
Romania se numara printre statele Uniunii Europene cel mai putin dependente de importurile de petrol, cu o pondere de 61% a importurilor nete in consumul de petrol, arata datele pentru anul 2017 publicate de Eurostat.
O dependenta de importurile de petrol mai mica decat Romania se inregistra in Marea Britanie, unde importurile nete aveau o pondere de 35% din consumul de petrol, in timp ce Danemarca este tara unde rata de dependenta de importurile de petrol este negativa (minus 4%).
La polul opus, statele membre cele mai dependente de importurile de petrol sunt Estonia, cu o rata dependenta de 115%, Malta 104%, Slovenia (103%) si Bulgaria (102%).
In ceea ce priveste Uniunea Europeana, in anul 2017 blocul comunitar era dependent de importuri pentru 87% din consumul sau de petrol. Potrivit Eurostat, acest raport este nemodificat comparativ cu 2016 si cu doua puncte procentuale fata de varful de 89% inregistrat in 2015.
In schimb, in cazul Romaniei dependenta de importurile petroliere a crescut constant in ultimii ani si este la cel mai ridicat nivel de dupa 2008, in timp ce in in anul 2011 s-a inregistrat cea mai mica rata de dependenta, respectiv 46,63%.
O rata de dependenta de peste 100% arata o acumulare a stocurilor petroliere in timp ce o rata negativa de dependenta, cum este cazul in Danemarca, arata ca acea tara este o exportatoare neta de petrol. mai mult
Miercuri, 28 August 2019, ora 10:09
America a devenit exportator net de petrol saptamana trecuta, punand capat unei perioade de aproape 75 de ani de dependenta de petrolul strain, un moment crucial spre ceea ce presedintele Donald Trump a denumit "independenta energetica", transmite Bloomberg.
Aceasta modificare este rezultatul unui boom fara precedent al productiei de petrol a SUA, gratie miilor de sonde care pompeaza petrol in regiunea Permian din Texas si New Mexico, precum si in zona Bakken din Dakota de Nord si Marcellus din Pennsylvania.
"Devenim puterea energetica dominanta a lumii. Insa deoarece aceasta modificare este una graduala in timp nu cred ca va provoca o revolutie, dar cred ca OPEC va fi nevoit sa tina cont de acest lucru atunci cand se vor gandi sa reduca productia", a spus Michael Lynch, presedintele Strategic Energy & Economic Research.
Potrivit datelor Administratiei pentru Informatii Energetice, SUA au vandut saptamana trecuta peste hotare o cantitate neta de 211.000 barili de petrol pe zi de titei si produse rafinate, comparativ cu importuri nete de aproximativ trei milioane de barili pe zi in 2018 si un varf de peste 12 milioane barili importate zilnic in 2005.
EIA sustine ca, potrivit datelor saptamanale, SUA a fost un importator net incepand din 1991. Cu toate acestea, unii istorici care au analizat date si mai vechi sustin ca SUA au fost un importator net de petrol inca de la mijlocul anilor 1940, cand Harry Truman era presedinte.
Revolutia petrolului de sist a... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 11:20
Compania poloneza de rafinare PKN Orlen se asteapta sa primeasca in curand prima sa livrare de petrol din Nigeria, in conditiile in care Polonia vrea sa isi reduca dependenta de petrolul rusesc.
PKN Orlen, companie controlata de statul polonez, si rivalul mai mic Lotos proceseaza in principal titei rusesc livrat prin conductele construite in anii 1960, dar ambele firme si-au majorat achizitiile de titei din alte surse, informeaza Reuters.
"Nigeria este noua noastra sursa de aprovizionare pe care o analizam. In prezent, o livrare de 130.000 de tone de petrol din Nigeria este in drum spre Polonia. Asteptam sa ajunga in portul Gdansk la mijlocul lunii octombrie", a declarat saptamana trecuta directorul general de la PKN, Daniel Obajtek intr-un interviu acordat Reuters. "Daca testele vor confirma randamentele si marjele presupuse, noi livrari de petrol din Nigeria ar putea fi o optiune", a adaugat Obajtek.
In anul 2016, PKN Orlen a semnat un acord pe termen lung privind livrarea de petrol cu gigantul Aramco din Arabia Saudita, iar intre timp atat PKN cat si Lotos au inceput sa achizitioneze petrol atat din Iran cat si din SUA. In consecinta, livrarile de petrol din Rusia au reprezentat aproximativ 70% din totalul achizitiilor de petrol ale PKN, fata de aproximativ 90% in anul 2015.
PKN Orlen intentioneaza sa preia rivalul mai mic Lotos in ideea de a-si imbunatati pozitia de negociere pentru achizitiile de petrol si a putea majora investitiile in noi capacitati.... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 10:38
Dependenta lumii de sursele de energie precum petrolul si carbunele, unele din cele mai importante surse de poluare, este in scadere, potrivit Bancii Mondiale.
"Pana acum modelul a fost carbunele plus energiile regenerabile, modelul poate fi gaze naturale plus regenerabile. Cred ca peste 10-12 ani vom vedea doar regenerabile si instalatii de stocare si nimic altceva", a declarat directorul departamentului energie al Bancii Mondiale, Riccardo Puliti.
Potrivit acestuia, gradul de utilizare a carbunelui ar urma sa scada in mod dramatic in urmatoarele decenii.
"Cred ca in cazul carbunelui, in urmatorii 30 de ani, vom vedea ca va iesi din ce in ce mai mult din mixul energetic", a spus Riccardo Puliti, citat de CNBC.
Cu toate acestea, un raport publicat la inceputul acestui an de Biroul national de statistica din China arata ca in 2017 consumul de carbune al Chinei a crescut cu 0,7% comparativ cu 2016, aceasta fiind prima crestere anuala inregistrata dupa 2013, gratie stimulentelor economice ale Guvernului de la Beijing.
Si mai important, carbunele a ramas cea mai importanta sursa de energie a Chinei, fiind responsabil pentru pese 60% din mixul energetic.
La nivel global, datele publicate luna trecuta de Agentia Internationala a Energiei arata ca anul trecut consumul mondial de carbune a crescut dupa doi ani de scadere consecutiva.
In pofida acestor date statistice, Riccardo Puliti s-a declarat extrem de multumit de declaratiile oficialilor chinezi privind... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2018, ora 10:23
Pentru toti guvernatorii bancilor centrale, din Noua Zeelanda si pana in Canada, politicile monetare sunt dictate de influenta bunurilor din economia locala in stabilirea preturilor de piata, in special a exporturilor.
Guvernatorul Bancii Rusiei, Elvira Nabiullina, recunoaste insa ca a ajuns sa modifice politica monetara dupa un singur pret, cel al petrolului.
Exporturile energetice, o componenta de baza a economiei din Rusia, au ajuns sa influenteze intr-o masura covarsitoare politica monetara a Bancii Rusiei, dupa initierea de catre Statele Unite si UE a sanctiunilor economice impotriva Moscovei, informeaza Bloomberg.
Rubla imbibata in petrol
La aceasta ora, rubla ruseasca pare un produs rezidual al petrolului extras in aceasta tara, evolutia monedei fiind dictata strict de cotatia barilului.
"Verific pretul petrolului si de 3-4 ori pe zi", recunoaste Elvira Nabiullina.
Puternicul balans de anul trecut, care a dus la scaderea pretului petrolului cu 46%, a facut mult mai dificila introducerea unei strategii anti-inflationiste, care urmareste reducerea preturilor cu 4 procente pana in 2017.
Nabiullina a socat intreaga lume cand, in luna ianurie, a decis sa reduca dobanda de referinta de la 17%, nivel ajustat abia in decembrie 2014, la 15 procente.
Pentru analisti, pe fondul unei inflatii galopante, aceasta masura parea curata sinucidere. Pentru Nabiullina era singurul instrument prin care putea specula o revenire usoara a pretului barilului pe... mai mult
Joi, 19 Februarie 2015, ora 08:44
Reducerea dependentei de petrol in transporturi este foarte importanta, iar din acest motiv Romania sustine initiativa Parlamentului European si a Consiliului European privind instalarea infrastructurii pentru combustibilii alternativi, a declarat joi Ramona Manescu, ministrul Transporturilor.
"Sustinem aceasta initiativa, care stabileste directia de dezvoltare a sistemului european de transport pe termen lung, deoarece reducerea dependentei de petrol in transporturi este foarte importanta. Un astfel de semnal este esential pentru a mobiliza capitalul privat, nu numai in ceea ce priveste dezvoltarea vehiculelor, dar si in ceea ce priveste implementarea infrastructurilor de alimentare cu combustibili alternativi", a declarat Ramona Manescu.
Potrivit comunicatului, principalul subiect al reuniunii il constituie Propunerea de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului privind instalarea infrastructurii pentru combustibilii alternativi, propunere ce vizeaza doua moduri de transport: rutier si naval, pe reteaua trans-europeana de transport (TEN-T).
"Obiectivul general al initiativei este de a asigura furnizarea unei retele suficiente de infrastructura, favorizand astfel patrunderea pe piata a vehiculelor si a navelor pe baza de combustibili alternativi. Propunerea vizeaza implementarea unei astfel de infrastructuri pana in 2030", se mai spune in comunicat.
Pe agenda de lucru a reuniunii au mai figurat subiecte legate de stadiul dezbaterilor pe marginea... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 17:38
Dependenta de petrol este eroarea fatala a Uniunii Europene, a declarat recent directoarea pentru politica generala in transporturi a Comisiei Europene, Marjeta Jager."Daca intarziem sa actionam, intr-un viitor nu foarte indepartat, vom fi obligati sa reducem drastic mobilitatea si sa importam solutii tehnologice din alte regiuni ale lumii", a declarat Marjeta Jager, in cadrul unei dezbateri organizate de grupul ecologist al Parlamentului European, potrivit Le Monde. Responsabilul pe petrol si carbune in cadrul comisiei, Jan Panek, a recunoscut la randul sau ca exista incertitudini cu privire la rezervele si disponbilitatea petrolului. Panek nu a declarat exact cat de multa incredere au europenii in cifrele furnizate de tarile din Golful Persic, in special de Arabia Saudita, pentru elaborarea modelelor de prospectare si planurilor de urgenta. In noiembrie, un raport al Agentiei Internationale pentru Energie arata ca productia mondiala de petrol a atins varful maxim in 2006 si nu va mai ajunge niciodata la acest nivel. Uniunea Europeana s-a angajat sa reduca cu 20% emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2020, fata de nivelul din 1990 - acestea sunt produse de consumul de combustibil fosili si de petrol. Insa consumul de petrol la nivel mondial ramane crescut, in ciuda tuturor eforturilor. Potrivit unui raport British Petroleum, consumul de petrol se ridica la 13.925 de barili pe zi in intreaga Europa, Franta si Germania fiind cei mai mari consumatori. In... mai mult
Duminica, 15 Mai 2011, ora 13:28