In conditiile in care doua miliarde de oameni din intreaga lume petrec aproximativ o ora pe zi pe Facebook, un nou studiu vine si ne arata, din nou, ca utilizarea retelei sociale ne face rau.
De-a lungul timpului, mai multi experti si chiar oameni implicati in dezvoltarea site-ului au sustinut ca Facebook ne provoaca dependenta, folosind un sistem de recompense care functioneaza similar cu modul in care apare dependenta de jocuri de noroc sau chiar de diverse substante, scrie The Guardian.
Daca vreti sa va simtiti mai bine, stergeti-va contul de Facebook, recomanda autorii studiului "Efectele social media asupra starii de bine" (The Welfare Effects of Social Media) . Nu este prima data cand auzim acest sfat din gura unor specialisti, dar studiul cercetatorilor de la Universitatea Stanford si Universitatea din New York este considerat una dintre cele mai riguroase examinari a efectelor pe care le are renuntarea la Facebook.
Deconectarea are o serie de efecte pozitive care duc la imbunatatirea starii de bine, mai putina polarizare politica si inseamna mai mult timp petrecut cu prietenii si familia. Pe de alta parte, inseamna si un consum mai redus de stiri, deci oameni mai putin informati.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 2.844 de utilizatori Facebook. La solicitarea cercetatorilor, jumatate dintre acestia si-au dezactivat conturile pentru o luna. Participantii au fost platiti pentru efort, iar conturile au fost monitorizate pentru ca cercetatorii sa fie... mai mult
Duminica, 03 Februarie 2019, ora 08:53
Facebook-ul poate fi comparat, uneori, cu o fisa de diagnostic psihologic. Tot ceea ce posteaza individul, il reprezinta. Si oricat ar dori sa creada ca el foloseste Facebook-ul, de fapt, el este cel folosit de Facebook, spun sociologii, psihologii si cei ce se ocupa de evaluarea nevoilor individului.
Cum a ajuns individul sa urmareasca de zeci de ori pe zi ce se intampla pe profilul lui? Poate fi considerata o dependenta?
Bineinteles ca este o dependenta similara oricarei alteia, una care face rau, chiar mai rau decat dependenta de o tigara sau de alcool. De ce spun asta? Pentru ca in spatele cautarilor febrile se ascunde evident o tulburare obsesiv-compulsiva.
Aceasta este caracterizata de dorinta, greu de tinut in frau, da scroll in permanenta si de a vana un like.
Insa, individulului ii vine greu sa creada ca sufera de o afectiune, in primul rand pentru ca se compara cu ceilalti care fac acelasi lucru. Iar mai apoi, pentru ca, spune el, nu ii face nici un rau. Si aici este imensa greseala.
Ii face rau pentru ca il face dependent, ii face rau pentru ca urmarindu-i pe ceilalti ajunge sa se compare cu acestia. Astfel incat, avatarul lui devine una cu propria personalitate. Si cu cat investeste mai mult in avatarul de Facebook, cu atat se departeaza de realitatea obiectiva, pe deoparte.
Iar din alta perspectiva, comparatia permanenta cu ceilalti si dorinta de a iesi cumva in evidenta, ajunge sa il imbolnaveasca mult mai mult decat crede.
Pentru ca ii... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 12:36
Dorinta de a impartasi cu altii evenimente din viata noastra nu este noua, ea exista cu mult inainte sa fi aparut in peisaj Facebook si Instagram, si nu este neaparat o tendinta narcisista, sustine Lee Humphreys, profesor de comunicare asociat la Universitatea Cornell.
Narcis al zilelor noastre nu se mai admira indelung in oglinda, ci in ecranul smartphone-ului, cautand filtrul perfect si numarandu-si like-urile.
Insa dincolo de narcisism, ceea ce a fost numita "dependenta" de retelele sociale isi are radacinile intr-o nevoie umana de lunga durata, satisfacuta de-a lungul anilor cu instrumentele aflate la indemana, sustine Humphreys, intr-un articol publicat in Fast Company.
Profesorul da exemplul traditionalului jurnal, folosit de oamenii veacurilor trecute pentru a se intelege pe ei insisi si lumea in care traiesc.
Popularitatea jurnalelor a crescut in secolul al XVIII-lea si al XIX-lea, fiind folosite in special de femeile din clasa de mijloc a Noii Anglii pentru a face insemnari regulate despre viata de zi cu zi.
Intre paginile lor nu erau consemnate cele mai intime ganduri si dorinte ale autorului, asa cum ne asteptam cand auzim cuvantul "jurnal", ci evenimentele zilei: ce s-a intamplat prin casa, cine a venit in vizita, cine s-a nascut si cine a murit, in special femeile fiind preocupate mai ales de familie si de comunitate.
Nu erau nici tinute sub cheie, ci dimpotriva. Tinerele femei casatorite le trimiteau parintilor jurnalele lor, care erau... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 08:25
Miliardarul George Soros este de parere ca Facebook si Google reprezinta o amenintare la adresa democratiei deoarece au devenit monopoluri si impiedica inovatia in domeniul tehnologic.
"Facebook si Google exploateaza mediile sociale si provoaca mai multe probleme. Proprietarii acestor platforme gigant se considera stapani ai universului, dar, de fapt, ei sunt sclavii ideei de a-si pastra pozitia dominanta. Este doar o chestiune de timp pana cand dominarea globala a monopolurilor din industria IT americana va fi intrerupta", a declarat George Soros la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Miliardarul in varsta de 87 de ani considera ca una dintre problemele esentiale ale retelelor de socializare este abilitatea acestora de a influenta modul in care oamenii gandesc si se comporta.
"Companiile de media sociale ii determina pe oameni sa renunte la autonomia lor de gandire. Acest lucru are consecinte negative de mare anvergura asupra functionarii democratiei, in special asupra integritatii alegerilor. Puterea de a modela atentia oamenilor este concentrata in mainile catorva companii.
Oamenii fara libertate de gandire pot fi usor manipulati. Acest pericol nu este valabil doar pentru viitor" a mai spus Soros, in discursul sau de la Davos.
Miliardarul mai precizeaza ca retelele de socializare functioneaza ca niste cazinouri, exercitand un control prea mare asupra continutului si a publicitatii.
"Companiile de media sociale isi induc in eroare utilizatorii, prin... mai mult
Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 12:07
Nu ai nevoie de un studiu ca sa-ti confirme ca petreci abuziv de mult timp pe Facebook, dar oficialii companiei americane iti ofera cifrele oricum la intervale regulate.
In urma cu cativa ani, cei de la Facebook au luat o decizie care a generat foarte multa frustrare printre internauti. Din acel moment, ai ajuns sa fii obligat sa-ti instalezi o aplicatie terta pentru a purta conversatii cu prietenii tai de pe cea mai mare retea sociala.
Intre timp, s-a dovedit ca o aplicatie standalone nu este cea mai mare problema cu care te poti confrunta, iar ideea celor de la Facebook a ajuns sa se reflecte intr-un numar surprinzator de mare de utilizatori pe termen lung.
Pentru a atrage atentia asupra faptului ca Messenger tinde sa fie cel mai relevant client de video conferinta de pe mapamond, compania americana a publicat cateva statistici.
Vezi statisticile infricosatoare ale Facebook despre cat de dependent esti! ...citeste mai departe despre "Facebook a publicat cifrele care ne arata cat de prinsi suntem in bula Internetului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 21:57
Facebook face o treaba foarte buna la a fi cel mai important viciu al secolului 21, iar, printr-o actualizare, va deveni imposibil sa nu intri pe Facebook Messenger.
La fel ca multe alte servicii online pe care le folosim aproape zilnic, Facebook Messenger beneficiaza deseori de actualizari mai mult sau mai putin relevante. Avand in vedere baza de utilizatori, inainte ca un update sa ajunga la toata lumea, trece printr-o perioada de test pe un numar limitat de internauti.
Cel mai recent experiment al companiei americane vizavi de Messenger, ca multe alte functii de pana acum, este inspirat de la Snapchat. Este vorba de un mecanism menit sa te recompenseze virtual pentru a initia dialoguri cu prietenii in fiecare zi.
Acesta a fost introdus initial de Snapchat, deoarece micuta retea sociala avea o problema majora cu mentinerea numarului de utilizatori si atragerea de persoane noi in baza de date.
Afla aici mai multe despre noua functie introdusa de Facebook! ...citeste mai departe despre "Daca nu esti deja dependent de Facebook, noua functie o sa-ti dea batai de cap" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 20:46
Facebook, fara indoiala, a ajuns sa ne influenteze foarte mult vietile. Si, din cand in cand, cate un fost angajat vrea sa ne arate "lumina".
Facebook este o companie de miliarde de dolari acum, dar in urma cu 13 ani era diferita. Era un startup care putea doar sa viseze ca va influenta sau chiar schimba lumea. Alaturi de Mark Zuckerberg a fost si Sean Parker, creatorul Napster si primul presedinte al retelei sociale. Nu mai e implicat in Facebook, dar are opinii despre cel mai productiv produs in care s-a implicat vreodata. Si declaratiile lui sunt aproape apocaliptice, daca le crezi pe cuvant.
"Doar Dumnezeu stie cum distrugem mintile copiilor", a declarat Sean Parker intr-un interviu la un eveniment organizat de Axios. El a spus ca Facebook exploateaza nevoia de validare a utilizatorilor si le controleaza si influenteaza creierele prin furnizarea continutului care sa-i bucure. Ii face dependenti si el nu e mandru de ce-a facut in urma cu aproape un deceniu. "Este fixul tipul de creatie pe care ar face un hacker ca mine", a mai spus acesta, noteaza Playtech.
Vezi ce regrete are omul care crede ca a creat o apocalipsa odata cu Facebook! ...citeste mai departe despre "Trucurile prin care Facebook distruge societatea, dezvaluite de fostul sef al retelei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 22:25
Facebook a fost creat pentru a exploata "o vulnerabilitate in psihologia umana", iar impactul asupra utilizatorilor, in special asupra copiilor, poate fi extrem de serios.
O spune chiar unul dintre cei care au ajutat compania sa devina gigantul de astazi, Sean Parker, presedinte fondator al Facebook, care a strans o avere de miliarde in mare parte datorita site-ului lui Mark Zuckerberg.
Parker, in prezent presedinte al Institutului Parker de Imunoterapie Cancerului, a participat la un eveniment organizat saptamana aceasta in Philadelphia de site-ul de stiri Axios, unde a vorbit despre progresele terapiilor pentru vindecarea cancerului. Cu acest prilej si intr-un moment delicat pentru companiile de social media, a caror influenta se afla in centrul unei investigatii in Congresul american, antreprenorul de 38 de ani a facut cateva dezvaluiri in legatura cu metodele de crestere folosite la Facebook inca din fazele sale incipiente.
Cand site-ul se afla la inceput, povesteste Parker, erau oameni care ii spuneau ca nu sunt pe retele de socializare, deoarece pretuiesc interactiunile din viata reala. "Vei fi", le raspundea el.
"Nu stiu daca am inteles cu adevarat consecintele a ceea ce spuneam", a adaugat el, vorbind despre "consecintele neintentionate" care au aparut cand Facebook a ajuns sa aiba peste 2 miliarde de utilizatori.
"Iti transforma relatia cu societatea, transforma relatiile dintre oameni. Probabil ca interfereaza cu productivitatea in moduri... mai mult
Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 09:25
Sunt circa sapte miliarde de oameni pe Pamant, iar peste 860 de milioane dintre ei isi verifica paginile de Facebook in fiecare zi. De aceea, reteaua sociala a ajuns sa valoreze 200 de miliarde de dolari.
De ce creeaza Facebook dependenta in cazul atator persoane a explicat, pentru Business Insider, anteprenorul Nir Eyal, care a scris o carte ce ofera raspunsuri utilizatorilor.
El a explicat ca "Facebook incearca sa creeze o asociere intre reteaua sociala si fiecare moment in care te simti plictisit sau in care ai cateva minute libere. Stim ca, din punct de vedere psihologic, plictiseala este dureroasa". De fiecare data cand te simti plictisit sau cand ai putin timp liber, Facebook-ul este un remediu pentru "mancarimea" care te sacaie.
Dependenta de Facebook, o tulburare psihica - iata simptomele
Cartea, intitulata "Cum sa creezi produse care formeaza obiceiuri", dezvaluie procedeele psihologice care au loc in momentul in care produsele noastre preferate ajung sa faca parte ...citeste mai departe despre "De ce creeaza Facebook atat de multa dependenta - iata explicatia stiintifica" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 16 Noiembrie 2014, ora 09:00