Uniunea Europeana va depinde pentru inca un sfert de secol de importurile de gaze rusesti, au avertizat oficialii de la Moscova.
Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, sustine ca planurile oficialilor europeni de a reduce dependenta celor 28 de state de gazele furnizate de Rusia nu au sanse sa fie transpuse in realitate prea curand.
Rusii chiar vad o crestere a importantei Gazprom in piata energetica din Europa in urmatorii ani, dupa cum a precizat Alexei Miller, seful companiei de stat din Rusia.
In momentul de fata, firma ruseasca asigura aproximativ 30% din consumul de gaze naturale din Uniunea Europeana, amintesc reporterii Bloomberg.
De neinlocuit
In cadrul unei conferinte pe teme de energie desfasurata la Berlin la inceputul saptamanii, Miller si Novak au anuntat ca Moscova intentioneaza sa creasca exporturile de gaze pe piata europeana in cursul acestui an.
"Gazul rusesc va ramane un element de neinlocuit pe piata de energie din Europa. Vom creste exportul de gaze in Europa pana la nivelul atins in 2013 sau chiar peste acesta", a anuntat Miller in cadrul intalnirii.
De anul trecut, relatiile intre UE si Rusia s-au deteriorat pe masura ce conflictul din estul Ucrainei s-a accentuat.
Nu in ultimul rand, sistarea livrarilor de gaz in cateva randuri, i-au facut pe reprezentantii Bruxelles-ului sa caute alte alternative in aprovizionarea cu combustibil.
Rusii au renuntat la proiectul South Stream de 45 de miliarde de dolari, prin care... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2015, ora 10:57
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, ajunge marti la Budapesta, unde este asteptat de unul dintre admiratorii sai neconditionati, Viktor Orban.
Oficial, vizita liderului de la Kremlin este un preambul la negocierea reinnoirii contractului de furnizare a gazelor naturale din Rusia catre Ungaria.
Neoficial, prezenta lui Putin in capitala Ungariei nu este decat o ofensiva pe acelasi front pe care a evoluat Angela Merkel in urma cu doua saptamani, intr-o incercare disperata de a frana derapajele premierului Viktor Orban.
Acum, scena este acaparata de Putin, care vrea sa demonstreze lumii intregi ca Rusia nu este atat de izolata pe cat s-ar crede, se arata intr-o analiza The Economist.
Atmosfera incinsa
Orban are nevoie de gaz rusesc ieftin mai mult decat de aer pentru a-si continua seria de masuri populiste care il mentin la putere in ciuda deficientelor inregistrate de economia ungara.
Viktor Orban a devenit un semnal de alarma pentru Europa inca din vara anului trecut, cand a justificat derapajele autocrate ale guvernului de la Budapesta prin modele oferite de tari precum Rusia, Turcia si China.
Acum, unul dintre modelele sale politice vine sa-l ajute in spinoasa problema a pretului gazelor naturale, o chestiune vitala pentru mentinerea linistii sociale intr-o Ungarie care se scufunda tot mai mult in saracie.
"Anularea proiectului South Stream a fost o lovitura dura. Gazul ieftin este unul dintre pilonii de baza ai politicii populiste. Putin va... mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 12:00
1Proiectul gazoductului Nabucco West, care vara aceasta a pierdut cursa pentru transportul gazelor din Azerbaidjan in Europa in defavoarea proiectului TAP, se afla in continuare pe lista proiectelor eligibile a fi finantate cu bani europeni, ceea ce inseamna ca CE crede in continuare ca acest proiect ar putea fi construit, au declarat, pentru Reuters, o serie de diplomati europeni.
Executivul european ar urma sa dea publicitatii luna viitoare o lista a proiectelor considerate semnificative pentru mai multe state membre UE, proiecte care ar putea beneficia de a aprobare urgentata precum si de finantare de la bugetul UE. Oficialii Comisiei Europene au refuzat sa dezvaluie continutul listei inainte de publicare.
In schimb, o serie de diplomati au declarat sub protectia anonimatului ca Nabucco West, la fel ca si Trans Atlantic Pipeline (TAP), se afla pe aceasta lista, spre deosebire de proiectul South Stream.
"South Stream este un plus, dar nu ne ofera un acces la noi surse de energie si nu creste competitivitatea pietei energetice a Uniunii Europene", a declarat comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, la reuniunea de saptamana trecuta a ministrilor europeni in domeniu.
"Nu avem probleme cu South Stream, dar nu credem ca aceasta este o prioritate pentru UE", a adaugat el.
Pe lista s-ar mai afla un proiect vizand crearea unei retele energetice in zona Marii Baltice, in ideea de a pune capat izolarii statelor baltice si a le reduce dependenta de... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 16:00
Presedintele rus Vladimir Putin a reiterat marti, in cadrul reuniunii la nivel inalt Rusia-UE de la Ekaterinburg, ca Bruxellesul ar trebui sa tina seama de interesele tarii sale in domeniul energiei, in care ambele parti sunt "parteneri firesti".
"Este evident ca dialogul privind energia poate fi de succes doar atunci cand se iau in considerare interesele reciproce si asigura o activitate comerciala previzibila", a declarat Putin, referindu-se la cererile ruse privind punerea in aplicare a cadrului legal european in domeniul energiei privind gigantul de gaz rus Gazprom, relateaza EFE.
Relatiile energetice (Rusia este principalul furnizor de energie pentru UE) constituie principalul obstacol intre Moscova si Bruxelles, dupa ce UE a adoptat al Treilea Pachet Energetic, un cadru juridic care impune separarea activitatilor de productie de cele de transport si de tranzactionare a energiei.
Moscova insista asupra faptului ca acest cadru legal este in detrimentul intereselor sale si este cu totul impotriva diversificarii afacerilor Gazprom, asa cum cere UE pentru a putea opera pe teritoriul sau.
"Avem anumite probleme, probleme care sunt mereu in centrul atentiei noastre si despre care am discutat frecvent. Una este problema de energie, dar noi suntem parteneri naturali in acest domeniu", a mai spus presedintele rus.
Pozitia Uniunii Europene
Pozitia UE a fost neschimbata in aceasta problema, deoarece obiectivul sau este tocmai de a reduce dependenta excesiva de... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 12:53
La 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, Bulgaria, care a fost cel mai fidel aliat al fostei Uniunii Sovietice, ramane in continuare dependenta in totalitate de Rusia in materie de energie, relateaza AFP, citat de NewsIn.
In momentul demiterii dictatorului Todor Jivkov, dupa 35 de ani de guvernare, a doua zi dupa caderea Zidului Berlinului, Bulgaria a intors pagina "prieteniei eterne bulgaro-sovietice" si s-a orientat spre Uniunea Europeana si NATO.
Rand pe rand, guvernele postcomuniste au salutat noi relatii "pragmatice" cu Moscova.
Dar, in 20 de ani, nu au reusit inca sa diversifice sursele de energie ale tarii.
Peste 90% din gazul consumat in Bulgaria si 60% din petrol provin din Rusia.
Rafinaria de la Burgas (estul tarii) a fost cumparata de compania rusa Lukoil, iar singura centrala nucleara bulgara, Kozlodui (nord), este echipata cu reactoare ruse al caror combustibil este furnizat de Moscova.
O a doua centrala nucleara urmeaza sa fie construita la Belene de compania rusa Atomstroyexport si, dupa anuntarea retragerii investitorului german RWE, Moscova propune participarea la programul de investitii.
De altfel, Bulgaria participa la proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream si la proiectul de oleoduct Burgas-Alexandroupolis, care va transporta petrol rus intre Marea Neagra si Marea Egee.
"Relatiile calduroase dintre Bulgaria si Rusia au rezistat probei timpului, din cauza radacinilor lor geopolitice", scria recent centrul... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 10:27
Rusia a propus Turciei sa se alature proiectului South Stream, a declarat prim vicepremierul Igor Secin, dupa o intrevedere cu ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, aflat miercuri la Moscova, informeaza Newsin. "Vrem ca deciziile in acest proiect sa se ia intr-un mod transparent", a declarat Secin, adaugand ca spera ca Turcia sa analizeze propunerea facuta. Oficialul rus a declarat ca a discutat cu ministrul turc mai multe rute de aprovizionare cu gaz, inclusiv Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana si concurent al South Stream. "Cu cat exista mai multe variante pentru a furniza gaz consumatorilor, cu atat mai bine", a spus el. South Stream, care ar trebui sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, este programat sa fie finalizat in 2015. Proiectul face concurenta Nabucco, conducta care ar trebui sa aprovizioneze Europa cu gaz din Asia Centrala si de la Marea Caspica, ocolind Rusia. Turcia, ca si Romania, este tara partenera in proiectul Nabucco, destinat sa reduca dependenta energetica a Europei fata de Rusia. Pe de alta parte, compania rusa Gazprom a ajuns zilele trecute la un acord cu Azerbaidjanul, potrivit caruia Rusia va cumpara cantitati mari de gaz de la Shah Deniz, unul dintre cele mai importante zacaminte azere. Cum Azerbaidjanul ar fi trebuit sa furnizeze gaz conductei Nabucco, acordul a fost o lovitura pentru proiectul european. Secin a mai discutat cu ministrul turc al energiei si despre reducerea costurilor de constructie a unei centrale nucleare in... mai mult
Joi, 02 Iulie 2009, ora 12:52