Al doilea tronson al gazoductului Nord Stream, care va transporta gaze din campurile arctice din Rusia pana in Germania, va consolida pozitia Gazprom in piata de energie din UE, dupa cum recunoaste presedintele companiei Alexei Miller.
Dincolo de o mai buna pozitionare a companiei energetice din Rusia in fata competitorilor din SUA si Qatar, prezenti cu LNG in Europa, inaugurarea gazoductului va duce si la o reducere dramatica a volumului de gaz tranzitat pe teritoriul Ucrainei si, implicit, a sumelor platite ca redeventa catre Kiev, dupa cum anunta Reuters.
La inceputul acestei saptamani, partenerii occidentali din proiectul Nord Stream II ai Gazprom au cazut de acord sa contribuie cu 50% din suma de 9,5 miliarde euro necesara pentru construirea gazoductului pe sub Marea Baltica.
In acest moment, in ciuda avertismentului dat de Comisia Europeana privind cresterea dependentei UE de gazul rusesc, Gazprom detine 30% din piata de profil din Europa, inregistrand o crestere cu 10% a vanzarilor de gaze fata de 2016.
"Asteptam noi recorduri de vanzari anul acesta, iar pozitia noastra pe piata europeana este de asteptat sa creasca.
Scaderea productiei din campurile de gaz din Marea Nordului, ca si din alte tari, se anunta a fi un factor important. Datorita acestui lucru, cota de piata a gazului din Rusia va creste", a precizat Alexei Miller.
Expertii companiei considera ca, in urmatorii 15 ani, cererea pentru gazul natural din Rusia le va permite sa exporte anual... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 15:17
Rusia reuseste inca odata sa starneasca o furtuna politica in Europa prin "pionul" sau energetic, Gazprom. Planurile companiei de a construi un nou gazoduct, pe sub Marea Baltica, pana in Germania starnesc controverse in randul liderilor de stat din Uniune.
Nord Stream 2, gazoductul pe care rusii intentioneaza sa-l construiasca in cooperare cu mai multi parteneri din sectorul energetic european, este vazut ca o amenintare la adresa securitatii energetice a Ucrainei si a tarilor baltice, relateaza International Business Times.
Noi reguli
Saptamana aceasta, vicepresedintele Comisiei Europene cu responsabilitati in politica energetica a UE, Maros Sefcovic, va anunta un nou set de reguli menit sa reduca apetitul marilor consumatori de gaz din regiune pentru livrarile efectuate de Gazprom.
Acestea vor stabili mai clar modul in care producatorii de gaz si distribuitorii pot interactiona. Masura nu este pe placul Berlinului, care ar dori ca politica europeana sa nu afecteze interesele marilor companii energetice comasate in Germania.
Insa, politica pare greu de evitat in contextul in care, inca de la crearea primului gazoduct Nord Stream, Rusia a ales sa reduca cantitatile de gaz livrate prin intermediul retelei din Ucraina, iar mai nou ameninta statele NATO din zona Marii Baltice cu sistarea livrarilor.
"Este o Rusie care a invadat Ucraina si care ameninta statele baltice. Aceasta este Rusia cu care ne confruntam in acest moment", a comentat Andras Simonyi,... mai mult
Joi, 11 Februarie 2016, ora 11:00
Tarile baltice au reusit sa se conecteze la reteua europeana de energie electrica reusind astfel, dupa 25 de ani, sa obtina independenta energetica fata de Rusia.
Lituania, Letonia si Estonia vor putea cumpara energie electrica din Polonia si Suedia, iar Rusia se poate trezi cu o pana de curent totala in exclava Kaliningrad, prinsa intre Polonia si Lituania, anunta Bloomberg.
Investitii de miliarde
Anul trecut, Lituania a deschis primul terminal de gaz natural lichefiat din UE, eliminand monopolul intretinut de Rusia pe piata combustibilior din cele trei foste republici sovietice de la Marea Baltica.
Anul acesta, Lituania a investit 1,1 miliarde de euro pentru a se conecta la reteaua de energie electrica a Poloniei si o suma aproape dubla pentru o conexiune submarina la reteua similara din Suedia.
Numai cea de-doua legatura este suficient de mare pentru a elimina total dependenta Lituaniei de importurile de energie din Rusia.
In acelasi timp, Estonia are propriile capacitati de productie construite in ultimul timp, jucand rolul de producator de energie electrica in regiune.
"Acum putem cumpara electricitate din Polonia, Suedia, Rusia sau Estonia. Totul depinde de pret. Teama de factorul rusesc a disparut, asa cu a disparut si amenintarea privind sistarea livrarilor de gaze din Rusia, dupa ce am construit terminalul LNG", explica ministrul lituanian al Energiei, Rokas Masiulis.
Se intoarce roata
In cel de-al treilea trimestru al acestui an,... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 15:15
Bruxelles-ul fierbe la foc mic nervii Moscovei in problema gazelor livrate in Uniunea Europeana.
Comisia Europeana a formulat acuzatiile oficiale aduse companiei Gazprom in dosarul privind abuzurile acesteia in piata eropeana de energie.
Conform datelor prezentate de comisarul pentru concurenta Margrethe Vestager, compania Gazprom se face vinovata de folosirea unei pozitii dominante pentru a dicta arbitrar pretul gazelor naturale din Ungaria, Polonia si alte sase state din estul Europei, arata canalul de stiri Euronews.
Tehnici anticoncurentiale
"Am descoperit ca Gazprom a ridicat in mod intentionat bariere in tranzactionarea gazului livrat in tarile din centrul si estul Europei catre altele pentru a descuraja aparitia unei concurente transfrontaliere", a explicat Vestager in expunerea sa.
"Pastrarea unor piete separate pentru fiecare tara europeana in parte a permis Gazprom sa stabileasca un tarif pe care in acest moment il consideram necinstit", a mai spus comisarul european pentru Concurenta.
Intr-un comunicat de presa, conducerea companiei de stat din Rusia a respins aceste acuzatii ca fiind nefondate, anuntand ca asteapta o rezolvare a disputei in urma discutiilor care vor fi purtate de reprezentantii Comisiei Europene cu guvernul de la Moscova.
Ton ferm
In acelasi timp, vicepresedintele CE, Maros Sefcovic, adopta un ton ferm intr-un interviu acordat ziarului rus Kommersant.
"Europa plateste o suma importanta pentru resursele energetice... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 09:03
Uniunea Europeana va depinde pentru inca un sfert de secol de importurile de gaze rusesti, au avertizat oficialii de la Moscova.
Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, sustine ca planurile oficialilor europeni de a reduce dependenta celor 28 de state de gazele furnizate de Rusia nu au sanse sa fie transpuse in realitate prea curand.
Rusii chiar vad o crestere a importantei Gazprom in piata energetica din Europa in urmatorii ani, dupa cum a precizat Alexei Miller, seful companiei de stat din Rusia.
In momentul de fata, firma ruseasca asigura aproximativ 30% din consumul de gaze naturale din Uniunea Europeana, amintesc reporterii Bloomberg.
De neinlocuit
In cadrul unei conferinte pe teme de energie desfasurata la Berlin la inceputul saptamanii, Miller si Novak au anuntat ca Moscova intentioneaza sa creasca exporturile de gaze pe piata europeana in cursul acestui an.
"Gazul rusesc va ramane un element de neinlocuit pe piata de energie din Europa. Vom creste exportul de gaze in Europa pana la nivelul atins in 2013 sau chiar peste acesta", a anuntat Miller in cadrul intalnirii.
De anul trecut, relatiile intre UE si Rusia s-au deteriorat pe masura ce conflictul din estul Ucrainei s-a accentuat.
Nu in ultimul rand, sistarea livrarilor de gaz in cateva randuri, i-au facut pe reprezentantii Bruxelles-ului sa caute alte alternative in aprovizionarea cu combustibil.
Rusii au renuntat la proiectul South Stream de 45 de miliarde de dolari, prin care... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2015, ora 10:57
Securitatea energetica a Uniunii Europene depinde de relatiile ruso-americane, a declarat joi expertul german Behrooz Abdolvand, in cadrul unui duplex Moscova-Berlin, organizat de agentia Rossia Segodnia, informeaza Ria Novosti.
'SUA ar trebui sa coopereze cu Rusia si sa caute un compromis pentru ca UE are de suferit', a afirmat Abdolvand, directorul unui centru de cercetare a regiunii caspice de pe langa Universitatea Libera din Berlin, potrivit Agerpres
In opinia sa, Rusia si Europa trebuie sa continue sa coopereze in ciuda sanctiunilor.
Europa are nevoie, in special, de gazoductul rusesc South Stream, pe care grupul rus Gazprom intentioneaza sa-l construiasca pe sub Marea Neagra pentru a lega Rusia de Europa Centrala si de Sud.
'Din pacate, actualul conflict pune in pericol constructia South Stream, dar Europa are nevoie de acest proiect', a spus expertul german, estimand ca Azerbaidjan 'nu va fi in masura sa inlocuiasca decat o parte din gazele' livrate Europei de catre Rusia.
'Ca o completare - dar nu mai mult!', a mai spus el.
Relatiile dintre Rusia si Occident s-au deteriorat pe fondul crizei din Ucraina. UE si Statele Unite au adoptat, la 1 august, noi sanctiuni economice impotriva Moscovei. La 7 august, ca raspuns la sanctiunile occidentale, Rusia a publicat o lista cu produse alimentare interzise importului din SUA, Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia.
La decizia Comisiei Europene, societatea South Stream Bulgaria a suspendat... mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 11:05
Presedintele rus Vladimir Putin a reiterat marti, in cadrul reuniunii la nivel inalt Rusia-UE de la Ekaterinburg, ca Bruxellesul ar trebui sa tina seama de interesele tarii sale in domeniul energiei, in care ambele parti sunt "parteneri firesti".
"Este evident ca dialogul privind energia poate fi de succes doar atunci cand se iau in considerare interesele reciproce si asigura o activitate comerciala previzibila", a declarat Putin, referindu-se la cererile ruse privind punerea in aplicare a cadrului legal european in domeniul energiei privind gigantul de gaz rus Gazprom, relateaza EFE.
Relatiile energetice (Rusia este principalul furnizor de energie pentru UE) constituie principalul obstacol intre Moscova si Bruxelles, dupa ce UE a adoptat al Treilea Pachet Energetic, un cadru juridic care impune separarea activitatilor de productie de cele de transport si de tranzactionare a energiei.
Moscova insista asupra faptului ca acest cadru legal este in detrimentul intereselor sale si este cu totul impotriva diversificarii afacerilor Gazprom, asa cum cere UE pentru a putea opera pe teritoriul sau.
"Avem anumite probleme, probleme care sunt mereu in centrul atentiei noastre si despre care am discutat frecvent. Una este problema de energie, dar noi suntem parteneri naturali in acest domeniu", a mai spus presedintele rus.
Pozitia Uniunii Europene
Pozitia UE a fost neschimbata in aceasta problema, deoarece obiectivul sau este tocmai de a reduce dependenta excesiva de... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 12:53
Romania are una dintre cele mai reduse rate de dependenta de importuri energetice la nivelul UE. Tara noastra este intrecuta, in acest clasament de Danemarca, care este si singurul exportator din UE, si de Estonia, potrivit datelor prezentate, miercuri, de Eurostat.
Romania are, conform datelor pentru 2011 utilizate de Eurostat, o rata de dependenta energetica de 21,3%. Danemarca, cu -8,5%, este singurul exportator net de energie din UE, in timp ce Estonia are o rata de dependenta de 11,7%. Niveluri relativ scazute inregistreaza si Cehia, cu 29%, Olanda, cu 30%, Polonia, cu 34%, si Marea Britanie, cu 36%. Rata dependentei energetice este calculata ca raport intre importurile nete si consumul brut (energia necesara consumului in cadrul teritoriului national).
Cele mai ridicate rate sunt consemnate in Malta, cu 101%, Luxembourg, cu 97%, Cipru, cu 93%, si Irlanda, cu 89%. Un nivel al dependentei de peste 100% inseamna ca statul respectiv a derulat in 2011 importuri energetice mai mari decat consumul, diferenta fiind utilizata pentru constituirea de stocuri.
La nivelul UE, rata dependentei de importurile de energie s-a situat la 53,8% in 2011.
"Incetinirea economica observata in UE de la inceputul crizei financiare este vizibila, de asemenea, in evolutia consumului de energie", noteaza Eurostat intr-un comunicat.
Consumul de energie in UE a scazut de la 1.800 milioane de tone echivalent petrol in 2008 la 1.700 milioane de tone in 2009 si 1.760 milioane de tone... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 15:07
La 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, Bulgaria, care a fost cel mai fidel aliat al fostei Uniunii Sovietice, ramane in continuare dependenta in totalitate de Rusia in materie de energie, relateaza AFP, citat de NewsIn.
In momentul demiterii dictatorului Todor Jivkov, dupa 35 de ani de guvernare, a doua zi dupa caderea Zidului Berlinului, Bulgaria a intors pagina "prieteniei eterne bulgaro-sovietice" si s-a orientat spre Uniunea Europeana si NATO.
Rand pe rand, guvernele postcomuniste au salutat noi relatii "pragmatice" cu Moscova.
Dar, in 20 de ani, nu au reusit inca sa diversifice sursele de energie ale tarii.
Peste 90% din gazul consumat in Bulgaria si 60% din petrol provin din Rusia.
Rafinaria de la Burgas (estul tarii) a fost cumparata de compania rusa Lukoil, iar singura centrala nucleara bulgara, Kozlodui (nord), este echipata cu reactoare ruse al caror combustibil este furnizat de Moscova.
O a doua centrala nucleara urmeaza sa fie construita la Belene de compania rusa Atomstroyexport si, dupa anuntarea retragerii investitorului german RWE, Moscova propune participarea la programul de investitii.
De altfel, Bulgaria participa la proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream si la proiectul de oleoduct Burgas-Alexandroupolis, care va transporta petrol rus intre Marea Neagra si Marea Egee.
"Relatiile calduroase dintre Bulgaria si Rusia au rezistat probei timpului, din cauza radacinilor lor geopolitice", scria recent centrul... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 10:27