Romania este, in continuare, dependenta 100% de importul de gaze din Rusia, iar Rusia face tot ce ii sta in putinta sa mentina aceasta dependenta, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor.
"In mod chirurgical cele mai importante decizii privind sectorul energetic din Romania au fost blocate, amanate sau chiar anulate. O sa incerc sa va dau cateva exemple... In primul rand, pentru a deveni hub prima conditie este sa ai surse de alimentare, in cazul nostru, cu gaze naturale, daca vrem sa fim hub de gaze naturale. Dar mai este o conditie: sa ai diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale. Suntem in continuare dependenti 100% de importul de gaze din Rusia, iar Rusia face tot ce ii sta in putinta sa mentina aceasta dependenta.
Diversificarea ar putea sa fie o chestiune volatila, care, la un moment dat, sa fie atinsa. Ce observam ca se intampla in continuare? Ca Romania este o pata alba in traseele tranzitului de hidrocarburi catre Europa.
Observam ca se discuta de Northstream 2, care incearca sa creasca capacitatea de import de gaze din Rusia, de la 55 de miliarde la 110 miliarde de metri cubi, ceea ce inseamna 80% din importul de gaze naturale din Rusia. De asemenea, cu toate discutiile purtate in Uniunea Europeana cu Turcia se realizeaza un Turkish Stream, care prinde practic Romania ca intr-un cleste, ocolita prin nord, ocolita prin sud, dar la pachet cu... mai mult
Marti, 26 Iunie 2018, ora 14:29
Romania are una dintre cele mai reduse rate de dependenta de importuri energetice la nivelul UE. Tara noastra este intrecuta, in acest clasament de Danemarca, care este si singurul exportator din UE, si de Estonia, potrivit datelor prezentate, miercuri, de Eurostat.
Romania are, conform datelor pentru 2011 utilizate de Eurostat, o rata de dependenta energetica de 21,3%. Danemarca, cu -8,5%, este singurul exportator net de energie din UE, in timp ce Estonia are o rata de dependenta de 11,7%. Niveluri relativ scazute inregistreaza si Cehia, cu 29%, Olanda, cu 30%, Polonia, cu 34%, si Marea Britanie, cu 36%. Rata dependentei energetice este calculata ca raport intre importurile nete si consumul brut (energia necesara consumului in cadrul teritoriului national).
Cele mai ridicate rate sunt consemnate in Malta, cu 101%, Luxembourg, cu 97%, Cipru, cu 93%, si Irlanda, cu 89%. Un nivel al dependentei de peste 100% inseamna ca statul respectiv a derulat in 2011 importuri energetice mai mari decat consumul, diferenta fiind utilizata pentru constituirea de stocuri.
La nivelul UE, rata dependentei de importurile de energie s-a situat la 53,8% in 2011.
"Incetinirea economica observata in UE de la inceputul crizei financiare este vizibila, de asemenea, in evolutia consumului de energie", noteaza Eurostat intr-un comunicat.
Consumul de energie in UE a scazut de la 1.800 milioane de tone echivalent petrol in 2008 la 1.700 milioane de tone in 2009 si 1.760 milioane de tone... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 15:07
Mineritul romanesc asigura in prezent 40% din necesarul de energie al Romaniei, acest sector fiind totodata si cel care are cele mai multe zacaminte la dispozitie.
Viitorul acestei ramuri economice depinde de abilitatea autoritatilor de a eficientiza sectorul strategic al economiei nationale, fiindca, din '90 si pana in prezent, a reprezentat doar o imensa gaura in buget tarii.
Anul acesta va avea loc cea mai mare reforma a mineritului romanesc,sector ce asigura 40% din energia tarii, potrivit informatiilor de la Ministerul Economiei.
De cativa ani se vorbeste de minerit ca de o gaura neagra a industriei romanesti, unde pierderile si datoriile au ajuns la valori uriase. Totusi, productia de energie din Romania se bazeaza in continuare in proportie de 40% pe carbune, astfel ca mentinerea in viata a sectorului minier este esentiala, insa numai cu conditia restructurarii.
Reformare prost inteleasa si aplicata
Romania are doua tipuri de carbune energetic: lignitul, extras de Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), si huila, aflata la Compania Nationala a Huilei (CNH). Initial, adica in 1989, toate aceste societati au fost comasate intr-una singura. Dupa 1990, a fost impusa reformarea prin "spargerea" in mai multe societati mai mici.
Rezultatul nu a fost unul care sa duca la eficientizare, ci a generat ingreunarea tranzactiilor, multiplicarea conducerilor (mai multi directori, secretare, birouri), iar partidele aveau oamenii lor care trebuiau... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 12:11
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca are cunostinta de foarte multe interese pentru ca Romania "sa devina tot mai dependenta energetic" si a cerut parlamentarilor "maxima responsabilitate" in discutarea cresterii capacitatii interne de energie.
Basescu a facut un apel ca energia sa redevina un domeniu prioritar al Romaniei, cerandu-le parlamentarilor sa-si imagineze o Romanie care-si dubleaza PIB-ul in urmatorii zece ani.
"Cu ce energie va face acest lucru?", s-a intrebat presedintele. Acesta a punctat ca energia eoliana nu poate fi singura solutie si, in acest context, s-a referit la alte surse - reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, resursele de gaze existente in Marea Neagra si gazele de sist.
"In opinia mea, in momentul de fata sunt foarte multe interese - nu spun ale politicului, doamne fereste, sau ale Guvernului - dar se manifesta interese ca Romania sa devina tot mai dependenta energetic.
Eu va cer dumneavoastra, ca Parlament, sa priviti cu maxima responsabilitate nevoia Romaniei de a-si creste consistent capacitatea de a produce energie, atat nucleara, din Marea Neagra si din gaz de sist, daca intr-adevar avem resurse", a avertizat Presedintele. mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:18
La 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, Bulgaria, care a fost cel mai fidel aliat al fostei Uniunii Sovietice, ramane in continuare dependenta in totalitate de Rusia in materie de energie, relateaza AFP, citat de NewsIn.
In momentul demiterii dictatorului Todor Jivkov, dupa 35 de ani de guvernare, a doua zi dupa caderea Zidului Berlinului, Bulgaria a intors pagina "prieteniei eterne bulgaro-sovietice" si s-a orientat spre Uniunea Europeana si NATO.
Rand pe rand, guvernele postcomuniste au salutat noi relatii "pragmatice" cu Moscova.
Dar, in 20 de ani, nu au reusit inca sa diversifice sursele de energie ale tarii.
Peste 90% din gazul consumat in Bulgaria si 60% din petrol provin din Rusia.
Rafinaria de la Burgas (estul tarii) a fost cumparata de compania rusa Lukoil, iar singura centrala nucleara bulgara, Kozlodui (nord), este echipata cu reactoare ruse al caror combustibil este furnizat de Moscova.
O a doua centrala nucleara urmeaza sa fie construita la Belene de compania rusa Atomstroyexport si, dupa anuntarea retragerii investitorului german RWE, Moscova propune participarea la programul de investitii.
De altfel, Bulgaria participa la proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream si la proiectul de oleoduct Burgas-Alexandroupolis, care va transporta petrol rus intre Marea Neagra si Marea Egee.
"Relatiile calduroase dintre Bulgaria si Rusia au rezistat probei timpului, din cauza radacinilor lor geopolitice", scria recent centrul... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 10:27