Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a inrautatit estimarile privind evolutia economiei Romaniei in 2020, ca rezultat al crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), se arata intr-un raport publicat, miercuri, de institutia financiara internationala.
Conform celor mai recente previziuni ale BERD, economia Romaniei ar urma sa inregistreze anul acesta o scadere de 4%, fata de un avans de 3,2% previzionat in noiembrie 2019. Pentru 2021, BERD se asteapta la o expansiune de 4% a PIB-ului Romaniei.
Economia romaneasca a continuat ritmul robust de crestere in 2019, de 4,1%, datorita consumului privat, sprijinit de politica fiscala pro-ciclica, inclusiv majorarea pensiilor si a salariilor in sistemului public. Ca rezultat, deficitul bugetar a crescut, ajungand la 4,6% din PIB in 2019, dar datoria guvernamentala a ramas la un nivel moderat, de 35% din PIB la finele anului trecut, se arata in raport.
Pentru 2020, BERD estimeaza un declin al PIB-ului de 4%, presupunand o incetinire semnificativa a epidemiei de coronavirus din trimestrul doi, cu toate restrictiile ridicate.
In Romania, cheltuielile cu mancarea reprezinta 25%, cea mai mare pondere din UE
Starea de urgenta introdusa la mijlocul lunii martie reduce consumul privat, dar impactul ar putea fi compensat intr-o oarecare masura de cresterea cheltuielilor cu alimentele, care reprezinta 25% din totalul cheltuielilor, cel mai ridicat procentaj din UE, se arata in raport.... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2020, ora 11:33
Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista, de 4,1%, apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, fiind in linie cu tendinta economiei globale, potrivit unui comunicat al PwC Romania.
"Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista de 4,1% apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, in linie cu tendinta economiei globale. Prin urmare, un cadru legislativ stabil si predictibil, precum si investitii publice, mai ales in infrastructura fizica, ar putea contribui la activitatea economica. Din pacate, nivelul scazut al incasarilor bugetare ca pondere in PIB si ritmul alert de majorare a cheltuielilor curente ale statului pun presiuni si limiteaza rolul politicii fiscal-bugetare in stimularea cresterii economice. In 2020, si cu atat mai mult in anii urmatori, ar trebui sa aiba loc o consolidare a finantelor publice prin imbunatatirea colectarii taxelor si recalibrarea cheltuielilor publice pentru a crea un climat investitional favorabil", arata Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
Potrivit Global Economy Watch - 2020 Predictions, economia globala va avea un ritm de crestere modest in 2020, de circa 3,4%, comparativ cu media pe termen lung a secolului 21, de 3,8% pe an.
Previziunile PwC arata ca economia globala va avansa din inertie, in 2020, atata timp cat tensiunile comerciale... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 12:14
Fiind la inceputul anului, orice antreprenor sau director de companie mai mica sau mai mare isi face un plan pentru anul ce vine. De cele mai multe ori, aceste planuri sunt date peste cap de modificarile legislative aduse de Guvern, aceasta fiind una din provocarile cu care mediul de afaceri se confrunta frecvent.
La nivel macro, anul 2019 va fi dominat de o serie de provocari: scaderea cresterii economice, noile taxe anuntate de Ministerul Finantelor, limitarea gradului de indatorare a persoanelor fizice si nivelul ridicat al inflatiei.
Provocarea acestui an, in economia Romaniei, va fi o franare a cresterii economice sau o aterizare fortata provocata de noile masuri luate de Guvern!
Anul trecut vorbeam de o franare a economiei in 2018 si 2019, cresterile fiind mai mici, in special din cauza scaderii consumului. In 2018, probabil cresterea economica va atinge 4%, iar pentru 2019 prognoza lansata in toamna anului trecut era de 3,4% (FMI) si 3,5% (UniCredit), aceste estimari fiind facute inainte de noile taxe introduse in economie. Un scenariu realist dupa introducerea acestor taxe va merge spre o crestere economica de 2%, impactul in economie fiind unul foarte important. Sigur, nu pot lua in considerare estimarile Comisiei Nationale de Pognoza (peste 5% pentru 2018!) sau ale Guvernului care a facut bugetul pe 2018 cu o crestere de 5,5%!
Anul 2019 ne poate aduce o recesiune tehnica, adica doua trimestre consecutive de scadere economica. Daca pana acum vedeam acest... mai mult
Sambata, 05 Ianuarie 2019, ora 00:00
Economia romaneasca a accelerat si este din nou cea mai rapida din UE, insa acest avans al PIB este nesustenabil pe termen lung in lipsa unor masuri de consolidare, potrivit economistilor.
Iata si cateva dintre prroblemele care pun presiune pe economie:
lipsa lucrarilor de infrastructuradeficitul fortei de muncadeteriorarea echilibrelor macroeconomiceinstabilitatea legislativascaderea investitiilor
Avansul Romaniei este in linie cu evolutia economiilor statelor din Uniunea Europeana (UE), in conditiile in care tara noastra a ramas dependenta in special de evolutia zonei euro, considera secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan.
"Cresterea productiei industriale si a exporturilor a mers in pas cu acestea, in conditiile in care economia romaneasca a ramas dependenta de evolutia zonei euro. (...) Este greu de spus daca acest ritm se pastreaza pana la finalul anului", a afirmat Parvan.
El atrage atentia ca este greu de crezut ca aceasta crestere este sustenabila, in lipsa unor masuri care sa consolideze aceasta accelerare a economiei.
"Consumul a fost stimulat, dar trebuie sa vedem ce vine din spate. Productia, dezvoltarea infrastructurii si rezolvarea problemei deficitului de forta de munca sunt foarte importante. Consolidarea cresterii economice, in special, la nivelul diverselor regiuni din tara, ar putea veni printr-un avant al lucrarilor de infrastructura si al parteneriatelor public private", a explicat... mai mult
Miercuri, 16 August 2017, ora 15:48
Abia ce au aparut primele semne de redresare economica de dupa lunga recesiune declansata in 2008 si consumul din Romania este din nou pe val.
Cel mai recent sondaj efectuat printre economisti demonstreaza ca Romania a fost campioana absoluta la acest capitol in UE, pe ultimele trei luni, inregistrand si o crestere a PIB-ului de 4,8%, fata de trimestul II al anului trecut, relateaza Bloomberg.
Tot estul Europei creste
Cazul Romaniei nu este singular, aproape toate tarile din estul Europei bucurandu-se de un avans economic neasteptat.
PIB-ul Cehiei, Ungariei sau al Poloniei avanseaza intr-un ritm dublu fata de cel al statelor din zona euro, demonstreaza datele unei analize Bloomberg.
Dupa ce ani in sir criza datoriilor din Grecia a reprezentat o amenintare continua pentru intregul continent, tarile din est incep sa se dezvolte intr-un ritm care a facut din monedele lor cele mai performante valute ale economiilor emergente.
O eventuala criza in zona euro, cea mai importanta piata de export pentru aceste economii, ameninta sa darame tot acest esafodaj, dar pana atunci consumul pe aceste piete s-a revigorat ca urmare a scaderii somajului, impozitelor si a costurilor imprumuturilor bancare.
"Regiunea sud-est europeana va reprezenta in continuare o zona luminoasa in randul pietelor emergente. Cresterea economica din Romania, Cehia sau Polonia va fi depasita doar de cateva economii asiatice", prognozeaza Liza Ermolenko, analist Capital Economics.
Pe ultima... mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 15:03
1Un nou acord cu FMI are in vedere doar capacitatea Romaniei de a se imprumuta mai ieftin, iar relatia pe care vrem sa o innoim cu FMI va intarzia si mai mult trecerea Romaniei spre o cale activa de dezvoltare, a declarat analistul economic Mircea Cosea intr-un interviu acordat Business24.
In opinia sa, Romania este un stat capturat de interese de grup si interese mafiote.
Potrivit afirmatiilor lui Christine Lagarde, economia Romaniei ar trebui alimentata nu doar de exporturi, ci si de consum si investitii. Usor de zis, greu de facut. Poate reprezenta directia sugerata de FMI un impuls suficient de puternic pentru o revigorare a creditarii?
E greu de spus pentru ca doamna Lagarde sustine una si in realitate face alta. Cerintele pe care FMI le are, relativ la Romania, privind restructurarile, privind tot ceea ce inseamna privatizare, sunt inca masuri care nu au nimic de-a face cu relansarea economica.
Este foarte greu sa te bazezi pe consum, atat timp cat nu ai o crestere a veniturilor, atat timp cat nu poti sa controlezi inflatia si somajul, atat timp cat nu poti sa reduci importul de produse vitale. Acestea sunt lucruri care suna frumos, dar in politica economica sunt greu de realizat in Romania, care inca nu si-a gasit nici un fel de orientare spre o relansare economica adevarata.
Care sunt domeniile economice cheie ale Romaniei pe care Guvernul ar trebui sa se concentreze pentru atragerea de investitii?
Este foarte greu de spus, pentru ca directiile... mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 08:05
In anul 2012, rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 59,5%, iar rata somajului de 7%, anunta Institutul National de Statistica. Raportul de dependenta economica (numarul persoanelor inactive si in somaj ce revin la 1.000 persoane ocupate) a fost de 1.303 la mie sau, altfel spus, la 1.000 de angajati le revin 1.300 de asistati.
Dependenta economica este mai ridicata pentru persoanele de sex feminin (1.647 la mie, fata de 1.026 la mie in cazul barbatilor) si pentru mediul rural (1.307 la mie, comparativ cu 1.300 la mie in mediul urban).
Rata de activitate a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 64,2% ceea ce, in "oglinda", inseamna o rata de inactivitate de 35,8%.
Nivelul ratei de ocupare a populatiei in varsta de 20-64 ani a fost de 63,8%, la o distanta de 6,2 puncte procentuale fata de tinta nationala de 70% stabilita in contextul Strategiei Europa 2020. In anul 2012 populatia activa a Romaniei era de 9,964 milioane de persoane, din care 9,263 milioane de persoane ocupate si 701.000 de someri.
Citeste mai multe despre Dependenta economica a crescut in 2012. Avem patru asistati social la trei angajati pe Adevarul.ro mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 17:19
Economia in timpul regelui Mihai prezenta mai multe aspecte asemanatoare contextului financiar actual, cum ar fi reducerea salariilor bugetarilor sau amenintarea riscului de intrare in incapacitate de plata.
Pe de alta parte, in 1938, economia cunoscuse un apogeu al dezvoltarii, iar BNR avea, in 1940, o rezerva record de aur.
Salarii reduse si in 1930
In anii '30 a fost interzis cumulul salariu-pensie, o masura luata si de Executivul Boc, pentru a echilibra bugetul. De asemenea, in perioada 1931-1932 fie au fost scazute salariile, fie nu s-au mai platit deloc, potrivit money.ro care citeaza NewsIn.
Angajatii statului si o parte din functionari au primit doar 40% din salariu, in timp ce dascalii nu au incasat nimic, timp de mai multe luni si amenintau cu greva.
Totusi, pensiile nu au fost afectate, spre deosebire de situatia din prezent. Atunci pensiile erau intr-un fond imuabil si erau rezultatul contributiei lucratorilor si patronatului.
Regele Mihai, in discursul sau adresat marti in Parlament, s-a aratat mahnit de faptul ca, "dupa doua decenii, oamenii batrani si cei bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare".
Guvernul Boc a taiat salariile si pensiile bugetarilor cu 25% in 2010, a revenit asupra deciziei la inceputul lui 2011 si a promis ca bugetarii isi vor recupera drepturile banesti, cel mai probabil, in 2016.
Romania anunta ca nu isi mai poate plati datoriile
Statul roman anunta, in plina recesiune a anilor '30 ca nu... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 14:30
Din nefericire pentru Romania, semnele revenirii economice se vor vedea abia dupa 2010, sustine Wolfgang Schoiswohl, vicepresedinte executiv al BCR. Prognoza oficialului BCR se bazeaza pe faptul ca intre economia globala si cea romaneasca gradul de interdependenta este relativ redus, semn ca aceasta din urma nu isi poate reveni odata cu economiile occidentale. "Romania are avantajele sale in acest proces de revenire economica. Acesta va fi un proces lung, in cadrul caruia putem spera ca vom vedea primele semne pozitive in 2009. Acestea sunt insa mai probabile a se produce in 2010. Oricum, dupa parerea mea, semnele revenirii se vor vedea mai degraba dupa 2010, decat inainte", a precizat Wolfgang Schoiswohl intr-un interviu acordat The Money Channel. Potrivit vicepresedintelui executiv al BCR, in contextul in care Romania nu este atat de dependenta de evolutiile economiei globale, ar trebui sa se concetreze mai mult asupra pietei interne. "Pentru a ajunge la lumina de la capatul tunelului, Romania, in comparatie cu alte economii, nu este atat de dependenta de evolutiile economiei globale, datorita unui grad relativ redus de interdependenta a economiei locale cu economiile din zona, sau chiar cu economia din vestul Europei. Romania are o piata locala imensa si sunt o multime de activitati, de investitii, care pot fi puse in miscare de politicieni", a declarat Wolfgang Schoiswohl, vicepresedinte executiv BCR. Declaratiile au fost facute la scurt timp dupa ce UniCredit a... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2009, ora 09:15