In vederea atingerii obiectivului de neutralitate a emisiilor, sunt necesare investitii nu numai in productia de energie regenerabila, ci si in electrificarea transporturilor si a sistemelor de incalzire, in productia de energie din hidrogen si in infrastructura pentru retele inteligente, potrivit celei de-a 54-a editii a raportului EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).
"Europa poate deveni primul continent neutru din perspectiva emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2050. Comisia Europeana este asteptata sa prezinte un set de schimbari legislative in perioada urmatoare ce va impune modificari profunde in aproape fiecare element al economiei. Sectorul energetic, in mod general, si energia regenerabila, in mod specific, sunt doar o parte a solutiei", a declarat Mihai Draghici, Senior Manager, Departamentul de Asistenta in Afaceri, EY Romania.
Raportul evidentiaza masura in care se va accelera in viitor implementarea unor tehnologii cheie, in domenii precum generarea distribuita, vehiculele electrice si solutiile de stocare a energiei. De asemenea, raportul subliniaza ca, pentru a respecta scenariul de dezvoltare durabila al Agentiei Internationale pentru Energie, investitiile in energia regenerabila ar trebui sa se dubleze, de la 300 miliarde de USD, alocate in 2018, la o medie anuala de 600 miliarde de USD, care vor atinge valoarea de 18,6 trilioane de USD pana in 2050.
China isi mentine prima pozitie in cea mai recenta editie a... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 11:14
Ministrul american al Energiei, Rick Perry, a fost saptamana trecuta victima unei farse intr-o convorbire telefonica in care a crezut ca interlocutorul sau este premierul ucrainean.
Potrivit unei relatari facute miercuri de Bloomberg, convorbirea telefonica, ce a durat 22 de minute, a fost de fapt o farsa pusa la cale de Vladimir Kuznetov si Aleksei Stoliarov, doi rusi care se prezinta drept "baietii rai din Rusia", transmite joi agentia Xinhua.
Departamentul Energiei american a confirmat acest incident.
Dupa ce in urma cu numai cateva saptamani s-a intalnit cu o delegatie ucraineana condusa de presedintele Petro Porosenko, Perry, total vulnerabil, a crezut acum ca discuta la telefon cu premierul Ucrainei, Volodimir Groisman.
In timpul convorbirii, Rick Perry a explicat decizia retragerii Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbarile climatice si, printre altele, a exprimat disponibilitatea Washingtonului de a exporta gaz natural catre Ucraina. Intrebat daca Kievul ar putea obtine o reducere de pret pentru importurile de carbune din SUA, Perry a raspuns: "Negocierea este intotdeauna posibila".
Autorii farsei l-au mai informat pe Rick Perry despre eforturile Ucrainei de a dezvolta un nou biocombustibil, realizat pe baza de alcool realizat in casa si excremente de porc.
Publicatia Washington Post considera ca aceasta parte a conversatiei reprezinta "singura deconspirare" a farsei.
De-a lungul timpului si alti politicieni americani, precum... mai mult
Joi, 27 Iulie 2017, ora 12:56
Ministrul Energiei Andrei Gerea a declarat, miercuri, intrebat de ce Transelectrica si Transgaz trec la Ministerul Economiei si nu la cel al Energiei, ca acestea au fost in ultima perioada fie la MFP, fie la SGG deoarece productia, distributia energiei electrice si gazelor nu pot fi in acelasi loc.
Intrebat de ce Transelectrica si si Trasgaz trec la Ministerul Economiei si nu sunt la Ministerul Energiei, Gerea a raspuns: "Ele, in ultima perioada, au fost fie la Ministerul de Finante, fie la SGG dintr-un singur motiv, ca productia si distributia sau transportul nu pot fi in acelasi loc pentru curentul electric si gazele naturale, la petrol se poate".
El a mai spus ca Ministerul Energiei va ramane exact "pe conturul" a ceea ce a fost pana acum Departamentul Energiei, la care se adauga IMM-urile, fara turism.
"Ministerul este desenat foarte clar exact pe ceea ce a fost pana acum, la care s-a adaugat IMM, fara sectiunea turism. Deci cum a functionat ca departament al Ministerului Economiei, acum s-a mutat intr-o singura entitate, exact pe conturul cu care a functionat pana acum, deci nu este nicio modificare", a precizat Gerea, intrebat cu ce companie din energie va ramane la minister.
Gerea a mai aratat ca a fost o discutie ca Oil Terminal sa se mute la Ministerul Economiei, dar compania este in continuare la Ministerul Energiei.
"Oil Terminal, a fost o discutie la un moment dat, dar este in contiuare la Ministerul Energiei", a adaugat Gerea.
Gerea a fost... mai mult
Joi, 18 Decembrie 2014, ora 09:41
Ministrul demisionar al energiei, Razvan Nicolescu, anunta, sambata, ca a discutat in cursul zilei cu premierul Ponta si ca acesta i-a comunicat faptul ca doreste un nou concept, respectiv "lipirea", din nou, a Departamentului de Energie la Ministerul Economiei si numirea unui ministru politic.
"Am discutat, astazi, cu prim-ministru Ponta despre ceea ce urmeaza. Mi-a comunicat ca isi doreste un nou concept: lipirea, din nou, a departamentului de energie la ministerul economiei si numire a unui ministru politic", a precizat Nicolescu pe contul sau de Facebook, informeaza Mediafax.
El a aratat ca i-a multumit lui Ponta pentru ca i-a dat sansa sa faca ceva pentru Romania in ultimele 10 luni si i-a comunicat ca nu il intereseaza nicio alta functie publica in Romania.
Nicolescu a mai spusca l-a rugat pe Ponta sa continue reformele incepute in energie: finalizarea strategiei energetice intrata in ultima sa faza, imbunatatirea eficientei companiilor de stat, cresterea transparentei si a integritatii, depolitizarea sectorului, atragerea tinerilor in administratia care gestioneaza sectorul energetic.
"Un lucru e cert: voi continua ca presedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Europene de Reglementare in Energie (ACER), mandatul pe care l-am primit de la Consiliul UE expirand in anul 2016. Aceasta pozitie nu are niciun fel de legatura cu sistemul de administratie din Romania", a mai spus Nicolescu.
Jianu isi anunta si el retragerea din Guvern. Ministerul... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 09:38
Pretul gazelor naturale produse in Romania si consumate de populatie nu va creste pana la 1 iulie 2015, iar Guvernul si ANRE vor elabora un nou grafic de dereglementare a pietei de gaze, pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021.
"Pana la 1 iulie 2015 preturile gazelor naturale produse in Romania si platite de populatie nu vor creste. In ceea ce priveste preturile gazelor naturale platite de populatie, Guvernul va elabora cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021, care va tine cont de trendul descrescator al evolutiei preturilor din regiune ale hidrocarburilor, precum si de perioada mai lunga de aliniere agreata cu institutiile financiare internationale", se arata intr-un comunicat transmis de Departamentul pentru Energie, potrivit Mediafax.
Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a avut marti, la Bucuresti, o intalnire cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), ai Comisiei Europene (CE) si ai Bancii Mondiale.
Discutiile au vizat continuarea implementarii regulilor de guvernanta corporativa in societatile de stat din domeniul energetic, nevoia de restructurare si de continuare a eficientizarii in unele companii de stat din energie si liberalizarea pietei gazelor naturale.
Liberalizarea pietei gazelor pentru consumatorii noncasnici se va produce la termenul agreat anterior cu oficialii CE, respectiv 1 ianuarie 2015.
In comunicat se precizeaza ca, referitor la situatia CET-urilor, Comisia... mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 15:47
Curtea de Conturi a inceput un audit privind piata de electricitate din perioada 2010-2013 si a solicitat informatii referitoare la acest sector Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"ANRE este in curs de a furniza Curtii de Conturi ultimul calup de date. Auditul a inceput la jumatatea lunii septembrie", a transmis Biroul de presa al ANRE la solicitarea Mediafax.
Auditul Curtii de Conturi vizeaza si raportarile transmise la ANRE de companii din sectorul energetic privind investitiile si costurile lor.
"Au cerut (reprezentantii Curtii de Conturi - n.r.) date si despre piata libera, si despre piata reglementata", a mentionat Biroul de presa al ANRE.
Printre companiile incluse in auditul Curtii de Conturi se numara si producatorul de electricitate Hidroelectrica, detinut de stat, a declarat avocatul Remus Borsa, care administreaza judiciar compania aflata in insolventa.
"Le-am cerut (celor de la Curtea de Conturi - n.r.) sa investigheze activitatea companiei pana la momentul intrarii in prima insolventa, adica iunie 2012", a spus Borza pentru Mediafax.
Hidroelectrica, detinuta de stat prin Departamentul pentru Energie, a iesit din prima insolventa in 2013, dar la inceputul acestui an a reintrat in insolventa. mai mult
Luni, 20 Octombrie 2014, ora 16:50
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va oferi asistenta tehnica Departamentului pentru Energie pentru elaborarea strategiei energetice nationale, potrivit unui comunicat al Departamentului.
Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a avut, marti, la Bucuresti, o intalnire cu o delegatie condusa de Riccardo Puliti, director general pentru Energie si Resurse Naturale al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pe subiecte energetice, de interes pentru ambele parti. La intalnire a participat, de asemenea, si James Hyslop, directorul pentru Romania din cadrul BERD.
"In urma intalnirii, oficialii au stabilit ca Romania va beneficia de asistenta tehnica din partea BERD in elaborarea strategiei energetice nationale. Cele doua parti au mai discutat si despre politica Guvernului in domeniul regenerabilelor, precum si despre proiectele Romaniei de interconectare in domeniile gazelor naturale si energiei electrice", se arata in comunicat.
Oficialii BERD au mai fost interesati si de situatia listarii companiilor de stat Electrica si Complexul Energetic Oltenia.
"Reprezentantii BERD impartasesc principiile si viziunea ministrului delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, privind dezvoltarea coridorului Nord - Sud de gaze naturale", mai spune comunicatul Departamentului.
Duminica, la Realitatea TV, Nicolescu a spus ca un prim draft al strategiei energetice a Romaniei ar putea fi lansat spre dezbatere publica in... mai mult
Marti, 25 Martie 2014, ora 18:17
Cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea OUG privind promovarea producerii energiei din surse regenerabile include "informatii eronate", a anuntat miercuri Departamentul pentru Energie, care precizeaza ca autoritatile au respectat procedurile de comunicare in relatia cu CE.
Presedintele Traian Basescu a transmis marti Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind aprobarea Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.
"Potrivit Articolului 108 alineatul (3) al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene 'Comisia este informata in timp util pentru a-si prezenta observatiile cu privire la proiectele care urmaresc sa instituie sau sa modifice ajutoarele'. In data de 24 iunie 2013 Comisia Europeana a transmis o scrisoare catre Reprezentanta Permanenta a Comisiei Europene prin care se precizeaza faptul ca nu a fost transmisa nicio prenotificare, in sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat. In data de 3 octombrie 2013, Comisia a revenit cu o noua scrisoare prin care subliniaza necesitatea prenotificarii, obligatie neindeplinita pana in prezent de catre Guvernul Romaniei", a anuntat Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat.
Presedintele Traian Basescu considera ca aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013, pana la... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 08:59
Departamentul pentru Energie urmeaza sa fie infiintat legal pana in 15 mai, prin promovarea unei Hotarari de Guvern conform careia institutia va fi independenta de Ministerul Economiei, a declarat, luni, ministrul Delegat pentru Energie, Constantin Nita.
"Pana in 15 mai speram sa fie aprobata HG de functionare a Departamentului pentru Energie. Va fi o institutie separata, independenta de Ministerul Economiei", a aratat Nita.
Oficialul a adaugat ca Departamentul pentru Energie urmeaza sa aiba 250 de angajati inclusiv cu personalul de la cabinetele demnitarilor.
"Acum Ministerul Economiei are cam 700 de angajati. Eu mi-am propus un numar de 230 - 250 de angajati cu tot cu ceea ce inseamna cabinetele demnitarilor", a adaugat Nita. mai mult
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 11:42