Tot mai multi chinezi planuiesc sa se mute in strainatate pe masura ce imbatranesc, iar dezvoltatorii imobiliari se intrec in oferte dintre cele mai atractive.
Pe masura ce populatia sa imbatraneste, China este tot mai aproape de o criza demografica de proportii. Potrivit statisticilor ONU, in 2030 vor fi aproximativ 360 de milioane de chinezi de peste 60 de ani, adica un sfert din populatia Chinei, scrie BBC.
In conditiile in care resursele statului sunt limitate cand vine vorba de ingrijirea unei populatii in varsta atat de numeroasa, chinezii cu un job bine platit investesc in numar din ce in ce mai mare in proprietati imobiliare din strainatate, atat pentru parintii lor, cat si pentru ei insisi.
Mika Sun, un inginer de retea la o firma de telecomunicatii din Shanghai, cauta o casa in care parintii sai sa locuiasca dupa pensionare. Conditiile sale nenegociabile includ servicii medicale decente, securitate si aer curat, precum si un pret pe care sa si-l poata permita.
A ...citeste mai departe despre "Cel mai nou export al Chinei: pensionarii chinezi isi traiesc anii de aur in strainatate" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 18 Decembrie 2016, ora 09:10
In China, trecerea de la sistemul familiilor cu un copil la cel cu doua odrasle are in spate ingrijorarea liderilor de la Beijing privind disparitia fortei de munca din tara asiatica.
Un oficial chinez a admis ca acordul dat de stat pentru nasterea celui de-al doilea copil in familiile din China ar urma sa aduca pe piata muncii un numar de 30 de milioane de angajati pana in 2050, relateaza agentia Asociated Press.
Mame eligibile
Wang Pei'an, purtatorul de cuvant al Comitetului de Planning Familial si Sanatate Publica a afirmat ca peste 90 de milioane de femei din China sunt eligibile pentru a avea al doilea copil.
Noua politica ar urma sa adauge un spor natural de 3 milioane de copii nascuti in fiecare an, in primii ani de la relansarea programului, crede Wang.
Anul trecut, in China s-au inregistrat 16,87 milioane de nasteri, ceea ce inseamna ca cifra nou-nascutilor din 2016 ar putea sa fie de aproximativ 20 de milioane.
Lu Jiehua, expert in politici demografice la Universitatea Peking crede ca estimarea de 30 de milioane noi de persoane care vor intra in campul muncii pana in 2050 este temperata, dar admite ca unele calcule oficiale s-ar putea dovedi corecte.
"Poate ca guvernantii au luat in considerare o scadere a ratei nasterilor dupa primii ani de la modificarea programului demografic", a apreciat acesta.
Wang, in schimb, spera ca aportul noilor "decretei" din China sa imbunatateasca media de varsta pe piata muncii si sa reduca procentul... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 13:44
1China este ca pisica din experimentul lui Erwin Schrodinger. Statisticile o arata in viata, in vreme ce politica guvernului arata ca aceasta nu o duce tocmai bine.
Cea mai mare schimbare in politica Beijingului tocmai s-a petrecut in dimineata zilei de 29 octombrie, cand oficialii chinezi au ridicat interdictia veche de 36 de ani prin care cuplurile din China erau obligate sa aiba un singur copil, remarca Washington Post.
Fara capital uman
Beijingul a fost nevoit sa isi schimbe politica demografica dupa ce datele statistice au inceput sa arate o scadere a fortei de munca pe masura ce populatia tarii a imbatranit, iar rata nasterilor a scazut alarmant.
Populatia activa a Chinei a scazut cu 3,71 procente in cursul anului trecut, dupa alte episoade similare inregistrate in 2013 si 2012. In ultimii 20 ani, rata nasterilor aproape ca s-a injumatatit.
"In 2-3 ani vom asista la o alta scadere a populatiei tinere care intra pe piata muncii", a explicat Wang Feng, expert in studii demografice la universitatile Irvine-California si Fudan-Shanghai, pentru Financial Times.
Schimbarea survenita in politica Beijingului reflecta si temerile privind evolutia pe termen lung a economiei chineze.
Unele efecte incep sa se intrevada chiar de acum. In urma cu o saptamana, Banca Populara a Chinei a recurs la o noua reducere a dobanzii de referinta de la 4,6 la 4,35%.
In acelasi timp, oficialii bancii centrale au anuntat eliminarea plafonului maxim de creditare impus... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2015, ora 17:42
1China a decis sa puna capat zecilor de ani in care cuplurile nu au avut voie sa aiba mai mult de un copil, punand astfel capat unei politici controversate datand din 1978.
Astfel, conform agentiei de stat Xinhua, cuplurile vor avea voie sa aiba doi copii, anunta BBC.
Un celebru regizor chinez, acuzat ca a incalcat cu mult regula copilului unic. Cu cat? Cu foarte mult!
Decizia a fost luata dupa o intalnire la nivel inalt care a durat patru zile, la Beijing, in care s-a decis strategia tarii pe urmatorii cinci ani. Anuntul a fost facut sub forma de comunicat al Partidului Comunist, informeaza NDTV.
Aceasta politica de control demografic, in vigoare de peste 35 de ani, prezenta si pana acum unele exceptii in anumite regiuni ale Chinei, mai ales in zonele rurale, unde, daca primul copil era o fata, se permitea nasterea inca unui copil (in acest mediu fiind nevoie de forta unui barbat in gospodarie).
In plus, in cazul unor cupluri din zonele urbane, s-a permis in 2013 ...citeste mai departe despre "Dupa zeci de ani, China renunta la politica unicului copil" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Octombrie 2015, ora 13:03
Omenirea a ajuns in cele din urma la un moment in istoria sa de care economistii se temeau: momentul in care numarul de muncitori chinezi incepe sa scada, pentru prima data de decenii.
Cu mult inainte de anii '90, China beneficia de un urias avantaj economic in fata restului lumii. An de an, numarul persoanelor care constituiau forta de munca a crescut, scrie intr-o analiza Business Insider.
Faptul ca acum numarul muncitorilor chinezi este in scadere este de importanta cruciala, intrucat cresterea economica este indeaproape legata de cresterea populatiei cuprinsa in limita varstei de munca.
Cu cat muncesc mai multe persoane, cu atat creezi mai multa bogatie si salarii. Se pot obtine muncitori in plus in doua feluri: fie prin sporul natural, fie prin imigratie.
De mai bine de patru decenii, revolutia industriala din China a atras muncitori noi an dupa an. Insa acest val demografic se apropie de final si volumul fortei de munca intra in declin, releva economistul sef pentru ...citeste mai departe despre "Atuul Chinei dispare dupa patru decenii de dominatie mondiala?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 07:53
Noii lideri de la Beijing sunt pe punctul de a abandona politica copilului unic, in vederea evitarii unei crize a imbatranirii populatiei, intr-un context in care forta de munca se afla intr-un declin accentuat.
Potrivit agentiei oficiale de presa Xinhua, Comisia de Planificare Familiala pregateste propuneri de ridicare a interdictiei privind nasterea unui al doilea copil, daca oricare dintre parinti este un copil unic, relateaza The Daily Telegraph.
Purtatorul de cuvant al agentiei a declarat ca scopul acestor masuri vizeaza "imbunatatirea" politicii privind familia si confirma informatiile scurse catre presa, potrivit carora se pregateste o schimbare majora in acest sens.
Potrivit The Daily Telegraph, se asteapta ca noile norme sa intre in vigoare la inceputul anului viitor si ar putea fi extinse la toate familiile pana in 2015.
Politica copilului unic dateaza, in forma sa originala, din 1971, si a condus pana in prezent la 336 de milioane de avorturi si la 222 de milioane de sterilizari, de multe ori prost executate in regiunile sarace. Abuzurile recente au provocat scandal, in conditiile in care pe internet au circulat fotografii cu o tanara mama, intinsa alaturi de un copil pe deplin dezvoltat, dupa ce a fost luata de politie pentru ca nu si-a putut platit "taxa de compensare sociala" pentru un copil ilegal. Tanara a fost nevoita sa faca avort, chiar inainte de nasterea naturala.
In 2012, China a pierdut trei milioane de lucratori
Premierul Li... mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 15:12
Daca in trecut nicio tara nu avea curajul sa se ia la intrecere cu gigantul stat chinez, care parea ca intotdeauna va fi mai ieftin, mai rapid si mai dur decat oricare altul.
Indiferent cat de sofisticate din punct de vedere tehnologic ar fi industriile unei tari, in momentul in care chinezii intra pe piata, nimeni nu ii mai poate intrece, scrie Huffington Post.
In acest caz, Africa are o mare problema. Aceasta nu poate vinde altceva in afara de petrol, gaze si minerale, ceva care sa creeze locuri de munca suficiente din cauza nivelului scazut de calificare.
Africanii au o multime de opotunitati in ceea ce priveste comertul, oportunitati care nu sunt la indemana Chinei. Prima si cea mai importanta este mancarea. Continentul nu si-a comercializat inca agricultura, nu si-a conectat fermierii mici, de subzistenta, la anumite corporatii care pot aduce echipamente, tehnologie si infrastructura.
In momentul in care acest lucru se va intampla, China va deveni probabil un cumparator de produse alimentare din Africa, nu un concurent. Din pacate, in ziua de astazi, agricultorilor din Africa le este greu sa-si vanda produsele dincolo de frontierele continentului, mai ales din cauza birocratiei excesive si a coruptiei.
In al doilea rand, in ciuda veniturilor scazute, consumatorii africani sunt foarte pretentiosi in ceea ce priveste vestimentatia. Produse in masa si fabricate in China, tricourile si blugii sunt extrem de ieftini. In Africa de Vest, piata de tesaturi... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 20:10
Economia Chinei incepe sa-si piarda din putere. Intreabarea pe care economistii internationali si-o pun este daca "superstarul economic mondial" isi va incetini treptat cresterea economica sau va cunoaste o prabusire care va zdruncina intreg sistemul economic mondial.
Aceasta frana a economiei este pusa chiar de catre liderii sai politici care doresc sa incetineasca expansiunea rapida pentru a domoli inflatia fara a pune presiune pe piata fortei de munca.
Este o sarcina delicata,de aceea analistii se arata sceptici.
Cresterea exploziva a Chinei ramane in continuare invidia natiunilor dezvoltate, cum ar fi SUA. Statul chinez a crescut mai repede decat orice alta mare economie in trimestrul aprilie-iunie 2011.
Cu toate acestea, analistii se tem ca economia Chinei ar putea suferi o "aterizare fortata", care ar putea dauna economiilor din SuA, Europa dar si din tarile mici care au nevoie de China pentru a cumpara carbune, cupru si alte materii prime.
Aceasta amenintare vine in conditiile in care SUA inca se lupta cu recesiunea din 2007. De asemenea, managerii corporatiilor de risc din SUA si Canada au precizat ca o incetinire in China ar reprezenta una din cele mai mari amenintari la adresa afacerilor.
O aterizare dura nu ar afecta doar exportatorii americani si europeni ci ar putea destabiliza societatea chineza.
Confruntandu-se cu o inflatie ridicata si cu scaderea exporturilor, cresterea economica a Chinei va scadea de la 10,3% in 2010 la 9,55 in 2011... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 12:00
Cea mai mare provocare a Chinei ca tara in curs de dezvoltare este si cea mai dificila: procesul de imbatranire.In timp ce competitia economica dintre China si SUA se intensifica, populatia Chinei apta pentru munca a scazut si se va scadea din ce in ce mai mult in urmatorii 5 ani, potrivit demografilor si datelor recente de recesamant.
Numarul persoanelor cu varste cuprinse intre 20-24 de ani, care inainte reprezentau o sursa de munca entry-level importanta in fabricile chineze este deja intr-o scadere.
Statul cel mai populat de pe Pamant va avea in curand un deficit de munca.
Numarul pensionarilor chinezi va atinge nivelul maxim in 2016, potrivit unui raport recent realizat de economistul Nicholas Eberstadt de la American Entreprise Institute, scrie Business Insider.
Daca tendintele demografice actuale continua, pana in 2030 forta de munca a tarii va fi in scadere cu 1% pe an.
Motorul de crestere economica uimitoare a Chinei din ultimii 30 de ani, reprezentat de muncitorii tineri, va disparea in mai putin de doua decenii.
Numarul disponibil de lucratori rurali care cauta de lucru in fabrici scade pe zi ce trece, in timp ce muncitorii chinezi mai educati tanjesc la "gulerele albe".
Potrivit analistilor, acest lucru impinge in sus salariile si determina unele companii sa paraseasca China in cautare de forta de munca mai ieftina.
Toata aceasta schimbare creeaza o uriasa problema pentru superputerea lumii.
Numarul de tineri care intra in campul muncii este mult mai mic decat... mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 11:27