Presedintele Parlamentului Regatului Norvegiei, Olemic Thommessen, a declarat luni, intr-un discurs tinut in plenul Camerei Deputatilor, ca Norvegia sprijina "din inima" eforturile Romaniei pentru a dezvolta si consolida mai departe democratia.
"Ca si Norvegia, Romania are o istorie bogata de dezvoltare constitutionala in care Parlamentul a jucat un rol crucial de formare a natiei. De la Regulamentul organic din 1831 si unificarea celor doua principate din 1859 si Constitutia din 1866, Parlamentul a fost jucatorul-cheie in captarea vointei si dorintei poporului roman de a fi unit si de a trai in cadrul aceluiasi corp politic.
De atunci, pendulul dezvoltarii democratice s-a leganat inainte si inapoi, din zilele intunecate ale dictaturii pana in prezent, in Romania de azi, care este un jucator-cheie in Uniunea Europeana. Ce ati realizat in doar doua decenii s-a realizat in multe alte tari intr-un timp mult mai indelungat.
Sunt constient ca nu ati depasit inca toate provocarile ...citeste mai departe despre "Presedintele Parlamentului norvegian: Progresul democratic al Romaniei serveste ca inspiratie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Iunie 2015, ora 19:39
Singura tara din Uniunea Europeana in care a avut loc o ameliorare in general a situatiei in materie de democratie este Romania, unde situatia s-a calmat dupa tentativa de suspendare din functie a presedintelui tarii si dupa tensiunile politice legate de acest fapt in 2012, se arata intr-un raport al Freedom House, dat publicitatii miercuri in Statele Unite.
In raportul institutului american Freedom House, intitulat 'Nations in Transit 2014', au fost evaluate pentru anul 2013 un numar de 29 de tari, dintre care 13 au fost cotate ca avand regimuri democratice, 6 - in tranzitie si 10 - cu regimuri autoritare.
Referitor la tarile membre ale Uniunii Europene, in raport se mentioneaza ca ratingul Ungariei a scazut pentru al saselea an consecutiv si tara aproape ca nu se mai incadreaza in categoria 'democratii consolidate'.
Coruptia s-a agravat in intreaga regiune si in tari precum Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Slovenia situatia s-a degradat.
De asemenea, presiunile politice si economice a dus la scaderi de rating la categoria 'mass media independente' in Estonia, Lituania si Republica Ceha.
Ratingul in materie de democratie in regiune continua sa scada
In Balcani s-au inregistrat evolutii pozitive in cursul anului 2013, inclusiv aderarea Croatiei la Uniunea Europeana si incheierea unui acord istoric intre Kosovo si Serbia, dar, din cauza guvernarilor disfunctionale, continua sa scada ratingul in materie de democratie in regiune in general.... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 14:00