Democratia a inregistrat in Europa un declin mai puternic decat in orice alta regiune din lume, releva raportul pe 2018 al The Economist Intelligence Unit (EIU).
O "stare democratica" mai rea se inregistreaza in special in Europa Occidentala, pentru al treilea an consecutiv, se arata in raportul citat de Euronews.
In pofida unei usoare imbunatatiri a situatiei in 2018, situatia in Europa de Est a inregistrat cea mai importanta deteriorare de cand EIU intocmeste raportul "Indicele democratiei" (din 2006).
In pofida acestei deteriorari, tarile din Europa continua sa domine clasamentul la nivel mondial - Norvegia se claseaza pe primul loc (scor 9,87), urmata de Islanda (9,58) si Suedia (9,39).
Rusia se claseaza ca tara cea mai putin democratica din Europa - pe locul 144 in clasamentul mondial -, in urma unor tari precum Afganistanul si Zimbabwe.
Europa de Vest figureaza in raport prin tari considerate "democratii depline", iar in Europa de Est nicio tara nu atinge acest statut, o regiune in care domina "democratiile deficiente".
Situatia Romaniei
Calitatea democratiei in Romania a scazut in 2018 si a ajuns la 6,38, comparativ cu situatia din 2017, cand scorul tarii noastre a fost 6,44.
Punctajul 6,38 incadreaza Romania la categoria "democratie deficienta", tara noastra reusind sa ocupe locul 12 din 28, in ce priveste calitatea democratiei in tarile din Europa de Est. La nivel global, ocupam locul 66 din 167.
Astfel, suntem mai aproape de grupul... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 15:07
Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) din cadrul Parlamentului European (PE) a recomandat joi ca Guvernul ungar sa fie sanctionat din cauza, in opinia sa, unei lipse de respect fata de democratie si statul de drept, relateaza The Associated Press.
Comisia a recomandat sa se deschida proceduri disciplinare, care ar putea sa antreneze o suspendare temporara a dreptului de vot al Ungariei in cadrul Consiliului European, din care fac parte sefii de stat si de guverne ai Celor 28.
Guvernul premierului Viktor Orban a "subminat in repetate randuri independenta puterii judiciare, libertatea presei si drepturile fundamentale ale cetatenilor" ungari, a denuntat europarlamentara olandeza Judith Sargentini.
Partidul lui Orban, Fidesz, a obtinut o victorie in alegerile parlamentare de duminica.
Cum Guvernul probabil ca nu-si va schimba directia, "Consiliul trebuie sa initieze proceduri acum", a subliniat Sargentini.
Si Comisia Europeana a cerut Ungariei sa apere democratia si statul de drept. ...citeste mai departe despre "Comisia LIBE recomanda sanctionarea Budapestei din cauza lipsei de respect fata de democratie si statul de drept" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 22:16
Evenimentele din ultimele saptamani din tara noastra, privind modificarea Legilor Justitiei, genereaza comentarii din partea presei externe, The Washington Post publicand un editorial in care noteaza ca democratia din Romania este amenintata de regres.
Sursa citata aminteste de revolutiile democratice care au maturat Europa Centrala dupa prabusirea imperiului sovietic, insa subliniaza ca acest proces este in pericol de fi anulat.
Sunt date exemplele Ungariei si Poloniei, The Washington Post notand ca Uniunea Europeana pare incapabila sa impiedice demersurile guvernelor de la Budapesta si Varsovia. Doar in ultimul caz a fost luata o masura fara precedent: declansarea Articolului 7 din Tratatul UE.
Tocmai din lipsa de actiune a UE, o a treia tara post-comunista, Romania, se indreapta cu pasi rapizi catre anularea reformelor anticoruptie adoptate sub presiunea Bruxellesului, mai scrie publicatia americana.
Este amintit votul din Parlament, insotit de dezbateri tensionate, in urma caruia au fost votate legi care ar urma sa reduca din puterile DNA si sa afecteze independenta judecatorilor si procurorilor, scrie Washington Post. Atacul la adresa DNA este unul semnificativ, deoarece institutia a urmarit penal sute de oficiali in ultimul deceniu, inclusiv peste 70 de parlamentari.
Citeste si:
Seful Consiliului Europei i-a scris lui Iohannis, ingrijorat de Legile Justitiei: Cereti expertiza Comisiei de la VenetiaSapte ambasadori UE, avertisment comun: Legile... mai mult
Sambata, 30 Decembrie 2017, ora 16:12
Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, trece prin cea mai grea perioada politica, dupa ce l-a demis pe directorul FBI, James Comey. Liderului de la Casa Alba i se cere suspendarea.
Si toate astea in conditiile in care Statele Unite si Occidentul sunt sub asediul Rusiei, atat din interior, cat si din exterior, iar Vladimir Putin nu stie daca sa rada de ceea ce a facut americanilor sau sa planga de fericire, scrie intr-un articol pentru The Hill Alex Gallo, de la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale, din Washington.
In contextul dezvaluirilor ca Trump ar fi incercat sa obstructioneze anchetarea fostului sau consilier pe probleme de securitate nationala Michael Flynn, multi se intreaba ce inseamna asta pentru Donald Trump si pentru Administratia Prezidentiala.
In plus, presedintele Rusiei a spus ca ar fi dispus sa transmita Congresului american transcriptul conversatiei pe care liderul de la Casa Alba a avut-o cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov si cu ambasadorul rus in America, Serghei Kisliak, conversatii in cadrul carora actualul consilier pe probleme de securitate nationala, H.R. McMaster, a confirmat ca sunt incluse si informatii clasificate discutate de Trump.
Citeste si:
Furie la Casa Alba, dupa ce Kremlinul a publicat poze de la intalnirea Trump-LavrovLavrov: E umilitor pentru poporul american sa auda ca Moscova controleaza situatia politica din SUA
Autorul sustine ca puterile revizioniste incearca sa submineze ordinea liberala... mai mult
Duminica, 21 Mai 2017, ora 18:05
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sambata, ca ceea ce se intampla in Romania anului 2017 reprezinta un "tablou dezamagitor", deoarece, in opinia sa, nu functioneaza statul de drept si democratia si lipseste separatia puterilor in stat.
"Incep cu problema cea mai grava in 2017. Daca reusim sa ne tinem departe de lupta politica ce se da intre partidele politice romane si ne axam doar pe ceea ce se intampla in Romania, atunci, din pacate, tabloul pe care il vedem este dezamagitor.
Nu functioneaza statul de drept, nu functioneaza democratia in Romania. Din pacate, nu putem vorbi de separatia puterilor in stat in Romania, in ziua de azi, pentru ca exista foarte multe suprapuneri in ceea ce priveste prerogativele si competentele puterilor de stat si exista foarte multe abuzuri din cauza acestei lipse a separatiei puterilor in stat.
Legislativul, instantele judecatoresti si Executivul parca au intrat intr-o competitie, intr-o lupta, practic, care isi propune sa aiba rezultat final desemnarea unui invingator ce va fi detinatorul adevarului absolut, ceea ce nu este bine deloc pentru ca acest lucru duce la haos, duce la intimidare si la lipsa completa a unui stat de drept functional si eficient. (...) Niciodata nu stii exact ce se va intampla maine", a precizat liderul UDMR, in raportul politic prezentat la Congresul UDMR, care se desfasoara la Zalau.
Kelemen Hunor a adaugat ca maghiarii din Transilvania vor ca promisiunile facute in 1918, la Alba Iulia, sa... mai mult
Sambata, 13 Mai 2017, ora 16:40
Ultimele saptamani au scos la iveala o deceptie politica uriasa. Protestele din strada au fost declansate de dorinta majoritatii de a bloca Justitia. Ele au exprimat, insa, o nemultumire mai generala fata de partide.
Acestea par incapabile sa gestioneze situatia politica. Dar de ce sunt ele slabe?
Una dintre cauze e lipsa de legitimitate a liderilor. Daca ne uitam la formatiunile parlamentare - in particular la felul cum au fost desemnati sefii lor - vom descoperi grave carente ale culturii democratice.
PSD il are in frunte pe Liviu Dragnea. Acesta a devenit presedinte al PSD la Congresul din toamna lui 2015. Votul a fost unanim. Actualul lider a fost singurul candidat. Cu cateva luni inainte, el fusese desemnat presedinte interimar. Il sustineau atunci 65 de membri ai Comitetului Executiv, in vreme ce in dreptul Rovanei Plumb - care a vrut si ea respectivul job - s-au adunat doar 18 voturi.
La PNL, conducerea actuala e un hibrid. Ea ii reuneste pe cei alesi in PDL, in martie 2013, cand concurau pentru sefie Blaga, Udrea si Macovei, si, respectiv, in vechiul PNL, in iunie 2014, cand Iohannis il invingea pe Ioan Ghise.
Amanarea fuziunii depline, victoria candidatului penelist la prezidentiale, investigatiile anticoruptie, ca si esecul de la legislative au impus mai multe schimbari la varf. Toate au fost operate fara dezbatere publica, in foruri inferioare congresului, prin decizii separate ale fostilor pedelisti si vechilor penelisti.
Si ALDE e urmarea... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 08:23
Aproape un sfert dintre statele de pe mapamond au facut, in 2016, pasi inapoi in ceea ce priveste drepturile si libertatile politice si civile, iar cateva dintre tarile europene, printre care Polonia, Ungaria sau Cehia se regasesc pe aceasta lista, se arata in raportul publicat marti de organizatia Freedom House.
Autorii raportului Freedom House remarca sporirea influentei fortelor populiste si nationaliste in statele democratice si regresul inregistrat in tari considerate drept "libere", constatand ca este al unsprezecelea an la rand in care libertatea globala este in declin.
Dintre cele 195 de tari evaluate, 87 (45%) sunt clasificate drept "libere", printre ele figurand si Romania. In schimb, 59 (30%) sunt "partial libere", iar 49 (25%) nu sunt deloc libere, cele mai mari probleme inregistrandu-se in Orientul Mijlociu, in nordul Africii si in zona eurasiatica.
In total, 67 de state sunt in regres in ce priveste libertatile politice si civile, fata de 36 de tari care au inregistrat progrese.
"Daca in anii trecuti declinul se inregistra in principal in statele cu regim autocrat sau dictatorial, unde lucrurile mergeau din rau in mai rau, in 2016 remarcam ca democratiile consolidate, tarile considerate 'libere', domina lista celor unde s-au inregistrat regrese. Aproape un sfert dintre statele unde democratia este in declin in 2016 sunt in Europa", indica raportul Freedom House.
Din studiu a reiesit ca tarile cel mai putin democratice sunt: Siria, Eritreea,... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 16:06
Presedintele american Barack Obama a sustinut ultimul sau discurs in calitate de lider al Statelor Unite, in care a vorbit despre amenintarile la adresa democratiei si a facut trimitere la succesorul sau la Casa Alba, Donald Trump.
In cadrul discursului sau de marti seara, de la Chicago, care a durat aproape o ora, liderul de la Casa Alba a facut un apel catre americani sa pastreze si sa protejeze democratia americana, cerandu-le acestora sa fie "vigilenti, dar nu speriati", sa nu se complaca niciodata in situatii din care nu evolueaza si sa nu se lase condusi de frica, scrie Huffington Post.
Obama a folosit de 20 de ori cuvantul "democratie", de doua ori mai mult decat l-au folosit impreuna, in ultimul lor discurs, precedentii sase presedinti americani.
Printre amenintarile la adresa unitatii tarii, liderul american a enumerat inegalitatea economica, rasismul, fanatismul religios, polarizarea politica si nivelurile scazute de implicare civica.
"Daca fiecare problema ...citeste mai departe despre "Obama, ultimul discurs ca presedinte al SUA: Aparati democratia, fiti vigilenti si nu va lasati condusi de frica! (Video)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2017, ora 11:00
Secretarul american de stat, John Kerry, a avertizat Turcia ca, daca nu sunt respectate principiile democratice, si-ar putea pierde statutul de membru NATO. Avertismentul vine la doua zile dupa lovitura de stat esuata.
"Cerem guvernului turc sa mentina cele mai inalte standarde ale respectului pentru institutiile democratice ale tarii si pentru statul de drept", a spus Kerry, luni, in cadrul unei conferinte de presa comune cu Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Federica Mogherini, scrie The Independent.
In plus, potrivit The Washington Post, Kerry le-a spus reporterilor ...citeste mai departe despre "SUA avertizeaza Turcia: Democratie sau iesiti din NATO!" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Iulie 2016, ora 15:08