Donald Trump a lansat o serie de dezinformari intr-un discurs la Casa Alba prin care a incercat sa submineze legitimitatea alegerilor din SUA.
Acuzatiile sunt nefondate, demonstreaza o analiza realizata de jurnalistii The Guardian si Associated Press, inclusiv afirmatiile potrivit carorain Pennsylvania si Detroit s-a incercat blocarea accesului observatorilor republicani in sectiile de votare. In urma acestor acuzatii, presedintele nu a oferit sansa jurnalistilor sa puna intrebari.
Ziare.com reda analiza acuzatiilor lansate de Trump, realizata de jurnalistii The Guardian si Associated Press.
"Avem atat de multe dovezi"
Trump: "Auzim povesti de groaza...Credem ca vor fi multe litigii, deoarece avem atat de multe dovezi."
Faptele: Trump nu a oferit nicio dovada a unor probleme sistemice in procesul de votare sau de numarare. De fapt, procesul de numarare a buletinelor de vot in intreaga tara a functionat fara probleme in cea mai mare parte, chiar si cu SUA in pragul pandemiei coronavirusului.
Pennsylvania
Trump: "In Pennsylvania, partizanii democratilor au permis ca buletinele de vot din stat sa fie primite la trei zile dupa alegeri si le numara pe cele fara timbru sau fara orice fel de identificare".
Faptele: Curtea suprema de stat, nu "partizanii democratilor", a ordonat ca buletinele de vot completate inainte de sfarsitul zilei alegerilor sa poata fi primite cu o intarziere de trei zile si sa fie inca numarate. Curtea suprema a SUA a examinat cazul... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 18:18
Senatorii democrati par sa fi esuat, joi, in tentativa de a aduna voturile necesare pentru convocarea de martori in procesul de destituire a presedintelui american, Donald Trump, un esec ce deschide calea pentru achitarea acestuia la sfarsitul saptamanii.
Democratii au incercat sa obtina sprijinul a cel putin 4 republicani in demersul lor, dar sperantele par sa se fi spulberat dupa ce senatorul republican Lamar Alexander, care era indecis, a declarat ca nu mai sunt necesare dovezi suplimentare in acest caz, noteaza vineri Reuters.
Decizia lui Alexander pare ca va grabi incheierea procesului desfasurat timp de doua saptamani in Senat.
Republicana Susan Collins anuntase ca va sprijini convocarea martorilor, insa democratii mai au nevoie de inca trei voturi pentru a intruni majoritatea de 51 care le-ar permite sa cheme martori si sa prelungeasca astfel procesul.
Pentru demiterea presedintelui este nevoie de votul a doua treimi dintre membrii Senatului, ceea ce face improbabila inlaturarea sa din functie.
Democratii sperasera sa fie audiat John Bolton in urma informatiilor - pe care acesta nu le-a negat - ca, intr-o carte ce urmeaza sa apara, fostul consilier pentru securitate nationala al lui Trump afirma ca presedintele i-a spus ca dorea sa inghete ajutorul militar de 391 milioane de dolari catre Ucraina pana cand Kievul ii va ancheta pe Joe si Hunter Biden.
Pentru vineri se asteapta ca fiecare tabara sa-si prezinte pledoariile finale inainte ca Senatul sa... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 12:08
Democratii americani au retinut marti doua capete de inculpare ("impeachment") a lui Donald Trump in cadrul procedurii destituirii presedintelui american - si anume abuzul de putere si obstructionarea bunului mers al Congresului, relateaza AFP.
In cazul in care cele doua capete de acuzare sunt adoptate in sesiune plenara, saptamana viitoare, Donald Trump urmeaza sa devina al treilea presedinte din istoria Statelor Unite inculpat in Camera Reprezentantilor, majoritar democrata.
Insa este putin probabil ca locatarul Casei Albe sa fie destituit ulterior in Senat, intrucat Camera superioara a Congresului, insarcinata sa-l judece in vederea unei destituiri, este controlata de republicani, care fac bloc in jurul sefului statului.
"Astazi (marti), in numele Congresului tarii noastre, Comisia Judiciara a Camerei introduce doua articole de inculpare a presedintelui Statelor Unite Donald Trump, privind infractiuni si delicte majore", a anuntat presedintele democrat al acestei Comisii, Jerry Nadler, citand capetele de abuz de putere si obstructionarea bunului mers al activitatii Congresului.
"Ne aflam aici, astazi, pentru ca abuzarea de catre presedinte a puterilor sale nu ne-a lasat nicio alta alternativa", a adaugat Adam Schiff, presedintele Comisiei Informatiilor, care a efectuat peste doua luni de ancheta in scandalul ucrainean.
Donald Trump subliniaza ca nu a facut nimic rau si denunta o "mascarada" a democtatilor, pentru ca ei sunt incapabili, considera el, sa-l... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 17:49
Partidul Social-Democrat german (SPD) a decis, vineri, sa ramana in coalitia de guvernare alaturi de conservatorii cancelarului Angela Merkel, formuland insa un set de noi cereri
O larga majoritate a delegatilor la Congresul ce se desfasoara la Berlin au votat in favoarea motiunii care solicita masuri mai ambitioase de protectie a mediului, mai multe investitii in infrastructura si cresterea salariului minim.
Blocul conservator al cancelarului Angela Merkel a semnalat insa ca nu doreste sa renegocieze acordul din 2018 prin care a format o noua "mare coalitie" cu social-democratii, dar ar putea lua in considerare unele idei de mai mica anvergura.
Cei doi lideri ai primei conduceri bicefale a SPD confirmati la acest Congres, fostul ministru de finante al landului Westphalia-Renania de Nord, Norbert Walter-Borjans, si deputata Saskia Esken, s-au remarcat anterior prin criticile fata de continuarea coalitiei cu Merkel, insa odata ce au ajuns in fruntea partidului si-au imblanzit conditiile pentru ramanerea la guvernare.
Noii lideri ai SPD, inainte putin cunoscuti publicului, au un program plasat mai la stanga.
Walter-Borjans si Saskia Esken au criticat politica economica a "datoriilor zero", sustinuta de tandemul impotriva caruia au candidat la conducerea partidului, format din ministrul de finante Olaf Scholz si Klara Geywitz, sau timiditatea actualului guvern in materie de mediu.
Ei au fost de altfel sprijiniti de miscarea foarte activa a "Tinerilor... mai mult
Sambata, 07 Decembrie 2019, ora 08:57
Liderii democrati care se ocupa de ancheta Congresului american in cadrul procedurii de destituire a lui Donald Trump au transmis un ordin oficial prin care someaza Casa Alba sa le trimita, pana in 18 octombrie, o serie de documente legate de convorbirea cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
"Casa Alba a refuzat sa colaboreze, sau chiar sa raspunda, la multiple solicitari din partea comisiilor noastre de a preda de bunavoie documente. Dupa aproape o luna de obstructionare, pare evident ca presedintele a ales calea sfidarii, a obstructionarii si a disimularii", au scris sefii democrati intr-un comunicat.
Vineri, democratii i-au cerut si vcepresedintelui Mike Pence documente care sa-i ajute sa inteleaga mai bine conditiile in care Trump a incercat sa faca presiuni asupra omologului sau ucrainean pentru a deschide o ancheta impotriva lui Joe Biden si a fiului acestuia.
Democratii americani au lansat in urma cu opt zile o ancheta in vederea destiturii celui de-al 45-lea presedinte al Statelor Unite.
Ei il acuza ca i-a cerut omologului sau ucrainean, intr-o convorbire la telefon, la 25 iulie, sa ancheteze cu privire la fostul vicepresedinte democrat Joe Biden, bine plasat sa-l infrunte in alegerile prezidentiale din 2020.
Citeste si:
Scandalul Trump-Ucraina: Procurorii de la Kiev redeschid toate dosarele care-l vizeaza pe fiul lui BidenTrump nu se lasa intimidat de democrati: Recomanda Ucrainei si Chinei sa investigheze familia BidenCe contacte are Trump... mai mult
Sambata, 05 Octombrie 2019, ora 10:18
Presedintele american, Donald Trump, nu va prezenta "niciodata" declaratiile sale fiscale democratilor, in pofida solicitarii formulate de catre o comisie parlamentara in acest sens, a anuntat Casa Alba duminica.
Donald Trump este primul presedinte american dupa Richard Nixon care refuza sa-si dezvaluie situatia fiscala. Avand pozitia consolidata prin noua majoritate in Camera Reprezentantilor, democratii au cerut miercurea trecuta fiscului american sa prezinte ultimele sase declaratii de impozit ale presedintelui republican, potrivit AFP.
Referitor la posibilitatea ca democratii sa intre in posesia acestor documente, seful de personal interimar de la Casa Alba, Mick Mulvaney, a declarat la Fox News: "Niciodata. Si nici nu trebuie sa le aiba! (...) Aceasta este o problema care a fost deja dezbatuta in timpul alegerilor" prezidentiale din 2016, a explicat el.
"Alegatorii stiau ca presedintele ar fi putut sa-si dezvaluie declaratiile fiscale, stiau ca nu a facut-o, iar ei l-au ales oricum si asta este ceea ce ii scoate din minti pe democrati", a afirmat Mick Mulvaney.
Pentru a-si justifica solicitarea, democratii din Camera Reprezentantilor sustin ca vor sa verifice modul in care fiscul american (IRS) inspecteaza declaratiile presedintelui.
Donald Trump s-a declarat reticent miercuri in a livra respectivele documente pentru ca acestea fac deja obiectul unui control fiscal.
Avocatul personal al presedintelui american Jay Sekulow a reiterat duminica acest... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2019, ora 09:37
Democratii il acuza pe Donald Trump ca a aruncat Statele Unite in "haos" in ajunul Craciunului - turbulente financiare, paralizia unei parti a administratiilor americane, destituirea socanta a secretarului american al Apararii -, in contextul in care nu se contureaza vreo iesire imediata din "shutdown", relateaza AFP.
Republicanii si democratii dau vina unii pe altii, de la miezul noptii de vineri spre sambata, pentru impasul bugetar sau "shutdown"-ul care a provocat inchiderea partiala a administratiilor.
Motivul blocajului este finantarea zidului la frontiera cu Mexicul, pe care Donald Trump il tot promite din campania sa prezidentiala, in 2016, si caruia democratii i se opun aprig.
"Este Ajunul Craciunului, iar presedintele Trump arunca tara in haos", au acuzat luni Nancy Pelosi, conducatoarea democratilor in Camera Reprezentantilor, si Chuck Schumer, omologul sau in Senat.
"Bursa scade in timp ce presedintele poarta un razboi personal impotriva rezervei federale, imediat dupa ce l-a destituit pe secretarul sau al Apararii", acuza cei doi intr-un comunicat comun.
Presedintele Trump a confirmat luni seara ca nu s-a schimbat nimic, deocamdata, cu privire la paralizia partiala a administratiilor federale.
"Nimic nou cu privire la shutdown. Noi avem nevoie de mai multa securitate la frontiera", a declarat el la Casa Alba.
"Suntem deja pe cale sa construim si sa renovam mai multi kilometri de zid, dintre care unii sunt terminati. Democratii trebuie sa... mai mult
Marti, 25 Decembrie 2018, ora 12:39
Pamela Rendi-Wagner a fost aleasa sambata la conducerea Partidului Social-Democrat (SPO, fondat in 1889), devenind astfel prima femeie care preia pozitia de lider al acestei formatiuni istorice, principala de opozitie din Austria.
Rendi-Wagner a fost desemnata presedinte al partidului cu voturile a 97,8% dintre delegati, intr-un congres federal in care a fost singura candidata, transmite EFE.
Ea a declarat ca este pregatita sa devina prima sefa de guvern din Austria si ca prioritar pentru partid este sa se indrepte catre cei care "simt ca au fost lasati singuri si abandonati".
Pamela Rendi-Wagner l-a acuzat pe cancelarul si liderul Partidului Popular austriac, Sebastian Kurz, ca nu a intreprins nimic in materie de migratie cat timp a fost ministru de Externe si a pledat pentru o abordare comuna a problemei de catre Uniunea Europeana.
Noua sefa a social-democratilor austrieci are 47 de ani si este doctor in medicina, specializarea medicina tropicala.
A ocupat, in perioada martie-decembrie 2017, functia de ministru al Sanatatii si preia functia de lider al SPO de la fostul cancelar Christian Kern, care, la inceputul lui octombrie, a anuntat ca se retrage complet din politica.
Si Partidul Social Democrat din Germania (SPD) este condus in premiera de o femeie, Andrea Nahles, din luna aprilie. Nahles, in varsta tot de 47 de ani, este prima presedinta a SPD din istoria de 155 de ani a partidului, care este de altfel si cel mai vechi din Germania.
Angela... mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2018, ora 22:31
Femeile americane si-au sporit sprijinul in favoarea candidatilor democrati la Camera Reprezentantilor, furnizand, dupa cum se anticipa, voturile necesare pentru ca Partidul Democrat sa preia controlul asupra acestei camere a Congresului Statelor Unite, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat marti, in ziua alegerilor de la mijloc de mandat.
De asemenea, minoritatile etnice, persoanele cu educatie superioara si non-religioase, populatia urbana, si tinerii sunt principalele grupuri care au permis democratilor sa castige majoritatea in Camera Reprezentantilor, arata Mediafax.
In acest an, 55% dintre votante au declarat ca au sprijinit un democrat pentru Camera, comparativ cu 49% care au sustinut un democrat la alegerile de la mijloc de mandat din 2014, conform Agerpres.
Per total, votantii au fost profund divizati in ce priveste performanta in functie a presedintelui Donald Trump, dar si directia in care se indreapta tara.
Si votantii tineri si-au modificat substantial preferintele spre democrati, cei intre 18 si 34 de ani optand in proportie de 62% pentru democrati, iar 34% pentru republicani. In 2014, 54% i-au sprijinit pe democrati, iar 36% pe republicani.
Votantii hispanici i-au preferat, de asemenea, pe candidatii democrati la Camera Reprezentantilor, cu o marja de 33%, fata de 18% in 2014.
Sondajul, realizat online marti, se bazeaza pe raspunsurile a 38.196 de persoane care au votat in 38 de state. El se desfasoara in continuare si urmeaza sa fie... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 11:11