Procurorii din Lille au recomandat marti neinceperea urmaririi penale a fostului director general al FMI Dominique Strauss-Kahn in dosarul cunoscut in Franta ca "afacerea Carlton", in care acesta a fost acuzat de participarea la o retea de prostitutie.
Procurorii au invocat lipsa de dovezi suficiente, potrivit CNN.
Strauss-Kahn a fost acuzat de proxenetism in cadrul unei anchete privind mai petreceri care au avut loc la Hotel Carlton, in Lille.
Avocatii fostului diplomat nu au negat participarea acestuia la petreceri, insa au sustinut ca Strauss-Kahn nu stia ca femeile sunt platite pentru a participa.
Inceputul sfarsitului pentru cariera lui Strauss-Kahn
Cariera lui Dominique Strauss-Kahn s-a incheiat in 2011, cand acesta a fost arestat la New York in urma unor acuzatii de hartuire sexuala din partea unei cameriste. Ulterior, Strauss-Kahn a fost achitat, instanta stabilind ca presupusa victima nu prezinta credibilitate.
Incidentul de la New York a condus la demisia lui Strauss-Kahn de la sefia FMI si a influentat alegerile prezidentiale din Franta din 2012. Strauss-Kahn avea cele mai mari sanse sa devina candidatul stangii impotriva lui Nicolas Sarkozy. Alegerile au fost castigate de Francois Hollande, din partea Partidului Socialist. mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 13:42
hristine Lagarde, noul director general al Fondului Monetar International (FMI), va avea un salariu anual net de 468.000 dolari, mai mare decat cel primit la preluarea postului de precedentul sef, Dominique Strauss-Kahn, insa FMI ii impune noului director standarde de comportament mai ridicate. Strauss-Kahn a primit un salariu anual net de 421.000 de dolari la preluarea functiei de director general, la sfarsitul anului 2007, informeaza Mediafax.
Christine Lagarde a fost aleasa pentru un mandat de cinci ani, incepand de marti, fiind prima femeie la conducerea FMI.
Totodata, alocatia neta anuala pentru cheltuieli va fi de aproape 84.000 de dolari pentru Lagarde, a anuntat, marti, Fondul, comparativ cu 75.000 dolari in cazul lui Dominique Strauss-Kahn.
Directorul general al FMI nu trebuie sa justifice modul in care cheltuieste alocatia anuala, aceasta fiind destinata asigurarii unui standard de viata adecvat pozitiei de reprezentant al institutiei.
Potrivit comunicatului care anunta investirea noului director general, Lagarde trebuie "sa respecte cele mai inalte standarde de comportamnet etic si sa faca tot posibilul pentru a evita chiar si aparenta unui comportament impropriu".
La momentul preluarii postului de catre Strauss-Kahn, Fondul ii cerea acestuia sa "respecte standardele de comportament aplicabile angajatilor FMI".
Lagarde a fost desemnata director general dupa ce postul a devenit vacant la mijlocul lunii mai, ca urmare a demisiei lui Dominique Strauss-Kahn,... mai mult
Marti, 05 Iulie 2011, ora 17:51
Fondul Monetar International (FMI) intentioneaza sa coopereze in cadrul anchetei judiciare asupra infractiunilor de agresiune sexuala si tentativa de viol de care este acuzat fostul sau director general, Dominique Strauss-Kahn, a anuntat joi o purtatoare de cuvant a institutiei, informeaza Mediafax."Cautam sa cooperam deplin si sa ne comportam ca buni cetateni, respectand, in acelasi timp, drepturile salariatilor nostri", a declarat directoarea pentru Relatii Externe a FMI, Caroline Atkinson, intr-o conferinta de presa, la Washington.
Intrebata daca functionarii Fondului au fost contactati de anchetatori din New York, purtatoarea de cuvant a raspuns ca nu stie. "Nu stiu. Nu am posibilitatea sa va raspund", a declarat ea. Atkinson a mai spus ca niciun oficial din cadrul Fondului, cum ar fi directorul juridic, nu s-a intalnit cu Strauss-Kahn, de la arestarea sa, la New York, la 14 mai.
"Nimeni nu s-a intalnit cu el", a declarat ea. "Bineinteles ca exista contacte cu avocatii" lui Strauss-Kahn, a precizat ea.
"Sunt sigura ca exista mai multe probleme care vor fi discutate intre avocati, cum ar fi disponibilitatea personalului si alte lucruri. Nu cred ca aceste probleme au fost reglate, pentru moment", a precizat ea.
"Fostul director general este implicat intr-o procedura judiciara. Nu vreau sa fac comentarii despre acest lucru. Nu cred ca este adecvat", a continuat purtatoarea de cuvant.
In schimb, a adaugat ea, este "intru totul adecvat" sa "se discute despre modul in care... mai mult
Joi, 26 Mai 2011, ora 23:56
Anne Sinclair, sotia lui Dominique Strauss-Kahn, face toate eforturile pentru apararea in justitie a fostului director al FMI, acuzat de agresiune sexuala, comenteaza Le Figaro, in editia electronica. Aceasta femeie frumoasa, fosta vedeta a televiziunii franceze, a devenit dintr-o data victima unei duble dezamagiri mediatice, potrivit Mediafax.
Prima dezamagire este ca nu va mai deveni niciodata prima doamna a Frantei, ea, care in 1997, a renuntat la cariera de jurnalista pentru a-l ajuta pe sotul ei, pe atunci ministru al Finantelor.
Un destin prezidential intrerupt brusc intr-o sectie de politie din Harlem. A doua dezamagire este ca aceasta sotie iubitoare se confrunta cu o atentie mediatica fara precedent, dat fiind ca sotul ei este acuzat ca o inseala si ar fi agresat sexual o camerista.
Daca Anne Sinclair ar fi decis sa il paraseasca definitiv pe Dominique Strauss-Kahn, intrega Franta ar fi inteles-o. Dar ea a procedat exact invers, alegand sa il apere pe Strauss-Kahn chiar si in fata justitiei si impotriva tuturor.
Anne Sinclair a difuzat un comunicat in care afirma ca nu crede "nici macar o secunda" in vinovatia sotului ei.
Sinclair a venit la New York de urgenta si a anuntat ca va angaja cei mai competenti avocati americani pentru a obtine conditii bune de detentie si eliberarea pe cautiune a sotului ei.
Fara a se gandi deloc, Anne Sinclair a pus averea sa considerabila in serviciul sotului ei acuzat ca o inseala, achitand cautiunea de un milion de dolari,... mai mult
Marti, 24 Mai 2011, ora 23:34
Dominique Strauss-Kahn afirma ca a demisionat din functia de director-general al FMI pentru a feri institutia de "cosmarul" pe care il traieste el, reiterand ca este nevinovat, conform unei scrisori trimise institutiei internationale, informeaza Mediafax."Nu pot accepta ca FMI si voi, dragii mei colegi, sa traiti in vreun mod cosmarul pe care il traiesc eu. De aceea, era nevoie ca eu sa plec", a declarat Strass-Kahn, consemnat la domiciliu in contextul in care este acuzat de agresiune sexuala si tentativa de violare a unui cameriste. Aceasta este prima declaratie publica a fostului director al FMI dupa izbucnirea scandalului care l-a fortat sa demisioneze.
Dominique Strauss-Kahn locuieste temporar in apartamentul din New York in care a fost plasat temporar in arest la domiciliu.
Apartamentul de la numarul 71 de pe Broadway, situat in apropiere de Ground Zero, una dintre tintele atacurilor din 11 septembrie 2001, nu este cel in care fostul director al FMI va astepta urmarile epopeei judiciare care s-a deschis odata cu inculparea sa pentru infractiuni de natura sexuala.
Acesta i-a fost furnizat vineri seara "pentru cateva zile" de compania de securitate desemnata sa il supravegheze, in asteptarea instalarii sale intr-un alt apartament. Doar in acest al doilea apartament el va avea dreptul la ceva mai multa libertate de miscare.
Va putea sa mearga escortat la avocatii sai, la medic, la tribunal sau la sinagoga, cu conditia sa avertizeze justitia si politia cu sase ore... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 23:39
FMI a dat startul "angajarilor" pentru functia de nou director executiv, dupa ce azi dimineata Dominique Strauss Kahn a demisionat. De alegerea noului director FMI depinde soarta mai multor tari europene. Iata ce parere au analistii din piata despre decizia lui Strauss Kahn si implicatiile pe care le va avea aceasta asupra Romaniei:Dominique Strauss Kahn a demisionat din functia de director executiv al FMI, precizand intr-o scrisoare adresata Consiliului de Administratie ca este devinovat si ca av doveni acest lucru.
Deciza sa vine dupa ce miercuri, avocatii au depus o cerere de eliberare pe cautiune.
In mod oficial, board-ul FMI isi cauta director executiv. La "tronul" FMI candideaza atat oficiali europeni cat si oficiali din tarile mergente. Cel mai vehiculat nume in presa internationala a fost cel al lui Christine Lagrade, ministru de Finante al Frantei.
Claudiu Doltu, profesor de economie ASE:
- Pentru Romania nu inseamna nimic; Romania este un actionar foarte mic in FMI, este o tara in constituenta olandeza, reprezentata in Consiliul Director al board-ului de catre un olandez
- FMI este o institutie solida, care nu depinde de vointa unui individ; intr-adevar este un incident neplacut, insa nu va avea nici un efect asupra noastra
- Romania are "o voce mica" pe plan european si cu o prezenta destul de palida
- Dupa ce institutiile Bretton Woods s-au infiinta, a fost intotdeauna un acord nescris care spunea ca FMI este condus de catre un european, in timp ce BM este... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 11:59
Dominique Strauss-Kahn a demisionat de la sefia Fondului Monetar International, anunta BBC, care precizeaza ca seful FMI si-a inaintat demisia consiliului de conducere al Fondului din cauza scandalului sexual in care a fost implicat, dar ca isi sustine in continuare nevinovatia in instanta."Cu infinita tristete, ma simt obligat sa-mi prezint demisia din postul de director executiv al FMI. Ma gandesc acum in primul rand la sotia mea, pe care o iubesc mai mult decat pe oricine, la copiii mei, la familia mea, la prietenii mei", scrie Strauss-Kahn, in demisie.Totodata, insa Strauss-Kahn respinge cu toata fermitatea acuzatiile, la adresa lui. In scrisoare catre Consiliul de Administratie al Fondului Monetar International, Strauss-Kahn precizeaza: " Vreau sa protejez aceasta institutie, pe care am servit-o cu onoare si devotament, si in special, vreau sa-mi dedic intreaga forta, tot timpul si toate energia, ca sa-mi dovedesc nevinovatia."
Directorul FMI si-a dat demisia, chiar in ziua in care avocatii lui urmeaza sa inainteze o noua cerere de eliberare conditionata. Aparatorii lui Strauss-Kahn pun la bataie o cautiune de un milion de dolari. Totodata, au propus ca toate documentele de calatorie ale lui Strauss-Kahn sa fie retinute de autoritatile americane.In plus, fostul director al FMI urmeaza sa fie monitorizat cu ajutorul unei bratari electronice. El este acuzat de agresiune sexuala, tentativa de viol si sechestrare, dupa ce ar fi abuzat sexual o camerista, intr-un... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 09:02
Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a declarat ca Dominique Strauss-Kahn nu este in pozitia de a mai conduce Fondul Monetar International (FMI) si a cerut numirea oficiala a unui director interimar. Declaratiile facute marti, la New York, au fost primele ale unui oficial american privindu-l pe seful FMI, dupa arestarea sa, sambata."In mod clar nu este in pozitia de a conduce FMI", a spus Geithner, citat de presa americana.
"Se intampla multe in lume", a afirmat oficialul SUA, care a lucrat anterior la FMI.
"Se vrea ca FMI sa aiba capacitatea de a fi de ajutor", a adaugat el.
Strauss-Kahn a fost arestat sambata, la New York, fiind suspectat de tentativa de viol, agresiune sexuala si de persoane.
FMI l-a numit pe John Lipsky, adjunctul lui Strauss-Kahn, in functia de director interimar, dar Geithner a cerut o decizie oficiala a consiliului Fondului.Tarile europene sunt hotarate sa mentina functia, conform traditiei, dar pietele emergente incearca sa isi impuna propriii candidati. mai mult
Miercuri, 18 Mai 2011, ora 10:39
Premierul Luxembourgului, Jean-Claude Juncker, care prezideaza Eurogrup, a criticat luni Germania si Belgia pentru ca discuta succesiunea lui Dominique Strauss-Kahn la conducerea Fondului Monetar International, transmite NewsIn. Strauss-Kahn ar putea fi nevoit sa isi dea demisia, dupa ce a fost arestat sambata la New York pentru agresiune sexuale, tentativa de viol si sechestrare. Luni, el a lipsit de la discutiile Eurogrup privind planurile de salvare pentru Grecia si Portugalia."Atat timp cat Dominique Strauss-Kahn nu demisioneaza, eu nu sugerez ca ar trebui sa o faca (...), este indecent ca unele guvernele au inceput dezbaterea (privind gasirea unui succesor - n.red.) inca din aceasta dimineata (luni - n.red.)", le-a spus Juncker profesorilor."Aceasta este o dezbatere care nu isi are locul", a adaugat el.Anterior, oficiali belgieni si germani au spus ca, in cazul in care Strauss-Kahn demisioneaza, postul sau ar trebui ocupat de un alt european. In mod traditional, FMI este condus de un european, in timp ce Banca Mondiala este condusa de un american.Juncker s-a declarat "foarte trist si suparat", descriindu-l pe Strauss-Kahn drept "un prieten foarte bun" si a precizat ca nu ii plac imaginile in care acesta apare cu catuse la maini, in custodia politiei. mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 09:16