Institutul National de Statistica (INS) a revizuit in urcare produsul intern brut, date ajustate sezonier, pentru trimestrul al treilea pe 2012, dupa ce premierul Victor Ponta l-a demis pe seful institutiei, Vergil Voineagu.
Produsul Intern Brut al Romaniei a fost usor mai ridicat in trimestrul trei 2012 decat nivelul estimat initial, iar scaderea economiei a fost mai mica cu 0,1 puncte procentuale, potrivit datelor provizorii revizuite ale Institutului National de Statistica (INS) publicate miercuri.
Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul trei 2012 a fost de 153,767 miliarde lei preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 0,4% fata de trimestrul doi 2012 si cu 0,6% fata de trimestrul trei 2011, conform celor mai recente date.
In decembrie, INS a anuntat o scadere in termeni reali si pe date ajustate sezonier de 0,5% fata de trimestrul doi 2012, la un nivel al PIB de 153,008 miliarde lei, mai mic cu 759 milioane lei fata de cel revizuit acum.
De asemenea, in serie bruta, fata de trimestrul trei 2011, scaderea revizuita este de 0,5% comparativ cu 0,6% anuntata initial.
La noua luni, in 2012 scaderea pe datele revizuite este tot de 0,2 % comparativ cu 2011, dar nivelul PIB este de 417,41 miliarde lei, comparativ cu 416,268 miliarde lei, calculat la primul set de date provizorii date publicitatii in decembrie. mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 10:37
Presedintele Traian Basescu l-a desemnat premier, vineri seara, pe presedintele PSD, Victor Ponta.
Guvernul Ungureanu a fost demis, in cursul zilei de vineri, dupa ce motiunea de cenzura depusa de USL a fost aprobata cu 136 de voturi.
Iata care au fost cele mai importante declaratii:
Declaratiile lui Victor Ponta la Cotroceni
- Conform prevederilor constitutionale, mi-a fost incredintat un mandat care sa obtina in Parlament votul de investitura. Este un moment special in viata noastra politica si inteleg, alaturi de colegii din USL, sa accept acest mandat si sa-l duc la indeplinire cu toate puterile pana la momentul alegerilor.
- Ma bazez in acest efort pe USL si pe toate ceilalti parlamentari care vor considera utila sustinerea unui asemenea mandat, limitat pana la alegeri.
- Responsabilitatea care trebuie sa-i revina fiecarui om politic trebuie sa functioneze si voi incerca sa formez un Guvern si sa asigur o guvernare care sa le dea romanilor speranta ca lucrurile se indreapta in directia buna.
- Voi prezenta in scurt timp lista Cabinetului si programul de guvernare si ne vom prezenta in fata Parlamentului cu ele.
Traian Basescu l-a desemnat premier pe Victor Ponta
- Exista un singur nume pronuntat: Victor Ponta, l-am invitat la Cotroceni, am semnat decretul si ii incredintez misiunea de a forma noul cabinet.
- Astazi nu s-a intamplat nimic dramatic pentru romani. A fost un proces democratic in Parlament, care a probat ca Guvernul Mihai... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 17:30
Romania va fi mai puternic amenintata de o noua escaladare a crizei din zona euro in lipsa unei solutii rapide la incertitudinea politica generata de demisia premierului Emil Boc, a declarat William Jackson, analist la Capital Economics.
"Pe termen scurt, demisia Guvernului va avea probabil un impact negativ asupra pietelor financiare din Romania. O ingrijorare mai mare este, insa, ca fara o solutie rapida la incertitudinea politica, Romania va fi amenintata mai puternic decat in ultimele luni de contagiune in cazul unei noi escaladari a crizei din zona euro", a spus Jackson.
Demisia Guvernului ridica un mare semn de intrebare in privinta disponibilitatii pentru continuarea politicii de austeritate.
"Anuntul de astazi (luni, n.r.) ridica semne de intrebare daca mai exista disponibilitate politica pentru continuarea austeritatii si, in consecinta, daca Romania poate conta in viitor pe sprijinul FMI", considera analistul Capital Economics.
Capital Economics: Suntem de un optimism ponderat ca Romania nu va urma soarta Ungariei
Romania a depasit relativ neafectata volatilitatea de pe pietele financiare de la sfarsitul anului trecut, insa evenimentele din Ungaria constituie un model ingrijorator pentru ce se poate intampla cand populatia se satura de austeritate, iar guvernul renunta la colaborarea cu FMI. Exista, insa, diferente importante intre Romania si Ungaria, afirma Jackson.
"Pentru moment, suntem de un optimism ponderat ca Romania nu va urma soarta... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 21:30
Romania este a sasea tara al carei lider demisioneaza pe fondul crizei economice din Europa, comenteaza CNN, notand ca premier interimar a fost numit Catalin Predoiu.
"Premierul Romaniei, Emil Boc, a demisionat luni, pe fondul protestelor fata de masurile de austeritate si dupa moartea a cel putin 34 de persoane din cauza frigului. Romania devine astfel a sasea tara al carei premier demisioneaza pe fondul crizei datoriilor care afecteaza Uniunea Europeana", noteaza CNN.
"Presedintele Romaniei l-a desemnat pe Catalin Predoiu premier interimar dupa demisia primului-ministru Emil Boc", scrie Daily Telegraph.
"Presedintele Traian Basescu va desemna un nou premier, care va avea sarcina formarii unui Guvern ce va fi prezentat Parlamentului spre aprobare. Emil Boc, in varsta de 45 de ani, a fost premier al Romaniei din 2008, cand Romania a intrat intr-o recesiune severa dupa ani de crestere economica solida", noteaza ziarul britanic.
"Ministrul roman al Justitiei, Catalin Predoiu, a fost numit premier interimar de catre presedintele Traian Basescu, dupa ce Emil Boc a demisionat luni dimineata. Predoiu, in varsta de 43 de ani, este avocat si fost membru al Partidului Liberal (de opozitie), scrie site-ul Novinite.com.
"Laudat de FMI si Bruxelles pentru reformele economice, dar confruntat cu un val de nemultumire a populatiei din cauza masurilor de austeritate, premierul Emil Boc a demisionat luni".
"Presedintele Traian Basescu a lansat imediat consultari cu... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 19:48
Intr-un material cu titlul "Romania: Basescu arunca zarurile" jurnalistii de la Financial Times vorbesc despre o "manevra politica disperata" orchestrata de presedintele Traian Basescu.
"Premierul Romaniei, Emil Boc, a demisionat luni, fiind liderul politic din Uniunea Europeana ce devine cea mai recenta victima a crizei economice, primul din estul Europei", scrie blogul FT.
"Emil Boc poate parea un lider care isi abandoneaza functia pe fondul protestelor. Dar plecarea sa s-ar putea dovedi o manevra politica disperata orchestrata de principalul sustinator, presedintele Traian Basescu", explica FT.
"Basescu l-a numit in functia de premier interimar pe actualul ministrul al Justitiei, Catalin Predoiu. Dar, dat fiind ca Predoiu este singurul politician independent din Guvern, este putin probabil sa se afirme ca un nou lider capabil sa reconstruiasca sustinerea coalitiei liberale, cu atat mai putin sa impuna schimbari radicale", adauga FT.
"Mai probabil este ca, in contextul apropierii alegerilor locale in vara si a parlamentarelor, in noiembrie, politicienii din coalitie sa incerce sa priveasca spre circumscriptiile electorale si sa se teama de pretul politic pe care risca sa il plateasca din cauza reformelor nepopulare. Este posibil ca Boc sa fi demisionat pentru ca se saturase".
"Dar este mai probabil ca el si Basescu sa incerce regruparea fortelor in perspectiva alegerilor. Noul prim-ministru ar putea reusi acum sa se distanteze putin de programul de... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 19:15
Romania va respecta, pana la alegeri, programul convenit cu FMI si UE, inclusiv tintele fiscale pentru acest an, cel mai mare risc fiind legat de politica economica a guvernului format dupa alegeri, afirma analistul Fitch Ratings Gergely Kiss, dupa demisia premierului Emil Boc.
"Pe termen scurt, pana la alegeri, scenariul de baza al Fitch ramane ca Romania va urma programul convenit cu FMI si UE, inclusiv tintele fiscale pentru 2012", a declarat Kiss.
In opinia sa, este probabil ca noul guvern sa nu devieze de la programul cu FMI si UE, iar criteriile de performanta vor fi indeplinite.
Romania ramane insa expusa la riscurile provenite din zona euro, care limiteaza spatiul de manevra al guvernului, in pofida unor evolutii favorabile precum succesul recentei vanzari de obligatiuni si incetinirea inflatiei, a spus Kiss.
El a adaugat ca cel mai mare risc este legat de politica economica a guvernului rezultat dupa alegeri.
"Cea mai mare incertitudine ramane ce politica economica va urma guvernul format dupa alegeri", a avertizat analistul Fitch.
In privinta calificativului de tara al Romaniei, Kiss a explicat ca ratingurile suverane au in general un orizont pe termen mediu si in acest context evenimentul cheie din acest an va fi reprezentat de alegerile parlamentare.
Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei in iulie 2011, de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila, ca urmare a progreselor in combaterea efectelor crizei financiare, evidentiate de revenirea... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 17:27
Guvernul Boc a luat si masuri bune, insa multe dintre ele au venit prea tarziu si nu au fost comunicate bine, iar demisia lui va detensiona situatia politica si sociala din tara, cred oamenii de afaceri, care vad ca solutie un guvern de tehocrati sau macar unul condus de un premier tehnocrat.
Dan Sucu, proprietarul grupului Mobexpert, spune ca Guvernul Boc a facut destul de multe lucruri bune, dar le-a facut incomplet si intotdeauna tarziu. El a completat ca Guvernul nu a luat masurile din proprie initiativa, ci la presiunea Fondului Monetar International.
Sucu vede Cabinetul Boc ca pe niste naufragiati care au reusit in final sa umfle barca de salvare, dar care apoi nu si-au mai dat seama unde este tarmul.
"Indiferent daca viitorul guvern va fi tehnocrat sau politic, va fi tot ca Guvernul Boc, pentru ca presedintele nu va accepta niciodata un alt guvern decat unul vasal punctului sau de vedere", a mai spus proprietarul Mobexpert.
Josef Goschy, proprietarul lantului hotelier Unita Turism, crede in schimb ca singura sansa pentru dezvoltarea economiei este numirea unui tehnocrat. "Nu avem in momentul de fata niciun politician care sa poata conduce guvernul", a afirmat el.
Omul de afaceri sustine insa ca nu schimbarea premierului este suficienta pentru dezghetarea economiei, ci stimularea economiei, care sta in puterea bancilor. "Solutia ar fi fost ca guvernul sa ramana asa pana la toamna, iar bancile sa inceapa sa dea credite catre firme, pentru ca acestea sa... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 16:33
Partidele si formatiunile parlamentare sunt asteptate, pe rand, la Cotroceni, pentru consultari cu presedintele Traian Basescu in privinta desemnarii unui nou prim-ministru.
Initial, Traian Basescu invitase partidele la Cotroceni pentru consultari in privinta tratatului de stabilitate fiscala al UE si despre situatia din Parlament. Temele de discutie au fost schimbate dupa ce luni dimineata Emil Boc si-a anuntat demisia din functia de premier.
Business24 iti transmite LIVE cele mai importante declaratii cu privire la desemnarea noului premier:
19:08: Seful SIE Mihai Razvan Ungureanu este nominalizarea pentru functia de premier pe care ar urma sa o anunte Traian Basescu luni seara la ora 20.00, au declarat pentru Mediafax surse politice.
Presedintele Basescu a avut consultari cu toate partidele parlamentare, ultima runda de discutii fiind cea cu PDL, care a anuntat ca a facut o propunere clara de premier, dar ca decizia revine sefului statului.
In cursul zilei de luni, pentru postul de premier vacantat in urma demisiei lui Emil Boc au fost vehiculate nume precum cel al lui Calin Georgescu, cel al premierului interimar Catalin Predoiu, dar si cele ale sefilor serviciilor secrete, Cristian Maior si Mihai Razvan Ungureanu.
19:00: Potrivit surselor, la ora 20:00, presedintele Traian Basescu va anunta numele noului premier al Romaniei
18:45: Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a precizat ca PDL a avut o propunere foarte clara de premier, insa decizia va... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 15:55
Primul ministru, Emil Boc a afirmat ca daca Romania nu va respecta indeplinirea tintelor pentru echilibrarea economiei, demisia sa va fi "pe masa".
Boc a fost intrebat, in cadrul unei emisiuni transmise de Pro TV, daca ia in calcul demisia in cazul in care tintele economice anuntate nu vor fi atinse, precum cresterea veniturilor la buget si finantarea deficitului.
"Evident ca demisia e intotdeauna pe masa in momentul in care aceste lucruri nu se respecta," a spus Boc, consimtind la termenul propus de prezentatori, jumatatea anului 2012.
Premierul a promis ca nu va permite o evolutie populista si electorala a bugetului pe 2012 si ca tinta sa va fi mentinerea Romaniei pe linia stabilitatii si responsabilitatii.
"Deadline-ul este in fiecare zi pentru ca in fiecare zi iti masori politicile prin performanta si performanta asteapta politici care sa fie atragatoare. Eu cred ca aceste analize nu trebuie facute o data la sase luni; ele trebuie facute periodic pentru ca nu mai asa poti sa te asiguri ca ramai in graficul stabilit. Sase luni este elementul in care ne-am referit si noi in acordul cu CE, FMI de a face evaluarile, pentru a vedea cum merg lucrurile in Europa", a mai spus premierul.
Conform acestuia, un guvern trebuie sa fie responsabil mereu, nu doar odata la sase luni. "Vreau sa stiti ca imi asum inclusiv cu pretul demisiei mentinerea stabilitatii macroeconomice a tarii," a spus Boc.
Boc: Nu am un alt mandat in vedere
Intrebat in emisiunea Pro... mai mult
Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 18:00