Bursa va prelua efectele depunerii mandatului Guvernului Boc, iar investitorii straini se afla in expectativa. Specialistii pun acest diagnostic dupa analizarea tendintelor politice si titlurile din marile publicatii straine care prezinta miscarea drept o manevra politica in Romania.
Brokerii de pe piata sustin ca impactul pe bursa a fost resimtit doar in prima faza, dupa care bursele s-au alineat tendintelor internationale. Potrivit acestora, investitorii straini asteapta unul din cele doua scenarii posibile si vor reactiona ca atare: fie Guvernul Ungureanu trece prin Parlament, fie reuseste Opozitia sa declanseze alegeri anticipate.
Reactia burselor a fost puternic negativa in prima faza, cu vanzari pe un volum de tranzactionare semnificativ datorita nesigurantei cu privire la evolutia situatiei politice in legatura cu potentialele implicatii asupra calendarului listarilor companiilor de stat programate pentru perioada urmatoare, sustine Radu Hanga, Director General BT Asset Management.
Cotatiile finale de pe burse, insa, arata ca impactul nu a fost unul major, potrivit lui Eugen Voicu, presedinte Certinvest.
"De fapt, ieri am fost aliniati la evolutia pietelor din regiune si putem spune ca astazi la fel. Cred ca lumea asteapta derularea evenimentelor, deocamdata nu exista niciun sentiment pozitiv sau negativ. E o perioada de asteptare", considera Eugen Voicu.
Acelasi lucru se aplica si in cazul investitorilor, spune oficialul Certinvest.
"Asa cum pare... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 13:01
Romania va fi mai puternic amenintata de o noua escaladare a crizei din zona euro in lipsa unei solutii rapide la incertitudinea politica generata de demisia premierului Emil Boc, a declarat William Jackson, analist la Capital Economics.
"Pe termen scurt, demisia Guvernului va avea probabil un impact negativ asupra pietelor financiare din Romania. O ingrijorare mai mare este, insa, ca fara o solutie rapida la incertitudinea politica, Romania va fi amenintata mai puternic decat in ultimele luni de contagiune in cazul unei noi escaladari a crizei din zona euro", a spus Jackson.
Demisia Guvernului ridica un mare semn de intrebare in privinta disponibilitatii pentru continuarea politicii de austeritate.
"Anuntul de astazi (luni, n.r.) ridica semne de intrebare daca mai exista disponibilitate politica pentru continuarea austeritatii si, in consecinta, daca Romania poate conta in viitor pe sprijinul FMI", considera analistul Capital Economics.
Capital Economics: Suntem de un optimism ponderat ca Romania nu va urma soarta Ungariei
Romania a depasit relativ neafectata volatilitatea de pe pietele financiare de la sfarsitul anului trecut, insa evenimentele din Ungaria constituie un model ingrijorator pentru ce se poate intampla cand populatia se satura de austeritate, iar guvernul renunta la colaborarea cu FMI. Exista, insa, diferente importante intre Romania si Ungaria, afirma Jackson.
"Pentru moment, suntem de un optimism ponderat ca Romania nu va urma soarta... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 21:30
Romania va continua probabil reformele fiscale si ajustarile structurale initiate de fostul guvern, iar in acest caz demisia cabinetului condus de Emil Boc nu va influenta ratingul de tara, a afirmat analistul Moody's Atsi Seth.
Moody's urmareste situatia politica din Romania de la inceperea protestelor, in urma cu trei saptamani, si a avertizat deja ca problemele politice, precum demisia guvernului, ar putea amplifica incertitudinile legate de strategiile economice intr-un an electoral, a declarat Seth.
Seth a notat in acest context ca numirea tehnocratului Catalin Predoiu (ca premier interimar) arata ca politicile guvernului vor respecta in continuare programul cu FMI si UE.
"Numirea tehnocratului Catalin Predoiu sugereaza ca politicile vor continua pe drumul reformei fiscale si a ajustarii structurale initiate de fostul guvern", considera Seth.
Analistul a explicat ca scenariul de baza luat in calcul de Moody's este ca politicile Romaniei vor respecta, in mare, programul cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.
"Principala noastra preocupare este legata de politici si nu de o anumita compozitie a guvernului. In consecinta, vom monitoriza indeaproape politicile si aplicarea lor, in urmatoarele saptamani si luni", a adaugat Seth.
Moody's este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe toata perioada crizei financiare. In prezent, Romania are calificativ... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 21:15
Depunerea mandatului Guvernului condus de Emil Boc nu este motiv de crestere a costurilor de finantare ale Romaniei, atat timp cat va exista continuitate in privinta cooperarii cu FMI si Comisia Europeana si a consolidarii fiscale, considera analistul Juraj Kotian de la Erste Bank.
"Mediul politic local este influentat semnificativ de presedinte, care este devotat ferm cooperarii cu FMI si Comisia Europeana, care, alaturi de continuitatea procesului de consolidare fiscala, sunt cei mai importanti factori pentru piete".
"In trecut au mai fost remanieri in guvern, dar a existat continuitate. Daca nu vor aparea presiuni semnificative pe leu, nu vedem motive pentru cresterea randamentelor (dobanzile obligatiunilor de stat)", a spus Kotian intr-o discutie cu jurnalistii.
El considera ca instalarea unui guvern de tehnocrati la Bucuresti ar presupune un sprijin mai larg in Parlament si ar reduce tensiunile politice, insa pentru piete este mai importanta continuitatea politicilor dupa alegerile din toamna.
Kotian anticipeaza ca Ministerul Finantelor Publice va incerca din nou in acest an sa atraga bani de pe piata americana prin titluri cu maturitatea pe termen lung.
"Conditiile in care va fi realizata operatiunea vor depinde de perceptia generala din piata, insa conditiile de finantare ale Romaniei ar trebui sa ramana bune chiar si in cazul unui eveniment cu impact global pe pietele de credit, spre exemplu intrarea Greciei in default (incapacitate de plata -... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 20:09
Intr-un material cu titlul "Romania: Basescu arunca zarurile" jurnalistii de la Financial Times vorbesc despre o "manevra politica disperata" orchestrata de presedintele Traian Basescu.
"Premierul Romaniei, Emil Boc, a demisionat luni, fiind liderul politic din Uniunea Europeana ce devine cea mai recenta victima a crizei economice, primul din estul Europei", scrie blogul FT.
"Emil Boc poate parea un lider care isi abandoneaza functia pe fondul protestelor. Dar plecarea sa s-ar putea dovedi o manevra politica disperata orchestrata de principalul sustinator, presedintele Traian Basescu", explica FT.
"Basescu l-a numit in functia de premier interimar pe actualul ministrul al Justitiei, Catalin Predoiu. Dar, dat fiind ca Predoiu este singurul politician independent din Guvern, este putin probabil sa se afirme ca un nou lider capabil sa reconstruiasca sustinerea coalitiei liberale, cu atat mai putin sa impuna schimbari radicale", adauga FT.
"Mai probabil este ca, in contextul apropierii alegerilor locale in vara si a parlamentarelor, in noiembrie, politicienii din coalitie sa incerce sa priveasca spre circumscriptiile electorale si sa se teama de pretul politic pe care risca sa il plateasca din cauza reformelor nepopulare. Este posibil ca Boc sa fi demisionat pentru ca se saturase".
"Dar este mai probabil ca el si Basescu sa incerce regruparea fortelor in perspectiva alegerilor. Noul prim-ministru ar putea reusi acum sa se distanteze putin de programul de... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 19:15
Romania va respecta, pana la alegeri, programul convenit cu FMI si UE, inclusiv tintele fiscale pentru acest an, cel mai mare risc fiind legat de politica economica a guvernului format dupa alegeri, afirma analistul Fitch Ratings Gergely Kiss, dupa demisia premierului Emil Boc.
"Pe termen scurt, pana la alegeri, scenariul de baza al Fitch ramane ca Romania va urma programul convenit cu FMI si UE, inclusiv tintele fiscale pentru 2012", a declarat Kiss.
In opinia sa, este probabil ca noul guvern sa nu devieze de la programul cu FMI si UE, iar criteriile de performanta vor fi indeplinite.
Romania ramane insa expusa la riscurile provenite din zona euro, care limiteaza spatiul de manevra al guvernului, in pofida unor evolutii favorabile precum succesul recentei vanzari de obligatiuni si incetinirea inflatiei, a spus Kiss.
El a adaugat ca cel mai mare risc este legat de politica economica a guvernului rezultat dupa alegeri.
"Cea mai mare incertitudine ramane ce politica economica va urma guvernul format dupa alegeri", a avertizat analistul Fitch.
In privinta calificativului de tara al Romaniei, Kiss a explicat ca ratingurile suverane au in general un orizont pe termen mediu si in acest context evenimentul cheie din acest an va fi reprezentat de alegerile parlamentare.
Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei in iulie 2011, de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila, ca urmare a progreselor in combaterea efectelor crizei financiare, evidentiate de revenirea... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 17:27
Guvernul Boc a luat si masuri bune, insa multe dintre ele au venit prea tarziu si nu au fost comunicate bine, iar demisia lui va detensiona situatia politica si sociala din tara, cred oamenii de afaceri, care vad ca solutie un guvern de tehocrati sau macar unul condus de un premier tehnocrat.
Dan Sucu, proprietarul grupului Mobexpert, spune ca Guvernul Boc a facut destul de multe lucruri bune, dar le-a facut incomplet si intotdeauna tarziu. El a completat ca Guvernul nu a luat masurile din proprie initiativa, ci la presiunea Fondului Monetar International.
Sucu vede Cabinetul Boc ca pe niste naufragiati care au reusit in final sa umfle barca de salvare, dar care apoi nu si-au mai dat seama unde este tarmul.
"Indiferent daca viitorul guvern va fi tehnocrat sau politic, va fi tot ca Guvernul Boc, pentru ca presedintele nu va accepta niciodata un alt guvern decat unul vasal punctului sau de vedere", a mai spus proprietarul Mobexpert.
Josef Goschy, proprietarul lantului hotelier Unita Turism, crede in schimb ca singura sansa pentru dezvoltarea economiei este numirea unui tehnocrat. "Nu avem in momentul de fata niciun politician care sa poata conduce guvernul", a afirmat el.
Omul de afaceri sustine insa ca nu schimbarea premierului este suficienta pentru dezghetarea economiei, ci stimularea economiei, care sta in puterea bancilor. "Solutia ar fi fost ca guvernul sa ramana asa pana la toamna, iar bancile sa inceapa sa dea credite catre firme, pentru ca acestea sa... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 16:33
Fondul Monetar International (FMI) se asteapta ca acordul cu Romania sa continue dupa demisia premierului Emil Boc, a delcarat luni pentru Reuters seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
"Nu vad niciun motiv pentru care acest eveniment ar avea vreun impact asupra acordului. Ne asteptam ca acordul sa continue", a afirmat Franks.
Reprezentantii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale au incheiat duminica cea de-a patra misiune de evaluare a acordului preventiv cu Romania si au recomandat eliberarea unei noi transe, de aproximativ 500 milioane euro.
Franks a afirmat duminica, la conferinta de presa de la sfarsitul misiunii, ca se asteapta ca orice nou guvern, inainte sau dupa alegeri, va continua sa aplice reformele convenite in cadrul acordului cu insitutiile financiare internationale.
"In discutiile cu partidele de opozitie au avut cateva idei foarte bune. Nu exista niciun monopol asupra ideilor bune. Am asteptari foarte bune ca politicienii responsabili si toate partidele sa inteleaga pe deplin nevoia de continuare a acestor reforme. O schimbare de guvernu nu ar trebui sa duca la schimbarea politicilor care asigura stabilitatea economca castigata in ultimii ani", a spus Franks duminica, intrebat daca apropierea alegerilor si presiunile protestelor ar putea pune in pericol incheierea cu succes a acestui acord.
Franks a evitat un raspuns direct si cand a fost intrebat daca ar fi oportuna o schimbare de Guvern in aceste momente. "Nu este treaba nostra... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 13:06
Partidul Conservator cere demisia primului ministru, Emil Boc, din cauza deficientei de management existente in sistemul energetic, care consta in acordarea "pe sub masa" a unor ajutoare de stat prin ocolirea pietelor concurentiale, asa cum a constatat si CE, care ameninta Romania cu infringementul.
"Iata ca dupa marele scandal al energiei aparut ca urmare a atentionarii facute de Jeffrey Franks in februarie a.c. privind incalcarea conventiei europene prin ajutorul de stat mascat in furnizarea de gaze ieftine unor consumatori de guvern rabufneste din nou scandalul MARCO-ALRO si ARCELOR-SIDEX.
Aceste companii achizitioneaza, de data aceasta, energie electrica ieftina cu motivatia existentei acesteia in sfera de productie a Hidroelectrica. Joi dimineata, a aparut chiar si un comunicat de intoxicare emis de conducerea Hidroelectrica prin care se mentioneaza ca Hidroelectrica a vandut in mod corect energie ca si cum aceasta este problema si nu vanzarea sub pretul pietei", spune liderul PC, Daniel Constantin.
"Consideram aceasta grava crima economica, indreptata impotriva interesului general, ca apartinand nemijlocit domnului Emil Boc", mai afirma Constantin, sustinand ca potrivit Legii Energiei nr. 13 /2007, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei - ANRE, institutie publica autonoma de interes national, cu personalitate juridica, este in coordonarea primului-ministru, iar acesta este direct responsabil de situatia din energie.
"ANRE permite, in baza... mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 16:22