Modificarea Ordonantei 114, in sensul eliminarii masurilor considerate nocive, ar putea reprezenta un moment de referinta in restabilirea increderii investitorilor in mediul de business romanesc, insa, pentru ca procesul sa fie de durata, este necesar sa se revina la predictibilitate, arata Dan Badin, Partener Coordonator Servicii Fiscale si Juridice, Deloitte Romania.
"Modificarea OUG 114, in sensul eliminarii masurilor considerate nocive cuprinse in actul initial, ar putea reprezenta un moment de referinta in restabilirea increderii investitorilor in mediul de business romanesc. Insa, pentru ca procesul sa fie de durata, este necesar sa se revina la predictibilitate, la adoptarea de acte normative cu impact fiscal in urma unor consultari reale cu entitatile afectate, cu cel putin sase luni inainte de momentul aplicarii, asa cum prevede Codul Fiscal. Care sunt sansele reale ca acest lucru sa se intample in 2020, an electoral cu doua runde de alegeri - locale, in vara, si parlamentare in toamna/iarna? Greu de anticipat.
Asadar, incertitudinea si, implicit, lipsa de incredere persista, iar bugetul pe 2021, secatuit de promisiuni electorale, va avea nevoie de resurse pe care le va cauta ...cand? In decembrie 2020?", precizeaza reprezentantul Deloitte intr-un comunicat remis joi AGERPRES.
Dan Badin arata, in context, ca decembrie, "luna cadourilor", tinde sa devina o sursa de preocupare pentru mediul de business din Romania, avand in vedere ca, in ultimii ani, cele mai... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2019, ora 10:30
Decizia Standard&Poor's de miercuri, de a inrautati perspectiva ratingului Romaniei de la stabila la negativa, a fost usor pripita si, cu siguranta, nu va avea efecte pozitive, a declarat, pentru AGERPRES, Razvan Nicolescu, partener in cadrul companiei de consultanta Deloitte.
"Nu e o veste buna pentru economia noastra. Desi sunt niste semne ingrijoratoare, cred ca cei de la S&P s-au grabit putin, luand, probabil, mai in serios decat e cazul anumite controverse politice", a spus Nicolescu.
In opinia sa, lucrurile se pot indrepta odata cu cresterea investitiilor publice.
"Am incredere ca in curand vom putea creste absorbtia de fonduri structurale si vom relansa investitiile publice. Daca vom reusi acest lucru, efectele se vor vedea rapid", a adaugat reprezentantul Deloitte.
Intrebat daca decizia S&P va avea efecte imediate negative pentru economia tarii, el a raspuns:"Greu de spus cat de mari vor fi. Cu siguranta nu vor fi insa efecte pozitive".
Standard&Poor's (S&P) a anuntat marti ca a inrautatit perspectiva ratingului Romaniei de la stabila la negativa, din cauza cresterii deficitului, si a confirmat calificativul "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
"Abaterile cauzate de cheltuielile masive ale fostului guvern au fortat actuala conducere a Romaniei sa revizuiasca obiectivele fiscale pentru 2019 si 2020, pe fondul incetinirii economiei.... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 16:05
Nu mai putin de cinci grame de plastic ajung saptamanal in organismul fiecarui locuitor al planetei prin aer, apa sau hrana. Acesta este principalul motiv pentru care Consiliul Uniunii Europene a decis sa interzica o parte din produsele de plastic utilizate zilnic, incepand din iulie 2021.
Actorii economici precum restaurantele, lanturile de magazine, cafenelele, barurile sunt fortati sa identifice alternative biodegradabile pentru produsele care vor fi restrictionate.
Este deja bine cunoscuta problema poluarii apelor marine cu produse din plastic aruncate in cel mai neglijent mod de catre populatie. Cantitatea de plastic "depozitata" in oceane este estimata astazi la circa 150 de milioane de tone.
La o analiza superficiala, poate parea ca efectele nu sunt neaparat vizibile asupra oamenilor, insa fiecare dintre noi ajunge la un moment dat sa ingereze plastic. Cum se poate intampla asta?
Simplu: fauna marina ingereaza bucatele de plastic, pe care le confunda cu hrana, iar aceasta este consumata de populatie. De asemenea, mici particule de plastic se regasesc in aer, apa si in alte alimente.
Acestea sunt cateva dintre motivele pentru care, la nivel mondial, a fost initiata o miscare pentru a stopa fenomenul. Aparent, in fruntea plutonului se afla Uniunea Europeana.
Ce face UE in acest domeniu?
In ultimii ani, Consiliul Uniunii Europene a conturat o serie de masuri cu impact important asupra consumului si comercializarii de produse din plastic.
Pe de o... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 13:51
RTB House, companie globala care ofera solutii de marketing de ultima generatie, s-a clasat pe locul 37 in topul tarilor din Europa Centrala, la Deloitte's Technology Fast 50®.
Aceasta este a doua oara cand RTB House este inclusa in acest top, la editia precedenta clasandu-se pe locul al doilea la categoria "Big Five" si pe locul 32 la categoria companiilor de tech cu cea mai rapida dezvoltare - "The Fast 50".
Deloitte's Technology Fast 50 ofera recunoastere pentru 50 de companii din domeniul tehnologiei cu cea mai rapida dezvoltare din regiune, bazandu-se pe cresterea veniturilor pe o perioada de patru ani (2015 - 2018).
Si in acest an, RTB House a fost inclusa in categoria "Big Five", pe locul 5, fiind singura din Polonia cu o desemnare destinata companiilor mari, care ies in evidenta fata de celelalte din top pe baza raportului dintre crestere si dimensiune.
Intre anii 2015 si 2018, RTB House a inregistrat o crestere a veniturilor de 523%. Mai mult, compania a ajuns la o echipa de peste 500 de specialisti in peste 30 de locatii de pe glob, incluzand New York, Londra, Tokyo, Singapore, Sao Paulo, Moscova, Istanbul, Dubai si Varsovia.
"Faptul ca RTB House este, inca o data, in topul Deloitte's Technology Fast 50 care include companii cu cresterea cea mai rapida din Europa, este o mare onoare. O astfel de recunoastere reprezinta un adevarat testament al echipei puternice pe care am construit-o la nivel global, dezvoltand tehnologii inovatoare de invatare... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 13:22
Romania risca sa fie investigata de Comisia Europeana cu privire la faptul ca incalca directiva gazelor si ar putea acorda ajutoare de stat ilegale consumatorilor industriali, prin prevederile OUG 114/2018, au declarat, marti, reprezentantii Deloitte si ROPEPCA, intr-o conferinta de presa.
Compania de consultanta a realizat un studiu de impact asupra efectelor OUG 114/2018, comandat de Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA).
"Exista un risc de ajutor de stat ilegal pentru plafonarea pretului la care consumatorii industriali achizitioneaza gazele. Exista riscul ca unele companii similare din alte tari sa faca plangeri si sa existe o investigatie in acest sens", a aratat Sorin Elisei, expert in cadrul Deloitte.
Potrivit acestuia, Asociatia Producatorilor de Ingrasaminte chimice din Europa a avut recent o pozitie de acest gen cu privire la unele state unde pretul gazelor este semnificativ mai mic sau stabilit local.
"Nu stiu cum a fost stabilit acest pret de 68 de lei pe MWh, dar este semnificativ mai mic decat cotatiile regionale", a aratat expertul Deloitte.
Elisei a precizat ca si furnizorii de gaze sunt avantajati, intrucat pot achizitiona gaze la pret mic, plafonat, de la producatori, dar pot vinde mai departe la orice pret.
El a amintit si un raport al Consiliului Concurentei, prin care se recomanda incurajarea aparitiei de noi producatori de gaze in piata, or, in opinia sa, aceasta ordonanta nu incurajeaza... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 13:07
Lipsa veniturilor la bugetul de stat ar fi, se pare, cauza principala pentru care a fost emisa OUG 114 privind masuri fiscal bugetare, a declarat, joi, intr-o intalnire cu presa, Dan Badin, partener coordonator Servicii fiscale si juridice, Deloitte Romania.
"Mi-am adus aminte de o zicala a unui parinte al manipularii si as spune chiar un maestru, Joseph Goebbels, care spunea ca o minciuna repetata de un numar suficient de ori ajunge sa devina adevar. Se pare ca noi am ajuns in perioada in care trebuie sa repetam adevarul de un numar suficient de ori, astfel incat acesta sa ramana adevar. Romania nu este formata numai din guvernanti sau numai din angajati, ci este formata din absolut toti cei care traiesc in aceasta tara, inclusiv companiile care reprezinta o componenta importanta a economiei nationale.
Pana la urma, companiile reprezinta locul principal de unde oamenii isi obtin veniturile ca sa traiasca. Ordonanta 114 are deja efecte negative asupra economiei si afecteaza, in mod substantial, multe industrii. Am vrut sa intelegem, in primul rand, de ce a fost data aceasta Ordonanta?
Acum, la mai bine de o luna, cand vedem ca bugetul nu a fost publicat, se pare ca o componenta principala a cauzelor pentru care a fost emis acest document o reprezinta, eventual, lipsa de venituri la buget.
Dupa mai multi ani in care unele dintre taxe au fost scazute, iar cheltuielile guvernamentale au crescut destul de mult, fiscalitatea ca principala sursa a bugetului de stat... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 13:55
Retelele de generatia a cincea (5G) vor fi lansate in 2019 si se vor extinde la scara larga, oferind o conexiune mai buna consumatorilor si companiilor si aducand noi oportunitati de dezvoltare pentru industria de telecomunicatii, potrivit celei de-a 18-a editii a studiului Deloitte Previziuni in Tehnologie, Media & Telecomunicatii (TMT) .
Studiul urmareste zece teme care vor duce la transformari majore atat pentru mediul de afaceri, cat si pentru consumatorii din intreaga lume in urmatorii cinci ani, potrivit expertilor in aceste domenii.
Conform studiilor recente, operatorii de telefonie mobila se asteapta ca investitiile pentru implementarea tehnologiei 5G sa aiba o valoare similara cu cheltuielile actuale alocate pentru tehnologia 4G, in principal ca urmare a investitiilor pe care le-au facut deja pentru dezvoltarea retelelor.
Luand in considerare faptul ca 72 de operatori din toata lumea au testat tehnologia 5G in 2018, Deloitte preconizeaza ca aproximativ 50 de operatori vor lansa servicii 5G pana in anul 2020 cel putin in anumite zone, in special in orase mari.
In ceea ce priveste terminalele 5G, Deloitte estimeaza ca aproximativ 20 de furnizori vor lansa in 2019 echipamente compatibile 5G si vor vinde aproximativ un milion de unitati.
Difuzoarele inteligente cu asistenti vocali digitali integrati vor deveni cele mai vandute dispozitive conectate la nivel global in 2019, cu vanzari estimate de peste 164 de milioane de unitati pana la finalul anului.... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 10:43
In conditiile in care opt state UE au redus cotele de impozit pe profit incepand din 2017, Romania va putea miza tot mai putin pe avantajul fiscalitatii scazute in atragerea investitiilor si are nevoie si de alte atuuri, arata o analiza Deloitte Romania.
Chiar si in noul context, cota de impozit pe profit din Romania continua sa se afle printre cele mai mici din UE, clasandu-se pe pozitia a sasea.
Totusi, vecinii Romaniei, Ungaria si Bulgaria, au cote semnificativ mai mici, respectiv 9% si 10%, arata studiul.
"Deciziile de scadere a cotelor de impozit pe profit in 2017-2018 luate aproape simultan de opt state membre reprezinta o schimbare substantiala de abordare. Pana anul trecut, marea majoritate a tarilor UE au tratat cu precautie reducerea fiscalitatii. Este de asteptat ca tendinta sa continue in anii urmatori avand in vedere declaratiile oficiale ale unor state, cum ar fi Franta, Polonia sau Belgia.
In acest context, devine evident faptul ca Romania va putea miza tot mai putin pe fiscalitatea redusa ca avantaj major de atragere a investitorilor si ca va trebui sa se concentreze pe alte politici favorabile pentru mediul de business, cum ar fi predictibilitatea si stabilitatea legislativa, reducerea birocratiei, dezvoltarea infrastructurii, pregatirea fortei de munca", spune Dan Badin, partener coordonator Servicii Fiscale si Juridice Deloitte Romania.
Citeste si PSD se lauda ca i-a scos pe romani din saracie, de cand e la putere, afacerile merg bine si... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 13:45
BusinessMark Event Management alaturi de Deloitte Romania anunta organizarea seminarului "Totul despre TVA", ce va avea loc sub forma a doua module special concepute pentru practicienii in fiscalitate.
Modulul de baza se desfasoara pe 29 martie 2018, iar modulul avansat pe 12 aprilie 2018, la Hotel InterContinental, Bucuresti.
Specializarea in domeniul TVA a devenit o necesitate pentru profesionistii din cadrul echipelor de taxe ale companiilor.
Complexitatea legislatiei, modificarile frecvente, cerintele de raportare tot mai sofisticate impun atat noi sarcini administrative, cat si o buna cunoastere a materiei de TVA.
In acest context, departamentul de TVA din cadrul Deloitte a structurat seminarul Totul despre TVA in doua module - de baza si avansat - tocmai pentru a le da practicienilor in fiscalitate posibilitatea sa aleaga varianta care raspunde problemelor pe care le intampina din actuala pozitie.
Modulul de baza se adreseaza in principal profesionistilor cu experienta de 1-3 ani care pregatesc raportarile interne si declaratiile de TVA si sunt prezenti in cadrul inspectiilor fiscale.
Modulul avansat vizeaza managerii de taxe cu minim de 3-5 ani experienta care vor sa aprofundeze problematica TVA referitoare la:
Provocarile generate de tratamentele fiscale aplicateManagementul riscului in materia TVAPotentialele riscuri de TVA si modalitatile de reducere a acestoraImpactul legislatiei vamale asupra tranzactiilor cu bunuri din perspectiva... mai mult
Joi, 22 Martie 2018, ora 15:05