Presedintele Klaus Iohannis a primit joi, la Palatul Cotroceni, vizita delegatiei FMI.
Seful misiunii Fondului in Romania, Reza Baqir, a transmis ca este nevoie de continuarea luptei anticoruptie, precum si a unor politici economice sanatoase.
"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a primit joi, 16 martie a.c., la Palatul Cotroceni, vizita delegatiei FMI condusa de domnul Reza Baqir, seful misiunii pentru Romania. Intrevederea a avut ca scop prezentarea principalelor concluzii ale misiunii periodice de evaluare, in virtutea statutului Romaniei de tara membra a Fondului Monetar International", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.
Temele abordate in cadrul discutiilor s-au axat pe evolutiile economice recente ale Romaniei.
"Seful misiunii FMI a subliniat necesitatea unor politici economice sanatoase, care sa consolideze cresterea economica din ultimii ani a Romaniei, mai ales in contextul in care actualul cadru fiscal-bugetar prezinta o serie de riscuri si vulnerabilitati", a precizat sursa citata.
Citeste si: Seful Consiliului Fiscal: Sa ne intre foarte bine in cap - Poti sa ai cresteri de venituri doar daca economia produce!Festivalul cresterii prin consum de import: Deficitul comercial in ianuarie 2017, cu 60% mai mare ca anul trecutDupa doua licitatii esuate cu titluri de stat, ministrul de Finante nu e stresat: Avem buffer
De asemenea, in cadrul intalnirii, a fost prezentata "nevoia de a regandi trendul politicilor economice din... mai mult
Joi, 16 Martie 2017, ora 18:45
Discutiile Fondului Monetar International (FMI) cu autoritatile romane au continuat, sambata, pe subiectele din sectoarele finante si energie.
"Suntem intr-o zona pozitiva a discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International, dar deocamdata nu pot spune mai mult", a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea.
Potrivit unor surse oficiale, in domeniul energetic trebuiau discutate trei subiecte importante printre care si calendarul liberalizarii pietei gazelor.
Expertii FMI s-au intalnit, vineri, cu reprezentantii tuturor ministerelor pentru a se stabili daca va mai exista un nou acord cu institutia financiara internationala.
O misiune a Fondului Monetar International, condusa de Andrea Schaechter, se afla in Romania din 27 ianuarie pentru a treia evaluare a acordului preventiv aflat in derulare. Primele doua evaluari ale actualului acord au fost realizate in prima parte a anului trecut.
Reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, ...citeste mai departe despre "Ministrul Energiei, dupa intalnirea cu FMI: Suntem intr-o zona pozitiva cu discutiile" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Februarie 2015, ora 15:12
Delegatia Fondului Monetar International (FMI) a venit, miercuri, la Palatul Victoria, pentru discutii cu premierul Victor Ponta.
O misiune a FMI se afla la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut cu Romania, autoritatile precizand anterior ca doresc ca un nou acord sa fie incheiat pentru o perioada de doi ani.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca Romania va conveni, pana in aceasta toamna, un nou acord preventiv cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, cu o valoare intre 3 miliarde euro si 5 miliarde euro si cu mai putine conditii decat cele doua intelegeri anterioare.
Urmatorul acord cu Romania, de tip preventiv, va fi unul de consolidare macroeconomica si de reforme structurale, urmarind in principal disciplina politicilor, si va presupune privatizarea si restructurarea unor companii de stat, a declarat, marti, la Bucuresti, directorul general al FMI, Christine Lagarde.
Consiliul Director al FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.
Ultimul acord a fost parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa fie finalizat in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 17:38
Delegatia comuna a Fondului Monetar International, a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene ajunge marti in Romania, pentru a saptea si a opta evaluare a acordului stand-by incheiat in 2011.
Delegatia creditorilor internationali va ramane pana pe 29 ianuarie la Bucuresti, cand sunt asteptate concluziile evaluarii.
Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice, bugetul pentru 2013, progresul privind reformele structurale, precum si orientarea politicii monetare.
Premierul Victor Ponta spera sa obtina o prelungire cu cateva luni a termenelor stabilite cu creditorii internationali pentru indeplinirea obligatiilor asumate.
Seful Executivului a admis ca exista intarzieri la capitolul reformelor structurale, insa crede ca Romania si-a indeplinit obligatiile asumate pe zona bugetara.
"Pe zona bugetara ne-am indeplinit obligatiile. Pe zona de reforme structurale sigur ca avem intarzieri si inclusiv s-ar putea - acordul expira in martie - dar inclusiv s-ar putea - si eu sper sa obtinem acest lucru - sa obtinem o prelungire a termenelor, inca trei luni sau inca cinci luni, pentru ca totusi 2012 a fost un an cu trei guverne, cu trei momente tensionate electoral si, sa zic asa, avem o justificare pentru faptul ca ceea ce trebuia sa facem pana in martie poate o sa facem pana in iunie sau cel mai tarziu pana in septembrie", a spus Ponta.
Victor Ponta vrea prelungirea termenelor din acordul cu FMI
Premierul a adaugat ca nu se pune problema... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 10:28
O delegatie a Fondului Monetar International (FMI) va efectua o vizita la Bucuresti intre 15 - 29 ianuarie, pentru a realiza a saptea si a opta evaluare a acordului stand by cu Romania, a anuntat joi Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria.
Vizita FMI se va derula impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale
Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice recente si perspectivele, bugetul pentru 2013, progresul privind reformele structurale, precum si orientarea politicii monetare.
Concluziile misiunii vor fi anuntate la sfarsitul vizitei.
O echipa a FMI, condusa de Erik de Vrijer, s-a aflat la Bucuresti intre 6-14 noiembrie pentru a discuta cu autoritatile romane despre evolutiile economice recente, politica fiscala si monetara si reformele structurale.
In 16 octombrie, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, preciza, intr-un comunicat, ca "pe fondul alegerilor parlamentare ce vor avea loc in Romania pe 9 decembrie, cea de-a saptea evaluare a programului convenit prin acordul stand-by cu FMI va fi amanata. Echipa FMI insarcinata sa discute performantele inregistrate in cadrul programului si sa stabileasca cu autoritatile masurile necesare pentru a incheia evaluarea va sosi la Bucuresti odata cu instalarea unui nou guvern".
Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat la sfarsitul lui septembrie cea de-a sasea evaluare a performantelor economice ale Romaniei... mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 11:00
Delegatia FMI, condusa de Erik de Vrijer, se afla in vizita la Palatul Cotroceni, unde a fost primita de presedintele Traian Basescu. Seful statului a declarat ca situatia macroeconomica este stabila si ca, imediat dupa alegeri, va incepe o restructurare.
"Sunt convins, ca, dupa aceste alegeri, putem sa ne indeplinim obiectivele. Vom lucra impreuna cu Guvernul si cu Banca Mondiala. Sunt si eu in aceasi situatie ca dumneavoastra, nu particip in alegeri, asa ca pot sa ma uit mai detasat. Imediat dupa alegeri, vom incepe o restructurare. Avem si elemente pozitive. De exemplu, situatia macroeconomica este stabila", a spus Basescu.
Seful delegatiei FMI sustine ca este important pentru Romania sa isi stabileasca prioritatile.
"Principala provocare este sa trecem de la austeritate la cresterea economica si la crearea de locuri de munca. E un moment important sa va ganditi cum puteti sa faceti programul cu succes, dar nu este la fel de important precum modul in care veti realiza cresterea economica", a declarat Vrijer. mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 11:25
Reducerea TVA la 9% si alocarea unui fond pentru cele 30 mii de pensii militare calculate gresit reprezinta doua dintre subiectele pe care Guvernul Ponta doreste sa le discute cu reprezentantii FMI, CE si BM, care au ajuns marti in Romania, in cadrul unei vizite oficiale.
Premierul a afirmat ca tara noastra ar trebui sa continue acordul preventiv cu Fondul.
"Tot ceea ce am discutat cu FMI ramane valabil, iar opinia mea este ca anul viitor, dupa ce expira actualul acord de tip preventiv, sa avem in continuare un acord cu FMI, CE, pentru ca este pana la urma in interesul nostru".
Perspectiva premierului nu este impartasita de analistul financiar Ionel Blanculescu. El considera ca Romania se poate autosustine din punct de vedere finciar, iar un argument este si succesul emisiunii de obligatiuni de saptamana trecuta, prin care Ministerul Finantelor a atras 1,5 miliarde euro de pe pietele externe, la randamente avantajoase.
"Romania nu are nevoie de FMI si, desigur, prim-ministrul este captiv. Nu are cum sa spuna acum, in campanie electorala, ca sa deschida o tema de atac si de dezbatere", a declarat Blanculescu.
Daca recalcularea pensiilor militare este o masura pur sociala, Ionel Blanculescu saluta initiativa de reducere a TVA la alimente, cu toate ca analistul recunoaste ca varianta hibrida la care s-a ajuns nu este cea mai bune solutie pentru industrie.
"Noi am solicitat mereu TVA, insa nu in aceasta forma. Reducem la 9%, dar luam tot 24% si 15% dam... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 15:28
Presedintele interimar, Crin Antonescu, a sustinut, marti, la inceputul intalnirii cu misiunea FMI, BM si CE, ca actuala criza politica nu afecteaza discutiile cu delegatia si nici angajamentele asumate de Romania, subliniind ca, potrivit Constitutiei, el nu este seful Guvernului.
Vicepremierul Florin Georgescu participa la intalnirea dintre Crin Antonescu si delegatia FMI in Romania.
"Sunt sigur ca stiti totul despre situatia economica a acestei relatii cu Guvernul, aveti cel mai bun ministru, tatal si mama al acesteia", a spus Antonescu la inceputul discutiilor, referindu-se la Georgescu.
"Sunt presedintele in functie, presedinte interimar intr-o situatie politica speciala. Cred ca putem vorbi despre o criza politica, dar in primul rand aceasta criza politica nu influenteaza negocierea cu FMI si Banca Mondiala, pentru ca Guvernul are un program politic, are angajamente si viziune, iar criza politica care sper sa se termine la finalul acestei luni nu influenteaza, nu afecteaza aceasta discutie", a explicat Antonescu.
El a tinut sa le spuna celor prezenti ca nu este seful Guvernului deoarece Constitutia nu-i permite un asemenea rol.
"In al doilea rand, Constitutia Romaniei da presedintelui rolul reprezentativ si politic. Presedintele nu este seful Guvernului, seful Guvernului este prim-ministrul", a mai spus Antonescu.
O delegatie comuna FMI, CE si Banca Mondiala se afla la Bucuresti pentru a discuta cea de-a sasea evaluare a acordului de tip preventiv... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 11:56
Presedintele interimar, Crin Antonescu, va primi marti, la Palatul Cotroceni, delegatia Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, conform datelor furnizate de Administratia Prezidentiala.
Delegatia comuna se afla la Bucuresti intr-o vizita oficiala incepand cu data de 31 iulie si va dura doua saptamani, aceasta fiind a sasea misiune de evaluare a economiei romanesti.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a efectuat luni o plata de peste peste 2,8 miliarde lei (500 milioane DST - Drepturi Speciale de Tragere), catre Fondul Monetar International, reprezentand o prima rambursare in contul imprumutului contractat in 2009.
BNR a rambursat prima transa din imprumutul FMI
Delegatia FMI s-a mai intalnit cu reprezentantii Ministerului Muncii, ai Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR 1903) si ai Camerei de Comert Americane in Romania.
FMI se intalneste cu ministrul Muncii si cu industriasii. Vezi agenda discutiilor
Intalnire Camera de Comert Americana in Romania cu FMI mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 09:23