Delegatia comuna a Fondului Monetar International, a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene ajunge marti in Romania, pentru a saptea si a opta evaluare a acordului stand-by incheiat in 2011.
Delegatia creditorilor internationali va ramane pana pe 29 ianuarie la Bucuresti, cand sunt asteptate concluziile evaluarii.
Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice, bugetul pentru 2013, progresul privind reformele structurale, precum si orientarea politicii monetare.
Premierul Victor Ponta spera sa obtina o prelungire cu cateva luni a termenelor stabilite cu creditorii internationali pentru indeplinirea obligatiilor asumate.
Seful Executivului a admis ca exista intarzieri la capitolul reformelor structurale, insa crede ca Romania si-a indeplinit obligatiile asumate pe zona bugetara.
"Pe zona bugetara ne-am indeplinit obligatiile. Pe zona de reforme structurale sigur ca avem intarzieri si inclusiv s-ar putea - acordul expira in martie - dar inclusiv s-ar putea - si eu sper sa obtinem acest lucru - sa obtinem o prelungire a termenelor, inca trei luni sau inca cinci luni, pentru ca totusi 2012 a fost un an cu trei guverne, cu trei momente tensionate electoral si, sa zic asa, avem o justificare pentru faptul ca ceea ce trebuia sa facem pana in martie poate o sa facem pana in iunie sau cel mai tarziu pana in septembrie", a spus Ponta.
Victor Ponta vrea prelungirea termenelor din acordul cu FMI
Premierul a adaugat ca nu se pune problema... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 10:28
Romania va finaliza in ianuarie 2013 actualul acord cu Fondul Monetar International (FMI), cu doua luni mai devreme decat era programat, si va incheia un nou acord in luna februarie, potrivit ministrului Finantelor Publice, Florin Georgescu.
,,Incheiem in ianuarie acordul actual si probabil in februarie vom avea un nou acord cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala (BM) Acest acord va asigura responsabilizarea tuturor actorilor", a declarat vineri oficialul MFP, la Bucharest Forum.
Ministrul Finantelor a precizat ca misiunea FMI va reveni la Bucuresti cel mai probabil in jurul datei de 15 ianuarie, cand va fi cert ca bugetul pe 2013 este gata, indiferent de cine va forma noul guvern dupa alegerile din decembrie.
O delegatie a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla de marti la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile romane despre recentele evolutii economice, politica fiscala si monetara si evolutiile facute in reformele structurale. Vizita se va incheia pe 14 noiembrie.
Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond. mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 16:32
Delegatia FMI si-a anuntat vizita in cursul zilei de miercuri, intr-o perioada in care conflictele politice si sociale sunt de mare amploare.
Daca pana acum, Romania a fost privita de catre FMI ca fiind elevul model care si-a indeplinit toate sarcinile inaintea celorlalte state membre UE, acum statul roman s-a inscris pe lista tarilor cu proteste.
Protestele violente din piata Universitatii au facut ca Romania sa intre in vizorul agentiilor de rating care ameninta cu retrogradarea rating-ului de tara. Parlamentarii din opozitie si-au anuntat demisia in cursul zilei de luni, iar pe strazile Capitalei, oamenii cer demisia Guvernului.
In acest context, Romania asteapta cea de-a patra "nota" de la FMI. Va mai ramane statul roman "elevul" model al insitutiei cu sediul la Washington?
In opinia analistului politic Cristian Parbulescu, FMI este responsabil de situatia tulbure din tara fiindca a incurajat Guvernul sa ia masurile de austeritate care au determinat populatia sa iasa in strada.
Potrivit acestuia, in vizita pe care institutia urmeaza sa o efectueze in cursul zilei de miercuri, va dovedi inca o data ca nu este o institutie neutra si va lua partea Guvernului in raport cu manifestatiile din Piata Universitatii.
"Va avea un discurs neutru in care va spune ca intelege problemele sociale, dar, totodata, va sublinia ca suntem pe calea cea buna. Aceasta institutie s-a transformat intr-o banca comerciala cat de poate de rapace, care incearca sa impuna o... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 12:00
Eugenia Barna, presedintele comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor, spune ca la intalnirea dintre membrii comisiei si delegatia FMI nu s-a discutat despre cresterea salariilor in sectorul public, conform NewsIn.Eugenia Barna (UNPR) infirnma astfel informatiile din presa centrala referitoare la faptul ca salariile bugetarilor ar putea sa creasca din luna octombrie, informatie ce ar fi avut ca sursa un membru al comisiei.
"Cu delegatia Fondului Monetar Interntional am discutat despre continuarea acordurilor asumate si consolidarea fiscala, care este acum prioritara pentru Romania. Nu s-a discutat despre cresterea salariilor bugetarilor", a declarat Barna.
Pe de alta parte, Barna nu a exclus ca angajatii din sectorul public sa beneficieze de cresteri salariale, insa cresterile vor fi acordate doar in masura in care evolutia economica o va permite.
"Aceasta crestere este posibila, in masura in care vor creste veniturile, dar nu s-a discutat acum, iar prioritatea este in continuare consolidarea fiscala", a precizat deputatul UNPR.
Presedintele UNPR, Marian Sarbu, a declarat, vineri, ca cel mai probabil pensiile vor fi indexate incepand cu 1 ianuarie 2012, afirmand ca in privinta salariilor bugetarilor se va lua o decizie in octombrie.
"In ceea ce priveste pensiile, pe baza elementelor de natura economica, se intrevede aproape fara rezerve, numai un soc ar mai putea sa impiedice, ca la 1 ianuarie 2012 pensiile sa fie indexate cu rata inflatiei plus 50% din... mai mult
Vineri, 29 Iulie 2011, ora 17:06