Presedintele Klaus Iohannis va primi marti, la Palatul Cotroceni, delegatia Fondului Monetar International.
Potrivit Administratiei Prezidentiale, intalnirea dintre seful statului si delegatia FMI, condusa de Andrea Schaechter, seful misiunii Fondului in Romania, este programata pentru ora 11:00.
Ministerul Finantelor Publice a inceput marti discutiile cu reprezentantii Fondului Monetar International pe marginea bugetului de stat pe 2016.
Saptamana trecuta, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, declara ca se discuta inclusiv posibilitatea incheierii unui nou acord.
"In actualele conditii la nivel international, un astfel de acord, mult mai flexibil, poate ...citeste mai departe despre "Presedintele Iohannis primeste marti delegatia FMI la Cotroceni" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 18:50
Reprezentantii delegatiei FMI se afla la BNR, printre temele discutate cu guvernatorul Mugur Isarescu numarandu-se legea insolventei personale si conversia creditelor.
Delegatia FMI a inceput marti vizita la Bucuresti, programata in perioada 27 ianuarie-10 februarie, pentru consultari si a treia evaluare a acordului stand-by cu Romania, aprobat in septembrie 2013.
Intr-o scrisoare transmisa duminica ministrului Finantelor, Darius Valcov, si guvernatorului BNR reprezentantii FMI isi exprima ingrijorarea in legatura cu legea falimentului personal, precizand ca, fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea partilor interesate, aceasta poate avea un impact negativ asupra pietei financiare.
Scrisoarea este semnata de Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania, si de Elisabetta Capannelli, Country Manager al Bancii Mondiale.
"O lege a falimentului personal eficienta reprezinta o componenta importanta a sistemului modern de insolventa si sprijinim eforturile autoritatilor de a realiza o legislatie in acest domeniu. Suntem, totusi, profund ingrijorati de faptul ca adoptarea unei legi a falimentului personal fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea partilor interesate si fara un sprijin institutional adecvat nu-si va atinge obiectivele", se arata in scrisoare.
In document se precizeaza ca o astfel de lege va avea "un impact negativ" asupra pietei financiare, daca nu este bine pregatita.
"Sfatuim autoritatile sa adopte legea falimentului... mai mult
Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 11:02
Reprezentantii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene au sosit marti dimineata la Palatul Victoria pentru primele discutii cu premierul Victor Ponta, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, si cu ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov.
Misiunea comuna de experti ai FMI si CE se va afla la Bucuresti pana pe 10 decembrie pentru a discuta cu autoritatile romane proiectul legii bugetului pentru anul 2015, transmite Agerpres.
Intr-un comunicat remis AGERPRES la sfarsitul lunii noiembrie, ministerul Finantelor Publice preciza ca misiunea este una dedicata strict proiectului legii bugetului, si nu reprezinta o misiune de evaluare a angajamentelor pe care Romania si le-a asumat in fata FMI in cadrul acordului de tip preventiv semnat intre partea romana si reprezentantii creditorilor externi.
Ulterior discutiilor cu reprezentantii institutiilor financiare internationale, proiectul legii bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice si transmis Guvernului spre aprobare.
Premierul Victor Ponta declara, la 26 noiembrie, ca proiectul de buget pentru 2015 urmeaza sa fie adoptat in sedinta de Guvern din 10 decembrie si a sustinut ca se poate ajunge la un buget "echilibrat" pentru anul viitor, avand in vedere cresterea economica si incasarile bugetare. mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 12:08
Presedintele Traian Basescu va primi, duminica, la Cotroceni, de la ora 18.00, delegatia comuna a Fondului Monetar International, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale.
De asemenea, presedintele participa, de la ora 16.00, la sedinta CSAT. Premierul Victor Ponta si seful STS, Marcel Opris, prezinta duminica, in sedinta CSAT, in contextul in care seful Guvernului a cerut demiterea directorului Serviciului, rapoartele institutiilor pe care le conduc privind cu modul in care s-a actionat in cazul accidentului aviatic din 20 ianuarie.
O misiune a Fondului Monetar Interntional a sosit la Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si Banca Mondiala, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului stand-by, vizita care se va incheia pe 5 februarie.
Primirea de duminica a delegatiei este programata pentru ora 18.00.
Recent, premierul Victor Ponta declara ca misiunea Fondului Monetar International (FMI) la Bucuresti va fi incheiata cu o scrisoare de intentie in orice conditii, dar ramane de vazut daca documentul va fi semnat si de presedintele Traian Basescu, afirma premierul Victor Ponta, adaugand ca "toata lumea intelege" ca este o problema politica. mai mult
Duminica, 02 Februarie 2014, ora 14:05
Delegatia Fondului Monetar International (FMI) a venit, miercuri, la Palatul Victoria, pentru discutii cu premierul Victor Ponta.
O misiune a FMI se afla la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut cu Romania, autoritatile precizand anterior ca doresc ca un nou acord sa fie incheiat pentru o perioada de doi ani.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca Romania va conveni, pana in aceasta toamna, un nou acord preventiv cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, cu o valoare intre 3 miliarde euro si 5 miliarde euro si cu mai putine conditii decat cele doua intelegeri anterioare.
Urmatorul acord cu Romania, de tip preventiv, va fi unul de consolidare macroeconomica si de reforme structurale, urmarind in principal disciplina politicilor, si va presupune privatizarea si restructurarea unor companii de stat, a declarat, marti, la Bucuresti, directorul general al FMI, Christine Lagarde.
Consiliul Director al FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.
Ultimul acord a fost parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa fie finalizat in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 17:38
Delegatia FMI, condusa de Erik de Vrijer, se afla in vizita la Palatul Cotroceni, unde a fost primita de presedintele Traian Basescu. Seful statului a declarat ca situatia macroeconomica este stabila si ca, imediat dupa alegeri, va incepe o restructurare.
"Sunt convins, ca, dupa aceste alegeri, putem sa ne indeplinim obiectivele. Vom lucra impreuna cu Guvernul si cu Banca Mondiala. Sunt si eu in aceasi situatie ca dumneavoastra, nu particip in alegeri, asa ca pot sa ma uit mai detasat. Imediat dupa alegeri, vom incepe o restructurare. Avem si elemente pozitive. De exemplu, situatia macroeconomica este stabila", a spus Basescu.
Seful delegatiei FMI sustine ca este important pentru Romania sa isi stabileasca prioritatile.
"Principala provocare este sa trecem de la austeritate la cresterea economica si la crearea de locuri de munca. E un moment important sa va ganditi cum puteti sa faceti programul cu succes, dar nu este la fel de important precum modul in care veti realiza cresterea economica", a declarat Vrijer. mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 11:25
Presedintele interimar, Crin Antonescu, va primi marti, la Palatul Cotroceni, delegatia Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, conform datelor furnizate de Administratia Prezidentiala.
Delegatia comuna se afla la Bucuresti intr-o vizita oficiala incepand cu data de 31 iulie si va dura doua saptamani, aceasta fiind a sasea misiune de evaluare a economiei romanesti.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a efectuat luni o plata de peste peste 2,8 miliarde lei (500 milioane DST - Drepturi Speciale de Tragere), catre Fondul Monetar International, reprezentand o prima rambursare in contul imprumutului contractat in 2009.
BNR a rambursat prima transa din imprumutul FMI
Delegatia FMI s-a mai intalnit cu reprezentantii Ministerului Muncii, ai Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR 1903) si ai Camerei de Comert Americane in Romania.
FMI se intalneste cu ministrul Muncii si cu industriasii. Vezi agenda discutiilor
Intalnire Camera de Comert Americana in Romania cu FMI mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 09:23
Premierul desemnat Victor Ponta se va intalni, luni, la ora 16.00, cu delegatia Fondului Monetar International, a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene.
Intalnirea va avea loc la sediul USL.
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat ca intentia sa este ca delegatia FMI, BM si CE, care se afla in aceste zile la Bucuresti, sa plece din Romania cu o noua scrisoare de intentie semnata de un guvern care are asemenea puteri, aratand ca isi doreste ca Guvernul sa obtina votul in Parlament.
"Eu stiu bine ce imi doresc, imi doresc ca acest guvern sa obtina votul de incredere si sa gestioneze cat mai rapid un guvern cu drepturi depline, un exemplu este ca delegatia FMI si BM se afla in Bucuresti in aceste zile si intentia mea si interesul Romaniei este ca aceasta delegatie sa plece din Romania cu noua scrisoare de intentie semnata de un guvern care are asemenea puteri", a precizat Victor Ponta.
Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Bistrita, ca punctele principale din programul de guvernare al USL, care priveau o eventuala guvernare dupa alegerile parlamentare, sunt "perfect valabile" si acum.
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat, vineri, ca dupa caderea Guvernului Ungureanu, ca misiunea de evaluare a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale va intrerupe negocierile cu autoritatile romane, dar va continua discutiile tehnice atat in ceea ce priveste criteriile de indeplinit, cat si perspectivele... mai mult
Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 16:30
Asociatia Companiilor pentru Utilitati in Energie (ACUE) a transmis delegatiei FMI in Romania ca debitul CFR fata de companiile membre ACUE a ajuns la 1,9 miliarde lei, iar autoritatile romane "nu au abordat masuri concrete", potrivit unui comunicat al Asociatiei, relateaza NewsIn."Membrii ACUE au evidentiat faptul ca suma debitelor CFR este intr-o continua crestere si nu este platit nici macar consumul curent.
In ciuda cresterii continue a datoriilor, autoritatile romane nu au abordat problema cu masuri concrete, astfel incat debitul CFR fata de companiile membre ACUE a ajuns la peste 1,9 miliarde lei", se arata in comunicatul ACUE.
Asociatia Companiilor pentru Utilitati in Energie si-a exprimat, de asemenea, "profunda preocupare" fata de situatia curenta a pietei romanesti de energie.
"Majorarile justificate de preturi nu au mai fost acordate din trimestrul patru 2009, iar furnizorii de gaze au acumulat pierderi de peste 800 milioane RON.
Companiile sunt permanent fortate sa vanda gaze pe piata reglementata sub costurile de achizitie si sa actioneze ca 'organizatii de finantare' pentru protectia sociala", se arata in documentul emis de reprezentantii ACUE in urma intalnirii de miercuri cu delegatia FMI.
In opinia reprezentantilor ACUE, liberalizarea pietei de energie nu necesita studii suplimentare, ci disponibilitatea de a o pune in practica.
"Pana in prezent autoritatile romane nu au facut decat sa amane si sa blocheze calendarul liberalizarii, iar rezultatele... mai mult
Joi, 05 Mai 2011, ora 15:05