Pentru prima data in ultimii cinci ani, preturile in scadere denota pericolul care planeaza asupra intregii zone euro, iar privelistea nu este deloc pe placul analistilor economici.
Scaderea de 0,2% a preturilor nu face decat sa alimenteze temerile legate de deflatie si sa expuna Banca Centrala Europeana unei presiuni si mai mari.
Mai multe voci si-au exprimat primele impresii despre dezolantul peisaj din zona euro pentru publicatia Market Watch.
22 ianuarie, temen limita
Banca Centrala Europeana a anuntat ca va decide in sedinta din 22 ianuarie daca va recurge la politici de relaxare cantitativa, dar masura pare sa se impuna de la sine.
"Presiunea va creste treptat pana atunci. La conferinta de presa din 22 ianuarie, piata nu va astepta si nu va spera sa auda despre relaxarea cantitativa. Piata va cere direct acest lucru", explica Stephen Pope, reprezentantul Spotlight Ideas.
Scenariul cel mai rau
"Daca este sa mergem direct pe scenariul cel mai rau, exista in acest moment temeri ca Europa va cadea prada unei noi crize financiare.
Aceasta va fi greu de depasit, pe masura ce ratele reale ale dobanzilor se vor dovedi impovaratoare pentru economie.
Asteptam ca BCE sa demareze programul de achizitie a obligatiunilor suverane in lunile imediat urmatoare", isi exprima punctul de vedere Steen Bocian, economist sef in cadrul Danske Bank.
Grecia, calcaiul lui Ahile
Variantia demararii programului achizitiei de obligatiuni nu este insa o... mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 15:54
Scaderea preturilor inregistrata in tarile membre ale zonei euro pe ultimele 12 luni arata ca fenomenul deflationist a cuprins zona dominata de moneda unica europeana.
In mare, preturile au avut o scadere de 0,2 procente in decembrie 2014 fata de aceeasi perioada din anul anterior, dand peste cap chiar si cele mai pesimiste prognoze emise de Banca Centrala Europeana, arata publicatia britanica The Telegraph.
Inapoi cu sase ani
Zona euro nu s-a mai confruntat cu deflatia din 2009, moment de varf al crizei economice, iar alarma i-a pus deja pe jar pe oficiaii BCE.
Cea mai mare scadere a preturilor a fost consemnata in sectorul energetic, unde aceastea au fost ajustate cu 6,3% pe fondul prabusirii cotatiei petrolului.
In zona industriala si alimentara, preturile au ramas neschimbate, in timp ce serviciile sunt acum mai scumpe cu 1,2%.
Razboi Draghi-Merkel
O intrunire de urgenta a fost programata pentru 22 ianuarie pentru a se discuta necesitatea suplimentarii masurilor stimulative cu un program de relaxare cantitativa care implica cumpararea de obligatiuni suverane.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a lasat de inteles, in mai multe randuri, ca intentioneaza sa recurga la aceasta masura pentru a infuza sume consistente in economiile statelier din zona euro, in ciuda opozitiei guvernului german care considera ca acest lucru depaseste atributiile mandatului bancii centrale.
Euro a inregistrat o usoara revenire la dezastruoasa... mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 13:59
1Pericolul unei noi crize economice globale este inca prezent, chiar daca o revigorare a economiilor britanice si americane au inseninat in acest an peisajul economic. Zona asiatica este insa cutremurata de lipsa de performanta economica a Japoniei, dar si de socurile resimtite recent in China. Pe harta economica a lumii un alt semnal de alarma straluceste insistent de ceva vreme: cel din zona euro.
Cu economia Germaniei reducand drastic ritmul de crestere economica, zona euro este aproape de punctul de a se scufunda intr-un al treilea val al recesiunii economice din ultimii sase ani. Situatia in cele 19 state componente ale zonei difera ca de la cer la pamant.
Francezii si italienii au mimat de zor reforma institutionala, cheltuind in zadar fondurile alocate pentru restructurarea sistemului socio-economic din cele doua tari, in timp ce Germania pare sa fi dus austeritatea la cote maxime. Opt state europene au pierdut controlul preturilor, in timp ce indicele inflatiei din zona a coborat la limita de 0,3%. Un ritm care ameninta ca in 2015, zona responsabila de a cincea parte din productia globala sa se indrepte spre stagnare economica si deflatie, observa reporterii revistei The Economist.
Context nefavorabil
Pentru optimisti, varianta intrevazuta in acest moment ar fi ca Europa sa urmeze traiectoria inregistrata de economia Japoniei in urma cu un deceniu si jumatate, cand deflatia fost resimtita ca un inconvenient, dar nu a capatat aspecte apocaliptice. Din... mai mult
Luni, 27 Octombrie 2014, ora 08:17
Inflatia a incetinit in luna august, dupa toate calculele, pe ansamblul zonei euro, inregistrand un minuscul 0,3%, in scadere fata de luna anterioara, amenintand cu o spirala deflatonista, care fara indoiala va exercita presiuni aupra Bancii Centrale Eurpene, impunand masuri.
Dupa cum anunta vineri biroul central de statistica european Eurostat, acest 0,3% n-a mai fost inregistrat in cadrul Uniunii Monetare din octombrie 2009, relateaza ziarul francez La Tribune.
De altfel, era de asteptat. In acest an, scaderea inflatiei a evoluat gradual si neasteptat. In iulie fusese 0,4%, dupa ce prognoza oficiala pe intregul an era estimata la 1,3%. Cu asemenea cifre infinitezimale, exista riscul sa se apropie de zero si chiar sa atinga acest nivel, cu toate consecintele ce decurg.
Consecintele sunt ciudate, iar omul de rand nu le sesizaza intotdeauna corect. Dimpotriva, pentru el cresterea inflatiei nu este altceva decat cresterea preturilor si scumpirea traiului. Lipsa inflatiei reprezinta mentinerea traiului stabil, iar deflatia este chiar o scadere a preturilor, deci ieftinirea vietii.
Sub aspectul cosului zilnic asa par sa stea lucrurile, dar sub aspect economic fenomenul devine complex si chiar risca sa ne introduca intr-un ciudat cerc vicios. Intr-adevar, deflatia duce la scaderea preturilor, dar faptul se reflecta pe piata altfel decat ne-am inchipui la prima vedere.
Pericolul cercului vicios
Vazand ca preturile sunt in scadere, consumatorii se vor bucura... mai mult
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 12:27
Laureatul premiului Nobel pentru Economie, Paul Krugman, a sfatuit marti Banca Central Europeana (BCE) sa ia masuri pentru a evita ca zona euro sa intre intr-o deflatie similara cu cea inregistrata de Japonia, transmite Reuters.
De asemenea, Krugman a criticat ceea ce el a numit 'doctrina misterioasa' a tintirii inflatiei la nivelul de 2%, adaugand ca BCE ar trebui sa majoreze tinta de inflatie pentru a stimula competitivitatea economiei zonei euro.
Intr-o interventie la forumul organizat de BCE la Sintra, Portugalia, Paul Krugman a sugerat ca zona euro ar putea sa intre treptat intr-o spirala deflationista similara cu cea inregistrata de Japonia in anii 90. Deflatia, o scadere cronica a preturilor, afecteaza intreaga economie deoarece consumatorii evita sa faca achizitii in asteptarea unor noi reduceri de preturi, ceea ce afecteaza cererea si forteaza companiile sa-si reduca cheltuielile si angajarile, creand astfel un efect in spirala.
Paul Krugman a subliniat ca, in prezent, este usor sa ne convingem ca nu exista nicio problema. 'Nu exista o dinamica exploziva in scadere in zona euro sau in SUA. Insa aceasta dinamica nu a existat nici in Japonia si cu toate acestea Japonia s-a confruntat cu o problema a deflatiei persistente', a spus laureatul premiului Nobel pentru Economie.
BCE ingrijorata de scaderea inflatiei
Banca Central Europeana este din ce in ce mai ingrijorata de scaderea inflatiei, care in ultimele sapte luni se afla in zona catalogata de... mai mult
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 13:26
Economia zonei euro ar putea inregistra anul acesta o crestere peste asteptari, a declarat, marti, Ewald Nowotny, membru in consiliul director al Bancii Centrale Europene (BCE).
In decembrie, BCE a revizuit in sus estimarile privind evolutia zonei euro in 2014, prognozand un avans de 1,1% in acest an.
"Este posibil sa existe potential pentru o expansiune mai ridicata fata de prognozele noastre, in conditiile in care intreaga Europa este acum intr-o situatie mai buna decat in 2013", a explicat Nowotny, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Austriei.
"Poate unele state, cum ar fi Germania, Austria, vor ajunge la o crestere economica de 2%. Inca suntem prudenti in estimarile noastre", a adaugat oficialul BCE.
De asemenea, Nowotny a subliniat ca BCE nu vede riscul unei deflatii sau inflatii in zona euro "nici pe termen scurt, nici pe termen mediu".
Rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut usor in luna decembrie 2013, pana la 0,8%, de la nivelul de 0,9% inregistrat in luna noiembrie, arata o estimare preliminara publicata de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Luna trecuta, Banca Centrala Europeana (BCE) si-a revizuit in jos estimarile privind rata inflatiei in zona euro pentru 2013 si 2014, pana la 1,4% si, respectiv, 1,1%. In plus, potrivit primelor prognoze pentru 2015, media inflatiei in zona euro ar urma sa se situeze la 1,3%, sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.
Deflatia, o scadere cronica a preturilor, afecteaza intreaga... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 13:56
Riscul producerii unei deflatii in zona euro complica redresarea economica, iar presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, are putine optiuni de combatere a tendintei de incetinire a cresterii preturilor.
Preturile de consum din zona euro au inregistrat in octombrie cea mai lenta crestere din ultimii patru ani, de 0,7%, cu mult sub tinta BCE de sub 2%, relateaza Bloomberg.
Seful BCE poate sa reduca dobanda de politica monetara, aflata deja aproape de zero, sa suplimenteze lichiditatile, masura care ar putea sa nu duca la cresterea preturilor, sau sa ignore propria definitie a stabilitatii preturilor, potrivit analistilor unor banci precum JPMorgan Chase & Co. si BNP Paribas.
Incetinirea cresterii preturilor se poate transforma intr-o spirala negativa a acestora (deflatie) care sa afecteze redresarea economica in zona euro.
Zona euro a iesit din recesiune in trimestrul al doilea, dupa sase trimestre de contractie economica, dar somajul se afla la un nivel record, iar creditarea este in scadere.
Euro a scazut vineri cu 0,5%, la 1,3523 dolari pe unitate, si se indreapta spre cel mai mare declin saptamanal din ultimele noua luni.
Dobanda cheie a BCE ar putea sa scada sub 0,5%
Datele referitoare la inflatie, publicate de Eurostat, au alimentat speculatiile ca BCE ar putea sa reduca dobanda cheie, in prezent de 0,5%, sa suplimenteze lichiditatile in sistemul financiar, sau sa faca achizitii de obligatiuni similare cu cele ale Rezervei... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 17:41
Fondul Monetar International (FMI) a estimat joi ca zona euro ar trebui sa cunoasca un inceput de "revenire economica modesta" in cursul primului semestru din 2010, existand insa "incertitudini puternice" si neexcluzand "un mic risc de deflatie" pentru statele din zona euro, scrie AFP, conform NewsIn.In ciuda sperantelor legate de revenirea economica, FMI mizeaza in continuare pe recesiune in zona euro in 2010, produsul intern brut (PIB) fiind prognozat a scadea cu 0,3%, cu mult mai putin insa fata de scaderea din 2009, de 4,8%.Institutia confirma astfel prognoza din 8 iulie, prognoza relativ mai pesimista decat cea a Comisiei Europene, care estimeaza o scadere a PIB de 4% in 2009 si de 0,1% in 2010."Zona euro este in recesiune, iar semnalele de ameliorare se vor transforma incet in revenire economica", a explicat Fondul, in raportul citat de AFP.FMI subliniaza insa ca aceste scenariu este amenintat in continuare de "incertitudini puternice", iar revenirea va fi lenta si afectata de riscuri majore, cauzate de tensiunile existente inca in sistemul financiar. mai mult
Joi, 30 Iulie 2009, ora 18:33
Inflatia din zona euro a fost nula in luna mai, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, inregistrand totodata cel mai mic nivel din istorie, a anuntat marti institutul european de statistica Eurostat, confirmand estimarile facute la inceputul anului, relateaza Newsin. Inflatia a atins in mai nivelul de 0% in zona euro, dupa ce preturile au crescut cu 0,6% in aprilie. Acest nivel al inflatiei nu a fost inregistrat niciodata de la formarea zonei euro, in 1999, si nici chiar de la crearea statisticilor pentru regiune, in 1996. Cele 16 tari ale zonei euro au evitat fenomenul de deflatie, chiar daca au fost foarte aproape. Insa economistii estimeaza ca inflatia va trece pe rosu in urmatoarele trei luni, in principal din cauza efectelor de comparatie, in contextul in care pretul energiei a crescut puternic in primavara si vara anului 2008, ducand inflatia la un nivel record de 4%.Sase tari din zona euro anu inregistrat un nivel negativ al inflatiei in luna mai. Acestea sunt: Franta (-0,3%), Spania (-0,9%), Belgia (-0,2%), Irlanda (-1,7%), Luxemburg (-0,9%) si Portugalia (-1,2%). In Uniunea Europeana, inflatia a fost de 0,7% in luna mai, fata de perioada similara a anului trecut, dupa ce nivelul inflatiei atinsese 1,3% in aprilie. Cele mai mici valori ale inflatiei au fost inregistrate in Irlanda, Portugalia, Spania si Luxemburg, iar cele mai ridicate in Romania (5,9%), Lituania (4,9%), si Letonia (4,4%). Scaderea majora a preturilor la energie a contribuit la incetinirea... mai mult
Marti, 16 Iunie 2009, ora 13:50