Grecia si creditorii sai internationali sunt de acord ca tara isi va indeplini tintele fiscale in urmatorii ani si nu va inregistra deficit in 2018 si in 2019, a afirmat, luni, premierul Alexis Tsipras, la prezentarea strategiei pentru urmatorii patru ani, transmite Reuters.
Acesta a adaugat ca inca se negociaza restructurarea datoriilor Greciei dupa finalizarea programului de asistenta financiara. Desi economia elena este intr-o situatie mult mai buna decat la debutul crizei datoriilor, nivelul datoriei ramane nesustenabil, la aproximativ 180% din PIB, cel mai ridicat nivel din zona euro.
Comisia Europeana a anuntat sambata ca Grecia a ajuns la un acord cu creditorii sai internationali privind pachetul de reforme.
Atena urmeaza sa prezinte reformele la intalnirea Eurogrupului din 24 mai si sa le implementeze inaintea reuniunii din 21 iunie a ministrilor de Finante din zona euro.
Dupa opt ani in care a beneficiat de sprijin financiar international in valoare de 260 de miliarde de euro, Grecia spera sa puna capat celui de-al treilea program de asistenta financiara in data de 20 august 2018.
"Estimarile tuturor partilor indica indeplinirea tintelor fiscale in urmatorii ani. S-a confirmat ca nu va exista deficit fiscal in 2018 si in 2019", a declarat Tsipras.
Premierul elen, al carui mandat se incheie anul viitor, a reiterat ca Atena va majora asistenta sociala in 2019 si va reduce taxele in 2020, conform acordului incheiat cu creditorii internationali.... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 16:43
Grecia trebuie sa taie din cheltuieli si sa creasca veniturile pentru a acoperi o gaura in buget de 20 miliarde euro, actiuni esentiale pentru respectarea angajamentelor fata de creditorii externi, suma fiind aproape dubla fata de estimarea initiala, de 11,5 miliarde euro.
Grecia poate primi urmatoarea transa a ajutorului extern de la creditorii internationali doar dupa acoperirea deficitului din buget, noteaza revista germana Der Spiegel.
Oficialii zonei euro admit deja ca cel de-al doilea program de ajutor extern convenit cu Grecia la inceputul anului s-a indepartat puternic de obiective.
Guvernul elen asteapta inca din iunie o transa de 31 miliarde de euro de la fondul de urgenta al zonei euro si de la FMI, in timp ce recesiunea economica a devenit mai puternica decat se anticipa.
Premierul elen, Antonis Samaras, a intrebat de mai multe ori daca Troica creditorilor externi - Comisia Europeana, FMI si Banca Centrala Europeana - ar accepta stergerea unei noi parti a datoriei tarii, potrivit Der Spiegel.
Intre timp, un nou conflict a izbucnit intre guvernul german si Comisia Europeana, referitor la momentul in care se poate vota asupra unui nou ajutor financiar pentru Grecia.
In timp ce Comisia vrea ca problema sa fie decisa la Consiliul European de la mijlocul lunii octombrie, Berlinul considera ca date sigure vor fi disponibile cel mai devreme in noiembrie, scrie revista.
Un purtator de cuvant al executivului comunitar a declarat, vineri, ca... mai mult
Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 16:30
Salvarea Greciei nu a eliminat riscul de default (incetare de plati) din Europa, investitorii avertizand ca statul elen va fi in curand in pericolul de a incalca termenii celui de-al doilea program de salvare obtinut in decurs de trei ani, relateaza Bloomberg.
La capatul a sapte luni de negocieri, Grecia a primit acordul ministrilor de Finante din zona euro pentru pachetul de ajutor de 130 de miliarde de euro necesar evitarii intrarii in faliment, in martie, cand trebuie rascumparate obligatiuni de 14,5 miliarde de euro.
Pasuirea obtinuta de Grecia ar putea fi numai temporara, dupa ce a aprobat un program de austeritate si reforme economice menite sa reduca datoria publica de la 160% la sfarsitul anului trecut la 120,5% in 2020.
In timp ce investitorii privati si bancile centrale lucreaza la reducerea datoriilor Greciei, analisti ai Citigroup si Commerzbank au avertizat deja ca statul elen ar putea din nou sa nu isi respecte angajamentele, din cauza celui de-al cincilea an de recesiune, a apropierii alegerilor si a miscarilor sociale.
Rezultatul ar putea fi oprirea ajutorului si reluarea discutiilor despre meritele unei noi asistente, inainte de sfarsitul acestui an, liderii politici concentrandu-se pe protejarea restului Europei de contagiune.
Tintele de deficit bugetar, in pericol
"Zona euro a facut tot posibilul pentru a se asigura ca Grecia isi va respecta promisiunile, dar exista o probabilitate mare de regres in privinta masurilor de reducere a... mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 17:57
Contractele futures pentru aur au crescut, luni, cand investitorii au apelat la metalele pretioase pentru a-si depozita averile, dupa ce Grecia a anuntat ca nu isi va indeplini tintele de deficit bugetar anul acesta.Livrarile pentru luna decembrie, cel mai activ contract tranzactionat, au crescut cu 31.40 dolari, sau 1.9%, pana la 1,653.70 de dolari uncia, pe divizia Comex a bursei din New York, potrivit The Wall Street Journal.Livrarile de argint pentru luna decembrie au crescut cu 1.7%, pana la 30.59 dolari/uncia.Aurul are doar de castigat, daca investitorii continua sa fie dezamagiti de progresul clasei politice in incercarea de a combate criza datoriilor suverane din zona euro, spun specialistii.James Steel, analist la HSBC, sustine ca "s-ar putea ca investitorii sa nu aiba rabdarea necesara pentru a astepta o solutie politica la criza datoriilor din partea legiuitorilor".Aceasta nerabdare i-ar putea determina sa aleaga aurul pentru a-si diversifica potrofoliul, adauga analistul.Activele de risc au scazut accentuat luni, dupa ce guvernul elen a declarat public ca nu isi va atinge tintele de deficit bugetar in 2011. Tara ingropata in datorii a fost centrul grijilor in luta zonei euro de a-si depasi problema datoriilro suverane, iar investitorii au fost incontinuu ingrijorati ca s-ar putea transmite o adevarata unda de soc la nivelul sistemului financiar global.Unii investitori cumpara aur considerand ca este mult mai valoros si mai sigur decat alte active, in... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 18:44
Franta va cere Greciei garantii ca va respecta tintele de deficit impuse drept conditii pentru un plan de ajutor extern suplimentar, miercuri, intr-o teleconferinta la care va participa si cancelarul german, Angela Merkel, a anuntat un purtator de cuvant al executivului francez, anunta Mediafax.Autoritatile franceze nu vor face niciun anunt si nici nu vor informa jurnalistii dupa teleconferinta de la 16 GMT (19:00 ora Romaniei) dintre presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si premierul Greciei, George Papandreou. Subiectul discutiilor va fi situatia statului elen si criza din zona euro, a spus purtatorul de cuvant.
Marile economii din zona euro au tot mai putina rabdare in privinta esecului Greciei de a indeplini tintele de reforma fiscala si structurala stabilite prin programul de ajutor extern de la UE si FMI, in contextul impactului asupra pietelor financiare al informatiilor ca statul elen ar putea intra in incetare de plati sau ar putea parasi zona euro.
"Pe de o parte exista angajamentul creditorilor, care trebuie finalizat, dar si cel al guvernului si parlamentului de la Atena de a adopta o serie de masuri. Acesta este subiectul discutiilor de astazi (miercuri, n.r.)", a spus purtatorul de cuvant.
Parlamentele din zona euro nu au finalizat, inca, adoptarea de amendamente bugetare necesare pentru pachetul suplimentar de ajutor extern pentru Grecia, anuntat in iulie.
"Planul a fost validat de FMI. Este un plan credibil pentru... mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 16:59
Bloomberg News a dat in judecata Banca Centrala Europeana (BCE), pentru a o determina sa dezvaluie informatii privind modul in care Grecia s-a folosit de instrumente financiare derivate in scopul mascarii deficitului bugetar, ceea ce a contribuit la declansarea crizei datoriilor.Astfel, Bloomberg a solicitat unui tribunal din Luxemburg al Curtii Europene de Justitie sa anuleze o decizie a BCE de a nu face publice doua documente interne redactate in acest an pentru conducerea bancii.
Documentele arata cum s-a folosit Grecia de operatiuni swap pentru a masca imprumuturile, potrivit unei prezentari obtinute de Bloomberg, atasata notelor interne.
Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a decis sa nu dezvaluie documentele, dupa ce UE si FMI au aprobat Greciei un ajutor de 110 miliarde de euro.
Potrivit Bloomberg News, dosarul ar trebui facut public, pentru ca guvernele sa nu se mai foloseasca de instrumentele derivate in acest fel si pentru a arata ca autoritatile UE au actionat in functie de aceste informatii, potrivit procesului intentat de Bloomberg Finance, compania mama a Bloomberg News.
Un purtator de cuvant al BCE a refuzat sa comenteze.
Initial, guvernul elen nu a dezvaluit operatiunile swap de care s-a folosit pentru mentinerea deficitului bugetar in limitele acceptate la intrarea in zona euro, in 2001.
Eurostat a anuntat in noiembrie sa aceste swapuri au majorat datoriile Greciei cu 5,3 milairde de euro.
Pe 21 octombrie, Trichet a respins cererea Bloomberg News,... mai mult
Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 17:33
Guvernul socialist elen a inceput luni negocieri dificile cu reprezentanti ai UE, FMI si ai BCE referitoare la continuarea masurilor de reducere a deficitului bugetar in 2011, relateaza AFP, citat de Mediafax.Partidul socialist Pasok a castigat alegerile regionale de duminica, marcate de un absenteism record de 50% care confirma nemultumirea populatiei fata de masurile de austeritate.
Victoria a coincis insa cu revizuirea in crestere de catre Eurostat a deficitului bugetar al Greciei din 2009 la 15,4%, ceea ce implica intensificarea masurilor de austeritate in bugetul pentru 2011 care va fi prezentat joi.
O delegatie a UE, FMI si Bancii Centrale Europene a sosit luni la Atena pentru evaluarea aplicarii programului de austeritate asumat de autoritati.
Grecia a primit deja 30 de miliarde de euro dintr-un program de 110 miliarde de euro pe termen de trei ani iar in decembrie ar urma sa fie furnizate alte noua miliarde de euro.
Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat ca sustinerea de catre populatie a unui program atat de dur confirma ca noile programe ale Fondului sunt concepute pentru restabilirea echilibrului dar si protejarea celor vulnerabili. mai mult
Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 10:34
Deficitul bugetar al Greciei pentru anul trecut, a carui revizuire succesiva in crestere a condus la declansarea crizei fiscale a tarii, va fi modificat din nou, de la 13,8% din PIB la peste 15%, a anuntat, miercuri, ministrul de Finante, George Papaconstantinou, citat de Reuters, precizeaza Mediafax.Noua revizuire a datelor, care va efectuata de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, cel mai probabil in noiembrie, va fi definitiva, a adaugat ministrul.
Astfel, deficitul bugetar, situat la peste 15%, va fi de cinci ori mai mare decat tinta de sub 3% inclusa in bugetul de anul trecut.
In proiectul de buget pentru 2011, publicat in aceasta luna, guvernul a evaluat deficitul de anul trecut la 13,8% din PIB.
Guvernul a modificat prognoza de deficit de la 6% la 12,5% anul trecut dupa preluarea puterii, declansand cea mai grava criza fiscala a Greciei din ultimele decenii si nesiguranta pe pietele internationale.
"Sa ne amintim ca bugetul de anul trecut a fost construit pe un deficit mai mic de 3%, pentru ca la cateva zile inaintea alegerilor (din 4 octombrie - n.r.) sa fie raportat Comisiei Europene la 6%. Dupa castigarea alegerilor am realizat ca depasea 12%. Acum, dupa ultima revizuire de catre Eurostat, va fi peste 15%. Discutam de o diferenta de peste cinci ori", a spus Papaconstantinou in timpul unei conferinte organizate in Cipru.
Aceasta revizuire a fost anticipata si va avea un impact mai redus decat precedentele, considera analistii.
Grecia a redus... mai mult
Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 18:18
Biroul european de statistica a revizuit joi deficitul bugetar al Greciei din 2009 in urcare, de la 12,9% la 13,6% din produsul intern brut (PIB) si a prevenit ca cifra ar putea fi modificata din nou, intr-un moment in care statul se confrunta cu o criza fara precedent, potrivit Les Echos, citat de NewsIn.Potrivit Eurostat, deficitul bugetar al Greciei a fost de 13,6% din PIB in 2009, fata de nivelul de 12,9% din PIB anuntat pana in prezent de Atena. Aceasta este cea de-a treia revizuire in crestere a deficitului Greciei din 2009.
Guvernul socialist a anuntat, dupa venirea la putere la finalul lui 2009, dublarea cifrei de deficit anuntate initial pentru anul trecut, la 12,7%, ceea ce a declansat o criza financiara fara precedent.
Autoritatile de la Atena au modificat din nou estimarea de deficit la inceputul lui 2010, la 12,9% din PIB. Eurostat a calculat un nivel al deficitului de 13,6% si nu exclude o posibila revizuire in urcare.
"Eurostat isi exprima rezerva fata de calitatea datelor anuntate de Grecia, din cauza incertitudinilor legate de nivelul fondurilor de securitate sociala din 2009, de clasificarea unor orgnisme publice si de efectul swapurilor valutare", se spune in comunicatul institutiei.
Dupa incheierea anchetei Eurostat in aceasta chestiune, deficitul public al Greciei din 2009 ar putea fi revizuit in urcare cu 0,3-0,5 puncte procentuale.
Potrivit unei surse europene, in pofida revizuirii in urcare a deficitului bugetar, Grecia isi mentine obiectivul de a... mai mult
Joi, 22 Aprilie 2010, ora 15:13