Uzina lui Istvan Simon din vestul Ungariei produce peste un milion de componente din plastic pe zi insa in halele de productie se aude doar zgomotul masinilor deoarece muncitorii au disparut aproape complet, transmite Reuters.
O transformare similara are loc in liniile de productie din statele membre UE din Europa de Est, pe masura ce cresterea notei de plata cu salariile submineaza reputatia regiunii drept baza de productie cu mana de lucru ieftina. Uzinele din Ungaria, Cehia si Polonia ajung in situatia in care nu mai au alta alegere decat sa investeasca in automatizarea proceselor de productia daca vor sa ramana competitive.
Sectorul manufacturier din regiune a inflorit odata cu extinderea spre Est a Uniunii Europene incepand din 2004 iar companii precum constructorii auto Audi si Daimler au inaugurat linii de productie si lanturi de furnizori locali. Insa in ultimii ani cresterea economica solida a provocat un deficit de mana de lucru si salarii mai mari.
"Vedem cum muncitorii umani sunt inlocuiti cu masini si inteligenta artificiala. Nu doar in sectorul auto dar si in industria otelului si utilajelor", a apreciat liderul sindical ungar Zoltan Laszlo.
Cifrele privind locurile de munca sunt reprezinta unul din semnalele care arata ca industria din regiunea Europei de Est se afla intr-un punct de cotitura. Desi economia ungara a crescut cu aproape 5% anul trecut iar investitiile in sectorul manufacturier au inregistrat cel mai puternic avans din ultimii trei... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 14:10
Valoarea industriei ospitalitatii din Romania se ridica la 3 miliarde de euro, insa deficitul de personal din domeniu depaseste cifra de 50.000 de persoane, a declarat, miercuri, intr-o conferinta dedicata industriei ospitalitatii, Dragos Petrescu, presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA).
"Avem ani foarte buni si ne-am strans aici, nucleul industriei de restaurante, freelanceri, vloggeri, bloggeri, furnizori de materii prime, de servicii, lucruri care ne pot ajuta pe noi, operatorii. Cu totii avem un singur obiectiv - cum sa ne crestem afacerea si mai ales cum sa ne-o crestem pe termen lung. Chiar daca Bucurestiul, astazi, detine primul loc in numarul de restaurante, exista orase din Romania foarte importante care cresc si ma astept sa fie mai prezente. Nu vreau sa amintesc aici doar de Cluj sau Timisoara, ci si de alte orase care vin din urma. Datele din 2017 arata o cifra de afaceri de peste 13 miliarde de lei a industriei ospitalitatii, cu 15% mai mare decat in 2016. Se pare ca cei 15% devin un lucru normal... Valoarea pietei nationale de ospitalitate este de 3 miliarde de euro. Tot la nivelul anului 2017 existau la nivel national 36.000 de restaurante, baruri, cafenele, din care 6.000 in Bucuresti. 300.000 de oameni erau angajati in industrie si aici includem si serviciile conexe, iar valoarea medie a bonului este de 50 de lei. Ca previziuni, avem peste 50.000 de oameni deficit de personal in industria ospitalitatii.... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 10:42
Solutia de a aduce forta de munca din Asia in industria ospitalitatii din Romania este una pe termen scurt, iar noi trebuie sa ne gandim la variante pe termen mediu si lung, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Cristina Ionela Tarteata, secretar de stat in Ministerul Turismului.
"Avem in vedere sa rezolvam, printre altele si lipsa stringenta a fortei de munca din domeniul turismului. Ne bucuram ca exista si crestere in turism, datorita masurilor pe care le-a luat ministerul in ultimii ani, cum ar fi voucherele de vacanta sau TVA de 5%. Avem o serie de proiecte la care ne-am gandit si pe care le avem in derulare. Vorbim despre doua proiecte in colaborare cu Centrul National de Invatamant Turistic, pe fonduri europene pentru beneficiari din Vrancea si Brasov, pentru calificare si competente. Mai avem in plan un proiect de instruire profesionala despre care nu va pot spune acum foarte multe. Toti stiu ca este nevoie imperioasa de forta de munca in turism, la fel cum si tarile din Vest s-au confruntat cu acest lucru. Astazi ne confruntam si noi cu aceasta problema si incercam sa gasim metode de rezolvare a problemei prin aducerea fortei de munca din Asia. Acestea sunt metode doar pentru termen scurt, deci trebuie sa ne gandim si la variante de rezolvare pe termen mediu si lung", a spus Tarteata.
Potrivit presedintelui Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), Calin Ile, deficitul de pe piata fortei de munca din industria turismului din Romania este... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 13:37
Autoritatile din Romania au parafat, miercuri, un Memorandum de colaborare in domeniile muncii si protectiei sociale cu ministerul de resort din Vietnam, in vederea aducerii de forta de munca din aceasta tara pe teritoriul national.
Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Muncii si Justitiei Sociale (MMJS), intelegerea de colaborare dintre cele doua state a fost semnata in conditiile in care Romania traverseaza o criza acuta a fortei de munca, iar Republica Vietnam are o populatie de 94 de milioane de locuitori, dintre care aproximativ 60 de milioane sunt persoane apte de munca.
"Va garantez ca drepturile lucratorilor extra-comunitari, printre care se numara, evident, si cetatenii vietnamezi, au fost, sunt si vor fi respectate in Romania in aceleasi conditii in care sunt si cele ale angajatilor romani. Legislatia romaneasca nu face discriminare intre angajati, lucratorii vietnamezi au aceleasi drepturi ca si cei romani in tara noastra", a afirmat ministrul Muncii, Marius Budai.
La randul sau, Dao Ngoc Dung, ministrul Muncii, Invalizilor si Afacerilor Sociale din Vietnam, a precizat ca, in prezent, "pe teritoriul Romaniei lucreaza aproximativ 3.000 de cetateni vietnamezi, care se declara multumiti atat de conditiile de munca, cat si de salariile primite'.
Cetatenii vietnamezi lucreaza in Romania in constructii, industrie, agricultura si turism.
Memorandumul dintre Romania si Vietnam a fost incheiat in conditiile in care mediul de afaceri din Romania... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 14:27
Romania face parte din tarile cu cel mai mare deficit de personal, alaturi de Grecia, Turcia, Bulgaria sau Argentina, ne informeaza studiul Manpower Group 2018 care analizeaza piata fortei de munca din mai multe tari.
Totusi, organizatiile care folosesc beneficiile ca instrument strategic de recrutare si retentie a talentului din organizatie au raportat un nivel mai ridicat de performanta si un randament peste medie in ceea ce priveste recrutarea si retentia angajatilor, in comparatie cu organizatiile care nu au oferit beneficii extrasalariale, subliniaza un raport de cercetare sustinut de Society for Human Resource Management.
In Romania multe companii ofera diverse beneficii pentru motivarea angajatilor. Iata care sunt cele mai raspandite optiuni:
1. Tichetele de masa electronice
Sunt cele mai populare tipuri de beneficii extrasalariale oferite de angajatori, iar din 2015 exista si in varianta electronica, denumite carduri de masa.
Cardul de masa este mai usor de folosit decat varianta tiparita a tichetelor si scurteaza si timpul de cumparare, fiind eliminata etapa de verificare si numarare a tichetelor de catre casier.
In acelasi timp, angajatii pot plati contactless, fara sa mai achite diferenta care depaseste suma tichetelor si pot verifica in orice moment suma ramasa, daca si-au descarcat pe telefon aplicatia cardului.
Atat tichetele de masa tiparite, cat si cele electronice sunt beneficii care cresc puterea de cumparare a produselor alimentare,... mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 17:31
In ultimii ani, companiile din Romania au inceput sa-si puna problema importului de angajati din tari non-UE, care sa asigure resursa umana in sectoarele in care exista deficit de personal si activitatea risca sa fie intrerupta din aceasta cauza, conform Smartree, lider pe piata de externalizare a proceselor de HR.
In schimb, costurile ridicate asociate procedurii de angajare internationala, concomitent cu durata relativ mare de inchidere a proiectelor, reprezinta cele mai importante dezavantaje.
Printre dezavantaje se mai numara diferentele culturale si de limba vorbita; integrarea angajatilor straini intr-o noua cultura; un ciclu lung de angajare, incepand cu realizarea documentatiei si demararea procedurilor pentru a obtine avizele necesare din partea institutiilor statului; procesul de recrutare internationala; volatilitatea fortei de munca adusa.
Exista, insa, si avantaje pentru tarile in care traiesc si lucreaza o foarte mare populatie straina. Acestea se transforma treptat in centre multiculturale, cosmopolite, cu o serie larga de abilitati nou formate, care pot contribui la progresul societatii prin inovatie si creativitate.
"Fenomenul globalizarii a incurajat migratia, dar si importul fortei de munca mai ieftina. Este o practica des intalnita, valabila atat in cazul unor tari mari precum Statele Unite ale Americii, unde populatia latino-americana este preponderenta pe anumite sectoare de activitate, dar si in cazul tarilor mai mici, precum Romania.... mai mult
Luni, 30 Iulie 2018, ora 11:58
Romania se confrunta cu o criza acuta a fortei de munca, iar situatia se deterioreaza din ce in ce mai mult, a declarat, joi, Leonard Rizoiu, CEO al companiei de recrutare LeoHR, in cadrul conferintei "Economia digitala - ce poate sa castige Romania?".
"Piata fortei de munca nu isi revine si vorbim de toate pozitiile, de la operator de productie pana la director general, este o provocare sa gasesti un om care sa se potriveasca in compania ta, care sa aiba valori, principii, asa cum ti-ai dori", a sustinut Rizea.
El a citat un studiu potrivit caruia Romania se afla pe locul doi in lume, dupa Taiwan, ca deficit al fortei de munca.
"Suntem intr-o mare criza a fortei de munca, iar lucrurile se deterioreaza din ce in ce mai mult. Realitatea este foarte grava. Din zece oameni chemati la interviu, apare unul singur", a completat reprezentantul companiei de recrutare.
Rizea a comparat situatia cu experienta sa din 2002, cand, din pozitia de reprezentant al departamentului de resurse umane al uzinei Dacia de la Mioveni, primea candidati care erau dispusi sa strabata toata tara ca sa vina la interviu.
"Inginerii trimiteau CV prin posta, scris de mana. Din 10 ingineri din Satu-Mare, Botosani, Iasi, orase foarte indepartate, imi veneau 10 ingineri la interviu. Aceasta in conditiile in care aveau seara tren din Botosani, dimineata ajungeau in Bucuresti, schimbau trenul spre Pitesti, de unde luau o rata, un autobuz pana la Mioveni, iar, cum uzina Dacia este la cinci... mai mult
Joi, 28 Iunie 2018, ora 17:35
Sa gasesti un angajat profesionist, care sa stie meserie, sa aiba abilitati de comunicare si sa lucreze eficient in echipa este o adevarata provocare pentru Romania.
Dupa ce s-au razboit pe salarii si facilitati, multe companii au trecut la o alta strategie - acum isi pregatesc singure viitorii angajati, inca de pe bancile scolii, arata o analiza Keysfin. Aceasta releva ca Romania a ajuns sa treaca prin cea mai grava criza de forta de munca, dupa ce muncitorii calificati au plecat sa lucreze in afara tarii pentru salarii mai mari, in timp ce in tara productivitatea muncii este inca redusa, iar firmele evita sa investeasca foarte mult in angajati.
"Va mai amintiti de 1 Mai de pe vremea Epocii de Aur? Televiziunea ne prezenta reportaje cu batalioane de muncitori, in salopete, specializati in diverse industrii, focusati pe indeplinirea planului cincinal stabilit de Nicolae Ceausescu. Dincolo de propaganda, cert este ca Romania acelor ani nu ducea lipsa de forta de munca. Toata lumea era obligata sa aiba un loc de munca, iar scolile profesionale scoteau absolventi pe banda rulanta. 30 de ani mai tarziu, 1 Mai nu mai e deloc privita drept Ziua Internationala a Muncii. A devenit mai mult o sarbatoare turistica, in care Litoralul, pensiunile de la munte, iesirile la gratar in padure au ajuns sa fie in prim-plan. Muncitorii de odinioara fie s-au pensionat, fie au plecat in Occident in cautarea unei vieti mai bune", arata analiza.
Oficialii companiei spun ca asa s-a ajuns... mai mult
Marti, 01 Mai 2018, ora 12:37
Deficitul de talente este o situatie cu care specialistii in recrutare si angajatorii se confrunta din ce in ce mai des. Este greu sa gasim macar o companie, fie ea mica sau mare, care sa nu fi intampinat dificultati in a gasi candidatii potriviti pentru anumite pozitii deschise. Astfel, numarul persoanelor care au abilitatile cautate de angajatori a scazut considerabil in ultimul deceniu, iar recrutarea tinde sa se transforme intr-o cautare activa de candidati.
In cele peste doua decenii de activitate, specialistii in recrutare din cadrul BIA HR au constatat ca dificultatile prin care companiile trec in procesul de selectie nu reprezinta o exagerare mediatica, ci o realitate pe care nu ar trebui sa o neglijam.
Adesea, procesul de recrutare si selectie pentru anumite pozitii este extins pe o perioada indelungata, fie pentru ca nu exista suficienti candidati competenti care sa aplice pentru ele, fie pentru ca cei care sunt identificati in urma procesului de cautare demarat de recrutori nu sunt interesati de postul scos la concurs.
Exista mai multe cauze care au dus la aparitia acestui fenomen, o parte dintre acestea am ales sa le mentionam in randurile care urmeaza.
Invatamantul din Romania, sursa de absolventi insuficient pregatiti
Deficitul de angajati de pe piata fortei de munca reprezinta si o consecinta a modului in care sistemul de educatie formeaza elevii si studentii. Astfel, angajatorii constata ca institutiile de invatamant din Romania scot... mai mult
Vineri, 09 Iunie 2017, ora 14:48