Criza fortei de munca, accentuarea inflatiei, perspectivele deprecierii monedei nationale si extinderea blocajului financiar vor reprezenta, in 2020, cele mai importante provocari pentru mediul de afaceri.
2020 este vazut de majoritatea investitorilor drept un an in care masurile reale de reforma vor fi, din pacate, inghetate, cu consecinte directe in inrautatirea cadrului macro-economic. Acestea sunt, in esenta, concluziile celei de-a IX-a editii a "Barometrului privind starea economiei", realizat de compania de consultanta Frames.
Dupa ce, la precedentul barometru de opinie, din luna iulie 2019, inflatia si deprecierea leului se aflau in prim-planul temerilor investitorilor, in 2020 criza fortei de munca tinde sa revina in prim-plan.
Intrebati care ar putea fi principalele provocari cu care se va confrunta mediul de afaceri in anul viitor, peste 60% dintre firmele intervievate au indicat problema fortei de munca, 53% dintre respondenti au mentionat accentuarea blocajului financiar, 49% - cresterea inflatiei iar 36% s-au aratat ingrijorati de o potentiala evolutie negativa a cursului de schimb.
"Criza fortei de munca s-a accentuat in 2019, iar importul de muncitori straini nu a reusit sa compenseze nici 10% din necesar. Dincolo de stimularea consumului, cresterile salariale din mediul bugetar au accentuat dezechilibrele din piata muncii. In 2020, planurile de dezvoltare ale multor companii se afla in stand-by din cauza acestor probleme de personal pentru care,... mai mult
Vineri, 27 Decembrie 2019, ora 17:06
Autoritatile din Romania au parafat, miercuri, un Memorandum de colaborare in domeniile muncii si protectiei sociale cu ministerul de resort din Vietnam, in vederea aducerii de forta de munca din aceasta tara pe teritoriul national.
Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Muncii si Justitiei Sociale (MMJS), intelegerea de colaborare dintre cele doua state a fost semnata in conditiile in care Romania traverseaza o criza acuta a fortei de munca, iar Republica Vietnam are o populatie de 94 de milioane de locuitori, dintre care aproximativ 60 de milioane sunt persoane apte de munca.
"Va garantez ca drepturile lucratorilor extra-comunitari, printre care se numara, evident, si cetatenii vietnamezi, au fost, sunt si vor fi respectate in Romania in aceleasi conditii in care sunt si cele ale angajatilor romani. Legislatia romaneasca nu face discriminare intre angajati, lucratorii vietnamezi au aceleasi drepturi ca si cei romani in tara noastra", a afirmat ministrul Muncii, Marius Budai.
La randul sau, Dao Ngoc Dung, ministrul Muncii, Invalizilor si Afacerilor Sociale din Vietnam, a precizat ca, in prezent, "pe teritoriul Romaniei lucreaza aproximativ 3.000 de cetateni vietnamezi, care se declara multumiti atat de conditiile de munca, cat si de salariile primite'.
Cetatenii vietnamezi lucreaza in Romania in constructii, industrie, agricultura si turism.
Memorandumul dintre Romania si Vietnam a fost incheiat in conditiile in care mediul de afaceri din Romania... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 14:27
Sa gasesti un angajat profesionist, care sa stie meserie, sa aiba abilitati de comunicare si sa lucreze eficient in echipa este o adevarata provocare pentru Romania.
Dupa ce s-au razboit pe salarii si facilitati, multe companii au trecut la o alta strategie - acum isi pregatesc singure viitorii angajati, inca de pe bancile scolii, arata o analiza Keysfin. Aceasta releva ca Romania a ajuns sa treaca prin cea mai grava criza de forta de munca, dupa ce muncitorii calificati au plecat sa lucreze in afara tarii pentru salarii mai mari, in timp ce in tara productivitatea muncii este inca redusa, iar firmele evita sa investeasca foarte mult in angajati.
"Va mai amintiti de 1 Mai de pe vremea Epocii de Aur? Televiziunea ne prezenta reportaje cu batalioane de muncitori, in salopete, specializati in diverse industrii, focusati pe indeplinirea planului cincinal stabilit de Nicolae Ceausescu. Dincolo de propaganda, cert este ca Romania acelor ani nu ducea lipsa de forta de munca. Toata lumea era obligata sa aiba un loc de munca, iar scolile profesionale scoteau absolventi pe banda rulanta. 30 de ani mai tarziu, 1 Mai nu mai e deloc privita drept Ziua Internationala a Muncii. A devenit mai mult o sarbatoare turistica, in care Litoralul, pensiunile de la munte, iesirile la gratar in padure au ajuns sa fie in prim-plan. Muncitorii de odinioara fie s-au pensionat, fie au plecat in Occident in cautarea unei vieti mai bune", arata analiza.
Oficialii companiei spun ca asa s-a ajuns... mai mult
Marti, 01 Mai 2018, ora 12:37
Forta de munca din Romania este subplatita, iar capitalul este supraplatit, iar daca vrem sa vorbim de salarii trebuie sa rezolvam problemele cu drumurile, productia si justitia, sustine Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"In Romania forta de munca este subplatita, iar capitalul este supraplatit. Capitalul ia aproape 60% din VNB (venitul national brut, n.red.), iar forta de munca ia aproape 40%. Sa ne intrebam de ce se intampla lucrul acesta?
Lucrul acesta se intampla pentru ca intreprinzatorul strain si/sau roman isi face planurile cu toate masurile pe care le are de platit, cu drumuri care iau mai mult timp si inseamna cheltuieli, cu productie care inseamna cheltuieli, cu cadrul legislativ care inseamna avocati, juristi si asa mai departe, toate astea se varsa in salarii mai mici", a spus Valentin Lazea, cu ocazia lansarii "Raportului economic pentru Romania 2017".
In opinia acestuia, trebuie sa rezolvam problemele legate de infrastructura, de productie sau cele de justitie.
"Noi in Romania trebuie sa invatam ca, daca vrem sa vorbim despre salarii, trebuie sa lovim alte popice cu bila noastra, si anume sa rezolvam cu drumurile, cu infrastructura, cu productia, justitia si asa mai departe. Pana cand vom face aceste lucruri, nu avem decat sa stam aici, sa facem conferinte, sa ne laudam ce ne merge capitalul", a mai aratat economistul BNR.
Seful Reprezentantei CE in Romania, Angela Filote, a sustinut miercuri, la conferinta de... mai mult
Miercuri, 15 Martie 2017, ora 17:37
In afara tarii, lucreaza 2,9 milioane de romani. Ei au economisit zece miliarde de euro pe care ii tin in bancile din tarile in care se afla acum. In felul acesta, se pierd resurse financiare si se risipeste un potential important de forta de munca. Un studiu realizat, recent, de catre Fundatia Soros din Romania scoate in evidenta cateva adevaruri spectaculoase.Primul, si cel mai important, este numarul romanilor aflati la munca in strainatate. Cifra la care ajunge studiul este de 2,9 milioane de romani. Este, fara indoiala, un numar impresionant.
Niciodata guvernul nu a vorbit oficial despre numarul muncitorilor aflati in afara tarii, dintr-un motiv cat se poate de simplu.
In fapt, plecarea romanilor la munca in strainatate releva precaritatea economiei romanesti. Cand exista aproape trei milioane de oameni care au plecat din tara pentru a lucra in lume inseamna cel putin doua sensibilitati ale economiei romanesti.
Prima arata cat de periferica este economia romaneasca si cat de putin ofera ea sanse cetatenilor romani.
A doua se refera la felul in care sunt distorsionate datele economice din Romania de catre aceasta realitate. Ganditi-va, numai: daca acesti trei milioane de oameni s-ar afla in tara, care ar fi rata somajului?
Din trei milioane de oameni, o parte ar lucra, o alta ar depasi perioada de somaj, dar cei mai multi ar fi in somaj.
Cifra de astazi a somajului ar fi, probabil, dubla. In plus, trei milioane de oameni reprezinta un procent important din... mai mult
Joi, 28 Iulie 2011, ora 23:59
Cea mai mare provocare a Chinei ca tara in curs de dezvoltare este si cea mai dificila: procesul de imbatranire.In timp ce competitia economica dintre China si SUA se intensifica, populatia Chinei apta pentru munca a scazut si se va scadea din ce in ce mai mult in urmatorii 5 ani, potrivit demografilor si datelor recente de recesamant.
Numarul persoanelor cu varste cuprinse intre 20-24 de ani, care inainte reprezentau o sursa de munca entry-level importanta in fabricile chineze este deja intr-o scadere.
Statul cel mai populat de pe Pamant va avea in curand un deficit de munca.
Numarul pensionarilor chinezi va atinge nivelul maxim in 2016, potrivit unui raport recent realizat de economistul Nicholas Eberstadt de la American Entreprise Institute, scrie Business Insider.
Daca tendintele demografice actuale continua, pana in 2030 forta de munca a tarii va fi in scadere cu 1% pe an.
Motorul de crestere economica uimitoare a Chinei din ultimii 30 de ani, reprezentat de muncitorii tineri, va disparea in mai putin de doua decenii.
Numarul disponibil de lucratori rurali care cauta de lucru in fabrici scade pe zi ce trece, in timp ce muncitorii chinezi mai educati tanjesc la "gulerele albe".
Potrivit analistilor, acest lucru impinge in sus salariile si determina unele companii sa paraseasca China in cautare de forta de munca mai ieftina.
Toata aceasta schimbare creeaza o uriasa problema pentru superputerea lumii.
Numarul de tineri care intra in campul muncii este mult mai mic decat... mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 11:27
Redresarea rapida a economiei germane revitalizeaza piata fortei de munca europene. Multe companii doresc sa recruteze personal calificat, inclusiv romani.Numai ca socoteala nemtilor nu se potriveste cu cea din targ. De ce nu este Germania atractiva pentru forta de munca europeana, si nu numai?Industria germana duce lipsa, de ani de zile, de personal calificat. Economia putea fi mult mai puternica daca industria germana ar fi beneficiat de tehnicieni bine calificati, ingineri si cercetatori, dupa cum analizeaza dw-world.Conform studiilor Institutului German pentru Cercetare Economica, acest deficit al tehnicienilor este discutabil. O privire, aruncata asupra salarizarii arata ca problema nu este atat de acuta. Anya Ketner, cercetator la acest institut, a studiat indeaproape piata fortei de munca germane si a ajuns la urmatoarele concluzii:Exista o penurie sau nu?"Din cunostintele mele, nu exista o baza de date sigura, care sa ateste trendul castigului salarial acordat inginerilor nou-angajati. Se cunoaste, in mod cert, salariul mediu al angajatilor germani. Nu se stie in mod sigur ce salariu propun firmele germane nou-angajatilor, din moment ce acestea simt o lipsa acuta de tehnicieni. Ketner sustine, de asemenea, ca in domeniul ingineriei nu se resimte penuria fortei de munca calificate. In industria constructoare de masini, de exemplu, anual, se elibereaza 9.000 de locuri de munca pentru ingineri, in conditiile in care in anul universitar 2009-2010 au... mai mult
Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 23:56
Presedintele Traian Basescu considera ca scaderea cotei unice de impozitare nu este o solutie, deorece ar aduce un deficit in bugetul de stat, apreciind insa ca daca se gaseste o solutie de compensare in buget, scaderea contributiilor pentru forta de munca este esentiala."Nu cred ca este o solutie, va pot spune ca sunt in discutii chiar cu specialisti pe tema asta, cu PDL, cu o echipa formata de Adriean Videanu care vine cu varianta reducerii cotei unice. Nu mi se pare o solutie si va dau si un argument simplu, dincolo de orice altceva. Avem marii contributori la bugetul de stat din cota unica: Petrom, Rompetrol, Dacia, Nokia, cei care sa spunem au performanta. Reducerea de la 16 la 12 sau la 10 inseamna un deficit in buget. Cu ce le compensam, cu cei care acum face evaziune la 16%?", a declarat seful statului duminica.
Pe de alta parte, presedintele s-a aratat un sustinator al reducerii contributiilor platite la bugetul asigurarilor sociale.
"Da, si asta as sustine-o, daca gasim o solutie de compensare in buget, scaderea contributiilor este esentiala", a spus Basescu.
Presedintele a subilniat ca Romania are nevoie de stabilitate a sistemului fiscal.
"Parerea mea este ca ne trebuie stabilitate. Sistemul fiscal actual trebuie stabilizat cu o privire catre contributiile pentru forta de munca, care sunt mari. In rest avem contributii care sunt sub media UE. Cred ca trebuie o analiza serioasa", a explicat presedintele.
Traian Basescu a spus pe de alta parte ca... mai mult
Duminica, 17 Octombrie 2010, ora 23:43
Comisia Europeana (CE) a anuntat astazi ca estimeaza ca masurile de combatere a crizei economice luate la nivelul blocului comunitar in ce priveste restabilirea canalelor esentiale de credit vor duce la redresarea treptata a economiei incepand cu sfarsitul luni 2009. Noile state membre, care se confrunta in prezent cu o incetinire accentuata a cresterii economice, sunt sprijinite prin fondurile substantiale disponibile in cadrul politicii de coeziune a UE, inclusiv prin mecanismul pentru balantele de plati, care permite Uniunii sa vina in sprijinul statelor membre aflate in afara zonei euro si care au nevoie de asistenta temporara. In plus, dispozitiile armonizate din domeniul concurentei si al ajutoarelor de stat vor asigura conditii de egalitate pentru companii, a anuntat Comisia, la aniversarea a cinci ani de cand blocul comunitar a acceptat 10 state membre noi din Europa Centrala si de Est. Uniunea Europeana extinsa a devenit in prezent cel mai mare spatiu economic integrat din lume, reprezentand peste 30% din produsul intern brut mondial si mai mult de 17% din comertul global. Venitul pe cap de locuitor in noile state membre a crescut de la 40% din media vechilor state membre in 1999, la 52% in 2008, in timp ce cresterea economica medie a fost de 5,5% pentru perioada 2004-2008, in raport cu 3,5% pentru perioada 1999-2003. De asemenea, extinderea a crescut oportunitatile de comert. in 2007, aproape 80% din exporturile noilor state membre au fost directionate catre... mai mult
Vineri, 20 Februarie 2009, ora 17:21