Deficitul bugetar a ajuns la 2,96% din Produsul Intern Brut (P.I.B.), după primele șase luni ale anului, în urcare față de minusul de 2,29% din primele cinci luni, potrivit datelor publicate, marți, 27 iulie, de Ministerul Finanțelor. In aceeași perioadă a anului trecut, în plină pandemie, deficitul era de 4,28%, după prima jumătate a anului.
Raportul arată că execuția bugetului general consolidat, în primele șase luni ale anului 2021, s-a încheiat cu un deficit de 33,81 miliarde lei, față de deficitul de 45,17 miliarde lei, înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2020. Acest rezultat a fost realizat în condițiile în care, în perioada ianuarie-iunie 2021, cheltuielile de investiții au fost cu 5,23 miliarde lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, iar plățile cu caracter excepțional generate de epidemia de coronavirus au fost de 8,11 miliarde lei (13,34 miliarde lei, respectiv 1,17% din PIB).
Veniturile bugetului general consolidat au însumat 176,38 miliarde de lei, în prima jumătate a anului 2021, cu 20,6% peste nivelul încasat în aceeași perioadă a anului trecut. Acest avans a fost influențat de baza redusă aferentă 2020 (în principal perioada martie-mai – caracterizată preponderent de lockdown), redresarea indicatorilor economici, dar și de recuperarea parțială a unor categorii de venituri (contribuții de asigurări și TVA).
Cele mai însemnate creșteri nominale s-au înregistrat în... mai mult
Marti, 27 Iulie 2021, ora 10:55
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,48% din produsul intern brut dupa primele patru luni ale acestui an, la 26,82 miliarde de lei, iar peste jumatate este generat de sumele lasate in mediul economic prin facilitatile fiscale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19, informeaza Ministerul Finantelor.
"Cresterea deficitului bugetar aferent primelor patru luni ale anului curent, comparativ cu cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, este explicata in principal de evolutia nefavorabila a incasarilor bugetare in lunile martie si aprilie ca urmare a amanarii platii unor obligatii fiscale de catre agentii economici pe perioada starii de urgenta (11,1 miliarde de ei) si a restituirilor suplimentare de TVA de 3,11 miliarde de lei pentru sustinerea lichiditatii in sectorul privat cu un impact semnificativ in martie, in timp ce in luna aprilie dinamica veniturilor a revenit in teritoriul pozitiv.
De asemenea, pe partea de cheltuieli, fata de cresterea bugetara prin efectul legilor s-a inregistrat o crestere a cheltuielilor de investitii cu 3,15 miliarde de lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, precum si plati cu caracter exceptional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 1,2 miliarde de lei", arata MFP.
Soldul negativ consemnat in primul trimestru a fost de 18,06 miliarde de lei (1,67% din PIB) in timp ce, anul trecut, bugetul general consolidat inchidea primele patru luni cu un deficit bugetar de 1,1% din PIB.... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2020, ora 22:04
Comisia Europeana accepta reducerea treptata a deficitului bugetar propusa de Ministerul Finantelor Publice in procedura de deficit excesiv. CE a cerut ca Romania sa se incadreze sub tinta de 3% pana la finalul anului 2022, se arata intr-un comunicat de presa.
"In discutiile cu reprezentantii Comisiei Europene am subliniat angajamentul ferm al guvernului Romaniei pentru o politica fiscala responsabila si sustenabila, dar si faptul ca reducerea deficitului ar trebui sa se faca intr-o maniera care sa nu puna in pericol cresterea economica", a declarat ministrul interimar al finantelor publice, Florin Citu.
Comisia Europeana incepe procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei. Florin Citu: Avem un plan sustenabil si credibil
Comisia Europeana propune o corectie a deficitului bugetar inregistrat de Romania in acord cu strategia fiscal-bugetara adoptata de Ministerul Finantelor Publice. Concret, Romania trebuie sa se incadreze sub tinta de 3% la finalul anului 2022.
Propunerea de recomandare a Consiliului Uniunii Europene urmeaza sa fie discutata si adoptata in reuniunea Consiliului Afaceri Economice si Financiare (ECOFIN) din 17 martie.
Conform propunerii, Consiliul UE ii recomanda Romaniei sa inainteze masuri pentru iesirea din procedura de deficit excesiv pana in 2022, traiectoria de ajustare fiind de 3,6% pentru 2020, 3,4% pentru 2021 si 2,8% pentru 2022, se mai arata in comunicatul MFP.
Procedura a fost declansata in contextul in care Romania a... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 19:21
Pe parcursul acestui an, principalele organisme financiare internationale, Fondul Monetar International, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, precum si Comisia Europeana si principalele agentii de rating, Standard & Poor's, Fitch Ratings si Moody's, si-au inrautatit estimarile privind cresterea economica a Romaniei si totodata au atras atentia autoritatilor de la Bucuresti asupra riscului cresterii deficitului bugetar ca urmare a politicii fiscale expansioniste.
FMI recomanda autoritatilor romane o politica fiscala mai stricta daca vor sa respecte tinta de deficit
La inceputul anului, directorul general al FMI, Christine Lagarde, aprecia ca in 2018 cresterea economiei mondiale va fi 'mai puternica si mai bine repartizata' intre statele lumii, continuand procesul inceput dupa criza economica din anii 2007-2008. In consecinta, la finele lunii ianuarie FMI si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2018 si 2019, apreciind ca reducerile de taxe adoptate de administratia Trump in SUA ar urma sa duca la cresterea investitiilor in cea mai mare economie mondiala si vor ajuta, de asemenea, si principalii parteneri comerciali ai tarii. Potrivit FMI, economia mondiala va inregistra o crestere de 3,9% in acest an si anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decat estima in toamna anului trecut.
In ceea ce priveste Romania, in luna martie, FMI aprecia ca, fara o modificare a politicilor actuale, cresterea economiei... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2018, ora 11:36
Ministerul Finantelor publice intentioneaza sa imprumute 2,5 miliarde de euro de pe pietele externe, prin lansarea a una sau doua serii noi de obligatiuni cu maturitatea de minimum 10 ani, potrivit unui ordin al ministrului Finantelor publicat in Monitorul Oficial.
Emisiunea este administrata de catre BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank, Societe Generale si UniCredit Bank.
"Suma finala, precum si ceilalti termeni si celelalte conditii financiare urmeaza sa fie stabilite la momentul lansarii emisiunii, in functie de conditiile de piata", precizeaza sursa citata.
Banii vor fi utilizati pentru finantarea deficitului bugetar, precum si pentru refinantarea si rambursarea anticipata a datoriei publice guvernamentale.
In 2018, Romania a atras 3,2 miliarde de euro de pe pietele externe.
La inceputul lunii iunie a acestui an, Ministerul Finantelor a anuntat ca Romania a atras de pe pietele internationale de capital 1,2 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligatiuni pe 30 de ani, la un randament de 5,2% pe an, si a realizat, in premiera, o tranzactie de rascumparare anticipata a unor obligatiuni in dolari.
Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste 1,4 ori. De asemenea, baza investitionala a tranzactiei a fost diversificata atat din punct de vedere geografic, cat si din perspectiva tipurilor de investitori.
Anterior, in data de 1 februarie 2018, Finantele au mai imprumutat doua miliarde euro de pe pietele financiare internationale printr-o emisiune de... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 16:01
Romania a inregistrat, in primul trimestru din acest an, cel mai mare deficit bugetar din UE, de 4,2% din PIB, la mare distanta de ocupanta locului 2, Franta, cu 2,5%.
Mai mult, Comisia Europeana estimeaza ca vom depasi atat anul acesta, cat si in 2019 limita de 3%, stabilita prin pactul fiscal european, astfel ca se poate declansa procedura de infringement impotriva tarii noastre.
Potrivit Comisiei Europene, in 2018, Romania ar urma sa aiba un deficit bugetar de 3,4% din PIB, iar in 2019, de 3,8% din PIB.
Cu toate acestea, la inceputul saptamanii, la bilantul celor sase luni de guvernare, premierul Viorica Dancila nu a spus nimic despre acest subiect.
S-a laudat insa cu Legea Salarizarii sau trecerea contributiilor de la angajator la angajat, cu toate ca aceste masuri au dus la scaderea veniturilor pentru multi romani.
La capitolul realizari a trecut chiar si reducerea accizei la motorina cu 10% pentru transportatori, in conditiile in care tot PSD-ALDE decisese introducerea supraaccizei la carburanti in toamna anului trecut si transportatorii au amenintat ca blocheaza tara.
Iata cu ce s-a laudat Viorica Dancila la bilantul celor sase luni de guvernare
Care sunt factorii care au dus la cresterea deficitului bugetar
Profesorul de economie Florin Andrei a declarat pentru Ziare.com ca motivul principal care a dus la un deficit bugetar asa mare este cresterea rapida si nesustenabila a cheltuielilor.
"Deficitul bugetar a crescut in primul rand din... mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 08:47
Doua state membre ale Uniunii Europene - Spania si Portugalia - au avut anul trecut un deficit guvernamental (calculat pe baza metodologiei ESA, sistemul conturilor europene - n.r.) egal sau mai mare de 3% din PIB, in timp ce Romania a avut un deficit bugetar de 2,9% din PIB, potrivit unei estimari preliminare publicate luni de Eurostat.
Spania a inregistrat un sold negativ de 3,1% din PIB si Portugalia un deficit de 3% din PIB.
In 2017, Malta (3,9%), Cipru (1,8%), Cehia (1,6%), Luxemburg (1,5%), Suedia si Germania (ambele 1,3%), Olanda (1,1%), Danemarca (1%), Bulgaria (0,9%), Grecia si Croatia (ambele 0,8%) si Lituania (0,5%) au inregistrat excedent bugetar, in timp ce Slovenia a raportat echilibru bugetar. Cel mai scazut deficit guvernamental a fost raportat anul trecut de Irlanda si Estonia (ambele minus 0,3%), Letonia (minus 0,5%) si Finlanda (minus 0,6%)
In schimb, la finele lui 2017, Romania se situa in randul statelor membre UE cu cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale raportata la Produsul Intern Brut (35%), un nivel mai redus fiind inregistrat doar in Estonia (9%), Luxemburg (23%), Bulgaria (25,4%) si Cehia (34,6%). La nivelul UE, 15 state membre aveau in 2017 un nivel al datoriei guvernamentale mai mare de 60% din PIB, cel mai ridicat nivel fiind in Grecia (178,6%), Italia (131,8%), Portugalia (125,7%), Belgia (103,1%) si Spania (98,3%).
Potrivit Eurostat, in 2017, deficitul guvernamental si datoria, atat in zona euro cat si in UE 28, au scazut... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2018, ora 13:57
Ioana Petrescu, fost ministru de Finante in Guvernul Ponta, a comentat, luni, datele referitoare la executia bugetara pe primele cinci luni ale anului 2017, sustinand ca situatia este tragica.
"S-a publicat executia bugetara pe primele cinci luni. Pe scurt, situatia este tragica. Sa va traduc: dupa cinci luni, deficitul este de aproape trei ori mai mare decat in aceasi perioada a anului trecut, cheltuielile sunt cu 9,4% mai mari din cauza cheltuielilor cu personalul, iar veniturile, desi mai mari decat cele de anul trecut, sunt mult sub cele prognozate in bugetul pe 2017. Veniturile au fost cu 7,9% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, in conditiile in care in bugetul pe 2017, veniturile erau prognozate sa fie cu 14% mai mari decat cele din 2016, deci colectarea este mult sub plan", a scris Ioana Petrescu pe Facebook.
Aceasta a precizat ca nici anul trecut nu a fost unul foarte fericit din punct de vedere al disciplinei bugetare.
"In 2016, deficitul structual nu s-a atins si mai grav, deficitul ESA a atins limita de 3% impusa prin Tratatul de la Maastricht. Daca situatia este acum mai grava acum decat cea de anul trecut, cam cat crede MFP ca va fi deficitul la finalul anului? Pe cand trezirea la realitate, ANAF? Pe cand vor accepta decidentii ca nu e posibil sa scazi taxele, cresti salariile si sa scazi deficitul?", a incheiat fostul ministru.
Potrivit datelor publicate, marti, pe site-ul Ministerului Finantelor, bugetul general consolidat a... mai mult
Marti, 27 Iunie 2017, ora 19:39
5 state membre UE vor rata cu siguranta tinta de deficit bugetar de 3% stabilita in cadrul acordului comun din blocul comunitar. Alte trei state sunt vazute de catre economisti ca mergand la limita in respectarea acestei tinte pe anul in curs.
Conform Bloomberg, Marea Britanie, Franta, Spania, Grecia si Croatia vor rata in acest an tinta de deficit bugetar, in vreme ce Romania, Finlanda si Polonia se apropie periculos de acest plafon.
Franta, o boala cronica
Pentru Franta, problema depasirii limitei de deficit bugetar incepe sa se cronicizeze, acesta fiind al noualea an consecutiv in care nu reuseste sa isi indeplineasca obligatiile asumate prin Pactul de Stabilitate si Crestere Economica semnat in 1998.
De atunci si pana in prezent, 25 de state europene au incalcat in diverse perioade bariera de 3% a deficitului bugetar asumat, doar Suedia, Estonia si Luxemburg reusind sa se incadreze mereu in tinta propusa.
Inclusiv Germania, considerata motorul economiei din zona euro, a fost nevoita sa incalce principiile care stau la baza Pactului, in 2009 si 2010, ca urmare a situatiei generate de criza economica. De altfel, in acea perioada, nu mai putin de 22 de state s-au aflat in aceeasi situatie.
Premierul francez, Michel Sapin, a afirmat ca tara sa va reusi sa se incadreze in tinta de deficit bugetar incepand cu anul viitor, acesta fiind si termenul limita dat Parisului de catre Comisia Europeana, dar analistii economici nu privesc cu acelasi optimism... mai mult
Luni, 21 Martie 2016, ora 11:05