Grecia sarbatoreste, vineri, Ziua Independentei, insa elenii au putine motive de bucurie, avand in vedere problemele financiare cu care se confrunta.
Guvernul de la Atena incearca sa gaseasca solutii pentru a obtine 900 de milioane de euro, suma echivalenta cu 0,5% din PIB, bani necesari pentru a acoperirea deficitului bugetar din perioada 2017-2018, potrivit News.ro.
Misiunea trebuie indeplinita inainte de reuniunea ministrilor de Finante din zona euro, din 22 aprilie, la care trebuie luate decizii legate de viitorul programului de salvare.
Ministerul elen de Finante si creditorii Greciei cauta o solutie care consta in principal in taxarea indirecta si majorarea taxelor existente, relateaza Kathimerini.
Cu toate acestea, planul este destul de dificil, fiind analizata si posibilitatea obtinerii unor resurse suplimentare din impozitul pe venit.
Economia Greciei a reintrat in recesiune
Surse oficiale au declarat ca creditorii cer masuri care sa aiba ...citeste mai departe despre "Ziua Independentei in Grecia: Norii negri inca nu s-au spulberat" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 25 Martie 2016, ora 13:36
Premierul Greciei, Alexis Tsipras isi umfla demonstrativ muschii in fata partenerilor europeni, dar se pare ca adevarata lupta il asteapta in vechea Elada, unde concetatenii sai isi pastreaza obiceiul de a evita plata taxelor si impozitelor.
Pentru a-si putea dovedi credibilitatea chiar si in fata altor creditori internationali, un plan B din ce in ce mai des luat in calcul de oficialii de la Atena, Tsipras trebuie sa se arate inflexibil in fata marilor evazionisti greci, arata o analiza Bloomberg.
Evaziunea, meteahna veche
Problema eludarii sistemului de taxe si impozite este una adanc inradacinata in Grecia, Tsipras trebuind sa demonstreze mai intai ca este capabil sa isi colecteze resursele fiscale inainte de a da o noua linie in gestionarea acestora.
Intentia sa de a renunta la politica de austeritate, care a micsorat PIB-ul Greciei cu aproape 25% de la inceputul crizei, poate ramane doar o promisiune fara acoperire daca liderul extremei stangi nu reuseste sa schimbe mentalitatea conationalilor sai.
Campania sa bazata pe reducerea impozitelor l-a propulsat in fruntea guvernului de la Atena, dar cel mai mare creditor din zona euro, Germania, se indoieste inca de necesitatea unei astfel de masuri.
Saptamana trecuta, la intalnirea dintre ministrii de finante ai celor doua tari, Wolfgang Schaeuble si Yanis Varoufakis, partea germana a reiterat propunerea de a acorda un sprijin prin 500 de specialisti in recreionarea sistemului fiscal din Grecia.... mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 14:00
Deficitul bugetar al Greciei a scazut in primele cinci luni din acest an tara ramanand in grafic pentru indeplinirea tintelor fiscale stabilite in schimbul asistentei financiare, transmite Dow Jones Newswires.
In perioada ianuarie-mai 2013, deficitul bugetar al Guvernului central, care exclude cheltuielile autoritatilor locale si cele cu asistenta sociala, a scazut la 980 milioane de euro (1,30 miliarde de dolari), de la 2,3 miliarde de euro in perioada similara a anului trecut, a anuntat luni ministerul de Finante de la Atena.
Obiectivul autoritatilor elene era obtinerea unui deficit de 4,2 miliarde de euro.
"Dupa finalizarea datelor din primele cinci luni ale anului, situatia fiscala a Greciei se imbunatateste si este posibil sa obtinem un excedent primar (pana la sfarsitul anului)", a declarat Christos Staikouras, adjunctul ministrul elen de Finante.
Veniturile au scazut in perioada ianuarie-mai 2013 cu 8%, la 19,15 miliarde de euro, de la 19,6 miliarde de euro. Cheltuielile bugetare au inregistrat un declin de 11,3%, la 23 miliarde de euro, de la 30,5 miliarde de euro in primele cinci luni din 2012.
Aceasta performanta vine intr-un context in care Grecia este in recesiune din 2008.
In pofida a doua programe de sprijin care au implicat Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International, precum si creditorii privati, Grecia ar urma sa inregistreze in 2013 al saselea an de recesiune.
Grecia spera sa obtina un ragaz de doi... mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 15:04
Grecia estimeaza un deficit bugetar mai mic in acest an, pe baza planului fiscal actualizat pentru perioada 2013-2016, publicat vineri, transmite Reuters.
In 2013 tinta de deficit bugetar a Greciei va fi de 4,3% din PIB, fata de 5,5% estimata anterior. De asemenea, autoritatile de la Atena se asteapta la un excedent primar de 3,2% in 2016, fata de 4,5% anuntat anterior.
"Guvernul crede ca, tinand cont de masurile de reforma structurala si initiativele ce vizeaza cresterea economiei, va fi acoperita ajustarea fiscala redusa care ar putea rezulta in 205-2016", se arata in planul fiscal actualizat pentru perioada 2013-2016.
Luni, adjunctul ministrului elen de finante, Christos Staikouras, a anuntat ca Grecia si-a atins obiectivele bugetare pentru 2012 incheind anul cu un deficit de 6,6% din PIB. Potrivit datelor preliminare, deficitul general al tarii s-a redus cu o treime in 2012 pana la 12,882 miliarde de euro de la 19,69 miliarde de euro, 9,4% din PIB, in 2011. In consecinta, Grecia si-a atins obiectivele bugetare pentru prima data de la solicitarea programului de ajutor al UE si FMI in 2010.
Aceasta performanta vine intr-un context in care Grecia este in recesiune din 2008. In pofida a doua programe de sprijin care au implicat Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International precum si creditorii privati, Grecia ar urma sa inregistreze in 2013 al saselea an de recesiune.
Grecia spera sa obtina un ragaz de doi ani, pana in 2016,... mai mult
Sambata, 09 Februarie 2013, ora 18:07
Grecia si-a atins obiectivele bugetare pentru 2012 incheind anul cu un deficit de 6,6% din Produsul Intern Brut, a declarat luni adjunctul ministrului elen de finante, Christos Staikouras, transmite AFP.
Potrivit datelor preliminare, deficitul general al tarii s-a redus cu o treime in 2012 pana la 12,882 miliarde de euro de la 19,69 miliarde de euro, 9,4% din PIB, in 2011. In consecinta, Grecia si-a atins obiectivele bugetare pentru prima data de la solicitarea programului de ajutor al UE si FMI in 2010.
"Aceste evolutii pozitive in executia bugetara demonstreaza ca eforturile de consolidare, ajustare si disciplina fiscala incep sa-si arate roadele, creand conditiile necesare pentru stabilizarea si relansarea graduala a economiei", a declarat Christos Staikouras intr-un comunicat de presa.
Datele statistice arata chiar un excedent primar (inainte de plata dobanzilor pentru datoria suverana) de 434 milioane de euro, fata de un deficit primar de 3,5 miliarde de euro in 2011.
Aceasta performanta vine intr-un context in care Grecia este in recesiune din 2008. In pofida a doua programe de sprijin care au implicat Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International precum si creditorii privati, Grecia ar urma sa inregistreze in 2013 al saselea an de recesiune.
Conform celor mai recente estimari ale FMI, economia Greciei se va contracta cu 4,2% in acest an, dupa o cadere de 6% inregistrata anul trecut, dar va reveni in teritoriul pozitiv... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 08:24
Guvernul grec va obtine o extindere de doi ani a perioadei in care trebuie sa-si reduca deficitul bugetar, informeaza cotidianul german Suddeutsche Zeitung in editia sa de miercuri, citand un protocol de acord cu creditorii internationali ai Greciei, scrie AFP.
Atena va trebui sa atinga tintele de deficit bugetar, sub pragul de 3% din Produsul sau Intern Brut (PIB), in 2016, si nu in 2014, asa cum era prevazut pana in prezent, continua publicatia de la Munchen.
Termenele acordate Greciei pentru punerea in practica a reformelor pe piata interna a muncii si in sectorul energiei, precum si pentru noi privatizari vor fi de asemenea prelungite, potrivit sursei citate.
Premierul Antonis Samaras poate sa mai conteze si pe faptul ca partenerii europeni ai Greciei vor debloca rapid o noua transa de ajutor, in valoare de 31,5 miliarde euro, adauga Suddeutsche Zeitung.
Atena prevede un program de privatizare cu venituri de numai 8,8 miliarde de euro pana la sfarsitul lui 2015, fata de 19 miliarde euro estimate pana in prezent.
O chestiune era insa in suspans marti, si anume cum va reusi Atena sa acopere deficitul bugetar din 2013 si 2014, ziarul german precizand ca este necesar un efort suplimentar de 15 pana la 18 miliarde de euro.
Samaras a anuntat marti seara ca guvernul sau de coalitie va continua negocierile pentru a pune la punct masurile de austeritate cerute de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
Deblocarea transei de 31,5 miliarde de euro... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 09:16
Grecia a negat, luni, informatiile aparute in cotidianul "Der Spiegel" privind existenta unui deficit bugetar de 20 miliarde de euro.
Cotidianul german a anuntat zilele acestea ca Atena va primi urmatoarea transa a imprumutului international numai daca presupusul deficit de 20 miliarde de euro este redus substantial.
Datele publicatiei germane se bazeaza pe un raport preliminar al expertilor Uniunii Europene (UE), Bancii Centrale Europene (BCE) si Fondului Monetar International (FMI), care evalueaza progresele inregistrate de statul elen in implementarea reformelor.
Grecia are deficit de 20 miliarde de euro, dublu fata de estimari
Un reprezentant al Ministerului de Finante al Greciei sustine ca statul elen negociaza cu expertii UE, BCE si FMI doar reducerea cheltuielilor cu 11,5 miliarde de euro, precum si modul de realiza venituri suplimentare de doua miliarde de euro, conform Agerpres.
Reprezentantii UE, BCE si FMI au decis sa reia dupa o saptamana discutiile privind reducerile bugetare de 11,5 miliarde de euro, conditie necesara pentru ca statul elen sa beneficieze de ajutor financiar.
Grecia: Reducerile bugetare de 11,5 miliarde de euro amanate
Daca va obtine un raport pozitiv din partea creditorilor internationali, premierul Samaras intentioneaza sa ceara un ragaz suplimentar de doi ani pentru a indeplini obiectivele de reducere a deficitului public solicitate de creditorii internationali in schimbul planului de ajutor in valoare de 130 miliarde... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 17:46
Deficitul bugetar al Greciei a coborat anul trecut la 9,1% din Produsul Intern Brut de la nivelul de 10,3% din PIB in 2010, in conditiile in care austeritatea ceruta in programul convenit cu FMI si UE a afectat cheltuielile publice.
Aceasta situatie reiese din cifrele comunicate luni de autoritatea statistica ELSTAT, transmite Reuters.
Chiar si asa un deficit bugetar de 9,1% este de trei ori mai mare decat pragul de 3,0% din PIB prevazut de Tratatul de la Maastricht.
"Potrivit datelor preliminarii, deficitul guvernului general, masurat potrivit procedurii de deficit excesiv (EDP) este estimat la 19,6 miliarde euro, sau 9,1% din PIB", a anuntat ELSTAT. Autoritatea a mai informat ca datoria nationala a crescut la 355,6 miliarde euro, echivalentul a 165,3% din PIB, de la 145% din PIB in 2010, in conditiile in care limita in UE este de 60% din PIB.
Masurile de austeritate fiscala, inclusiv majorarile de taxe pe venit si proprietati, cresterea Taxei pe Valoarea Adaugata si reducerea salariilor si pensiilor, au permis autoritatilor de la Atena sa reduca drastic deficitul bugetar de la nivelul revizuit de 15,6% din PIB inregistrat in 2009.
Pentru acest an autoritatile elene si-au propus un deficit bugetar de 6,7% din PIB si un deficit primar de 0,2% din PIB. Cu toate acestea, economia Greciei este in al cincilea an de recesiune si ar putea sa se contracte cu cel putin 4,8% in acest an. De asemenea, somajul este la un nivel record, ceea ce afecteaza veniturile din... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 16:28
Masurile de austeritate impuse de guvernul elen au avut ca rezultat scaderea deficitului bugetar cu 39,7%.Deficitul bugetar al Greciei se afla in limitele previziunilor programului national de redresare economica, anunta oficialii greci.Grecia incearca sa isi refaca finantele publice si sa atinga obiectivele fiscale convenite cu FMI si cu partenerii din zona euro, in schimbul unui imprumut de urgenta in valoare de 110 miliarde de euro. mai mult
Miercuri, 11 August 2010, ora 12:57