Locuitorii Arabiei Saudinte si cei ai Emiratelor Arabe Unite se bucurau pana la inceputul acestui an de un sistem social foarte generos si aproape fara taxe.
Veniturile acestor doua tari sunt dependende in proportie de peste 80-90% de petrol. Cum pretul barilului a scazut dramatic in ultimii ani, si bugetele au scazut semnificativ.
Pentru a reface rezervele de bani, autoritatile au decis introducerea taxei pe valoarea adaugata si a altor cateva taxe. Analistii financiari sunt de parerea ca astfel produsul intern brut din cele doua emirate va creste cu 4-5 procente.
Astfel, de la 1 ianurie 2018 locuitorii Arabiei Saudite si cei ai Emiratelor Arabe Unite vor trebui sa plateasca un TVA de 5% care se va aplica tuturor produselor, inclusiv la litrul de benzina si motorina. Sunt exceptate insa de la plata TVA serviciile medicale, tranzactiile financiare si trasportul public, informeaza BBC.
Emiratele Arabe Unite spera ca prin introducerea TVA-ului sa adune anual la buget peste 3,3 miliarde de dolari. Totusi, autoritatile de la Abu Dhabi au anuntat ca veniturile cetatenilor nu vor fi taxate nici de acum incolo, insa au crescut taxele de drum si a fost introdusa o taxa petru servicii turistice.
Arabia Saudita, pe langa plata TVA-ului, a introdus si o taxa pentru tutun si o alta pentru bauturile racoritoare, eliminand in acelasi timp cateva beneficii de care se bucurau locuitorii sai.
In ultimii ani, Fondul Monetar International a atras atentia guvernelor celor... mai mult
Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 10:49
Infloritorul oras rasarit din desert, Dubai, pare sa fie din nou afectat de o criza financiara severa.
In 2009, orasul condus de seicul Mohammed bin Rashid al Maktoum era la un pas de colaps, criza financiara globala dand peste cap megaproiectele imobiliare din regiune, provocand si inghetarea datoriei de 26 de miliarde de dolari a unui fond guvernamental, Dubai World.
Ca prima solutie, seicul al Maktoum a recurs la o noua serie de imprumuturi de la guvernele din Abu Dhabi si de la bancile din Londra si New York, in incercarea de a diversifica economia statului. Pentru expertii FMI insa, gradul de indatorare de acum este alarmant, arata cotidianul The Telegraph.
Reactie in lant
Ca un facut, incercarile seicului din Dubai de a diversifica economia statului, scotand-o din dependenta de exportul de petrol si ferind-o de bulele financiare de pe piata imobiliara, se intorc acum impotriva sa.
Culmea, tot petrolul este elementul care incurca planurile lui al Maktoum, prabusirea pietei generand dificulati financiare in celelalte orase-stat din Emiratele Arabe Unite, ca si in Arabia Saudita, Qatar si Kuweit.
Dubai nu este un mare stat producator de petrol, dar isi bazeaza economia pe succesul financiar inregistrat in tarile vecine.
Transformarea portului Jebel Ali intr-un punct important de pe harta comerciala a lumii a fost o miscare fericita cat timp petrolul s-a vandut cu 100 de dolari/baril.
Intre timp, pretul de 50 de dolari/baril si o supraproductie... mai mult
Luni, 03 August 2015, ora 10:34