Arabia Saudita a anuntat luni ca va tripla Taxa pe Valoarea Adaugata si va suspenda plata unei alocatii lunare de care beneficiau angajatii in sectorul de stat, in incercarea de a-si echilibra finantele afectate de prabusirea pretului petrolului si pandemia de coronavirus, transmit AFP si Reuters.
Cel mai mare exportator mondial de petrol spera ca prin aceste masuri va strange 100 miliarde de riali (24,61 miliarde de euro) la bugetul de stat.
"A fost decis ca alocatiile pentru costul vietii vor fi suspendate de la 1 iunie iar Taxa pe Valoarea Adaugata va fi majorata, de la 5% pana la 15%, incepand cu 1 iulie", a informat ministrul saudit al Finantelor, Mohammed al-Jadaan. "Aceste masuri sunt dureroase dar necesare pentru a mentine stabilitatea economica si financiara pe termen mediu si lung", a adaugat ministrul citand scaderea veniturilor din petrol si cresterea cheltuielilor in sectorul medical precum si initiativele destinate sprijinirii economiei.
Potrivit cifrelor oficiale, la finele anului trecut aproximativ 1,5 milioane de sauditi lucrau in sectorul guvernamental. In anul 2018, regele Salman a ordonat plata unei alocatii lunare de 1.000 de riali (267 de dolari) pentru fiecare angajat la stat, in ideea de a-i ajuta sa acopere cresterea cheltuielilor de trai.
Arabia Saudita este tara araba din Golful Persic cea mai afectata de pandemia de coronavirus, cu 39.000 de cazuri de infectie si 246 de decese, conform ultimelor cifre oficiale.
In urma anuntului... mai mult
Luni, 11 Mai 2020, ora 17:47
Arabia Saudita a majorat cu 127% pretul benzinei la pompa, o initiativa destinata cresterii veniturilor la buget si reducerii dependentei celui mai mare exportator mondial de petrol de veniturile din petrol, informeaza Reuters.
Incepand de luni, pretul unui litru de benzina cu cifra octanica 91 a fost majorat pana la 1,37 riali (0,37 centi) de la 0,75 riali, in timp ce pretul unui litru de benzina cu cifra octanica 95 a fost majorat la 2,04 riali de la 0,90 riali. Pretul motorinei pentru camioane a ramas nemodificat. Chiar si dupa majorare, pretul la benzina in Arabia Saudita este unul din cele mai mici din intreaga lume.
De asemenea, Arabia Saudita a introdus luni o Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) de 5% pentru majoritatea bunurilor si serviciilor pentru a acoperi deficitul bugetar.
La finele lunii trecute, printul mostenitor Mohammed bin Salman a anuntat ca data tinta pentru eliminarea deficitului bugetar a fost amanata pentru 2023 in loc de data initiala de 2020, pentru a reduce presiunile la adresa cresterii economice.
Anterior, in luna aprilie a acestui an, printul mostenitor Mohammed bin Salman a dezvaluit un vast plan de reforme, denumit "Vision 2030", care are drept obiectiv diversificarea economiei saudite, care depinde in mare parte de exporturile de petrol. ...citeste mai departe despre "Benzinariile si-au dublat preturile peste noapte in Arabia Saudita: Litrul de benzina 95 a ajuns sa coste 45 de eurocenti" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 17:30
Locuitorii Arabiei Saudinte si cei ai Emiratelor Arabe Unite se bucurau pana la inceputul acestui an de un sistem social foarte generos si aproape fara taxe.
Veniturile acestor doua tari sunt dependende in proportie de peste 80-90% de petrol. Cum pretul barilului a scazut dramatic in ultimii ani, si bugetele au scazut semnificativ.
Pentru a reface rezervele de bani, autoritatile au decis introducerea taxei pe valoarea adaugata si a altor cateva taxe. Analistii financiari sunt de parerea ca astfel produsul intern brut din cele doua emirate va creste cu 4-5 procente.
Astfel, de la 1 ianurie 2018 locuitorii Arabiei Saudite si cei ai Emiratelor Arabe Unite vor trebui sa plateasca un TVA de 5% care se va aplica tuturor produselor, inclusiv la litrul de benzina si motorina. Sunt exceptate insa de la plata TVA serviciile medicale, tranzactiile financiare si trasportul public, informeaza BBC.
Emiratele Arabe Unite spera ca prin introducerea TVA-ului sa adune anual la buget peste 3,3 miliarde de dolari. Totusi, autoritatile de la Abu Dhabi au anuntat ca veniturile cetatenilor nu vor fi taxate nici de acum incolo, insa au crescut taxele de drum si a fost introdusa o taxa petru servicii turistice.
Arabia Saudita, pe langa plata TVA-ului, a introdus si o taxa pentru tutun si o alta pentru bauturile racoritoare, eliminand in acelasi timp cateva beneficii de care se bucurau locuitorii sai.
In ultimii ani, Fondul Monetar International a atras atentia guvernelor celor... mai mult
Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 10:49
Criza petrolului face in continuare ravagii in tarile din Golful Persic. Dupa Arabia Saudita, care s-a vazut nevoita in ultimul an sa apeleze la rezervele valutare pentru a depasi socul prabusirii pretului petrolului, Kuweitul a raportat un deficit bugetar de 15,3 miliarde de dolari.
Este pentru prima data in ultimii 16 ani cand economia micului stat arab exportator de petrol inregistreaza deficit bugetar, iar ministrul de Finante Anas al-Saleh recunoaste ca masurile de austeritate adoptate s-au dovedit insuficiente, relateaza Daily Sabah.
Veniturile bugetare au scazut in cursul anului fiscal 2015 cu 45%, pana la 45,2 miliarde dolari, o influenta extrem de mare avand-o scaderea cu 46,3 procente a veniturilor din exportul de petrol fata de anul 2014.
De altfel, veniturile generate de vanzarea de petrol conteaza in proportie de 89% in economia tarii, in scadere totusi fata de 2014, cand aveau un impact de 95 de procente.
In acelasi timp, taierile bugetare la care a recurs guvernul kuweitian au fost de doar 14,8%, buget fiind dimensionat la 60,5 miliarde dolari.
Oficialii statului din Peninsula Araba au decis sa acceseze imprumuturi de 10 miliarde de dolari de pe pietele financiare internationale, o alta suma estimata la 6,6 miliarde dolari urmand sa fie contractata prin imprumuturi interne.
Estimarea privind deficitul pe anul fiscal in curs se ridica la 28,6 miliarde de dolari, iar masurile adoptate pentru a limita dimensiunile gaurii din buget constau in... mai mult
Marti, 09 August 2016, ora 17:58
Economia Arabiei Saudite a evoluat in cel mai scazut ritm al ultimilor trei ani, dupa cum arata datele oficiale privind primul semestru al acestui an. Vina o poarta austeritatea impusa ca urmare a diminuarii drastice a veniturilor obtinute din vanzarea petrolului.
PIB-ul regatului din Orientul Mijlociu a crescut cu doar 1,5% in primul trimestru, fata de aceeasi perioada anului trecut, neatingand prognoza de crestere economica de 1,8% data de analisti la finalul lui 2015, remarca IB Times.
Pentru Arabia Saudita este cea mai redusa performanta din ultimii 3 ani, ultima stare de anemie economica fiind inregistrata in primul trimestru al anului 2013: 0,3%.
Sectorul petrolier din economia saudita a inregistrat o evolutie pozitiva de 5,1%, gratie masurilor de crestere a cotelor de extractie si a deciziei de a invada pietele externe cu produse rafinate in tara.
In acelasi timp insa, impactul afacerilor care nu au nicio legatura cu petrolul asupra economiei din regat s-a diminuat cu 0,7 procente, cea mai slaba evolutie a ultimilor 5 ani si una care se anunta a fi o piedica serioasa in planurile ofiacialilor de la Riad de a reforma modelul economic al tarii.
Prabusirea preturilor la petrol a generat anul trecut un deficit bugetar de 100 de miliarde in regat, fortand guvernul saudit sa anunte reducerea cheltuielilor si a unor subventii la energie.
Ca parte a sectorului non-petrolier, segmentul privat al economiei saudite a avut o crestere de 0,2% in primul... mai mult
Luni, 04 Iulie 2016, ora 15:41
O noua amenintare se profileaza la orizont impotriva Arabiei Saudite, iar oficialii de la Riad s-ar putea dovedi nepuntinciosi in fata noului pericol, chiar si daca petrolul ar reveni peste noapte la preturi de peste 100 de dolari/baril.
Pana si banii obtinuti din exportul hidrocarburilor s-ar dovedi insuficienti pentru a feri Arabia Saudita de catastrofa ce ameninta sa faca ravagii in tara in urmatoarele 3 decenii: seceta extrema, relateaza revista Business Insider.
Criza iminenta
Rezervele subterane de apa ale Arabiei Saudite se imputineaza pe zi ce trece, ca urmare a consumului nesustenabil si extravagant de apa din regat, noteaza revista Al-Araby.
"Arabia Saudita se va confrunta cu o catastrofa, daca practicile din agricultura nu se vor schimba. Lichidul ce a mai ramas in panza freatica trebuie conservat", a declarat Ali al-Takhees, minitrul Agriculturii de la Riad.
Sauditii consuma rezervele de apa ale tarii intr-un ritm fara precedent, iar calculele facute de oficialii de la Riad demonstreaza ca, in maxim 30 de ani, regatul din Orientul Mijlociu ar urma sa fie lovit de o seceta extrema.
Mohammed Al-Ghamdi, unul dintre membrii conducerii Universtitatii King Faisal, inainteaza insa un scenariu mult mai ingrijorator, vorbind de o secatuire a rezervei de apa din panza freatica in cel mult 13 ani.
"Estimarile oficiale care au aparut arata o scadere acuta a nivelului apei in zonele agricole, iar acest lucru dezvaluie cat de serioasa este problema", a... mai mult
Luni, 22 Februarie 2016, ora 14:11
1In 5 ani, guvernul saudit ar putea ramane fara resurse financiare pentru a-si acoperi cheltuielile daca nu isi adapteaza politica inca de pe acum, a avertizat FMI.
Raportul FMI privind starea economica a tarilor din Consiliul de Cooperare al Golfului arata ca in acelasi pericol se gasesc si state precum Bahrain si Oman, in vreme ce Emiratele Arabe Unite, Kuweitul si Qatarul pot infrunta o criza a petrolului timp de 20 de ani, dezvaluie Bloomberg.
Sub amenintarea saraciei
Guvernul de la Riad a anuntat deja masuri de reducere a cheltuielilor publice in incercarea de consolida situatia financiara a tarii afectata de prabusirea pretului petrolului.
Expertii FMI nu sunt insa prea convinsi ca doar astfel de solutii pot rezolva o criza iminenta ce se anunta in regiune.
"Aceste politici sunt inadecvate pentru a asigura consolidarea fiscala pe termen mediu. In acest mod, in mai putin de cinci ani, aceste tari vor ramane fara rezerve financiare din cauza deficitului fiscal", au apreciat reprezentantii Fondului.
Declinul pretului petrolului i-a facut pe oficialii de la Riad sa anunte o blocare a investitiilor in proiecte mari de infrastructura si sa se imprumute pe piata interna de 15 miliarde de dolari pentru prima data in ultimii 9 ani.
80% din veniturile Arabiei Saudite sunt generate de exportul de petrol. Pentru a acoperi deficitul bugetar, sauditii au apelat la rezervele valutare ale bancii centrale, care au coborat la minimul atins in ultimii doi ani.... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 11:31
Criza petrolului a redus muntele de bani pe care statea Arabia Saudita. Nu doar ca autoritatile de la Riad s-au vazut nevoite sa se imprumute pe piata interna de 4 miliarde de dolari pentru acoperirea deficitului bugetar, dar acum au inceput sa isi retraga si banii din fondurile de investitii de peste hotare.
In ultimele sase luni, banca centrala a Arabiei Saudite a retras intre 50 si 70 de miliarde de dolari din fonduri de investitii precum Black Rock, a dezvaluit Nigel Sillitoe, director de servicii financiare al firmei Insight Discovery, anunta CNN.
Confortul banilor
"Sauditii se simt mai confortabil cand isi aduc lichiditatile acasa in timpul perioadelor de criza. Le place sa stie banii in mana lor", arata Michael Nayebi-Oskoui, analist Stratfor pentru Orientul Mijlociu si Asia de Sud.
Nu este nicio surpriza in faptul ca bugetul Arabiei Saudite are de suferit de pe urma prabusirii pretului petrolului. La fel ca si Qatar, Brazilia sau Rusia, tara depinde intr-o mare proportie de veniturile generate de exportul petrolului.
Dar consecintele par sa fie dramatice pentru rezervele de valuta constituite de-a lungul timpului de catre sauditi.
Analistii Capital Economics au estimat ca deficitul de cont curent al tarii pe anul in curs se va ridica la 7,5% din PIB. Este o diferenta majora fata de surplusul de peste 20% pe care Arabia Saudita l-a inregistrat constant in ultimii 10 ani.
In acelasi timp, investitorii internationali au trecut la retrageri masive... mai mult
Joi, 01 Octombrie 2015, ora 15:17
Daca tranzactiile futures de pe piata petrolului reflecta adevarul, regatul saudit va da de necaz in aproximativ doi ani, iar finalul deceniului il va surprinde intr-o criza existentiala.
Pretul practicat acum pentru petrolul american livrat in decembrie 2020 este de 62,05 dolari/baril, fapt care implica o schimbare radicala in peisajul economic al statelor din Orientul Mijlociu, relateaza The Telegraph.
OPEC, in faza de dizolvare
Alaturi de celelalte state membre OPEC, Arabia Saudita a decis, in noiembrie 2014, sa nu sustina reglarea pretului petrolului, crescand productia in scopul de a elimina rivalii de pe piata.
Numai din puturile din Arabia Saudita se extrag acum 10,6 milioane de barili zilnic.
Daca intentia printilor sauditi ai petrolului a fost de a sufoca companiile americane specializate in exploatare zacamintelor de sist, calculele lor s-au dovedit cum nu se poate mai gresite.
"Se pare ca producatorii non-OPEC nu au reactionat conform asteptarilor la impactul pretului mic din piata, cel putin pe termen scurt.
Principalul efect a fost ca nu au mai investit in deschiderea unor noi puturi, dar cantitatea extrasa din cele exploatate nu a scazut. Aceasta necesita mai multa rabdare", se arata in ultimul raport de stabilitate al bancii centrale din Arabia Saudita.
Un expert in energia din Riad s-a arata ceva mai transant: "O politica de acest gen nu a mers inainte si nu o sa functioneze niciodata".
Proiecte amanate
Prabusirea pietei... mai mult
Joi, 06 August 2015, ora 15:30