Deficitul bugetar al Romaniei a fost de 14,8 miliarde de lei in 2012, mai mic cu 40% fata de anul anterior, cand a atins nivelul de 23,9 miliarde de lei. Procentual, deficitul bugetar s-a redus de la 4,3% din PIB la 2,5%, cu putin peste nivelul agreat cu Fondul Monetar International, de 2,4%.
Principalele piedici in procesul de consolidare bugetara de anul trecut au fost blocarea temporara a rambursarilor fondurilor europene (0,2% din PIB) si revizuirea descrescatoare a PIB-ului nominal (0,1% din PIB), se precizeaza intr-un comunicat de presa al Ministerului Finantelor Publice.
Principalele categorii de venituri care au inregistrat o crestere au fost veniturile bugetului consolidat si veniturile fiscale.
Veniturile bugetului general consolidat au reprezentat 33,0 % din PIB sau 193,1 miliarde de lei, cu 6,2% mai mult fata de anul precedent in termeni nominali si cu 0,3 pp ca pondere in PIB.
Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 8,9% fata de anul precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la impozit pe venit (+9,9%), taxa pe valoarea adaugata (+5,4%), accize (+6,0%), impozit pe profit (+5,3%).
Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 207,9 miliarde lei, reprezentand 35,5% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 1,0% fata de anul precedent, dar ca pondere in PIB s-au redus cu 1,5 pp.
In plus, s-au inregistrat cresteri ale cheltuielilor fata de anul 2011, in principal, la proiectele finantate din fonduri UE... mai mult
Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 11:11
Tinta pentru deficitul bugetar al Romaniei in 2012 va ramane 2,2% din PIB dupa rectificarea bugetara.
Tinta de deficit in raport cu UE va ramane si ea neschimbata la 3%, deoarece schimbarile privesc doar structura bugetului, a declarat, marti, Ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, dupa dezbaterea motiunii simple a PDL.
"Bugetul pentru acest an va fi pe un deficit de 2,2%, inclusiv dupa rectificarea din aceste zile. Nu vor fi probleme cu asigurarea salariilor, salariile din serviciile publice si cu plata pentru furnizorii restanti de catre unele ministere care au primit servicii din partea unor companii private", a spus Florin Georgescu, citat de Agerpres.
El a explicat ca economia deficitului bugetar in septembrie 2012 se cifra la 11,5 miliarde lei: "Suma de 11,5 miliarde lei reprezinta deficitul neconsumat, nu excedent. Deficit este atunci cand ai cheltuieli mai mari decat veniturile. In septembrie 2012, deficitul era de 1,2%. Restul este economie la deficit, dar nu este excedent. Anul se va incheia cu deficit de 2,2%", a mai mentionat Georgescu.
Ministrul Finantelor a precizat ca FMI nu negociaza cu statele in care se deruleaza campanii electorale, urmatoarea misiune urmand sa vizeze subiecte legate de cresterea economica, rata inflatiei, deficitul bugetar si datoria publica.
A doua rectificare bugetara pe anul 2012 este fundamentata pe o crestere economica revizuita in scadere la 1%, fata de nivelul de 1,2% luat in calcul la prima... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 18:27
Executia bugetului general consolidat dupa primele opt luni s-a incheiat cu un deficit de 7,11 miliarde de lei, respectiv 1,17% din PIB, fata de un deficit de 2,24% din PIB in perioada similara din 2011 si de 1,15% din PIB la finele lunii iulie.
Comparativ cu primele opt luni din 2011, deficitul bugetar este in scadere cu 5,86 miliarde de lei.
Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI sa reduca deficitul bugetar in acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB in 2011.
Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX la inceputul lunii septembrie ca bugetul general consolidat a incheiat luna august cu un deficit aproape zero. Produsul Intern Brut estimat pentru acest an este de 607,3 miliarde lei, astfel ca Guvernul mai are la dispozitie pentru ultimele patru luni ale anului un spatiu de cheltuieli neacoperite de venituri bugetare de circa 6,2 miliarde lei pentru a se incadra in tinta de deficit.
Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 125,6 miliarde lei (20,7% din PIB) la finele lunii august, inregistrand o crestere cu 8% fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,6 puncte procentuale ca pondere in PIB.
Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 10,4% fata de anul precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la taxa pe valoarea adaugata (+6,4%), accize (+9,5%), impozit pe venit (+13,5%), impozit pe profit (+6,5%).
Veniturile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut, de... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 08:46
Guvernul a transmis Comisiei Europene un program de convergenta care include tinte modificate in crestere ale deficitului bugetar atat pentru acest an, cat si pentru anul viitor, comparativ cu forma prezentata in luna aprilie, estimari in urcare fiind indicate si pentru datoria guvernamentala.
Documentul incluzand noile tinte a fost inregistrat de catre Comisia Europeana la sfarsitul saptamanii trecute.
Conform noilor proiectii guvernamentale, deficitul bugetar pentru acest an este prognozat la 2,8% din PIB (fata de 2,3% din PIB prezentat anterior) in termeni ESA (care includ pierderile companiilor de stat - n.r.) si la 2,2% in metodologia cash (fata de 1,9% din PIB anterior), in timp ce tinta pentru anul viitor a fost ridicata de la 1,5% la 2,2% pe ESA. Pentru anii 2014 si 2015, tinta de deficit bugetar a fost mentinuta la 1,2%, respectiv 0,9%.
"Este o tinta situata sub limita prevazuta de Tratatul de la Maastricht, de 3%, si, luand in calcul si perspectiva anului 2014 (in vechiul program se vorbea de perspectiva anului 2013-n.r.), este primul pas catre un buget cu un deficit structural de cel mult 0,7% din PIB, determinat de schimbarea dramatica a modelelor financiare ca urmare a crizei", se arata in document.
Datorie publica de 34,2% din PIB in 2012
Programul transmis CE include si o noua tinta a datoriei guvernamentale, Executivul anuntand ca pentru acest an se estimeaza ca nivelul acesteia se va ridica la 34,2% din PIB (comparativ cu 33,9% din PIB... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 20:13
Deficitul bugetar se va incadra in programul convenit cu Fondul Monetar International, sub 3% din PIB, a declarat, miercuri, ministrul propus pentru portofoliul Finantelor, Florin Georgescu.
"Noi vom respecta in mod strict tinta de deficit din acordurile cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, care va fi negociata in zilele urmatoare. Deficitul bugetar va fi sub 3% in 2012, sub standardele de contabilitate europene si va fi sub 3% in acest an cu toate cheltuielile efectuate cu reparatii cuvenite pentru cetateni", a spus Florin Georgescu, la finalul unei unei intrevederi cu premierul desemnat, Victor Ponta.
Florin Georgescu a adaugat ca negocierile care incep joi cu FMI vizeaza reintregirea salariilor bugetarilor. mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 11:55
Romania va intampina probleme serioase in a respecta prevederile Pactului Euro Plus, se arata in studiul 'Adoptarea Pactului Euro Plus: implicatii asupra politicii fiscale a Romaniei', realizat de Institutul European din Romania.
"Cu toate ca Romania poate face fata deocamdata datoriei publice acumulate, este evident ca rata de crestere a acesteia din ultimii trei ani nu poate fi sustinuta. Raportul datorie publica/PIB a crescut de la 18% la sfarsitul anului 2008 la peste 34% la sfarsitul anului 2010 si ar putea ajunge aproape de 40% in 2011.
Mai ingrijorator decat viteza de crestere este faptul ca imprumuturile din sectorul public au fost directionate catre plata cheltuielilor curente si nu catre investitii. In acest fel imprumuturile nu aduc venituri viitoare, asa cum s-ar intampla in cazul directionarii lor catre investitii, de exemplu", se arata in document.
Potrivit documentului, situatia deficitului bugetar este, fara indoiala, si mai grava.
"Tinta de cel mult 3% deficit bugetar incepand cu 2012 se va dovedi dificil de atins si greu de mentinut pe termen lung. In lipsa unor reforme structurale in sectorul public, nivelul scazut al veniturilor guvernului (ca pondere in PIB) si nivelul ridicat al cheltuielilor obligatorii vor face acest obiectiv greu de atins, daca nu se implementeaza reforme structurale in sectorul public.
Intre 1993 si 2010, raportul mediu dintre cheltuielile sectorului public si PIB a fost de 34,3%, in timp ce raportul mediu dintre... mai mult
Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 17:47
O crestere modesta a salariilor din sectorul public si a pensiilor este posibila numai daca vor permite conditiile economice, dar mentinerea controlului privind cheltuielile si imbunatatirea colectarii taxelor este necesara pentru atingerea tintei de deficit in 2012, potrivit unui raport al FMI.
"In ceea ce priveste partea de cheltuieli, in ciuda presiunii publice considerabile, guvernul a decis sa amane orice luare de decizie privind crestere a pensiilor si salariilor din mediul public. Aceasta atitudine precauta pe partea fiscala este un semn al angajamentului ferm al Romaniei privind disciplina cheltuielilor.
O anvelopa salariala scazuta este mentinuta prin inghetarea salariilor si pensiilor, desi o modesta crestere ar putea fi luata in considerare daca permit conditiile economice. Reducerea numarului angajatilor din sectorul public va continua, inlocuind un singur angajat la sapte plecari, dar aplicat la un nivel insitutional mai ridicat pentru a permite o mai mare flexibilitate.
Pentru atingerea obiectivului ambitios privind deficitul pe 2012 este necesar sa se continue disiplina cheltuielilor si imbunatatirea colectarii taxelor", se arata in raportul Fondului Monetar International (FMI).
Autoritatile au mentinut si un control strict al cheltuielilor curente prin reduceri importante in forta de munca din sectorul public, potrivit documentului amintit.
"In timp ce rationalizarea stricta in ceea ce priveste angajarile in sectorul public s-a dovedit... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 17:27
Consiliul Fiscal recomanda imbunatatirea transparentei modului de fundamentare a traiectoriilor veniturilor bugetare prevazute in proiectul de buget, prin detalierea pentru fiecare componenta de venituri a bazelor macroeconomice relevante si a impactului masurilor legislative care le afecteaza.
Totodata, Consiliul Fiscal (CF) considera ca este necesar un plus de transparenta in ceea ce priveste fundamentarea unor categorii de cheltuieli.
Astfel, Consiliul precizeaza ca raportul proiectului de buget nu enunta explicit ipotezele cantitative privind numarul de salariati si castigul salarial mediu din sectorul public ce fundamenteaza traiectoria pe termen mediu a capitolului "cheltuieli de personal".
Cheltuielile de asistenta sociala ale bugetului de stat sunt prevazute a se diminua cu 593 milioane de lei (0,1% din PIB) fata de anul 2011, in special pe seama reducerii cu aproximativ 400 milioane lei a "ajutoarelor sociale in natura", fara ca motivul unei asemenea reduceri sa fie argumentat, se arata in raportul Consiliului Fiscal cu privire la Legea bugetului de stat si la Legea bugetului de asigurari sociale pentru anul 2012.
Reprezentantii Consiliului sustin ca desi initial exercitiul de recalculare a pensiilor speciale anticipa, conform calculelor Ministerului Muncii, economii bugetare substantiale la nivelul cheltuielilor cu pensiile, in cele din urma se poate constata ca acest demers s-a concretizat in cheltuieli suplimentare cu pensiile aferente celor 159.000... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 14:52
Guvernul se pregateste sa refaca proiectul de buget pe 2012, dupa ce FMI a redus prognozele initiale de crestere economica la aproximativ 2%. Prin urmare, anul 2012 se anunta unul cu noi surprize economice. Fiind an electoral, autoritatile se vad nevoie sa umble "cu manusi" la impozite si taxe. Cu toate acestea, cheltuielile si veniturile trebuie taiate, au anuntat autoritatile.In opinia economistului Mircea Cosea, procesul de crestere a taxelor si a impozitelor va fi stopat de interese electorale, insa autoritatile nu vor ezita sa taie in continuare din cheltuielile cu personalul.
"Vor continua restructurarile masive, pe baza de contracte colective, in special la societatile cu capital majoritar de stat, la Caile Ferate, in domenii ale serviciilor de productie.
Oricat de mult s-ar stradui Guvernul, nu va face progrese importante in introducerea managementului privat in 2012", a declarat Mircea Cosea pentru Bloombiz.ro.
Potrivit acestuia, vor creste indirect cheltuielile populatiei prin ridicarea costului la gigacalorie.
De asemenea, economistul spune ca vom asista la o crestere a impozitelor locale, mai ales la nivelul proprietatilor si al automobilelor. In plus, se va pune un accent mai mare pe taxele ecologice.
"Anul 2012 va fi un test pentru Guvern pentru ca este an electoral si probabil ca va exista tentatia sa se cheltuiasca pentru fel de fel de bazine si asfaltari de sate.
Sper ca va exista totusi ratiune, iar investitiile se vor orienta spre domeniile care... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 18:58