Deficitul bugetar a ajuns la 2,96% din Produsul Intern Brut (P.I.B.), după primele șase luni ale anului, în urcare față de minusul de 2,29% din primele cinci luni, potrivit datelor publicate, marți, 27 iulie, de Ministerul Finanțelor. In aceeași perioadă a anului trecut, în plină pandemie, deficitul era de 4,28%, după prima jumătate a anului.
Raportul arată că execuția bugetului general consolidat, în primele șase luni ale anului 2021, s-a încheiat cu un deficit de 33,81 miliarde lei, față de deficitul de 45,17 miliarde lei, înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2020. Acest rezultat a fost realizat în condițiile în care, în perioada ianuarie-iunie 2021, cheltuielile de investiții au fost cu 5,23 miliarde lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, iar plățile cu caracter excepțional generate de epidemia de coronavirus au fost de 8,11 miliarde lei (13,34 miliarde lei, respectiv 1,17% din PIB).
Veniturile bugetului general consolidat au însumat 176,38 miliarde de lei, în prima jumătate a anului 2021, cu 20,6% peste nivelul încasat în aceeași perioadă a anului trecut. Acest avans a fost influențat de baza redusă aferentă 2020 (în principal perioada martie-mai – caracterizată preponderent de lockdown), redresarea indicatorilor economici, dar și de recuperarea parțială a unor categorii de venituri (contribuții de asigurări și TVA).
Cele mai însemnate creșteri nominale s-au înregistrat în... mai mult
Marti, 27 Iulie 2021, ora 10:55
Fondul Monetar International (FMI) prognozeaza o crestere economica de 6% pentru Romania in 2021, mai mare fata de cea a Comisiei Europene si cea a Guvernului, se arata in raportul World Economic Outlook prezentat marti.
In luna februarie, Comisia Europeana prognozase o crestere economica de doar 3,8% in acest an, in timp ce guvernul Citu si-a fundamentat bugetul pe o prognoza de crestere de 4,3%.
In ceea ce priveste deficitul bugetar, FMI prognozeaza 7,131% din PIB in 2021, in linie cu prognoza guvernului, de 7,16% din PIB.
Singurul stat membru UE cu o prognoza de crestere mai optimista decat Romania este Spania (crestere de 6,4% fata de 2020).
De notat ca diferenta dintre prognoza FMI si cea a Comisiei Europene vine pe fondul aparitiei datelor legate de performanta peste asteptari a trimestrului 4 din 2020, date pe care prognoza executivului european nu le luase in calcul, scrie economedia.ro. ...citeste mai departe despre "FMI prognozeaza o crestere economica de 6% pentru Romania in 2021 si deficit de 7,1% din PIB" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Aprilie 2021, ora 16:11
Ministrul Finantelor Publice, Alexandru Nazare, afirma ca exista o scadere a deficitului bugetar pentru primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, desi primele doua luni ale anului trecut nu au fost marcate de cheltuielile generate de criza sanitara. Nazare a afirmat ca o parte a imprumuturilor contractate de Guvern anul trecut a fost folosita pentru refinantari ale unor credite mai vechi.
"Haideti sa vedem ce comparam, totusi! Luna ianuarie si februarie anul trecut totusi nu au fost luni de pandemie. Aceste luni anul asta sunt luni de pandemie, sunt luni cu cheltuieli suplimentare de toate tipurile, nu numai medicale, pentru ca anul trecut au fost si cresteri de salarii, au fost si cresteri de pensii care nu au fost reflectate in primele doua uni ale anului, dar sunt reflectate in primele doua luni ale anului acesta. Si vestea buna pe care vreau sa v-o dau este ca o sa vedeti datele consolidate din martie, care arata foarte bine, adica deficitul pe trimestrul unu 2021 raportat la deficitul pe 2020 scade cu 0,4%. E o scadere de deficit balansata de rezultatele de colectare din martie. Ca atare, per total, o sa vedeti un rezultat bun raportat la anul trecut, desi suntem in pandemie", a afirmat Alexandru Nazare, luni seara, la Antena 3.
Nazare a declarat, de asemenea, ca imprumuturile care au fost contractate de statul roman acopera deficitul, dar refinanteaza si imprumuturi mai vechi, luate cu ani in urma.
"Acel deficit e... mai mult
Luni, 05 Aprilie 2021, ora 21:36
Statele Unite au inregistrat in decembrie un deficit bugetar de 144 de miliarde de dolari, un record pentru ultima luna a anului, fata de 13 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului 2019, din cauza cheltuielilor mari legate de ajutoarele acordate in timpul pandemiei de coronavirus, potrivit datelor publicate de Departamentul Trezoreriei, transmite Reuters.
Cheltuielile au crescut cu 40%, la 490 de miliarde de dolari, iar incasarile cu 3%, la 346 de miliarde de dolari, comparativ cu anul anterior.
Deficitul bugetar aferent primelor trei luni ale anului fiscal 2021, care a inceput pe 1 octombrie, a atins 573 de miliarde de dolari, in urcare de la deficitul de 357 de miliarde de dolari consemnat in anul fiscal precedent, anterior pandemiei de coronavirus.
Incasarile din primele trei luni ale anului fiscal au fost in mare parte in stagnare, la 803 miliarde de dolari, in timp ce cheltuielile au urcat cu 18%, la 1.376 de miliarde de dolari.
Citeste si:
Un barbat cu nume romanesc, arestat dupa ce a salutat violentele de la Capitoliu si s-a oferit sa trimita in ajutor "trei masini cu patrioti" ...citeste mai departe despre "SUA au inregistrat cel mai mare deficit bugetar, in decembrie 2020, un record pentru ultima luna a anului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 09:50
Romania a inregistrat un deficit in comertul cu produse agroalimentare de 1,24 miliarde de euro in primele noua luni ale anului 2020, in crestere cu 21% fata de aceeasi perioada din 2019, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), transmise la solicitarea AGERPRES.
Exporturile s-au majorat cu aproape 3%, insumand 5,21 miliarde de euro, insa avansul importurilor a fost de 6%, pana la 6,46 miliarde de euro.
Potrivit datelor MADR, cantitatea totala de produse agroalimentare exportate in perioada ianuarie-septembrie 2020 in tarile intra si extra comunitare a fost cu peste 4 milioane de tone mai mare fata de cea importata, insa Romania a continuat sa exporte materii prime si sa aduca din import produse procesate cu valoare adaugata mare.
Astfel, in primele noua luni din acest an s-au exportat 12,41 milioane de tone de produse agroalimentare si s-au importat 7,91 milioane de tone.
Carnea de porc ocupa acceasi prima pozitie ca si in anii trecuti in topul produselor importate de tara noastra, astfel ca in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020 au fost aduse aproape 192.000 de tone de carne de porc din statele UE si din tari terte, pentru care s-au cheltuit 433,17 milioane de euro. Locul al doilea a fost ocupat de produsele de brutarie, patiserie si biscuiti, cu 120.330 de tone in valoare de 262,17 milioane de euro, iar pe pozitia a treia, preparatele folosite pentru hrana animalelor: 398.501 tone pentru care s-au cheltuit... mai mult
Duminica, 27 Decembrie 2020, ora 19:42
Comisia Europeana estimeaza ca Romania va inregistra un deficit de 10,3% din PIB anul acesta, desi ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat ca deficitul bugetar va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut.
Mai mult, Comisia Europeana anticipeaza o scadere economica mai mare pentru acest an si o revenire mai slaba pentru 2021.
Comisia recomanda analiza dezechilibrelor macroeconomice pentru 12 state membre, intre care si Romania, care au inregistrat deficite excesive inca din februarie 2020.
Comisia Europeana estimeaza in prognoza de toamna ca tara noastra va inregistra un deficit bugetar de 10,3% din PIB anul acesta, peste cel estimat astazi de Ministerul de Finantelor (9,1% din PIB), diferenta fiind de peste 2 miliarde de euro, scrie biziday.ro.
Totodata, Comisia prognozeaza ca economia romaneasca se va contracta anul acesta cu 5,2%, urmand ca anul viitoare sa creasca cu 3,3%.
Citeste si: Ministrul Finantelor anunta ca deficitul bugetar urca la 9,1% din PIB la rectificare
Din aprilie 2020, Romania face obiectul procedurii de deficit excesiv (PDE), ca urmare a incalcarii in 2019 a pragului privind deficitul maxim prevazut in tratat.
Raportul recomanda elaborarea de bilanturi aprofundate care sa identifice si sa evalueze gravitatea posibilelor dezechilibre macroeconomice pentru cele 12 state membre care au fost deja identificate ca inregistrand dezechilibre sau dezechilibre excesive in februarie 2020. Acestea sunt Croatia, Cipru, Franta, Germania,... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 20:26
Comisia Europeana considera ca, momentan, nu trebuie luata nicio decizie cu privire la aplicarea unor masuri suplimentare in cadrul procedurii de deficit excesiv a Romaniei, in contextul incertitudinilor mari determinate de pandemia de coronavirus, informeaza Executivul comunitar.
CE a prezentat miercuri pachetul de toamna pentru politica economica, care include si o comunicare privind situatia fiscala din Romania.
Comisia reaminteste ca, incepand din aprilie 2020, Romania face obiectul procedurii de deficit excesiv (PDE), ca urmare a incalcarii in 2019 a pragului privind deficitul prevazut in tratat.
Autoritatile romane si-au prezentat in septembrie raportul cu privire la actiunile adoptate ca urmare a recomandarii, iar raportul arata spre o deteriorare a finantelor publice in 2020 din cauza pandemiei de coronavirus.
In prognozele sale de toamna, Comisia estimeaza ca deficitul Romaniei va trece de 10% din PIB in 2020 si va continua sa creasca in anii urmatori.
"Avand in vedere gradul ridicat de incertitudine care persista in contextul pandemiei de coronavirus, Comisia considera ca, in acest moment, nu trebuie luata nicio decizie cu privire la aplicarea unor masuri suplimentare in cadrul procedurii de deficit excesiv a Romaniei", subliniaza Comisia Europeana.
Executivul comunitar precizeaza ca va reexamina situatia bugetara a Romaniei in primavara anului 2021 si va lua masurile necesare, in cadrul procedurii de deficit excesiv, la acel moment, daca va... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 16:15
Deficitul bugetar va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut la rectificarea bugetara care va fi adoptata in perioada urmatoare, potrivit ministrului Finantelor, Florin Citu.
"Ministerul Finantelor Publice propune o rectificare bugetara cu un deficit de 9,1% din Produsul Intern Brut si o contractie economica de 4,2%", a anuntat Citu, miercuri, intr-o conferinta de presa.
Citeste si: Citu cere procurorului general anchetarea tuturor declaratiilor facute de PSD de la inceputul declararii starii de urgenta pana astazi. "Au instigat la nesupunere" ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor anunta ca deficitul bugetar urca la 9,1% din PIB la rectificare" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 12:27
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, anunta ca inspectorii Curtii de Conturi au descoperit un prejudiciu estimat de 214 milioane de lei, pe anul 2019.
"Curtea de Conturi a gasit nereguli referitoare la salubrizare, la regularizari privind numarul de persoane pentru care se factureaza serviciul de salubritate. Au mai gasit nereguli cu privire la anvelopari de blocuri. In total, pe 2019, avem un prejudiciu estimat de 150 milioane lei, la care se adauga un prejudiciu din 2015, nerecuperat, de 64 milioane lei, tot pe anvelopari", a declarat Mihaiu in cadrul unui interviu pentru HotNews.ro.
Mihaiu acuza fosta administratie ca a lasat in bugetul pe anul acesta un deficit de 109 milioane lei.
In luna noiembrie, cetatenii Sectorului 2 nu trebuie sa mai plateasca taxa de habitat, iar taxa de timbru se va putea plati in curand prin SMS.
Citeste si: Primarul Sectorului 2: "Pe proiectia bugetara lipsesc 109 milioane de lei. Cautam solutii" ...citeste mai departe despre ""Gaura" gasita de Curtea de Conturi la Primaria Sectorului 2. Acuzatiile noului primar: au lasat un deficit de 109 milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 10:47